Delicatese Literare
Recenzii

Iubire și blestem de Ștefan Raicu, Editura Smart Publishing – recenzie

Iubire și blestem 

Ștefan Raicu

Editura Smart Publishing

Anul aparitiei 2017

Nr. de pagini  376

 

Nici nu își isprăvise bine vorbele, că, deja, lui Rudy îi părea rău. Se simțea copleșit de un sentiment de vinovăție. Se gândi la Monica lui dragă și la căsătoria lor considerată de mulți ca fiind exemplul perfecțiunii. Era o nebunie să riște doar pentru surescitarea temporară de a fi în compania acelei brunete neobișnuit de sexy.
Adevărat, însă asiatica cea exotică era cea mai atrăgătoare femeie pe care o văzuse vreodată, recunoscu în sinea lui. Dar… la urma urmei, nici el nu era un oarecare. Era însuși Rudy Balan, viitorul director general executiv și președintele uneia dintre cele mai mari corporații din lume, moștenitorul miliardelor lui George, își continuă el gândurile.“
(Fragment din roman)
Iubire și blestem a fost scrisă în limba engleză și publicată în 2013 de Editura Brolga Publishing Pty în Melbourne, Australia, sub numele „In time forever”.
Autorul, care în 1983 a emigrat în Australia împreună cu soţia, descoperindu-şi acolo pasiunea pentru scris, a publicat în 2010 primul său roman în limba engleză „When Pigeons Fly to Nowhere”, tradus în româneşte cu titlul „Când porumbeii zboară în neant”. Au urmat alte cinci romane publicate în limba engleză între 2011 şi 2014 în Melbourne, Australia.
Primul lucru care m-a atras la această carte a fost coperta, una de mare efect, care te face să îţi doreşti  să afli povestea din paginile ei. Înainte de a începe lectura, am citit scurta prezentare a cărţii pentru a-mi face o idee despre ce este vorba. Micul fragment de pe spatele cărţii nu m-a lămurit prea bine şi, după citirea cărţii, sunt de părere că putea fi ales un fragment mai incitant şi mai relevant.
Iubire și blestem” este un roman pe care n-am putut să-l încadrez într-un gen anume, în el împletindu-se atât acțiunea și poveștile de dragoste, cât și puțină magie, fantasticul și chiar thrillerul.
Din primele rânduri ale cărţii facem cunoştință cu personajul principal masculin, Rudy Balan, „director general executiv al conglomeratului Serpens, Divizia Asia-Pacific”.
Autorul ne prezintă întreg arborele genealogic al familiei Balan, care se confrunta cu o problemă:
“În familia Balan cromozomii sexului favorizau cu predilecţie conceperea vlăstarelor de gen feminin.”
Tatăl lui Rudy, George Balan, nu era împăcat cu gândul că nu va exista un moștenitor de sex masculin care să preia la un moment dat întreg conglomeratul, deoarece din căsătoria fiului său cu Monica au rezultat trei fete.
Bătrânul, un om afurisit cu un scop precis în viaţă – acela de a avea un nepot –  nu s-a gândit niciodată la adevărata fericire a băiatului său şi a pus la cale un plan diabolic pentru a se asigura că va avea un moştenitor de sex masculin.
Ştiind sigur unde se va afla Rudy la un moment dat, a bătut palma cu o domnişoară greu de refuzat, de o frumuseţe rară, Elisabeth Chan, pentru a-l prinde în capcană şi a-i face un nepot. Așa cum unii bărbaţii sunt destul de naivi şi cad destul de ușor în plasa unor femei uşuratice, dar foarte atrăgătoare, tot aşa a căzut şi Rudy care, deși avea o căsnicie minunată lângă Monica şi cele trei fete, a avut nevoie doar de o tentație pentru a se lăsa pradă pasiunii.
O singură noapte a fost suficientă pentru începerea sfârşitului lui Rudy Balan. A aruncat pe fereastră 24 de ani de căsnicie și armonie pentru o aventură de-o noapte – cel puțin asta a crezut el că va fi, în primă fază – ca apoi să afle că Elisabeth era, de fapt, secretara lui personală, fiind angajată pe acest post de George, care dorea să se asigure că planul îi va reuși.
Să nu vă gândiţi că Elisabeth s-a îndrăgostit de Rudy, nici pe departe, ei îi plăceau banii, iar George a asigurat-o că va primi foarte mulţi dacă îi va dărui un nepot. A rămas însărcinată şi aștepta cererea în căsătorie a lui Rudy, aşa cum îi promisese George că se va întâmpla.
Bătrânul, un om de cea mai joasă speţă, care nu îşi înghiţea nora pentru simplul motiv că aceasta nu îi făcuse niciun nepot, a găsit prilejul potrivit pentru a-i strica fiului său căsătoria. La petrecerea de logodnă a uneia dintre fetele lui Rudy, a anunțat că va fi bunic din nou, iar de data aceasta va fi un băiat. Vă las să citiţi în carte exact cum s-au întâmplat lucrurile.
În consecință, Rudy divorţează de Monica, care devenise o umbră de femeie şi se închisese în ea, nevenindu-i să creadă că așa ceva a putut fi posibil. Mintea Monicăi i-a fost afectată şi nu a mai putut să gândească limpede, iar din această cauză – și a intervențiilor lui George – divorţul a fost pronunţat mult mai repede.
Trebuie să mai menționez faptul că Elisabeth mai avea un admirator, pe Victor, coleg și prieten cu Rudy, care va fi un personaj cheie la un moment dat în carte.
După pronunţarea divorţului, Rudy s-a căsătorit cu Elisabeth. Monica și-a făcut apariția la cununia religioasă și l-a blestemat pe George, efectele blestemului dovedindu-se de-a dreptul dramatice în viitor…
– Pentru tot răul pe care l-ai făcut în viața ta, fii blestemat pe vecie, George Balan. La fel ca tine, blestemați să-ți fie toți nepoții care s-or naște din uniunea asta  păcătoasă.”
Blestemul s-a îndeplinit, copilul, născut prematur, nesupraviețuind. Nu am fost de acord cu blestemul Monicăi, în niciun caz acel suflet încă nenăscut nu avea nicio vină pentru cine îi erau părinţii. Pot înțelege că o persoană poate avea dereglerări mentale, dar îmi este foarte greu să accept că poţi blestema un copil nevinovat.
Consecințele blestemului aveau să fie însă mult mai ample, cu bătaie lungă în viitor…
Elisabeth a rămas din nou însărcinată. Sarcina a decurs bine până la un moment dat, când a leșinat. Spre fericirea rudelor, a născut un copil sănătos, însă Rudy, întorcându-se de la spital, a găsit o scrisoare pe care Elisabeth o scria în momentul în care leșinase și care era adresată unui alt bărbat. În acel moment Rudy a realizat cât de naiv fusese, dând cu piciorul căsniciei fericite pe care o avusese cu Monica pentru o iluzie…
Dorind să o recapete pe Monica iar viața lui să redevină așa cum era înainte, Rudy apelează la o vrăjitoare, madam Trandafir. Această femeie îi spune că trebuie să plece în România şi să caute Lacul fără Fund, întrucât zona în care se află acesta este plină de energii mistice care creau un fel de portal de întoarcere în trecut.
Rudy a plecat în Romania pentru a căuta acest lac, dorința lui fiind să se întoarcă în momentul și în locul în care a întâlnit-o prima dată pe Monica. Ajuns la Bucureşti, în vremea regimului lui Ceaușescu, s-a cazat la unul din cele mai elegante hoteluri. Acolo s-a reîntâlnit cu Sandra, o damă de companie și o informatoare a securităţii, a cărei sarcină era să afle diverse lucruri despre cei care erau veniți din afara țării.
Rudy și Sandra se cunoscuseră cu ocazia celorlalte vizite pe care Rudy le mai făcuse în România de-a lungul anilor. Totuși, între ei nu fusese nicio relație amoroasă, căci pe atunci Rudy îi era încă fidel Monicăi. De data aceasta însă, între cei doi apare o pasiune nebună, care aproape îl face pe Rudy să uite care era scopul vizitei sale în Romania.
Dacă Rudy ar fi renunţat la misiunea lui, îndrăgostit fiind de Sandra şi dorindu-şi cumva o viaţă alături de ea, povestea ar fi rămas una de dragoste. De viață. Faptele lui au transformat însă povestea într-una cu accente de thriller, cu câteva întâmplări foarte violente, ciudate, parcă desprinse dintr-un film de groază. Mi-a fost ciudă pe Rudy, care încurcându-se cu Sandra i-a pus acesteia viața în pericol, acțiunile lui punându-și o amprentă tragică asupra destinului acesteia.
Fiind în preajma lui Rudy, Sandra a intrat în colimatorul unui personaj de-a dreptul malefic, Ion Mocanu. Nu vă dau amănunte despre faptele lui groaznice, lăsându-vă să descoperiți singuri în carte despre ce este vorba. Eu am citit cu greu acele pagini însângerate şi pline de brutalitate…
Revenind la Rudy, acesta a aflat că fenomenele misterioase care se petreceau la Lacul fără Fund aveau loc doar în zilele de sărbătoare şi, cum se apropia ziua de 15 august, avea ocazia perfectă să testeze cât de adevărată era respectiva legendă.
Rudy reușește să treacă printr-un portal și se trezeşte pe o plajă cunoscută, alături de o tânără foarte frumoasă, pe numele ei Melanie. Credeţi că a ajuns în trecut? Nu, a ajuns în viitor, după 30 de ani de la acea dată de 15 august când a mers împreună cu Sandra la Lacul fără Fund.
Lucrurile nu ies nici pe departe aşa cum dorise Rudy, totul este foarte complicat, nu mai înţelege nimic şi nu ştie ce să mai facă. După câteva zile foarte agitate în care află noutaţile tulburătoare ale vremii în care aterizase, Rudy  ajunge din nou la madam Trandafir, vrăjitoarea, cerându-i acesteia, încă o dată, ajutorul.
Nu vă spun ce s-a întâmplat la final, dacă madam Trandafir l-a ajutat sau nu, vă las pe voi, dacă sunteţi interesaţi, să descoperiţi.
La începutul acțiunii am avut impresia că voi avea parte de o lectură uşurică, relaxantă, dar m-am înşelat. Iubire şi blestem a fost o carte grea și complexă, pot să spun că se puteau scoate din ea cel puţin trei romane.
Acţiunea s-a desfăşurat în mai multe ţări, pornind din Australia, trecând prin Hong Kong, România, înapoi la Hong Kong, România din nou şi terminându-se în California.
Nu aș putea spune că am avut vreun personaj preferat în această carte. Sandra a fost singura care a reușit să îmi trezească totuși un sentiment de regret că a căzut victimă unui joc al sorții.
Toate personajele cărții au fost slabe și fără prea mult caracter. Nu mi-a plăcut deloc personajul Rudy. A fost un om ușor de manipulat, fără principii şi coloană vertebrală.
Ca o justiție divină, sfârșitul lui George Balan, cel care a declanșat totul din dorința lui de a-și atinge scopul prin orice mijloace, a fost unul pe măsura și după meritul faptelor sale.
Cel mai șocant lucru pentru mine a fost să aflu cine era de fapt Melania, fata lângă care se trezește Rudy la prima lui trecere prin portalul de la Lacul fără Fund.
Blestemul Monicăi a urmărit-o până la capăt pe Elisabeth, ea dând naștere unei fetițe, dar pierzându-și viaţa la naștere, fetiţa fiind adoptată de o persoană din anturajul familiei Balan.
În încheiere aș putea spune că am citit o carte complicată, cu o poveste de dragoste (sau nu) și mai complicată, pe care nici măcar magia nu a putut-o repara. O dragoste pierdută este foarte greu să o reînvii, poate chiar imposibil.

 

Mulțumim Editurii Smart Publishing pentru cartea Iubire și blestem de Ștefan Raicu oferită pentru recenzie

Cartea ”Iubire și blestem” de Ștefan Raicu poate fi comandată pe elefant.ro, libris.ro, emag.ro, librarie.net

Recenzii Editura Smart Publishing

Recenzii și prezentări cărți autori români

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *