Delicatese Literare
Recenzii

La Paradisul femeilor de Emile Zola – o încântătoare carte clasică

La Paradisul femeilor de Émile Zola

(Au Bonheur des dames – 1883)

Émile Zola (1840 – 1902) a fost un romancier francez, cel mai cunoscut reprezentant al școlii naturaliste și un personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică al Franței.

16181163

Personajul Octave Mouret, rămas văduv, face furori în rândul sexului frumos, mai ales că-şi tentează amantele cu minunăţiile din magazinul său parizian, „La Paradisul femeilor”, un adevărat alcov al simţurilor şi al privirilor. Ţesăturile delicate, din mătase, blănurile, pălăriile ochioase şi fistichii, ciorapii, satinurile, catifelele expuse opulent şi strălucitor în vitrine atrag ca un magnet privirile frumoaselor doamne.

Octave Mouret vinde tot ceea ce o femeie şi-ar fi putut dori în 1883, cu un marketing inovator, care face furori. El dă lovitura în detrimentul micilor întreprinzători din cartier. Denise, care se angajează în magazinul lui, este singura care-i rezistă patronului, prin principiile sale morale puternice. Povestea lor de iubire este parte a unui tablou social extraordinar, în care sunt descrişi comercianţii din secolul al XIX-lea, cu obiceiurile lor, într-o analiză fină, cu observaţii pertinente, de un rafinament psihologic deosebit.

Cartea te fascinează prin descrierea tehnicilor revoluţionare de marketing ale lui Octave Mouret, prin care acesta “vrăjeşte” femeile, acestea neputând rezista avalanşei de ţesături delicate, din mătase, blănuri, pălării ochioase şi fistichii, ciorapi, satinuri, catifele expuse opulent şi strălucitor în vitrine, care atrag ca un magnet privirile frumoaselor doamne.

Dovedind un talent extraordinar pentru afaceri, Mouret învinge orice rezistenţă prin oferta de a primi marfa înapoi, în cazul în care clienta se răzgândea. Însă, cele mai multe dintre femei, odată intrate în posesia luxoaselor podoabe, nu mai aveau inima să renunţe la ele, spre disperarea soţilor lor care trebuiau să muncească din greu pentru a ţine pasul cu extravaganţele lor.

Singura dorinţă a lui Mouret era să cucerească femeia. O dorea regină în casa lui, construise acest templu în cinstea ei, pentru a o avea la dispoziţia lui. Aceasta era tactica lui: o ameţea cu atenţii galante, pentru a‑i specula dorinţele şi a‑i exploata patima.

În mijlocul raionului, o expoziţie de mătăsuri de vară lumina holul cu strălucirea unei aurore, ca răsăritul unui astru, în cele mai delicate nuanţe ale luminii, roz‑pal, galben‑stins, albastru‑limpede. Erau şaluri de o fineţe pură, surahuri  mai uşoare decât pufurile ce‑şi iau zborul din copaci, pekin‑guri  satinate ca pielea suplă a fecioarelor chineze. Mai erau expuse numeroase mătăsuri de Japonia şi de India, fără a le socoti pe cele pariziene, cu o mie de dungi, în pătrăţele, cu flori, amintind de doamnele în rochii cu volane, ce se plimbau în dimineţile de mai pe aleile umbrite de coroanele copacilor.

Povestea de dragoste te cucereşte şi ea prin farmecul ei aparte.

Denise Baudu, soseşte la Paris la vârsta de 20 de ani, împreuna cu cei doi fraţi mai mici aflaţi în grija ei, în urma morţii părinţilor lor. Din păcate, unchiul lor, de la care spera să obţină un loc de muncă întrucât avea un magazine de stofe, nu-i poate oferi ajutorul, întrucât magazinul lui era în declin, la fel ca şi celelalte magazinele din zonă. Acesta îl urăşte şi îl consideră vinovat de acest lucru pe Mouret, care i-a falimentat pe toţi concurenţii lui din zonă prin ideile revoluţionare pe care le-a implementat.

Denise este însă fascinată de magazinul uriaş şi consideră că modul în care făcea comerţ unchiul său era învechit şi demodat. Pentru a-şi întreţine fraţii, Denise se angajează la magazinul ,,Paradisul femeilor”. Mouret o remarcă aproape imediat şi îi propune, la fel ca mai multor angajate înaintea ei, să devină amanta lui. Denise are însă principii morale foarte puternice şi îl refuză ferm, uluindu-l, întrucât nici una din cele cărora le propusese acest lucru nu îl refuzase până atunci. Cu cât ea se încăpăţânează să reziste avansurilor lui, cu atât o dorea el mai tare.

Finalul poveştii de iubire este unul fericit, Mouret capitulând total în faţa lui Denise, de care se îndrăgostise nebuneşte şi o cere în căsătorie, imensa lui avere nemaiavând nici o importanță dacă ea nu îi era alături, iar Denise acceptă, iubindu-l şi ea din tot sufletul pe Mouret.

Încetul cu încetul, Mouret simțea că-și pierde puterile, acest ultim obstacol îl înnebunea. Cum? Chiar și cu prețul ăsta tot refuza?  În depărtare, auzea larma celor trei mii de angajați, frământând cu brațele goale averea lui regească. Și tot acest milion imbecil care zăcea acolo pe birou! Suferea de prezența lui ca de o ironie, l-ar fi aruncat cu totul în stradă.

– Plecați atunci! strigă el copleșit de lacrimi. Mergeți la cel pe care-l iubiți… Ăsta e motivul, nu-i așa? M-ați prevenit, ar fi trebuit să înțeleg și să nu vă mai tulbur!

Denise rămase împietrită în fața acestei disperări atât de violente. Inima îi sparse pieptul. Și atunci, cu o impetuozitate de copil, se aruncă la gâtul lui, suspinând și bolborosind:

– O, domnule Mouret, dar dumneata ești cel pe care-l iubesc!

O ultimă rumoare se auzi din Paradisul femeilor, aclamația îndepărtată a unei mulțimi. Portretul doamnei Hedouin zâmbea mereu, cu buzele pictate; Mouret căzuse în mijlocul milionului pe care nu-l mai vedea. Nu-i mai dădea drumul Denisei, o strângea puternic la piept, spunându-i că acum poate pleca să petreacă o lună la Valognes, pentru a închide gura lumii, și că, apoi, va veni chiar el să o ia de acolo, aducând-o înapoi, la brațul său, ca pe o regină.

Această carte am inclus-o în Top 10 cărți care mi-au înflăcărat imaginația în copilărie și adolescență

Cartea La Paradisul femeilor de Emile Zola poate fi comandată pe libris.roelefant.ro, cartepedia.rocarturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți clasice

O ecranizare foarte reușită a acestei cărți a fost realizată de BBC, care a făcut un serial cu 16 episoade în anii 2012-2013.

ladies

 

la paradis 1

 

31 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *