Delicatese Literare
Recenzii

Lupanarul de Elodie Harper, Editura Trei – recenzie

Lupanarul

(The Wolf Den – 2021)

Elodie Harper

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

An apariție: 2022

Nr. pagini: 480

Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă

Traducere din limba engleză de Alexandra Fusoi

Elodie Harper este jurnalistă și scriitoare multipremiată.
Povestirea ei Wild Swimming a câștigat în 2016 concursul de proză scurtă Bazaar of Bad Dreams, jurizat de Stephen King. În prezent, Harper este reporteră la ITV News, iar anterior a lucrat ca producătoare pentru Channel 4 News.

Primul volum din trilogia Lupanarul/Wolf Den Trilogy:

  1. Lupanarul – The Wolf Den – 2021
  2. The House with the Golden Door – 2022
  3. The Temple of Fortuna – 2023

Amara era odată o fiică mult iubită, până când moartea tatălui ei a aruncat întreaga familie în sărăcie. Acum e sclavă la Sălașul Lupului, rău-famatul lupanar din orașul roman antic Pompeii, condus de un bărbat pe care îl disprețuiește. Perspicace, isteață și inventivă, Amara e silită să-și ascundă talentele. Fiindcă acum singura ei valoare este dorința pe care o poate stârni în bărbați.
Dar sufletul Amarei e departe de a fi frânt. Zi de zi, bate străzile din Pompeii alături de celelalte femei de la Sălașul Lupului, găsind alinare în râsetele și visurile pe care le împărtășesc.
Pentru că străzile din Pompeii sunt pline de oportunități. Acolo, până și sclavei celei mai umile soarta poate să-i surâdă. Amara a învățat că totul în orașul acesta are un preț.
Dar oare cât o va costa propria libertate?
Plasat în anul 74, în Pompeii, Lupanarul este primul volum al unei trilogii care înfățișează viețile unor femei ale căror voci au fost multă vreme trecute sub tăcere.

Un triumf literar. – The Time

Intens, profund și revelator. – The Observer

O poveste fascinantă, bogată în detalii, despre curaj și solidaritatea între femei, pe care fanii romanului lui Pat Barker, Tăcerea femeilor, o vor adora. – Red

În Lupanarul, Elodie Harper descrie cu empatie și căldură viața plină de greutăți a femeilor din Pompeii. – Woman & Home

O reușită literară de mare forță, care vorbește despre setea neostoită a unei femei de a-și obține libertatea. – Love Reading

Nespus de captivant. – Independent

Erupția muntelui Vezuvius în anul 79 d.Hr. a șocat lumea antică. Vulcanul a ucis mii de oameni, chiar dacă s-au păstrat orașele sub straturi de cenușă. Așa există și astăzi Lupanarul din Pompeii, singurul bordel care a supraviețuit din epoca romană. Și în graffiti-urile și picturile de pe pereții lui au rămas urme ale femeilor care au lucrat cândva acolo. Aceasta este o reimaginare a vieților, trăirilor, zbuciumului și ambițiilor lor.

Lupanarul” de Elodie Harper – carte achiziționată de pe Libris – a fost una dintre cele mai plăcute surprize literare ale anului care tocmai s-a încheiat. 
Lupanarul e o poveste excepțională de ficțiune istorică. Amplasată în anul 74 d.Hr., Lupanarul este povestea lui Amara, o prostituată din lupanarul din Pompeii. Lupanarul – unde se petrece acțiunea cărții de față – este un loc real. Odinioară bordel din Pompeii, astăzi este cea mai populară atracție turistică a ruinelor orașului roman antic.

Amara nu s-a născut în sclavie. Singurul copil al unui medic grec din orașul Afidnai – al doisprezecelea oraș din Attica, cândva casa Elenei din Troia -, este o fată educată și inteligentă a cărei avere s-a isprăvit după moartea tatălui ei. Tatăl ei neavând fii, i-a transmis fetei toate cunoștințele sale. Amara credea că asta însemna că viitorul ei era asigurat, dar se înșela amarnic. Vândută ca sclavă în casă de mama ei (nu din cruzime sau egoism, ci pentru a nu muri de foame), a fost forțată să intre în viața de concubină înainte de a fi vândută lui Felix, care îi schimbă numele în Amara și o pune să lucreze ca prostituată în bordelul său, Lupanarul din Pompei.

