Lupta – seria Titanii vol. 3 de Jennifer L. Armentrout, Editura Leda Edge – recenzie
Lupta
(The Struggle – 2017)
Jennifer L. Armentrout
Leda Edge
An apariție: 2020
Traducere: Iulia Dromereschi
Al treilea volum al seriei „Titanii”
Seria Titanii (Titan)
Întoarcerea – Editura Leda Edge – The Return – 2015 – recenzie
Puterea – Editura Leda Edge – The Power – 2016 – recenzie
Lupta – Editura Leda Edge – The Struggle – 2017
Profeția – Editura Leda Edge – The Prophecy – 2018 – recenzie
JENNIFER L. ARMENTROUT este o autoare americană de romane din categoria young adult. Este o scriitoare foarte prolifică – potrivit declarațiilor sale, scrie vreme de minimum 8 ore zilnic.
Seria LUX, publicată în România de Editura Leda, este inclusă pe lista bestseller-urilor New York Times.
AU ALES CALEA SÂNGEROASĂ…
MARELE RĂZBOI SE APROPIE!
Lupta continuă, căci titanii par mai hotărâți ca niciodată să stârnească haos în întreaga lume. Între timp, folosindu-și puterile și nimicindu-l pe Atlas, Seth a devenit Ucigașul de Zei. Cu toții se tem de el sau îi pun la îndoială intențiile. Toți, mai puțin Josie, femeia care ar putea fi singura lui șansă de izbăvire.Îndrăgostită până peste cap, tânăra ar fi în stare de orice pentru a dovedi că Seth este de partea binelui. Unicul mod prin care cei doi iubiți pot salva lumea este să înfrunte necunoscutul împreună. Va fi însă nevoie de mai mult decât de încredere în forțele proprii. Va fi nevoie de iubire necondiționată și de putere absolută.
La finalul acestei aventuri, viețile lor se vor schimba pentru totdeauna.
Sfârșitul vechii ere se apropie, iar viitorul bate la ușă.
„Jennifer L. Armentrout este o scriitoare incredibilă. Inima încă mi se zbate în piept din pricina emoțiilor.” – Book Gossips
„Cartea este plină de emoție, acțiune și (paradoxal, ținând cont de evenimentele care se petrec) delicios de amuzantă.” – amreading.com
Lupta, cel de-al treilea volum din seria Titanii, ridică miza. Dramatismul și adrenalina ating cote maxime și însuși viitorul omenirii este pus în pericol. Neutralizarea titanilor nu era deloc o misiune prea ușoară. Soluția ideală era capturarea titanilor și încătușarea lor în adâncurile pământului, de unde evadaseră, întrucât pieirea oricăruia dintre ei putea stârni reacții în lanț catastrofale, cu implicații pentru întreaga lume. Uciderea lui Atlas de la sfârșitul volumului al doilea, Puterea, avusese drept consecință producerea mai multor cutremure, în urma cărora mai mulți daimoni reușiseră să evadeze din împărăția lui Hades și să se infiltreze în trupurile mai multor muritori, aceștia nemaiputând fi salvați în niciun fel.
Seth, devenit Ucigașul de zei și… chiar mai mult decât atât, era considerat o adevărată bombă cu ceas, gata oricând să detoneze echilibrul omenirii, cu atât mai mult cu cât acțiunile lui erau complet imprevizibile.
De altfel, însuși Seth continuă să nu aibă încredere în el însuși, preferând să stea departe de Josie de teamă ca nu cumva să-i facă vreun rău involuntar. Din păcate, încercând să o protejeze de el însuși, Seth a lăsat-o pe Josie vulnerabilă în fața asaltului titanilor, fiind capturată de Hyperion.
Șocul posibilității de a o pierde pe Josie pentru totdeauna, durerea imensă de a descoperi că aceasta fusese cumplit torturată în timpul captivității, l-au făcut pe Seth să conștientizeze faptul că el nu ar fi fost capabil să o rănească indiferent de conjunctură ci, din contră, era dispus să sacrifice orice și pe oricine pentru a o ști pe Josie în siguranță.
”- Nu te voi mai părăsi niciodată, Josie! Ți-o jur! Nu va trebui să-ți mai fie teamă. Jur!”
”- (…) Dacă ți s-ar întâmpla din nou ceva…
Un fulger a țâșnit dintre nori, luminând cerul.
– Aș arde lumea asta din temelii și aș distruge Olimpul.”
Evoluția lui Seth este una remarcabilă. Deși rămâne la fel de caustic în replici și în meditațiile sale, el dă dovadă de o iubire absolută și o tandrețe incredibilă față de Josie. M-a înduioșat mult modul în care Seth a reacționat la o veste neașteptată primită spre finalul cărții. Neînfricat și belicos în orice situație de până atunci, lui Seth i s-au înmuiat picioarele și a căzut în fund 😀 Veți descoperi singuri în carte despre ce este vorba.
Josie, la rândul ei, era îndrăgostită total și necondiționat de Seth, nereproșându-i niciodată nimic și având încredere absolută în el chiar și când el încetase să o facă. Loialitatea ei infinită l-a făcut în cele din urmă și pe Seth să se privească cu alți ochi.
”- (…) Am încredere în tine, Seth. Am încredere că voi fi mereu în siguranță cu tine, am repetat. Că te vei asigura mereu de asta.
A încremenit, pentru o clipă, apoi a spus:
– Nu te merit.
I-am mângâiat obrazul.
– Vezi, așa ești tu prostuț.
A scos un chicotit.
– Mă meriți, am continuat. Îmi meriți iubirea.”
Pe lângă emoționanta poveste de dragoste dintre Seth și Josie, m-au impresionat și relațiile de prietenie dintre personaje. Josie, Alex, Aiden, Deacon, Luke, Colin se sprijină reciproc pe tot parcursul acțiunii, riscându-și inclusiv viața pentru a-i salva pe ceilalți în situații de pericol. Chiar și Seth, în ciuda egoismului său ostentativ afișat și a declarațiilor sale că nu-l interesează decât binele lui Josie, ne-a demonstrat că este capabil să intervină pentru a-și proteja prietenii.
M-au amuzat tachinările permanente dintre Seth și Aiden. La prima vedere, ai putea crede că cei doi se urăsc dar, în spatele cuvintelor răutăcioase, îți dai seama că, de fapt, se respectă reciproc și chiar o subtilă prietenie începe să se formeze între ei.
”- Uite care-i treaba, Aiden! Nu trebuie să fac ceva ce nu vreau. Nu sunt tu. Nu sunt aici să salvez lumea. Nu așa sunt eu. Nu voi fi niciodată.
– Atunci, ce ești?
– Știi ce sunt.
– Un ticălos egoist și arogant?
Am zâmbit larg.
– Există o singură persoană de care îmi pasă cu adevărat. O singură persoană pentru care aș merge până la capătul pământului. Nu ești tu. Ar fi înțelept să îți amintești asta.”
”- Nu sunt de acord cu tine nouă din zece ori, însă de data asta, în chestia cu Hyperion, te înțeleg. Dacă aș fi avut șansa de a-l ucide pe Ares, aș fi făcut-o.
– Și dacă ai fi avut șansa de a mă ucide pe mine, la fel.
– Da! Da, așa aș fi făcut.
– Mă bucur că ne înțelegem! am spus și l-am bătut cu palma pe umăr. Să mergem!”
Bineînțeles că Apollo nu avea cum să lipsească din acțiune, deși rolul lui a fost mai mic aici decât în precedentele volume. Mai mult, într-un anumit moment critic a dat dovadă de o neașteptată pasivitate, a cărei explicație nu am aflat-o deocamdată.
Evenimentele se desfășoară cu repeziciune, implicațiile sunt uriașe, însă deznodământul terifiantului război dintre zeități și titani îl vom afla abia în volumul următor.
Cu pagini umplute până la refuz de dramatism, sacrificiu, salvare, iertare, prietenie și dragoste, această serie nu are cum să nu te cucerească!
13 Comments
Mirela Barbălată
Cu fiecare volum, seria este tot mai captivantă. Iubitorii genului vor fi încântați .
Felicitări pentru recenzie și mulțumesc pentru recomandare!
Poate într-o zi mă încumet să o citesc .
Tyna
Mulțumesc! Să o citești cu plăcere!
familiasimionescuyahooro
Captivanta recenzie si recomandare, felicitari, Tyna!❤ Abia astept sa citesc si eu acest volum plin de adrenalina. Multumesc mult pentru tentatie!❤
Tyna
Mulțumesc! ❤ Cu mult drag! ❤ Lectură plăcută!
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult!❤
Daniela Balan
O carte superbă și o recenzie pe măsură, felicitări ❤️
Tyna
Mulțumesc! ❤
Geo
Din ce in ce mai interesantă aceasta serie! Mulțumesc pentru recomandare, Tyna!
Tyna
Cu mult drag! ❤
anasylvi
Foarte frumoasa recenzia! Multumesc pentru recomandare!
Tyna
Mulțumesc! ❤ Cu multă plăcere! ❤
Oli
Minunata recenzie, Tyna, si o recomandare irezistibila, felicitari si multumesc, abia astept sa citesc si eu aceasta serie!
Tyna
Mulțumesc! Lectură plăcută!