Kilometrul zero – Drumul fericirii de Maud Ankaoua, Editura DPH – recenzie
Kilometrul zero – Drumul fericirii
(kilomètre zéro – 2017)
Maud Ankaoua
Editura Didactica Publishing House
Colectia Creative Publishing
Anul publicării: 2019
Număr pagini: 336
Traducător: Anca Magurean
Pasionată de relațiile interumane, Maud Ankaoua semnează un prim roman bogat în lecții și completat de speranță. Își va schimba pentru totdeauna înțelegerea asupra celorlalți și îți va aminti de esențialul vieții.
Cât de departe ai merge pentru a-ți salva un prieten?
Maëlle, directorul financiar al unui start-up de succes, își trăiește viața într-un ritm frenetic: timpul ei se reduce la muncă, la rezolvarea problemelor și la sala de sport. Visurile ei… ce visuri? În viața ei nu este loc și de visuri; până în ziua în care cea mai bună prietenă a ei, Romane, îi cere un serviciu imens, între viață și moarte.
Sceptică, Maëlle acceptă misiunea și pleacă în Nepal, unde ascensiunea munților Annapurna va fi o adevărată călătorie inițiatică pentru ea. Când își dă seama că realitatea nu este cea pe care a dorit mereu să o creadă… începe căutarea adevăratei realități. În timpul experiențelor și întâlnirilor tulburătoare, Maëlle va învăța secretele fericirii profunde și își va schimba viața pentru totdeauna. Dar va reuși să-și salveze prietena?
Trebuie să găsești acel loc din interiorul tău în care nimic nu este imposibil. – Deepak Chopra
Cartea de față e un roman de dezvoltare personală, despre ”învățarea” fericirii, fiind o adevărată lecție de viață ce poate schimba concepții și propune teme de gândire. Este în același timp o carte de călătorie – un adevărat ghid de călătorie – iar acesta este aspectul care mi-a plăcut cel mai mult.
Cu un sinopsis foarte tentant, o copertă minunată și scrisă într-un stil fluid și captivant, cartea m-a acaparat de la prima pagină și nu am putut s-o las din mână până la final, oferindu-mi o călătorie de neuitat.
Maelle, personajul narator al cărții, este o tânără obsedată de muncă, fără viață personală. Director financiar al unui start-up de succes, își dedica cea mai mare parte a timpului rezolvării sarcinilor de la serviciu, fiind o profesionistă desăvârșită. Toată această viață ”perfectă” este dată peste cap atunci Romane, când cea mai bună prietenă a ei, îi cere să-i facă o mare favoare. Romane i-a destăinuit că, pe când se afla într-o misiune în Kathmandu, în urmă cu un an, a aflat că e grav bolnavă. Confesându-se unui profesor american, Jason, care locuia și făcea cercetări acolo de câțiva ani, acesta i-a vorbit despre ”o metodă ancestrală nepaleză care permite vindecarea prin conștientizare și prin schimbarea stării de spirit.” Se pare că Jason avea o copie a manuscrisului cu rezultatele cercetării în privința acestei metode de conștientizare globală, iar Romane o roagă pe Maelle să îi aducă acest manuscris.
Maelle – deși profund sceptică -, din cauza situației în care se află prietena ei nu o poate refuza. Însă o călătorie ad-hoc în Nepal, de pe o zi pe alta, lăsând totul baltă, e într-adevăr ceva complet neprevăzut! Însă Romane aranjase tot, de la biletul de avion până la cazarea în munți și ghidul care o va însoți.
Acestea fiind zise, am pornit în această călătorie alături de Maelle, o călătorie care se va dovedi una inițiatică. Maelle nu e un personaj foarte simpatic, fiind destul de enervantă de multe ori cu fițele ei și cu felul ei suspicios, nehotărât și schimbător de a fi. În mijlocul naturii, având parte de experiențe vizuale și senzoriale unice, ea stătea cu ochii în telefon să vadă dacă are semnal, neputând să se detașeze de problemele de la serviciu. E cu atât mai semnificativă schimbarea ce va interveni pe măsură ce ia contact cu un nou mod de viață și cu un nou sistem de valori.
”- Sunt bine, Maya, puțin obosită după călătorie.
– Te simt stresată din cauza tefelonului.
– Nu am semnal de când am ajuns aici.
– Chiar ai nevoie de semnal la 8000 de km de viața ta?
– Da, tot timpul! Trebuie să mă ocup de dosarele pe care le-am lăsat în aer înainte de a pleca.
– Ești chiar așa de neînlocuit? Crezi că o absență de câteva zile este o problemă pentru colaboratorii tăi: Aveți un defect de organizare, astfel încât totul stă pe umerii tăi?”
Noțiunile prezentate pe parcurs nu sunt ușor de asimilat și înțeles, deși Maelle pare că le înțelege și acceptă destul de ușor în primă fază la nivel teoretic, când îi sunt expuse pentru prima dată, dar de aici și până la a-ți schimba total și profund modul de viață și de gândire e cale lungă. Însă orice călătorie începe cu un pas.
”Nu văd decât o cale pentru a ști până unde putem ajunge. Aceea de a porni la drum și de a merge.”
Dintre personajele care mi-au plăcut mult în carte: Maya, gazda lui Maelle la Hotelul Mandala, în Bodnath – un loc important de pelerinaj budhist, unul din principalele sanctuare din Nepal. Maya era o tânără foarte prietenoasă, primitoare și optimistă.
”Fiecare clipă pe care o pierzi fiind nefericită nu o vei mai primi niciodată înapoi. Știi unde începe viața ta, dar nu știi când se oprește. O secundă trăită este un cadou pe care nu trebuie să-l irosim. Fericirea se trăiește acum.”
Mi-a plăcut de asemenea de Shanti, călăuza lui Maelle, un adevărat izvor de înțelepciune, și l-am îndrăgit foarte mult pe Thim, unul din hamali, un tânăr nu foarte inteligent, de un optimism și inocență înduioșătoare.
Maelle, care credea că va intra rapid în posesia manuscrisului și se va putea întoarce acasă în aceeași zi, va vedea că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg!
”Dacă vrei să te întorci cu acel manuscris, îți trebuie mai mult timp, nu doar câteva ore!
A scos o hartă și a întins-o pe masă. Am recunoscut întinsul lanț de munți himalayan. Shanti a arătat cu degetul poziția noastră, apoi pe a lui Jason, în mijlocul lanțului Annapurna. (…)
Cunosc muntele, vor fi momente grele, condițiile climatice sunt aspre în această perioadă, dar nu mă îndoiesc de capacitatea ta de a reuși.
– Și echipa?
– O cunosc bine, deoarece eu am format-o: Nishal, primul hamal, face această meserie de peste 30 de ani, e un prieten din copilărie. Thim, cel de-al doilea, e nepotul său. Are grijă de el de când era mic, tatăl lui l-a respins când și-a dat seama că băiatul era retardat. Înțelege poate mai greu decât ceilalți, dar are o inimă mare. Ai să vezi, e o plăcere să călătorești cu el, e un ucenic serios. Și în fine, Goumar, bucătarul, e un tip amuzant, mereu binedispus și va ști să ne răsfețe tot drumul. O să-ți placă sigur de ei.”
Așadar, aceasta este echipa alături de care pornim la drum spre sanctuarul de la Annapurna. Un drum plin de peripeții și întâmplări neprevăzute, presărat cu mici perle de înțelepciune strecurate în dialogurile dintre Maelle și Shanti, dar are multe de învățat și de la ceilalți membrii ai echipei, inclusiv de la Thim.
Vă spuneam la început că ceea ce mi-a plăcut mie cel mai mult este călătoria în sine, iar cartea e foarte bine documentată din acest punct de vedere. Am savurat fiecare pas făcut pe munte, fiecare loc de popas, fiecare descriere, fiecare spectaculos răsărit și apus de soare în Himalaya! Și fiecare fel de mâncare specific. Am fost fascinată de oamenii întâlniți în cale, de modul lor simplu de viață, de felul lor prietenos și senin de a fi. O poveste plină de frumusețe, de culoare, de arome.
Unde o va purta drumul – atât la propriu cât și la figurat -, dacă Maelle îl va întâlni pe Jason și dacă va intra în posesia prețiosului manuscris și cum i se va schimba viața odată întoarsă acasă, vă invit să descoperiți citind cartea. Nu vă spun mai multe, decât că la final vom avea parte și de o surprinzătoare răsturnare de situație.
O poveste luminoasă, plină de învățăminte care pot fi aplicate în viața de zi cu zi, cartea ne oferă și o frumoasă poveste de dragoste (despre care nu vă dau detalii, vă las să fiți surprinși) și, mai ales un exemplu despre prietenie, devotament și sacrificiu. O adevărată revelație, această poveste aruncă o lumină nouă asupra iluziei ego-ului, a puterii distructive a acestuia pe care nici nu o conștientizăm.
E o carte plină de pozitivitate, care te pune pe gânduri și te face să reflectezi la prioritățile reale ale vieții, la ceea ce contează cu adevărat pentru fiecare dintre noi pentru a putea fi fericit. O aventură extraordinară, o călătorie spectaculoasă, o adevărată lecție de viață, o carte de păstrat în bibliotecă, de citit și recitit!
Fragment:
„Maya părea să-l cunoască, mi-am marcat uimirea schițând o ridicare din sprâncene care îmi era specifica.
– Oh! Shanti este un prieten vechi! M-a însoțit in misiuni umanitare in Himalaya. S-a născut la Pangboche, un sătuc de șerpari aproape de Everest.
– Cunoaște muntele, așadar?
– Oh, si încă cum! Pentru el, muntele nu are secrete, o sa vezi! Nu ai putea avea un ghid mai bun, te va conduce la destinație, nicio grijă!
– Dar știți unde trebuie să ajung?
– Nu! Doar tu știi, a spus ea, amuzată.
– Ah, știu doar că trebuie să ma întâlnesc cu un anume Jason și nu am nicio idee unde ar putea fi…
– Da, Romane mi-a explicat, trebuie să-ți dea o carte pentru ea.
– Știți totul? Si ce părere aveți?
A stat o clipă pe gânduri.
-Trebuie încercat totul pentru a salva persoana pe care o iubești. Totul, fără nicio excepție.
– De aceea am și venit. Dar aș vrea mai degrabă să știu ce credeți despre Jason. Il cunoașteți?
– L-am văzut o dată. Este foarte implicat în cercetările asupra cancerului, iar restul timpului și-l dedica tibetanilor. De când sunt în exil, ei vin in Nepal, unde sunt tolerați, dar fără un statut special. Asociația lui are ca scop să-i îngrijească și să-i integreze.
– Si credeți că un manual poate dezvălui adevăruri pe care să nu le cunoaștem deja?
– Nu știu, dar de multe ori un drum duce spre alte locuri decât cele pe care ni le imaginăm.
M-am uitat la ea, fără să știu ce să spun.
– Nu am soluții la întrebarea ta, dar, daca ești atentă la ceea ce se va întâmpla, vei afla răspunsuri la întrebări pe care nu ți le-ai pus încă! „
14 Comments
Mirela Barbalata
Ooo, chiar m-ai făcut curioasă!!! O recenzie încântătoare! Imi place povestea, tematica, mesajul pe care îl transmite.
Am trecut-o pe listă Mulțumesc pentru recomandare!
Oli
Cu mult drag, Mirela, ma bucur ca te-am tentat si sunt sigura ca ti-ar placea! ❤
familiasimionescuyahooro
Splendida recenzie, Oli❤ ! Felicitari si multumesc pentru recomandarea deosebita! Imi place
mult acesta poveste.❤
Oli
Multumesc mult, Carmen, ti-o recomand cu mare drag! ❤
Tyna
Superbă recenzie! ❤ Vreau să citesc și eu această carte! Mulțumesc mult pentru această recomandare deosebită! ❤
Oli
Multumesc mult Tyna, cu siguranta iti va placea! ❤
Geo
Pare foarte interesantă din câte îmi dau seama din recenzia ta. Felicitări!
Oli
Asa este, Geo, ti-o recomand! Multumesc!
Carolina
Felicitări pentru recenzie! Pare o carte interesanta.
Oli
Multumesc, Caro! Asa si e!
anasylvi
Multumesc, o sa o notez si eu! Imi plac mult aceste carti cu calatorii initiatice, mai ales daca sunt in zona muntilor Himalaya. O recomandare super!
Oli
Mă bucur că ti–am atras atenția asupra ei, Ana! Ti-o recomand cu drag, o sa-ti placa!
Daniela Balan
Foarte frumoasă și tentantă recenzia, felicitări ❤️
Oli
Multumesc, Daniela!