Ea devine astfel una dintre ”lupoaicele” din Sălașul Lupului, supuse brutalității și perversiunii bărbaților pe care trebuie să-i întrețină. Clienții ei variază de la cei pe care îi agață pe stradă până la bogătanii de la petrecerile somptuoase la care este obligată să participe. De fapt, participarea la petreceri era un ”lux” de care nu aveau parte toate suratele ei.

Amara împărtășește o relație complicată cu Felix (un bărbat foarte atrăgător, dar devenit rău și viciat, el însuși o victimă a sorții), și o fraternitate cu celelalte ”lupoaice”, în special cu Dido, cea mai tânără prostituată de acolo, de care se simte cel mai aproape. În ciuda geloziilor mărunte și a rivalităților care apar din când în când, lupoaicele sunt un grup unit, care își împărtășesc traumele, bucuria, durerea, speranțele și visele. Se sprijină reciproc în a face tot ce trebuie să facă pentru a supraviețui. Singură, Amara nu însemna mai nimic, dar aceste femei care i-au devenit surori se comportau ca o haită, iar împreună nu erau de subestimat. Un impresionant exemplu de solidaritate feminină.

Amara nu încetează să viseze la o zi în care va fi din nou liberă. Chiar și în mijlocul umilinței și abuzurilor pe care trebuie să le îndure, ea se folosește de instinctele și inteligența ei pentru a se impune, atât cât se poate, în această lume dură și nedreaptă, și a găsi mijlocul prin care să-și relizeze visul, indiferent ce ar trebui să riște sau să sacrifice pentru asta. Pentru că oportunitățile nu lipsesc, însă totul are un preț. Dacă îți permiți să-l plătești. Povestea o urmărește pe Amara în străduințele ei de a evolua de la a fi o victimă neputincioasă a circumstanțelor până la a fi o femeie plină de resurse care își rescrie propria poveste într-o lume care nu este bună sau dreaptă cu femeile în general, cu atât mai mult cu cele stigmatizate, cum este ea. Într-o lume a bărbaților plină de desfrîu și viciu, înțelegere, ajutor și bunătate sunt aproape imposibil de găsit.

Zi de zi bate străzile din Pompeii în căutare de clienți, alături de haita ei de lupoaice. Zi de zi îndură umilințe care ar frânge un spirit mai slab. Va putea ea să-și găsească o cale de ieșire din această viață și de sub dominația lui Felix? Și dacă da, ce ar trebui să sacrifice pentru a-și îndeplini visele?

De la primul până la ultimul rând, Lupanarul a fost o lectură foarte intensă și emoționantă. Scenele de viol, violență și abuz mental și fizic repetat transmit cu multă acuratețe situația dramatică în care au fost prinse aceste femei. Viața lor a fost una plină de tristețe și neșansă, iar sentimentele și trăirile lor au fost transferate cititorului prin pana măiastră a autoarei.

Au fost, însă, surprinse și momente de puritate și fericire. Acestea erau puține și trecătoare, dar au rupt monotonia și degradarea care marcau existența Amarei și a celorlalte femei. Interacțiunile cu celelalte femei au fost adesea sursa acestor momente de bucurie neașteptată și mi-a făcut plăcere să le văd cum își găsesc sprijin emoțional una în cealaltă. Nu lipsesc nici poveștile de iubire, o iubire imposibilă de cele mai multe ori, dar, chiar lipsite de speranță cum sunt, tot aduc o rază de lumină în viața acelor nefericiți ai sorții, femei sau bărbați, căci nu doar femeile erau expuse nedreptăților și abuzurilor.

Bărbații care frecventau bordelul aveau adesea de-a face cu proprii lor demoni. Unii bărbați erau aparent buni și amabili, dar lipsa lor de înțelegere și empatie îi făcea nepăsători față de suferințele femeilor, făcând, prin lipsa lor de implicare, tot atâtea crăpături în armura fragilă pe care acestea au ridicat-o în jurul lor.

Lupanarul este un roman scris cu eleganță, discreție și sensibilitate, care îmbină faptele istorice și ficțiunea, cu un subiect incitant. Este, totodată, un fascinant roman de atmosferă, care m-a purtat în acele timpuri străvechi, în mărețul oraș roman. Am remarcat și apreciat reprezentarea realistă a personajelor și a vieții lor, imaginile vii și pline de culoare folosite pentru a descrie viața de zi cu zi a oamenilor, străzile, magazinele, băile romane, locuințele celor bogați, portul, festivitățile religioase. Mi-au plăcut de asemenea referirile la mitologia greacă și romană. M-am simțit atrasă în povestea Amarei încă de la prima pagină și am însoțit-o plină de curiozitate și empatie în timp ce încerca să parcurgă provocările din drumul ei, bucurându-se de micile ei victorii și împărtășindu-i durerea față de numeroasele ei eșecuri.

Un roman foarte interesant, captivant și convingător, de care mi-a părut rău când s-a încheiat și care îmi va rămâne în minte multă vreme. Am fost captivată de stilul de scriere, am simțit atenția la detalii și am apreciat delicatețea pe care a avut-o autoarea în a transmite această poveste. Din fericire, povestea Amarei nu se încheie aici, ea va continua în următoarele două volume ale seriei, iar eu abia aștept să o descopăr.

O carte pe care o recomand călduros!

Fragment din „Lupanarul” de Elodie Harper:

„Viața Amarei deasupra bordelului intră în ritmul ei nestatornic. E o ușurare uriașă să-și petreacă nopțile fără s-o agreseze nimeni; e ceva de care nu s-a mai bucurat de când a stat cu Plinius. Nu că doarme la fel de bine cum dormea sub protecția amiralului. Sacii sunt aspri și incomozi și mișună șoarecii, iar de dedesubt aude zgomotul făcut de prietenele ei care muncesc, ceea ce o umple și de vinovăție, și de ușurare.
În unele nopți, îl visează pe Menander, iar când se trezește, îi simte absența ca pe o greutate care-i apasă pieptul. În bezna din magazie, retrăiește fiecare moment petrecut cu el și se trezește răsucind amintirile ca pe niște pietre prețioase, până încep să-și piardă claritatea și nu mai poate fi sigură unde se întâlnesc fantezia și realitatea. Apoi își aduce aminte avertismentul lui Dido despre iubirea irosită și se silește să retrăiască ultimul moment când s-au văzut, când el n-a putut s-o apere nici pe ea, nici pe el.
Paris e în general un tovarăș tăcut și de obicei n-o bagă în seama pe Amară când încearcă să-i vorbească. Bănuiește că stăpânul lui l-a avertizat, pentru că nu vrea să se repete incidentul cu ochiul învinețit al Victoriei. Chiar și așa, Amarei nu-i pare niciodată rău să rămână singură în magazie când Paris trebuie să muncească în bordel. Mai rele sunt nopțile când Felix i-l dă lui Thraso. Paris nu opune absolut niciun fel de rezistență, de parcă Thraso ar face sex cu un cadavru. Amara se face cât de mică poate și se întoarce cu fața la perete, încercând ofere lui Paris măcar o urmă de demnitate. Tăcerea lui totală i se pare aproape la fel de tulburătoare ca urletele pe care le scoate Britannica. Prima dată când se întâmplă, după ce pleacă Thraso, se aventurează și-l întreabă pe Paris dacă se simte bine.
– Ar fi trebuit să fii tu, e tot ce răspunde el.”

 

Cartea Lupanarul” de Elodie Harper poate fi comandată de pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți istorice și de ficțiune istorică

8 Comments

  • Mirela Barbălată

    Wow! O recenzie plină de intensitate și savoare! Felicitări!
    M-ai făcut tare curioasă în privința acestei cărți, atmosfera, personajele cadrul acțiunii, toate mi-au stârnit interesul.
    Mulțumesc pentru recomandare! Voi ține cont de ea .

    • Carmen Simionescu

      Îmi place foarte mult recenzia, îmi place atmosfera romanului și mi-ar plăcea sa citesc aceasta carte! Felicitări, Oli, mulțumesc pentru recomandare! ❤️

  • anasylvi

    Foarte tentanta, intr-adevar, aceasta recenzie! Pompeii este un oras care fascineaza si azi, iar o descriere atat de bogata a vietii citadine de atunci nu poate fi decat bine-venita. Multumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *