Meșterul ceasornicar de Ioana Blaga, Editura Imago Dei – recenzie
Meșterul ceasornicar
Ioana Blaga
Ilustrații: Ioana Blaga
Seria: Cronicile din Valea Vegherii, vol. 1
Editura: Imago Dei
Număr de pagini: 306
Anul apariției: 2020
Ioana Blaga a mai publicat la Editura Imago Dei cărțile pentru copii “Călătoria Iuliei în Valea Copacilor” (2016), “Nepotul anticarului” (2017) și “Povești de lângă Balta Mare” (2018). Este inițiatoarea atelierelor de lectură pentru copii “Îmblânzitorii de pagini”.
“Bine ați venit în Valea Vegherii! În locul trecerii dintre lumi, conacul din Valea Vegherii este cel mai în siguranță dintre toate locurile posibile. În acest loc frații Selena, Iulian și Andrei Sturdescu încep o călătorie fantastică în lumea alchimiștilor din trecut și a obiectelor vechi și prețioase. Fiecare dintre frați stăpânește un talent ce-i va fi de folos de-a lungul poveștii.”“Andrei deschise ușa și trecu pragul. În fața lui se așternea o lume pe care nu a mai văzut-o niciodată: pădurea, padocul în dreapta lui iar, dincolo de pădure, muntele care-l chema pe nume. Grădina de trandafiri era în stânga balconului. De acolo vedea frumusețea locului și valoarea moștenirii. Iulian și Selena stăteau la dreapta și la stânga lui, uluiți de frumusețea care-i înconjura. Respirau aerul de la înălțimea turnului.”
Selena, Iulian și Andrei Sturdescu sunt trei frați care au rămas orfani de tată, mama părăsindu-i cu mult înainte. Trăiesc separați de lumea întreagă, într-o casă dărăpănată, cu o singură cameră compartimentată și cu un acoperiș ce stă să cadă.
“Trăiesc singuri, fără niciun ajutor, doar cu bursele de la școală.”
Selena are 19 ani, a renunțat la o bursă la Facultatea de Arte Frumoase și lucrează ca vânzătoare, nu a dorit să plece și să se despartă de frații ei. Tânăra are un dar aparte, pe care-l ține departe de toată lumea. Când atinge un obiect vechi, acesta-i vorbește. Are puterea de a-i afla întreaga istorie, de când a fost creat până în momentul atingerii.
Iulian este un tânăr de 16 ani ce abia așteaptă să termine școala și să plece la muncă în străinătate. Este un tânăr înalt, bine dezvoltat și frumos; dacă ar fi trăit într-un alt timp, sigur ar fi fost cavaler la curte. Tânărului îi place să scrie și are darul de a înțelege toate limbile scrise și vorbite.
Andrei, mezinul familiei, are doar 8 ani. Îi place să deseneze atât portrete cât și mașinării interesante și adesea ciudate. Caietul său cu desene îl tine ascuns de priviri indiscrete și până acum nu a îndrăznit să îl arate nimănui. Dar, darul său special este că poate face ca desenele să prindă viață!
Trei copii nevoiți să aibă singuri grijă de ei, care-și doresc o viață mai bună, fără a fi nevoiți să se despartă. Asta până într-o bună zi când primesc o scrisoare de la sora bunicului lor, Melania Sturdescu. Aceasta îi invită la ea acasă, într-un conac aflat la marginea unei păduri.
“— Poate odată mama voastră se va reîntoarce la voi, dar până atunci va trebui să vă descurcați cum puteți. Eu am să vă ajut în toate împrejurările grele prin care treceți, dar să nu uitați să fiți uniți și să vă iubiți unul pe celălalt în fiecare zi.”
O poveste învăluită în mister, plină de secrete care se cer dezvăluite dar a căror vreme încă nu a sosit, magie de care puțini sunt conștienți. Autoarea Ioana Blaga mi-a oferit și de data aceasta o poveste care m-a emoționat și care mi-a captat atenția încă de la început.
Trei copii cu care soarta nu a fost deloc miloasă, care sunt curioși, curajoși și dispuși să pornească în aventură atâta timp cât pot rămâne împreună.
“— De ce i se spune locului acesta Valea Vegherii? întrebă Iulian.— Pentru că aici a fost multă vreme locul de pază al celor ce trăiau în aceste locuri, și multă vreme aici au locuit oameni ce au protejat omenirea de lucruri rele și de nerostit.— Aici? În locul acesta? întrebă Andrei. Cum adică de nerostit?— De oamenii răi ce au vrut să fure și să prade, și să-i omoare pe cei mai puțin puternici, îi răspunse bărbatul.”
Odată sosită vacanța de vară, cei trei frați merg la mătușa Mela, de la care află istoria familiei și a conacului din Valea Vegherii. Astfel, aflămcu uimire că acest vechi conac nu a fost locuit mulți ani, cu toate acestea, casa s-a refăcut singură — orice deteriorare se repara singură. Este în posesia familiei Sturdescu de multe veacuri.
“— Da, așa-l numesc eu, spiritul casei, continuă ea. Este urma fiecărui om care a trăit aici. Oameni puternici, buni, iubitori și păzitori ai celorlalți. De aceea, cei care vor locui aici nu vor avea doar un adăpost, ci vor avea rolul de supraveghetori.”
În fața mătușii Mela, cei trei relevă fiecare darul pe care îl are și pe care l-a ținut ascuns până acum. Secrete dezvăluite și multe altele tăinuite încă. Vizitarea întregului conac scoate la iveală adevărate minunății, iar cei trei tineri sunt încântați de fiecare descoperire în parte. Iar la finalul acelei zile grandioase, cei trei frați ascultă povestea mătușii care nu este altceva decât o lecție de istorie a conacului și a celor ce au locuit în el de-a lungul secolelor.
“Oare vor avea destul curaj și determinare?” se gândi ea. Dar viitorul îi va da răspunsul.”
Legendele depănate de mătușa Mela îl au ca erou principal pe Murian, un tânăr care, după ce i-au fost omorâți părinții, a ajuns să locuiască la mănăstire, unde a învățat să citească — avea și darul de a desluși limbi necunoscute deși nu le-a studiat, apoi s-a ocupat cu alchimia alături de bătrânii călugări. Dar, atunci când un rege despotic a atacat mănăstirea, tânărul a fost ajutat să fugă și a găsit adăpost în casa unui meșter ceasornicar din Regatul Transilvania… împreună cu el dispărând și formulele pentru crearea pietrei veșniciei, piatră ce ajuta omul să dăinuiască, prelungindu-i viața.
“A construit turnul în care a fost adăpostit mai târziu primul observator astronomic din toate timpurile. Acolo a pus într-un mare secret ceasornicul cu pendul și piatra veșniciei. Cu trecerea anilor, oamenii au uitat de piatră și de ceasornic, dar legendele și poveștile au rămas.”
Astfel, pornim într-o aventură uimitoare, în care binele și răul duc o nouă luptă, avem parte de suspans și mistere ce așteaptă să fie dezlegate. Autoarea Ioana Blaga ne oferă o călătorie magică de-a lungul timpului, apoi ne învață despre curaj, iubire și dorința de a-i proteja pe cei care nu o pot face singuri.
O călătorie plină de învățăminte, de descoperiri stranii și uimitoare.
“Mai târziu, urmașii lui Murian au format Ordinul Cavalerilor Murieni. Izvorul de onoare al Ordinului a fost chiar Murian.Locul acesta se numește Valea Vegherii, pentru că aici se adunau veghetorii ce păzeau locul de oamenii lacomi și nesătui. Acesta este locul dintre lumi.”
Acțiunea cărții se complică, Iulian este răpit de oamenii lui Orhius Onescu, un om care-și are reședința în munții Piatra Craiului, care își dorește foarte mult să dețină piatra veșniciei. Și este hotărât să îl țină prizonier pe Iulian și să se folosească de darurile acestuia în interes propriu.
Clădirea este un castel, de fapt sunt niște ziduri înalte construite pe la 1440 în jurul unei biserici. O istorie interesantă are această locație, plină de oameni puternici, singurătate și nefericire.
Aici, Iulian o cunoaște pe Irina, nepoata obsedatului Orhius. O tânără ai cărei părinți au decedat când aceasta avea doar 2 ani, într-un accident de mașină la fel ca tatăl lui Iulian. Să fie coincidență?
O carte care te prinde în ițele secretelor pe care le ascunde, un labirint care te invită să îi cunoști toate tainele.
Pentru a descoperi ce alte aventuri îi mai așteaptă pe cei trei frați și dacă vor reuși sau nu să protejeze taina pietrei veșniciei și a orologiului timpului vă invit să descoperiți citind primul volum al seriei “Cronicile din Valea Vegherii”, o lectură plină de istorie, magie și mister.
12 Comments
familiasimionescuyahooro
Fermecatoare recenzie si recomandare! Felicitari, Geo, multumesc pentru aceasta tentatie literara❤
Geo
Mulțumesc!
Carolina
Ce recenzie frumoasa. Imi place mult ce ai scris! Felicitari!
Geo
Cu drag, mă bucur ca ți-a plăcut!
Daniela Balan
Foarte frumoasă și tentantă recenzia, felicitări ❤️
Geo
Mulțumesc! ❤️
anasylvi
Foarte faina recenzia! Sunt sigura ca ar fi si pe placul meu aceasta carte!
Geo
Mersi, Ana!
Tyna
Super recenzia! Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤
Geo
Cu mare plăcere, Tyna! ❤️
Oli
Minunata recenzie si poveste, multumesc pentru frumoasa recomandare!
Geo
Cu drag, Oli! Este o lectură captivantă!