Lansare carte la Meteor Press: KGB – Adevărata istorie a serviciilor secrete sovietice
L A N S A R E la M E T E O R P R E S S!
KGB – Adevărata istorie a serviciilor secrete sovietice
EDITURA METEOR PRESS și LIBRARUL Piața Romană vă invită joi, 24 martie, la ora 16:00 la librăria din Piața Romană nr. 9, București, unde va fi lansat volumul „KGB – Adevărata istorie a serviciilor secrete sovietice”, scris de Bernard Lacomte, în traducerea Mădălinei Constantin.
Istoria pe care o trăim astăzi pe viu ne obligă să facem un recurs la trecut, la memorie și la documente, la cărți care ne ajută să înțelegem și să învățăm cum să răspundem, cum să acționăm.
În acest scop i-am invitat pe domnii: Prof. Univ. Dr. Adrian Cioroianu – Director al Bibliotecii Naționale, Prof. Univ. Dr. General de brigadă Stan Petrescu, Lector Univ. Dr. Col.(r) și Tiberiu Tănase – Președinte al Intelligence Studies Center for Security and Appliend Geopolitics, să ne prezinte o analiză a timpurilor pe care le trăim având ca punct de pornire cartea editată la Meteor Press, KGB – Adevărata istorie a serviciilor secrete sovietice, scrisă de Bernard Lacomte. Moderator, Bedros Horasangian – analist politic.
- Lui Bernard Lacomte, născut la 22 noiembrie 1949, în Tunis, jurnalist de investigație, editor, blogger și scriitor francez, vorbitor fluent al mai multor limbi străine, printre care și rusa, îi reușește una dintre cele mai bune istorii a KGB-ului.
Având simțul subiectelor fierbinți și atracția pentru personaje puternice, el reține momentele cheie ale existenței acestui serviciu de spionaj intern și extern, realizează portretele înfricoșătoare ale șefilor poliției politice sovietice (fanaticul Dzerjinski, alunecosul Iagoda, slugarnicul Ejov, abilul Beria, discretul Andropov) și creionează destinele unor ofițeri de informații sau agenți secreți care au întors lumea pe dos: Munzenberg, Mercader, Philby, Trepper Kravcenko, Fuchs, Rosenberg și, nu tocmai întâmplător… Vladimir Putin.
Într-un articol apărut în publicația La Montagne la data de 22.02.2022, autorul face chiar o referire interesantă la una dintre motivațiile care au stat la baza conflictului actual dintre Ucraina și Rusia: “Putin vrea să împiedice răspândirea curentului democratic care a contaminat deja Ucraina”.
Editura Meteor Press este cunoscută cititorilor săi printr-o bogată colecție de lucrări istorice ale unor autori români și străini, recunocuți de mediul academic internațional și publicate cu succes de-a lungul timpului, unele dintre titluri fiind reeditate la cererea publicului pasionat de istorie.
Spre exemplu, dintre lucrările de referință ale jurnalistei Anna Politkovskaia, cititorii au avut ocazia să se întâlnească în România cu următoarele cărți: “Doar adevărul”, “Jurnal rusesc”, “Rusia lui Putin” și “Un război murdar”.
De asemenea, s-au remarcat seriile de autor: Daniel Estulin (“Clubul Bilderberg”, “Conspirația Bilderberg”, “Transevoluția”, “În culisele unei președinții” și “Proiecte globale 2045”), Roger Moorhouse (“Alianța diavolilor. Pactul lui Hitler cu Stalin” și “Comploturile pentru asasinarea lui Hitler”) , William Taubman (“Hrușciov. Omul și epoca sa” și “Gorbaciov. Viața și epoca lui” ), Ion Bulei (“Regina Maria. Puterea amintirii”, “Bunul nostru rege Ferdinand”, “Un Hohenzollern în România. Carol I”, “Ultimul rege al României Mari: Carol al II-lea”)
În perioada 2021-2022 au mai apărut de la tipar: “Războiul regilor. Gloria și decăderea sistemului monarhic european1910-1918”de Theo Aronson, “Începuturile serviciilor de informații” de Francis Dvornik, “Cruciadele” de Regine Pernoud, “Marșul morții prin Rusia. Călătoria mea de la soldat la prizonier de război” de Klaus Willmann, “Fier și sânge. Creșterea și decăderea imperiului german 1871-1918” de Katja Hoyer etc.
Dacă doriți să aflați mai multe informații despre cărțile noastre din domeniul Istorie, puteți accesa link-ul: https://www.meteorpress.ro/istorie.
Cuvânt înainte „Sfârșiți odată cu trecutul negru!” (Internaționala) KGB-ul a fost înființat pe 7 decembrie 1917, imediat după Revoluția din Octombrie. Este unul dintre produsele cele mai tipice ale acestui eveniment care a schimbat înfățișarea lumii. Și unul dintre cele mai durabile: a fost întotdeauna în centrul istoriei sovietice, al cărei actor principal a fost, timp de șapte decenii, împreună cu partidul comunist și cu Armata Roșie. La început s-a numit Ceka, apoi GPU, apoi OGPU, apoi NKVD, apoi MGB, apoi MVD, apoi, până la dispariția Uniunii Sovietice, în 1991, KGB. Aceste acronime au desemnat întotdeauna aceeași instituție: o poliție politică având competențe foarte largi, protejate de secretul de stat, pusă exclusiv în slujba partidului bolșevic, unicul deținător al puterii.
De-abia înființată, sub Lenin, apoi sub Stalin, această poliție foarte specială are o sarcină dublă: să-i hărțuiască și să-i elimine pe opozanții regimului din interiorul proaspăt înființatului stat; și să-i reducă la tăcere pe „dușmanii revoluției”, cei aflați dincolo de frontiere. Astfel, KGB-ul se deosebește din start de majoritatea celorlalte servicii secrete: cumulează serviciul de spionaj în străinătate, o sarcină cel puțin la fel de importantă ca diplomația însăși, și serviciul de menținere a ordinii în interior, inclusiv de apărare a frontierelor.
Poliția secretă este una dintre componentele oricărui stat modern. Desigur, conceptul nu datează de la fondarea Cekăi, în 1917. Și totuși, acesteia din urmă îi datorăm inventarea, modernizarea sau perfecționarea activităților și tehnicilor care vor influența în profunzime politica secolului al XXlea: spionajul, contraspionajul, interceptarea convorbirilor telefonice, propaganda, dezinformarea, folosirea tovarășilor de drum etc. Niciodată un stat n-a dezvoltat atât de sistematic toate aceste tipuri de operațiuni pe cât a făcut-o URSS în anii 1930. Niciodată serviciile secrete britanice, franceze sau americane nu ar fi căpătat o asemenea amploare, după al Doilea Război Mondial, dacă n-ar fi fost stimulate de omniprezența și de eficacitatea serviciilor secrete ale URSS.
*
Să alcătuiești istoria KGB-ului nu este un demers de cercetare obișnuit.
Există o problemă esențială: sursele! Documentele de arhivă, tăieturile din presă, mărturiile personale, memoriile foștilor agenți, totul trebuie tratat cu precauție într-un domeniu în care disimularea, falsificarea, secretul și minciuna fac parte integrantă din sistem. Cu atât mai mult cu cât sistemul este în slujba unei ideologii care nu se dă în lături de la nicio deformare a adevărului. Nu a fost Uniunea Sovietică supranumită, între cele două războaie, „țara marii minciuni”?
Mai mult decât orice subiect istoric, acesta necesită să pui cap la cap informații, să verifici și să compari elementele discursului, să dai dovadă de o vigilență extremă și de mult mai mult discernământ: nu este suficient ca un nume de cod să-i fie atribuit de către KGB vreunui personaj public pentru ca acesta să fie agent; de asemenea, nu e suficient să figurezi în celebrele arhive Venona, de exemplu, ca să fi fost un trădător de țară. Și câți foști agenți secreți, după căderea URSS, n-au publicat „revelații” mai mult sau mai puțin creditabile, fără riscul de a fi dezmințiți?
Altă dificultate: care sunt, în materie de spionaj și de contraspionaj, adevăratele motivații ale unora și ale altora? Cum ajungi să lucrezi pentru o putere străină? Devii agent sovietic din convingere, pentru bani, din cauza moravurilor sexuale? De-a lungul anilor, ideologii mai mult sau mai puțin naivi ai începuturilor, motivați de ura împotriva fascismului, au fost înlocuiți de către mercenarii interesați în general de bani. Dar sunt și cazuri când nu putem pătrunde inima și încerca rărunchii…
*
KGB-ul a murit în 1991. Puciul împotriva lui Mihail Gorbaciov, uneltit în vara acelui an, l-a avut drept „creier” pe fostul șef al KGB-ului, Vladimir Kriucikov, și a fost un fiasco. Dizolvarea poliției politice a avut loc cu câteva luni înaintea dezmembrării URSS. Dar, asemenea păsării Phoenix, de-a lungul anilor ce-au urmat, KGB-ul s-a reclădit, sub un nume nou, și a supraviețuit statului comunist, pentru care instituția a fost o piatră de temelie. Astăzi, prin voința lui Vladimir Putin, el însuși fost cekist, FSB-ul, în slujba noii Rusii, continuă activitatea de spionaj, interceptările, propaganda și dezinformarea.
Dar deja este o altă poveste.
Sura: Editura Meteor Press – PR