Mica Enciclopedie Lykke. În căutarea celor mai fericiți oameni din lume de Meik Wiking, Editura Litera – recenzie
Mica Enciclopedie Lykke. În căutarea celor mai fericiți oameni din lume
(The Little Book of Lykke: The Danish Search for the World’s Happiest People – 2017)
Meik Wiking
Editura Litera
Meik Wiking a fondat primul Institut de Cercetare a Fericirii din lume în 2013, în Copenhaga, Danemarca. Este autorul a trei bestselleruri mondiale, care s-au vândut în peste două milioane de exemplare în întreaga lume: Mica enciclopedie Hygge, Mica enciclopedie Lykke și Arta de a-ți crea amintiri.
Lykke (Luu-kah) (substantiv): Fericire
ESTE UȘOR DE ÎNȚELES DE CE DANEMARCA ESTE NUMITĂ ADESEA CEA MAI FERICITĂ ȚARĂ DIN LUME: NU DOAR CĂ PĂSTREAZĂ UN ECHILIBRU PERFECT ÎNTRE MUNCĂ ȘI VIAȚĂ PERSONALĂ , ÎN PLUS, ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR ESTE GRATUIT, IAR TRENURILE AJUNG LA TIMP, ŞI ÎN CASELE DE AICI SE APRIND MAI MULTE LUMÂNĂRI DECÂT ORIUNDE ALTUNDEVA ÎN LUME.
Şi nimeni nu ştie mai multe despre fericire – pe care danezii o numesc lykke – decât Meik Wiking, director al Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga şi autor al senzaţionalului bestseller Mica enciclopedie Hygge. Dar el crede că, deşi putem învăţa de la danezi despre cum să îţi găseşti împlinirea, cheile spre fericire se află, de fapt, răspândite pe tot globul.
Meik ne poartă într-o vânătoare de comori pentru a deschide porţile către o viaţă mai bună. De la cum ne petrecem timpul atât de preţios, la cum relaţionăm cu vecinii şi cum gătim cina, adună dovezi, poveşti şi ponturi din cele mai fericite colţuri ale lumii. Iată ghidul complet despre cum putem descoperi ceva mai multă lykke în viaţa noastră.
Am avut marea șansă de a asista la lansarea cărții la Gaudemus, iar autorul mi-a dat cu multă amabilitate un autograf.
În Mica Enciclopedie Hygge, autorul a propulsat în lume conceptul danez al fericirii cotidiene, încurajând cititorii să se concentreze asupra plăcerilor simple ale vieții.
În Mica Enciclopedie Lykke, Meik ne invită la o vânătoare de comori care să ne ajute să ne facem viața mai frumoasă.
”Aceasta este intenția cărții de față: să vă ducă la o vânătoare de comori; să caute fericirea; să găsească binele din această lume – și să le aducă pe toate la lumină, astfel încât, împreună, să ajutăm la răspândirea lor. Cărțile sunt un mijloc minunat de răspândire a ideilor.”
De multe ori, avem toate ingredientele necesare pentru a fi mai fericiți, doar că nu știm cum să le combinăm și în ce proporție. Este cam la fel ca atunci când dorești să faci o prăjitură. Aceleași ingrediente, combinate în moduri și proporții diferite, duc la cu totul alt produs finit. În viață, ingredientele sunt ”Faptul de a fi împreună”, ”Bani”, ”Sănătate”, ”Libertate”, ”Încredere”, ”Bunătate” (acestea sunt de altfel și numele capitolelor din carte). Adunând ponturi din diferite țări ale lumii și din cultura mai multor popoare, Meik ne dă sfaturi despre cum să le combinăm pe toate acestea pentru a obține o stare de bine în viața noastră.
”Cheile fericirii sunt răspândite peste tot, fiind de datoria noastră să le adunăm.”
Tindem de multe ori să punem semnul egal între bani și fericire. Însă, deși banii contează într-o mare măsură la starea de confort, nu sunt singurul lucru care contribuie la fericirea noastră.
Prima lecție pentru cercetarea fericirii este a face deosebirea între a fi fericit în acest moment și a fi fericit în general, respectiv între dimensiunea afectivă și dimensiunea cognitivă.
Există și o a treia dimensiune, eudemonism, conform căreia o viață bună înseamnă o viață plină de sens și de scop.
În această carte, autorul s-a axat mai ales pe fericirea generală – dimensiunea cognitivă, aruncând în același timp o privire și asupra stărilor cotidiene, cât și asupra simțului scopului.
Lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât oamenii, ca individualități aparte, sunt foarte diferiți ca percepție și scop.
”Cu alte cuvinte, există multe lucruri pe care nu le putem controla și există multe capcane în știința fericirii.”
Cu toate acestea, natura umană are o curiozitate și imaginație nemărginite, astfel că deși fericirea nu se poate studia într-o manieră științifică, putem încerca să forțăm limitele în ceea ce privește calitatea vieții, prin mici ajustări ale comportamentului.
Un prim pas important este traiul într-o comunitate, întrucât o viață mai bună se clădește pe legături și scop, iar bogăția nu se estimează după averea în bani, ci după rezistența legăturilor noastre, după sănătatea celor pe care îi iubim și sentimentul că te poți baza pe cineva la nevoie.
Dacă banii, în primă fază, au puterea de a transforma nefericirea în fericire, oferindu-ne posibilitatea de a pune ceva pe masă, a avea un acoperiș deasupra capului și a ne susține copiii, pe măsură ce acumularea acestora devine un scop în sine ajunge să producă un efect de bumerang.
”Ca în majoritatea situațiilor, cu cât avem mai mult din ceva, cu atât acel ceva ne face mai puțin fericiți. Prima felie de tort: grozavă! A cincea felie de tort: nu prea bună… Economiștii o numesc legea utilității marginale descrescânde. Acesta este unul dintre motivele pentru care unele țări și popoare devin mai bogate, dar nu și mai fericite. Alt motiv este că ne adaptăm la noi niveluri de bogăție. În cercetarea despre fericire, acest fenomen se numește roata hedonică.”
De asemenea, deși ambițiile și speranțele au fost dintotdeauna motorul care a împins mai departe omenirea, declanșând progresul și provocând noi descoperiri, este un fapt remarcat că oamenii cei mai ambițioși tind să devină nefericiți.
”Pentru aceia dintre noi care suntem ambițioși, odată ce ne atingem scopul, formulăm imediat unul nou. Aceasta este roata hedonică. Ridicăm continuu ștacheta cu privire la ce ne dorim sau la ce simțim că ne dorim, pentru a fi fericiți – iar roata hedonică se învârte tot mai repede, cu ambiție. Cu alte cuvinte, dezavantajul ambiției este sentimentul constant de nemulțumire față de realizările noastre.”
Autorul ne recomandă și trei activități necostisitoare care pot aduce fericire – ”Lectura”, ”Creați un fișier de zâmbete”, ”Stabiliți un cerc de prieteni pentru distracții”, sfaturi cu care eu am rezonat în totalitate.
O să vă redau mai jos un paragraf referitor la puterea terapeutică a lecturii, care mie mi-a plăcut în mod deosebit:
”Biblioterapia, arta folosirii cărților în sprijinul oamenilor, pentru rezolvarea situațiilor dificile cu care se confruntă, există de zeci de ani, iar credința în puterea vindecătoare a cărților se spune că datează încă de pe vremea Egiptului și a Greciei antice, unde panourile de deasupra intrărilor în bibliotecă îi anunțau pe cititori că intrau într-un loc tămăduitor pentru suflet. Mai recent, psihologii de la New School for Social Research au descoperit că beletristica îmbunătățește capacitatea de a percepe și interpreta emoțiile celorlalți și, conform unui articol din Journal of Applied Social Psychology, cercetările mai arată că ficțiunea literară ne îmbunătățește capacitatea de a reflecta asupra problemelor noastre prin prisma personajelor care se confruntă cu situații și probleme similare. Practic, cititul este terapie gratuită.”
Sunt multe alte sfaturi și ponturi extrem de prețioase în carte, care mi-au plăcut în mod deosebit.
Pont pentru fericire: ”Cumpărați experiențe și amintiri, nu lucruri!”
”Achiziționarea de experiențe este, în mod special, benefică pentru fericire, dacă experiențele vă aduc alături de alți oameni și dacă au legătură cu ceea ce ați vrea voi să fiți.”
Am întâlnit idei extrem de interesante și în capitolele destinate sănătății, libertății, încrederii și bunătății, pe care vă invit să le descoperiți singuri. Fiind diferiți ca fire și personalitate, nu toți vom rezona la fel la ponturile și sfaturile oferite, dar acestea vor declanșa în fiecare propriile introspecții și reflecții, cristalizându-și ideile și conștientizând mai bine ceea ce-i provoacă starea de bine.
”Și nu uitați: nu are rost să fim pesimiști, oricum nu funcționează niciodată!”
12 Comments
Oli
Superbă prezentare, felicitări Tyna! Îmi plac și pozele pe care le-ai pus, și îmi doresc să citesc și eu cartea! Nu sunt fan al cărților motivaționale, dar asta e deosebită, așa ceva îmi place!
Tyna
Mulțumesc! Ți-o recomand!
Dorina Danila
Îmi place cartea asta, trebuie neapărat s-o citesc și eu :).
Tyna
Ți-o recomand! E o carte deosebită!
anasylvi
Cartile autorului ma atrag de ceva vreme, atat aceasta cat si cea despre Hygge. Modul in care ai prezentat-o imi intareste perceptia ca mi se potriveste aceasta lectura. Multumesc!
Tyna
Cu drag! Sunt convinsă că o să îți placă!
Mariam Oana
Felicitări pentru recenzie! Abia aștept să ajung și eu la aceste volume. Cel de al doilea volum abia mi l-am comandat.
Tyna
Mulțumesc! Să le citești cu plăcere pe amândouă! Sunt sigură că o să îți placă!
Geo
Foarte frumoasa recenzia. Sunt convinsă ca aceste cărți ar fi pe placul meu. Îți mulțumesc mult pentru recomandare!
Tyna
Cu mult drag! Lectură plăcută!
Balan Daniela
Mulțumesc pentru recomandare, foarte frumoasă și tentanta recenzia!felicitari ❤️
Tyna
Mulțumesc!