Delicatese Literare
Recenzii

Locul de unde vine lumina de Louise Penny, Editura Trei – recenzie

Locul de unde vine lumina

(How the Light Gets In – 2013)

Louise Penny

Editura Trei

Traducere: Mihaela Apetrei

Nr. de pagini: 592

Anul apariţiei: 2017

Louise Penny este o autoare canadiană de romane polițiste al căror protagonist este inspectorul-șef Armand Gamache de la Secția de Omucideri a Poliției din Québec. Louise Penny a fost crainic radio pentru Canadian Broadcasting Corporation. După ce s-a dedicat scrisului, a câștigat numeroase premii pentru romanele sale, printre care CWA New Blood Dagger, Arthur Ellis şi Agatha (de șapte ori) și a fost finalistă la Edgar Award for Best Novel. Romanele ei au fost traduse în 31 de limbi. În 2017, Louise Penny a primit Ordinul Canadei pentru contribuția la cultura națională.

1. Still Life – 2005

2. A Fatal Grace – 2006

3. The Cruelest Month – 2007

4. A Rule Against Murder – 2008

5. The Brutal Telling – 2009

6. Bury Your Dead – 2010

6.5. The Hangman – 2010

7. A Trick of the Light – 2011

8. The Beautiful Mystery – 2012

9. Locul de unde vine lumina – Editura Trei – How the Light Gets In – 2013

10. Lungul drum spre casă – Editura Trei – The Long Way Home – 2014

11. The Nature of the Beast – 2015

12. A Great Reckoning – 2016

13. Glass Houses – 2017

14. Împărăția orbilor – Editura Trei – Kingdom of the Blind – 2018 – recenzie

15. Un om mai bun – Editura Trei – A Better Man – 2019 – recenzie

16. Toți diavolii sunt aici – Editura Trei – All the Devils Are Here – 2020 – recenzie

17. Nebunia mulțimilor – Editura Trei – The Madness of Crowds – 2021

18. O lume de bizarerii – Editura Trei – A World of Curiosities – 2022 – recenzie

19. The Grey Wolf – 2024

Crăciunul se apropie în Québec, este vremea ninsorilor de poveste, a luminilor feerice și a reuniunilor în jurul șemineului. Nu și pentru inspectorul-şef Armand Gamache. Mulți dintre colegii de la Omucideri au plecat, vechiul lui prieten și locotenent Jean-Guy Beauvoir nu i-a mai vorbit de luni întregi și forțe ostile se aliază împotriva sa. Când primește de la Myrna Landers un mesaj despre dispariția unei vechi prietene care n-a mai ajuns în Three Pines pentru Crăciun, vede ocazia perfectă de a pleca din oraș. Intrigat de refuzul Myrnei de a dezvălui numele prietenei sale, va descoperi că femeia dispărută a fost cândva faimoasă în toată lumea și acum aproape că n-o mai remarcă nimeni, în afară de geniul nebun al poeziei, Ruth Zardo.
Gamache este din ce în ce mai atras de lumea din Three Pines. Nu doar că investighează dispariția prietenei Myrnei, dar caută și un loc sigur pentru sine și colegii care-i mai sunt încă loiali.
Ce preț va plăti Gamache pentru pacea mult dorită?

„O viziune luminoasă asupra încrederii și prieteniei, care îi va încânta pe cititori.” – Kirkus Review

„Extraordinară. Penny a scris un magnific roman mystery care va impresiona nu doar mintea, ci și inima și sufletul cititorului.” – The Washington Post

„O poveste despre crimă (contra naturii și regulilor sociale), corupție (personală și politică) și asasinat (real și metafizic). Speranță și teamă, bine și rău, prietenie și trădare, iubire și ură, inocență și corupție: Penny explorează antagonismele care se găsesc în fiecare dintre noi, dar și nevoia acestor conflicte, care ne creează reziliența. Romanul despre moarte și degradare devine o carte despre viață: orice lucru stricat are o fisură, pe acolo vine lumina.” – Huffington Post

„Personajele complexe… intriga subtil construită… magistrală… se demontează cu delicatețe și inteligență. Încă o dată, Penny pune în echilibru, în mod impresionant, curajul personal și credința cu alegeri sfâșietoare și monstruozitatea diabolică.” – Publishers Weekly

Locul de unde vine lumina de Louise Penny este un thriller complex, cu o galerie impresionată de personaje și o intrigă foarte interesantă.

Acțiunea cărții merge pe două fire împletite.

Pe primul fir, inspectorul-șef Gamache este contactat de vechea lui cunoștință, Myrna Landers, proprietara librăriei din Three Pines, care îl roagă să descopere ce s-a întâmplat cu prietena ei, Constance Pineault, care trebuia să sosească în urmă cu o zi pentru a petrece Crăciunul, însă care nu a apărut și nici nu putea fi contactată.

Din păcate, Gamache o găsește pe Constance fără suflare în casa ei din Montreal, ucisă cel mai probabil de o persoană cunoscută, întrucât nu existau urme de forțare a intrării.

După o scurtă investigație, Gamache descoperă că Constance era, de fapt, o persoană faimoasă, una din cvintuplele Ouellet. Povestea celor cinci gemene este una tristă. Încă de la naștere, viața lor s-a aflat sub un reflector imens, neputând să facă nicio mișcare fără să fie fotografiate, filmate, analizate și criticate. Nu este de mirare că Constance, ultima supraviețuitoare dintre surori, ajunsă la vârsta de 77 de ani, preferase de ani de zile să trăiască în anonimat, luându-și numele de fată al mamei ei.

Oare motivul pentru care fusese omorâtă avea vreo legătură cu celebritatea ei?

Este interesant să urmărești modul în care Gamache reușește să adune, bucată cu bucată, piesele de puzzle care alcătuiesc tabloul complet, răspunzând cu succes la ambele întrebări: Cine? și De ce? a fost comorâtă Constance, dar nu acesta este firul principal al cărții.

Deși precedentele volume nu au fost traduse la noi, se pot aduna indiciile bucată cu bucată pentru a înțelege premisele acțiunii.

Gamache a reușit în trecut să zădărnicească un plan criminal, însă cu consecințe teribile în plan personal. Deși era încă șeful Departamentului de Omucideri din Surete du Quebec, toți ofițerii lui bine pregătiți au fost mutați în alte departamente, iar în loc au fost aduși alții, leneși și incompetenți.

Lovitura cea mai grea a fost plecarea lui Jean-Guy Beauvoir, mâna lui dreaptă, cu care făcuse o echipă formidabilă timp de 15 ani. Acesta fusese rănit într-un raid-capcană, Gamache fiind nevoit să-l abandoneze pentru a-și ajuta alți ofițeri. Rămânând cu dureri teribile în urma rănilor suferite, Jean-Guy devenise dependent de medicamente. Iar când refuzase să se interneze într-o clinică de dezintoxicare, fusese părăsit și de iubirea vieții lui, Annie, fiica lui Gamache. Pentru toate acestea îl învinuia pe Gamache, urându-și cu sete fostul mentor și înrolându-se în echipa dușmanului acestuia, superintendentul-șef Francoeur.

Gamache era conștient că tentaculele corupției erau întinse adânc și că nu se poate baza decât pe o mână de oameni.

Sub pretextul anchetării cazului morții lui Constance, Gamache și-a stabilit cartierul general în micul orășel Three Pines, însoțit de Isabelle Lacoste, singura aliată din Departamentul de Omucideri, și de soții Brunel, Therese și Jerome, ea intendentă în cadrul poliției aflată în pragul pensiei, iar el medic și hacker de ocazie. Lor li s-a alăturat Yvette Nichol, agenta ciudată și arogantă, dar foarte pricepută în comunicații.

Bineînțeles că Armand Gamache știa că se poate bizui oricând pe sprijinul localnicilor din Three Pines, ce formau o adunătură extrem de pestriță: Myrla Landers, proprietara librăriei, pictorița excentrică Clara Morrow, poeta nebună Ruth Zardo, însoțită peste tot de rața ei de companie, Rosa, cuplul de homosexuali Gabriel și Olivier.

Suspansul crește exponențial pe măsură ce înaintăm în acțiune, descoperind că răul își are rădăcinile adânc în trecut, având o legătură directă cu crimele din comunitatea Cree. Miza era una teribilă, viețile a mii de oameni fiind în pericol datorită lăcomiei și setei de putere a unor personaje aflate la cel mai înalt nivel.

Finalul este extrem de dramatic, viața lui Gamache fiind de câteva ori pe muchie de cuțit.

M-am întristat de mai multe ori pe parcursul cărții văzându-l pe Jean-Guy atât de pierdut, dar m-am bucurat că și-a revenit spectaculos la final.

Louise Penny are un dar formidabil de a scoate în evidență că oamenii sunt făcuți din lumini și umbre, dar și că bunătatea învinge adesea.

Finalul este unul cald și luminos, lăsându-ne cu un mesaj de speranță.

Îmi doresc să mai citesc și alte cărți din această serie, pe care o recomand cu drag iubitorilor de thrillere!

Cărțile autoarei Louise Penny pot fi comandate pe edituratrei.ro, libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.ro, carturesti.ro, librarie.net, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *