Iubiții Sylviei de Elizabeth Gaskell, Editura Orizonturi – recenzie
Iubiții Sylviei
(Sylvia’s Lovers -1863 )
Elizabeth Gaskell
Editura: Orizonturi
An apariție: 2021
Traducere: Liviu-Constantin Mateescu
Nr. pagini: 560
Elizabeth Gaskell a fost una dintre marile voci literare feminine engleze din epoca victoriană, cunoscută pentru o serie de nuvele și povestiri scurte, pentru romanele sale cu tematică socială, precum Mary Barton – 1848, Cranford – 1853, Nord și Sud – 1855, Iubiții Sylviei – 1863, Soții și fiice – 1866, dar și pentru frumoasa prietenie ce a legat-o de Charles Dickens și Charlotte Brontë căreia i-a scris biografia, în anul 1857, la doi ani de la moartea acesteia.
La sfârșitul secolului 18, într-un mic orășel englez, în timpul războiului cu francezii, trăia o față frumoasă și cuminte, Sylvia, care îl iubea pe chipesul Kinraid, vânător de balene și, în același timp, mare afemeiat. La rândul sau, este iubită cu patimă de vărul Philip, pe care însă nu îl agrează. Căzut prizonier, Kinraid reușește să-i trimită un mesaj Sylviei prin intermediul lui Philip. Din lașitate, acesta nu îl transmite destinatarei. Ajungând la o apreciere eronată a situației, aceasta decide să se mărite cu vărul său, împreună cu care concepe și un copil. Dar Kinraid scapă din prizonierat și, întorcându-se acasă, află de producerea incredibilului: iubita lui s-a căsătorit, cu nimeni altul, cu Philip, având și un copil cu el. Se va resemna mândrul Kinraid sau va lupta din răsputeri pentru recuperarea fostei sale iubite? Va mai dori Sylvia să revină la el și ce atitudine va adopta Philip? O carte plină de acțiune, frumos scrisă, cu mesaje de un profund umanism, ce nu poate fi lăsată din mâna până la ultima pagină.
În anul 2021,Editura Orizonturi a publicat în colecția Romane celebre, două dintre romanele scriitoarei Elizabeth_Gaskell, și anume Nord si sud și Iubiții Sylviei, pe aceasta din urmă având plăcerea să o citesc sau, mai bine zis, să o savurez, la înălțime – la propriu – în compania ciripitului de păsărele 😍😍 O poveste tulburătoare, plină amărăciune, de la prima filă și până la ultima, despre care însăși scriitoarea a spus că este „cea mai tristă poveste pe care am scris-o vreodată”, o mărturisire ce poate pune stavilă dorinței unui cititor de a citi cartea! Dar, ar fi păcat!
Romanul Iubitii Sylviei merită a fi citit pentru talentul autoarei de a se juca cu cuvintele, simple, dar îmbrăcate în patos, de a da viață unor personaje, principale și secundare, fascinante prin naturalețea lor, de a le contura acestora trăsături emoționale esențiale pentru traiectoria vieții lor, în mod individual, dar și inseparabil, de a se juca cu destinele lor într-un mod brutal și eliberator deopotrivă și de a le contopi caracterele, ca-ntr-o menghină, în urlet tăcut de durere; nu în ultimul rând, romanul merită citit pentru povestea conturată, îmbrăcată în frumusețe, sensibilitate și intensitate deopotrivă, de la început și până la sfârșit, a cărei acțiune se desfășoară în perioada 1796-1800, în Monkshaven, un oraș port englez, pe fundalul dramatic al tensiunilor socio-politice existente, dar, mai ales, al groazei provocate de bandele de poteră ale Amiralității Britanice în orașele maritime de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, din cauza izbucnirii războaielor napoloniene. Nu este de mirare că povestea, în ansamblul ei, deși ficțiune, are un cadru istoric real de desfășurare, iar unele personaje își au corespondent în realitatea socială a acelor vremuri.
Dar care este intriga poveștii?
Sylvia Robson este o tânără de șaisprezece ani, când dulce, când aprigă din fire, o combinație subtilă între inocență și seducție, între alint și astâmpăr, ce duce un trai fericit alături de părinții săi la o fermă din Monkshaven, un oraș port de pe țărmul de nord-est al Angliei. Deși multe fete sunt măritate la vârsta sa, Sylvia preferă liniștea din sânul familiei sale, chiar dacă poziția lor socio-economică nu este una deosebită. Este iubită și alintată de părinți, mai ales de tatăl său, un fost marinar și contrabandist căruia i-a plăcut viața agitată și care încă tânjește după vremurile de altă dată. Însă, cea care menține echilibrul familiei este mama Sylviei, Bell, o femeie fără școală, dar inteligentă și realistă, mai mult tăcută și retrasă din fire, dar cu suflet cald, care știe, prin puține cuvinte, să pună opriș nerăbdării din sufletele soțului și fiicei. În secret, Bell vrea ca Sylvia să se căsătorească cu Philip Hepburn, nepotul său, un bărbat inteligent, calm, ce și-a clădit o situație materială bună prin forțe proprii în ciuda originii sale umile, cu atât mai mult cu cât acesta este profund îndrăgostit de fiica sa. Philip îi poate oferi fetei un cămin familial plin de iubire, stabilitate din punct de vedere financiar, dar și o poziție socială mult mai bună decât a lor. Însă, eforturile lui Philip de a ajunge la sufletul Sylviei sunt ignorate complet de aceasta, care nu ezită, de multe ori, să îl respingă destul de dur, simțindu-se sufocată de prezența și atenția acestuia aproape obsesive.
Apariția lui Charlie Kinraid, harponier pe o balenieră, un tânăr inteligent, plin de viață și cuceritor, va schimba complet viața Sylviei, dar nu numai. Sylvia și Charlie se îndrăgostesc, pasiunea ieșind la suprafață domol și aprig deopotrivă, luându-i pe amândoi prin suprindere. Din păcate, Charlie este nevoit să plece pe mare pentru o perioadă de timp, purtând însă în suflet dorința de a se întoarce la Sylvia pentru a se căsători cu aceasta care, la rândul ei, își declară dragostea, preferând așteptarea, în tăcere, pentru fericirea imensă de mai târziu. Se logodesc în secret jurându-și iubire și loialitate. Din păcate, Charlie este capturat de una dintre bandele de poteră ale Amiralității Britanice, dispariția acestuia provocând Sylviei confuzie, durere și disperare. Trist este faptul că nimeni nu cunoaște motivul dispariției lui Charlie, cu excepția lui Philip care a fost martor, unul tăcut, îngândurat, dar fericit deopotrivă, la răpire. De ce fericit? Pentru că destinul îl scoate, din calea sa, pe rivalul său la inima Sylviei, păstrând, în căușul inimii sale, secretul asupra acestei răpiri. Se lasă condus de o gelozie posesivă intuind că dezamăgirea din iubire a oricărei femei, dar mai ales a Sylviei, poate fi o armă puternică pentru orice bărbat, implicit și pentru el. Dacă ar fi știut Philip că păstrarea acestui secret îl va arunca în chinurile unei iubiri neîmpărtășite, într-o căsnicie marcată de amărăciune și singurătate emoțională, ar mai fi tăcut, oare, s-ar mai fi lăsat dominat de un impuls de moment?
Din acest moment destinele celor trei se întrepătrund, brutal și dureros, Elizabeth Gaskell neavând milă de nici unul dintre personaje, jonglând cu mintea și trăirile lor, într-un mod febril, până la distrugere și eliberare. Un triunghi amoros conturat într-un mod impresionant, frapant de tăios și sensibil!
Autoarea nu uită nici de celelalte personaje, evoluția acestora, prin decădere și eliberare, fiind puternic legată de cea a eroilor principali, Sylvia, Philip și Charlie. Moartea tragică a tatălui Sylviei în împrejurări tragice distruge complet echilibrul emoțional al soției iubite și o aruncă pe Sylvia în brațele lui Philip, acceptând, umilă și îndurerată, căsătoria cu acesta, deși inima ei tânjește în continuare după Charlie. Evenimentele dureroase se succed tot mai rapid aruncând personajele și, implicit, pe cititori, într-un vârtej întunecat de emoții și trăiri.
Iubitii Sylviei nu este un simplu roman de dragoste, cum s-ar deduce din titlu. Este mult mai mult de atât! Este un roman, social și istoric, ce oferă un portret viu și complex al obiceiurilor și mentalității unei comunități provinciale în care individualismul, prejudecățile, războiul, trădarea, ura, dar și familia, iubirea, pot uni și distruge deopotrivă oamenii, decăderea acestora fiind cu atât mai bruscă, tulburătoare; este un roman în care, de multe ori, binele și răul nu sunt departe unul de celălalt, granița dintre ele fiind insesizabilă, în care viața și moartea se contopesc pe nesimțite, purtându-i pe eroi pe cărări nebănuite, fiecare cu propria viziune asupra vieții, prieteniei, iubirii, fiecare ducându-și existența cu ardoare, dar și lașitate, cu neputință, dar și forță sufletească.
,,Piețele și târgurile erau pustii, toată lumea se temea că potera putea apărea oriunde se strângeau mai mulți bărbați la un loc. Prețurile au crescut și mulți au sărăcit din această cauză. Alții au ajuns chiar pe drumuri, rușinați. În marea bătălie în care era implicată și Anglia în acel moment, flota militară era considerată cea mai puternică armă. Și astfel, soldații necesari pentru navele militare erau recrutați cu orice preț, indiferent de cât costa, de câtă suferință sau nedreptate implica această recrutare.”
,,Da, cu ajutorul lui Dumnezeu orice este posibil. Însă adesea Dumnezeu lucrează prin instrumente groaznice. Există un pacificator al cărui nume este Moartea.”
Recomand din suflet acest roman, din păcate prea puțin cunoscut, al scriitoarei Elizabeth Gaskell. Sper din suflet ca impresiile mele să transmită cât mai bine trăirile care m-au încercat de-a lungul lecturii, tentându-vă astfel să descoperiți povestea din spatele cuvintelor, în ciuda tristeții cu care este îmbrăcată întreaga narațiune. O poveste în poveste, în care fiecare chip este o artă, care indică un trecut întunecat, dar și un viitor plin de speranță.
9 Comments
Tyna
O recenzie foarte frumoasă, sensibilă și emoționantă! Mulțumesc mult pentru recomandare!
Mirela Barbălată
Cu drag, Tyna!
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și emoționantă recenzia ! Mulțumesc pentru recomandare ❤
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Daniela!
anasylvi
Foarte frumos ai scris despre carte, una care ne transporta in epoca victoriana, avand multe caracteristici ale romanului epocii, asa cum este si firesc. Fresca sociala, dar si caracterizare a unor tipologii ale vremii. Multumesc pentru recomandare!
Mirela Barbălată
Cu drag, Ana!
Oli
O recenzie plină de căldură și eleganță, felicitări și mulțumesc pentru recomandare!
Mirela Barbălată
Multumesc, Oli!
familiasimionescuyahooro
Minunata recenzia si recomandarea! Îmi place mult aceasta poveste! Felicitări, mulțumesc mult pentru propunerea literara fermecatoare! ❤️