Delicatese Literare
DIVERSE

Martie – sărbători, tradiții, legende

Martie – sărbători, tradiții, legende

Bine ai venit, luna Martie! Februarie îşi închide încet uşile, şi o altă uşa se deschide, uşa primăverii. E timpul pentru o schimbare.

Martie este a treia lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.

Astronomic, luna martie începe cu soarele în constelația Vărsătorului și se sfârșește cu soarele în constelația Peștilor.

Cele două zodii care îşi împart luna martie sunt Peştii şi Berbecul.

Foto 1: Martie – Les Très Riches Heures du duc de Berry

Numele lunii martie (în latină Martius) vine de la Marte, zeul războiului din mitologia romană, fiind considerată o lună favorabilă începerii războiului. Sub împăratul Romulus al Romei, anul începea cu această lună şi abia în anul 45 î.Hr., sub domnia lui Iuliu Cezar a fost introdus Calendarul iulian, cu anul începând cu luna ianuarie. Grecii numeau luna martie Elaphebolion. În România, luna martie, popular, se numește Mărțișor, Mart, Mărţişor, Marţiu, Germănar sau Făurel.

În luna martie începe aratul și semănatul, se curăță livezile și grădinile, se scot stupii de la iernat, propriu zis se pregăteşte natura pentru un nou ciclu de viaţă.

Se spune că ar fi cea mai nesănătoasă lună. Alţii, dimpotrivă, spun că e cea mai sfântă, pentru că „Martie nu lipseşte din post”, în orice dată ar cădea Paştele în anul respectiv.

Legenda lunii martie

Se spune că „Mart a luat de la toate lunile câteva zile, ca să arate că e cel mai tare”. Zice-se că l-a chemat odată Mart pe Prier la petrecere. S-a dus Prier şi s-a sfătuit cu Mai, ce să facă: să se ducă sau să nu se ducă. „Du-te, zice Mai, dar el e şugubăţ, râde de oameni: tu când te-ai duce, să iei cu tine sania şi căruţa, şi-o luntre, că altfel n-ai ieşi bine”. Se duce  Prier. Îl vede Mart şi-l întreabă: „Da ce aduci atâtea halaturi, frate?”. „Apoi, de, la gospodăria omului sunt bune de toate”. Stă el o zi, stă două, stă trei. Încearcă Mart când cu omăt şi viscol – lui Prier nici că-i pasă, că el are sanie. Dă o ploaie şi se face glod. Prier are căruţă. Rupe podurile, curg puhoaiele. Prier merge cu luntrea. Vede Mart că nu-i poate face nimic. Îl cheamă şi îl întreabă să-i spună cine l-a învăţat să vină aşa. Prier n-are de lucru şi-i spune că Mai. „Ei, lasă dar că-i voi ţine eu şi lui vreo două brume, ca să veştejesc toate florile cele falnice, de care-l fălesc pe el toţi!” Şi de atunci, în Mai mereu sunt brume, Mart i le dă Mart, de ciudă.

Credinţe şi superstiţii

„Cu cât mai zvântat e în Martie, cu atât mai umed va fi în Aprilie. Tunete în Martie arată an mănos. Dacă va cânta cucul în luna lui Mart, pe la început, va fi anul mănos”.

Urzica e buruiana lui Mart, e ca Mart de iute şi tare; cine o mănâncă se întăreşte. E cea dintâi buruiană şi înnoieşte sângele.

Să nu zici „şarpe” în luna lui Mart, căci toată vara îţi va ieşi în cale.

Apa de ploaie din această lună se adună, fiind bună de multe leacuri şi vrăji de frumuseţe.

Se spune că „dacă Mart e vânturos, / Mai este frumos”; „Dacă Martie-i cu rouă, / După Paşti mult plouă”.

Dacă în Mărţişor nu poţi semăna ovăzul, de ploi multe, atunci nici toamna nu vei putea semăna grâul, tot de ploi.

Câteva evenimente importante în luna martie

– 1 martie: Mărțișorul.

– 1- 9 martie – Zilele Babelor.

– 2 martie – Ziua naţională a cititului, în SUA.

–  3 martie – Ziua Mondială a Scriitorilor. Începând cu anul 1984, pe data de 3 martie este sărbătorită Ziua Mondială a Scriitorilor. Această zi a fost stabilită de Congresul Internaţional al PEN Club şi este organizată de către Centrele PEN (Poets – Essayists – Novelists) din fiecare ţară afiliată la Organizaţia Internaţională a Scriitorilor.

– 3 – 9 martie (4 – 9 martie in anii bisecti) – Mardi Gras, “marti cel gras”, un carnaval şi un festival important în ţările europene catolice şi SUA.

– între 4 februarie si 10 martie, sau între 5 februarie şi 10 martie în anii bisecţi – Miercurea cenuşii“, sărbătoare religioasă specifică calendarului creştin occidental, dedicată celei dintâi zi a Postului Paştelui, având loc cu 46 de zile înaintea Paştelui.

– 7 martie – în calendarul creştin ortodox, Duminica Sfintei Cruci.

–  8 martie – Ziua internaţională a femeii.

– 9 martie – In calendarul creştin ortodox, Sfintii 40 de mucenici. Ziua bărbatului în tradiţia românească.

– 14 martie – “Ziua albă”, o zi echivalentă cu Valentine’s Day in Japonia. În Japonia există două Zile ale Îndrăgostiților. Pe 14 februarie, fetele oferă ciocolată neagră băieţilor pe care îi plac. Pe 14 martie, „Ziua Albă”, băieții oferă prăjituri sau ciocolată albă fetelor de care sunt îndrăgostiţi.

– 15 martie – Idele lui Marte, ziua în care Iulius Cezar a fost asasinat de Brutus, Cassius, Casca şi altii.

– 17 martie – Ziua Sfântului Patrick la irlandezi.

– 19, 20 sau 21 martie: Echinocțiu de primavă. În această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”. Tradițiile spirituale ale Echinocțiului de primăvară spun că orice forma de evoluție are trei etape distincte: creația, menținerea și distrugerea. Astfel, echinocțiul de primăvară simbolizează creația, solstițiul de vară apogeul, echinocțiul de toamnă începerea perioadei de resorbție și solstițiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal. Cultul soarelui este specific mai tuturor societăţilor arhaice, oamenii înregistrând ciclurile naturii în funcţie de schimbările aduse de acesta. Strămoşii noştri daci aveau solide cunoştinţe de astronomie, iar templelor lor de pe înălţimi sunt un indiciu în privinţa cunoştinţele lor despre calendarul solar. Numeroase ritualuri păgâne celebrau echinocţiul de primăvară pentru importanţa sa în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii. La Şinca Veche, unde dacii aveau un locaş de cult într-o grotă, se presupune că s-au desfăşurat dansuri rituale şi sacrificii cu ocazia echinocţiului de primăvară. Focuri se aprindeau în vechime, pentru a arde iarna şi a renaşte, prin căldură, spiritul primăverii. Obiceiul a fost asimilat în tradiţia creştină sub forma Focurilor Sfinţilor. Se crede că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumină şi întuneric. Se marchează astfel în chip ritualic un fenomen astronomic obişnuit, dar care dă startul pentru activităţi omeneşti specifice. Cu prilejul echinocţiului se sărbătoreşte şi pornirea plugului, moment consacrat în mai toate culturile lumii, indiferent de religie.

– 21 martie – Nowruz, ziua anului nou in Iran şi în alte câteva ţări.

– 21martie – sărbătoarea echinocţiului în Turcia si Asia Centrală.

– 25 martie – în calendarul creştin ortodox, Buna Vestire, sau Ziua Cucului, folclorul legând vestea divină de vestirea primăverii. Creanga pe care a cântat cucul la Buna Vestire e tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, cu nădejdea că flăcăii nu le vor trece cu vederea. Se spune că la Buna Vestire se dezleagă limba păsărilor cântătoare.

– 21 – 27 martie: Săptămâna de solidaritate cu popoarele în lupta contra rasismului și discriminării rasiale (ONU). Această saptamâna comemorează represiunea sângeroasă de la Sharpeville/ Africa de Sud, în 1960.

– 31 martie – Prima zi din “Hanami”, festivalul japonez al florilor.

Simbolurile lunii martie 

Floarea lunii martie: narcisa

Emblema florala a lunii martie: narcisa galbena, una din cele dintai flori ale primaverii. Narcisa galbena semnifica in limbajul floral rena;tere, respect şi dragoste neîmpărtăşită.
Potrivit superstiţiei, o singură de astfel de floare ţinută în casa aduce ghinion. Să le ţinem aşadar în buchet, pentru a ne bucura de ele.

Piatra preţioasă a lunii martie este acvamarinul, supranumit “piatra curajului”. Acvamarinul are semnificatiile de purificare, înăltare a spiritului şi calmare a emoţiilor. Aşadar, dacă aveţi podoabe cu aceastră piatră, acum e momentul potrivit să le purtaţi.

Copacii lunii martie sunt: salcia plângătoare, stejarul, alunul şi lămâiul cu fructe mici.

Citate luna martie

„Bine ai venit luna Martie. Februarie îşi închide încet uşile, şi o altă uşa se deschide, uşa primăverii. E timpul pentru o schimbare.” Joanne Harris

„Debutează, Martie! Nu mai zăbovi. Pentru a merge mai departe trebuie să ţinteşti spre perfecţiune. Vino, Martie!, şi nu te teme de spini sau de pietrele ascuţite de pe calea vieţii.” Khalil Gibran

„Ah, Martie! Noi ştim cât eşti de blând, în ciuda căutăturilor urâte şi a ameninţărilor tale, ştim că, pe ascuns, dai viaţă violetelor din aprilie.” Helen Hunt Jackson

„Primăvara este retrezirea pământului. Vânturile lui Martie dau startul.” Lewis Grizzard

“Hei, asasin al iernii, ai sosit din nou? Bine ai venit, tu, ce vestesti aroma verii! Amarurile vânturi nu fac victoria vană. De-albastrul şters al cerurilor tale nu vom rade în batjocură.” William Morris

„Martie este o lună a speranţei.” Emily Dickinson

„Era una din acele zile de Martie când soarele strălucea fierbinte şi vântul adia rece: când vara era în lumina şi iarnă se ascundea în umbră.” Charles Dickens

„Martie este luna pe care Dumnezeu a ales-o pentru a-i face să simtă ce înseamnă o mahmureala pe cei care nu beau alcool .”  Gary Edward Garrison

 

„Cu vânturi repezi şi-nvolburate ceruri,

Întunecată şi încăpăţânata iarnă moare.

Departe, nevăzută, primăvara strigă în surdină,

Chemându-şi copilul timpuriu, pe Martie, să se-nalțe.”  Bayard Taylor

 

„În dimineaţă sălbatică de Martie am auzit chemarea îngerilor;

Era timpul când luna pălea şi întunericul cuprindea totul;

Copacii au început să murmure şi vântul şoaptele şi-a pornit,

Şi, în sălbatică dimineaţă de Martie, i-am auzit chemându-mi sufletul.” Alfred Tennyson

 

„Afară sau înăuntru, nimeni nu se relaxează în martie, această lună a vânturilor şi taxelor. Vânturile vor dispare în cele din urmă, dar taxele ne vor însoţi tot anul.” Ogden Nash

„Martie soseşte ca un cap de viperă şi ne părăseşte împodobit ca o coadă de păun.” Richard Lawson Gales

„Fereşte-te de idele lui martie.” William Shakespeare

Motoul lunii Martie: „Tărie şi curaj în vremuri de răstrişte.” William Morris

 

„Din caier încâlcit de nouri
toarce vântul
fire lungi de ploaie.
Fluşturatici fulgi de nea
s-ar aşeza-n noroi,
dar cum li-e silă –
se ridică iar
şi zboară sa-şi găsească
cuib de ramuri.
Vânt şi-i frig –
iar mugurii
prea lacomi de lumină
işi zgulesc acum
urechile în guler.” (Martie – Lucian Blaga)

Ploaie în luna lui Marte

Ploua infernal,
şi noi ne iubeam prin mansarde.
Prin cerul ferestrei, oval,
norii curgeau în luna lui Marte.

Pereţii odăii erau
neliniştiţi, sub desene în cretă.
Sufletele noastre dansau
nevăzute-ntr-o lume concretă.

O să te plouă pe aripi, spuneai,
plouă cu globuri pe glob şi prin vreme.
Nu-i nimic, îţi spuneam, Lorelei,
mie-mi plouă zborul, cu pene.

Şi mă-nălţam. Şi nu mai stiam unde-mi
lăsasem în lume odaia.
Tu mă strigai din urmă: răspunde-mi, răspunde-mi,
cine-s mai frumoşi: oamenii?… ploaia?…

Ploua infernal, ploaie de tot nebunească,
şi noi ne iubeam prin mansarde.
N-aş mai fi vrut să se sfârşească
niciodată-acea lună-a lui Marte.  Nichita Stănescu

Surse: wikipedia, realitatea.net, diane.ro, internet

27 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *