Delicatese Literare
Recenzii

Marile speranțe de Charles Dickens – o impresionantă carte clasică

Marile speranțe

(Great Expectations – 1860)

Charles Dickens

Charles Dickens (1812-1870) rămâne un scriitor englez edificator pentru realismul secolului al XIX-lea, renumit prin operele sale, cum ar fi: ‘Marile speranțe’, ‘Aventurile lui Oliver Twist‘, ‘David Copperfield‘, ‘Dombey și fiul’, ‘Timpuri grele’ etc.

La doar 12 ani, Dickens începe să muncească zece ore pe zi într-o fabrică de crema de ghete, pentru a-și sprijini financiar familia. În anul 1827 s-a angajat că funcționar într-un cabinet de avocatură, dar după un timp, în care a lucrat și că stenograf la tribunal, devine totuși ziarist, relatând dezbaterile din Parlamentul englez și călătorind prin Anglia pentru a culege date din campaniile electorale. Semnând cu pseudonimul Boz, Dikens publică prima lui povestire în revista ‘Monthly Magazine’, în anul 1833.

În 1850 apare faimosul roman ‘David Copperfield’. Trecând proba timpului, cartea ‘Marile speranțe’ rămâne în continuare cea mai apreciată și cunoscută lucrare semnată de scriitorul Charles Dickens (1860). Subiectul îl are în prim plan pe Pip, nepot al unui fierar, care părăsește satul natal și pleacă la Londra cu visul de a deveni gentleman.

În 1867 Dickens are prima întâlnire cu cititorii în Statele Unite ale Americii, la New York. Călătoriile și muncă depusă îi vor afecta starea de sănătate. Autorul moare în dată de 9 iunie 1870, în urma unui atac de cord, fiind înmormântat în Colțul poeților de la Catedrala Westminster.

Spre deosebire de unele scrieri anterioare marcate de sentimentalism și melodramă, în Marile Speranțe perspectiva lui Charles Dickens asupra universului infantil nu e una edulcorată. Pentru Pip, copilașul, sau pentru Pip, tânărul, prima înțelegere a lumii e, dacă nu dureroasă, cel puțin supărătoare: personajul descoperă în ochii celorlalţi că e necioplit, că e îmbrăcat sărăcăcios etc.

În Marile Speranțe stau împreună multe dintre temele specifice secolului al XIX-lea: exotismul social, comportamentele psihice bizare, inocența și generozitatea declasaţilor societății, slăbiciunile naturii umane și capacitatea individului de a-și modifica fundamental condiția, hazardul transformat în destin.

Marile speranțe este o carte care m-a impresionat în mod deosebit. Inocența copilăriei, mister, dramă, speranțe și vise, iubiri intense, întâmplări spectaculoase și un final fericit, în ciuda tuturor piedicilor, toate acestea fac din Marile speranțe un roman de neuitat, care a încântat generații întregi de cititori.

În ajunul Crăciunului din 1812, Pip, un băieţel orfan, de şase ani, în timp ce vizita mormintele părinților săi, este înșfăcat de un evadat care îi cere să-i aducă mâncare și să-i găsească un adăpost. Pip îl aduce în casa în care locuia împreună cu sora lui mai mare, o persoană rea la suflet, și cu soțul acesteia, Joe Gargery, un fierar, mult mai bun la inimă decât soția lui. A doua zi, soldații îl capturează pe evadat, care este înapoiat vaselor cu prizonieri, de unde scăpase cu o zi în urmă.

Doamna Havisham, o celibatară bogată și ciudată, ce purta în permanență o rochie veche de mireasă și trăia în Satis House, o clădire dărăpănată, plină de pânze de păianjen, îi cere unchiului lui Pip  să găsească un băiat care să se joace cu Estella, fiica ei adoptivă. Pip începe să vină din ce în ce mai des la doamna Havisham și la Estella, de care se îndrăgostește, încurajat de doamna Havisham.

Câțiva ani mai târziu, pe când Pip era ucenic la fierăria lui Joe, află o veste uluitoare. Dl. Jaggers, un avocat, îi spune că a primit o avere foarte mare de la un binefăcător anonim și că va trebui să plece cât mai repede la Londra, pentru a deveni un gentleman. Pip este convins că doamna Havisham este binefăcătorul anonim și o vizitează pe ea și pe Estella, care tocmai se întorsese de la studiile făcute pe continent.

De fapt, binefăcătorul anonim era Abel Magwitch, evadatul pe care Pip îl ajutase în copilărie. Estella era fiica lui Magwitch și a menajerei avocatului Jaggers, Molly, care renunțase la fiica ei pentru a fi adoptată de doamna Havisham.

Cât despre Estella, aceasta îi frânge inima lui Pip. Tânărul își dă seama însă că doamna Havisham era de fapt cea care o manipulase și o folosise pe Estella, dintr-o dorință maladivă de a se răzbuna pe toți bărbații. El descoperă și sursa acestui comportament bizar al doamnei Havisham – fusese părăsită chiar în ziua nunții ei. Un destin tragic, ce culminează cu un accident, în urma căruia rochia doamnei Havisham ia foc. Deși Pip reușește să stingă flăcările, femeia moare, în cele din urmă, din cauza arsurilor.

Urmează multe peripeții și frământări ale lui Pip, care își pierde averea și trebuie să o ia de la capăt. În același timp, Pip își dă seama că, orbit de dragostea lui față de Estella, a fost nedrept și nerecunoscător față de anumite persoane și încearcă să-și răscumpere greșelile.

Cartea ne oferă un deznodământ fericit. După unsprezece ani, pe când Pip vizita ruinele de la Satis House, o întâlnește pe Estella, mult schimbată. Îi cere lui Pip să o ierte pentru greșelile din trecut, spunându-i că acum vede lucrurile mult mai clar și speră la un viitor alături de el.

Citate:

Dacă nu poţi să ajungi om de seamă, mergând de-a dreptul, n-ai să ajungi niciodată luând-o pe ocolite.

Nici un om care nu este un adevărat gentleman în sufletul său nu va fi, cât îi lumea, un adevărat gentleman în purtări.

Viaţa este o serie continuă de despărţiri.

Să-ţi spun ce este dragostea adevărată. E credinţă oarbă, umilinţă fără preget, supunere desăvârşită, încredere şi dăruire împotriva ta însuţi, împotriva lumii întregi. Dragostea înseamnă să îţi dai inima şi sufletul întreg celui care ţi le va zdrobi.

N-ar trebui să ne fie niciodată ruşine de lacrimile noastre, căci ele sunt o ploaie binefăcătoare pe praful pământului care ne împăienjeneşte privirea, împovărându-ne inimile înăsprite.

Nu mai pune întrebări şi atunci n-o să ţi se mai spună minciuni.

Toţi escrocii de pe pâmânt la un loc nu fac cât cei care se înşală singuri.

În micul univers în care trăiesc copiii, indiferent cine anume îi creşte, nimic nu este mai ascuţit perceput şi mai adânc resimţit ca nedreptatea.

Am iubit-o împotriva raţiunii, împotriva promisiunii, împotriva păcii, împotriva speranţei, împotriva fericirii, împotriva tuturor descurajărilor ce pot exista.

great 1

top copil6top copil5

Această carte am inclus-o în Top 10 cărți care mi-au înflăcărat imaginația în copilărie și adolescență

Cărțile autorului Charles Dickens pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net, targulcartii.ro

Recenzii și prezentări cărți clasice

 

28 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *