Jurnalul menajerei de Loreth Anne White, Editura Litera – recenzie
Jurnalul menajerei
(The Maid’s Diary – 2023)
Loreth Anne White
Editura Litera
Colecția Buzz Books
Traducere: Dana-Ligia Ilin
Nr. de pagini: 416
An apariție: 2024
LORETH ANNE WHITE este autoare de thrillere și de cărți de suspans și mister ajunse pe listele de bestsellere de pe Amazon și din Washington Post, printre ele numărându-se In the Dark, In the Deep, Beneath Devil’s Bridge, Secretul pacientei (The Patient’s Secret), Jurnalul menajerei (The Maid’s Diary) și The Unquiet Bones. Are peste trei milioane de cărți vândute în toată lumea, a fost de trei ori finalistă a Premiului RITA pentru ficțiune literară, câștigătoare a Premiului Daphne du Maurier, finalistă a Premiului Arthur Ellis și i s-au decernat diferite alte premii ale industriei literare. Fostă jurnalistă care a lucrat atât în Africa de Sud, cât și în Canada, acum consideră Canada căminul ei. Locuiește în zona Pacificului de Nord-Vest, împărțindu-și timpul între Victoria, pe Insula Vancouver, stațiunea de schi Whistler din Munții Coastei și o cabană rustică de pe malul unui lac din districtul regional Cariboo. Când nu scrie și nu născocește intrigi literare, o veți găsi pe lac, la ocean sau pe traseele turistice, împreună cu câinele ei, încercând – și nereușind – să evite urșii.
Pentru mai multe informații despre cărțile sale, vizitați site -ul www.lorethannewhite.com.
AUTOARE DISTINSĂ CU PREMIUL DAPHNE DU MAURIER
CĂRȚI VÂNDUTE ÎN PESTE 3 MILIOANE DE EXEMPLARE
ARE MAI MULT DECÂT CHEILE DE LA CASELE CLIENȚILOR EI. LE ȘTIE SECRETELE.
Kit Darling este o menajeră cu o dependență neobișnuită: îi place să iscodească. Ea este „fata invizibilă“, care simte nevoia să-și bage nasul în viețile bine păzite ale clienților ei bogați. Iscodeala ei este un hobby inofensiv până când Kit vede ceva ce nu poate ignora în casa noilor ei clienți: un secret atât de întunecat, încât ar putea distruge cuplul privilegiat care așteaptă primul copil. Acest lucru o face pe Kit periculoasă pentru cuplu. Și, în același timp, îi face pe cei doi soți – care ar putea ucide pentru a-și păstra secretul – periculoși pentru Kit.
Când polițista de la Omucideri Mallory Van Alst este chemată la locul crimei într-o casă de lux de pe malul apei, cunoscută sub numele de Casa de Sticlă, se confruntă cu dovezile unui atac atât de violent, încât este improbabil ca victima să mai fie în viață. Dar nu există nici un cadavru. Proprietarii casei au dispărut. Iar menajera lor lipsește. Singurul martor este bătrâna de alături, pe care un țipăt a trezit-o în puterea nopții. Vecina a fost, de asemenea, ultima persoană care a văzut-o pe Kit Darling în viață.
Pe măsură ce Mal începe să descopere secretul care a pus viețile tuturor celor implicați pe un curs de coliziune perfid și inevitabil, își dă seama că nimic nu este așa cum pare. Și nimeni nu poate scăpa de propriul trecut.
Un roman de suspans psihologic înșelător, plin de răsturnări de situație și tulburător, cu un final surprinzător, scris de Loreth Anne White, autoarea bestsellerului Secretul pacientei.
Jurnalul menajerei de Loreth Anne White este un thriller psihologic tulburător, plin de suspans și mister, cu o răsturnare spectaculoasă de situație în final.
Mi-a plăcut mult Secretul pacientei, astfel că abia am așteptat să citesc Jurnalul menajerei, carte pe care am găsit-o pe stoc pe libris.ro.
Cartea îți suscită interesul încă de la primele pagini.
Doi amanți, aflați la o întâlnire clandestină în miez de noapte, asistă terifiați cum două persoane aruncă un covor rulat în apele învolburate de sub un doc, urmat de o mașină Subaru Crosstrek galbenă, căreia i s-a blocat pedala de accelerație. Îngroziți să nu li se afle secretul, cei doi nu sună la numărul de urgențe.
În schimb, Beulah Brown, o femeie în vârstă de 89 de ani, alertează poliția după ce a fost trezită de un țipăt, cu puțin înainte de miezul nopții. Fereastra ei are o vedere perfectă asupra casei de sticlă de vizavi și ea a văzut doi oameni cărând un covor rulat și urcându-l într-un vehicul ce a demarat imediat, urmat de o altă mașină.
Detectiva Mallory (Mal) Van Alst și partenerul ei, Benoit Salumu, din West Vancouver, au fost desemnați să cerceteze acest caz, ce se va dovedi a fi unul extrem de încâlcit.
Ajungând la somptuoasa casă de sticlă, cei doi detectivi descoperă o scenă desprinsă parcă dintr-un film de groază: mobile răsturnate, pahare sparte și atât de mult sânge încât părea imposibil ca respectiva victimă să fi putut scăpa cu viață. Totuși, nu exista niciun cadavru, iar proprietarii casei de sticlă, Vanessa și Haruto, erau de negăsit.
Un indiciu important le este furnizat detectivilor tot de Beulah Brown. La ora 18.00 în aceeași seară, la ușa casei de sticlă sunaseră soții Daisy și Jon Rittenberg. De altfel, Beulah o mai văzuse pe Daisy la o șuetă cu Vanessa cu vreo două săptămâni înainte, ambele fiind însărcinate în aceeași lună, aproape de data nașterii.
Daisy o cunoscuse pe Vanessa la cursul de yoga și se împrieteniseră rapid. Cele două mai aveau ceva în comun, după cum Daisy va descoperi cu surprindere ceva mai târziu – aveau aceeași menajeră, Kit Darling.
Ițele se descâlcesc greu, iar piesele de puzzle pe care le adunăm din capitolele ce alternează din perspectiva lui Daisy, Jon, Mal și fragmente din jurnalul menajerei, sunt greu de potrivit unele lângă altele.
Cândva, Kit Darling fusese o elevă foarte promițătoare, cu rezultate excelente la școală, însă ceva grav se petrecuse în adolescența ei, iar ea abandonase școala. În loc de o carieră de prestigiu, Kit ajunsese tot menajeră, întocmai ca mama ei. Ajunsă la vârsta de 34 de ani, Kit își făcea meseria foarte eficient, însă avea o plăcere vinovată de a scotoci prin casele unde făcea curat, descoperind astfel tot felul de secrete murdare.
În prima zi în care începe să presteze serviciile de curățenie în casa soților Rittenberg, ceva ce descoperă acolo îi exacerbează tendința de iscodire, care atinge un nivel aproape patologic.
Daisy și Jon Rittenberg păreau în ochii tuturor un cuplu de aur. Jon, dublu medaliat cu aur la schi la olimpiadă, era atletic și carismatic, iar Daisy, fostă regină a balului, superbă și elegantă, provenea dintr-o familie cu faimă.
Însă, pe măsură ce înaintăm în acțiune, descoperim că în spatele unei fațade luminoase se poate ascunde mult întuneric, iar mulți oameni nu sunt atât de inocenți cum par la prima vedere.
Întrucât atât Kit Darling, cât și mașina ei Subaru Crosstrek, erau de negăsit, totul părea să conducă la concluzia că aceasta era victima, probabil că descoperise ceva compromițător, pentru care altcineva ar fi fost dispus să facă orice pentru a împiedica dezvăluirea. Sau…?
Dacă prima parte a cărții este plină de mister și suspans, în a doua parte revelațiile vin în lanț, răsturnând complet imaginea pe care ți-o conturasei în minte.
Un thriller psihologic extrem de captivant despre putere și manipulare, abuzuri și lașitate, obsesia de a-ți afișa o imagine desăvârșită, dar și despre curaj și ingeniozitate, culmind cu o răzbunare pefectă!
Recomand cartea tuturor iubitorilor de thrillere și de mistere!
Fragment:
„Încet, alunecă între somn și trezie. Înțelegerea o străbate ca un tăiș – nu, nu e somn. Nu e în patul ei. Nu e în siguranță. O cuprinde panica. Unde se află? Încearcă să înghită, însă are gura uscată. Pe limbă simte un gust neobișnuit. O zvâcnire de conștiență îi fulgeră prin minte. Sânge – e gustul sângelui. Răsuflarea i se iuțește. Încearcă să și miște capul, dar nu poate. O țesătură aspră și udă îi acoperă fața. E prinsă în capcană, cu brațele țintuite pe lângă trup. Dintr-odată își percepe durerea. O durere copleșitoare. În umeri. Coaste. Pântec. Între coapse. Durerea îi bubuie în țeastă. Un val de adrenalină se umflă prin vene și ochii i se deschid brusc. Însă nu vede nimic. Panica îi invadează creierul. Deschide gura să țipe, dar sunetul e înăbușit.
«Ce-i asta? Unde mă aflu?
Concentrează-te, concentrează-te. Panica ucide. Trebuie să gândești. Încearcă să-ți aduci aminte.»
Însă are creierul încețoșat. Străduindu-se să ajungă la un fir de limpezime, se concentrează pe senzații. Frig – are picioarele foarte reci. Își mișcă degetele. Simte aer. Desculță? Nu complet, a pierdut doar un pantof. E rănită. Grav, are impresia. O amintire greoaie i se prelinge în creierul leneș – că se apără de niște indivizi, că e pironită pe pământ. Atacată brutal – are impresia asta, că a fost rănită, copleșită, neputincioasă. Acum e înfășurată în ceva și e în mișcare. Zdruncinată. Simte vibrații. E zgomotul unui motor? O mașină? Da, e într un fel de vehicul. Își dă seama că aude voci. De pe scaunele din față. Ea zace pe bancheta din spate. Vocile… sunt ridicate, se ceartă. Pe fundal se aude slab muzică. Radioul unei mașini. E clar că se află într-o mașină… o duc undeva.“
2 Comments
Oli
Excelenta recenzie si recomandare, abia astept sa citesc si eu cartea asta, m-ai facut foarte curioasa in privinta ei, multumesc!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!