Milionarul model de Oscar Wilde, Strania poveste a lui Benjamin Button de Francis Scott Fitzgerald – Ediţie bilingvă (română – engleză), Editura Național
Milionarul model
Oscar Wilde
Strania poveste a lui Benjamin Button
Francis Scott Fitzgerald
Ediţie bilingvă (română – engleză)
Editura Național
Colecția: Cărți Bilingve copii
Redactor șef: Violeta Borzea
Traducere: Mariana Ion
Adaptare: Roxana Nacu
Redactare: Roxana Nacu
Tehnoredactare: Mihaela Gavriloiu
Ilustrații și copertă: Elena Drăgulelei Dumitru
Format: 130 x 195
Nr. pagini: 133
Milionarul model / Strania poveste a lui Benjamin Button – varianta prescurtată în ediție bilingvă engleză-română, apărută în colecția Cărți bilingve pentru copii a Editurii Național, este un excelent mijloc de familiarizare a copiilor cu aceste opere clasice celebre, având în același timp prilejul de a-și perfecționa limba engleză.
Doresc să menționez și coperta deosebit de inspirată, traducerea foarte bună, redactarea, grafica de înaltă calitate și ilustrațiile foarte sugestive.
Milionarul model de Oscar Wilde
Poet și romancier de origine irlandeză, de asemenea, dramaturg, Oscar Wilde (16 octombrie 1854 – 30 noiembrie 1900) s-a născut la Dublin, într-o familie de intelectuali. Oscar Wilde a studiat la Portora Royal School, la Trinity College în Dublin și la Magdalen College, în Oxford. În 1878 și-a luat licență și în același an s-a mutat la Londra. Stilul sau de viață și inteligența artistică l-au făcut să devină purtătorul de cuvînt al estetismului, o mișcare de la sfîrșitul secolului XIX, care milita pentru arta gratuită. A lucrat că critic de artă (1881), a ținut prelegeri în S.U.A. și în Marea Britanie și a trăit o perioada în Franța, la Paris. Din 1880 a colaborat în mod regulat cu articole la „Pall Mall Gazzette” și „Dramatic View”.
Cartea „Prințul Fericit și alte povestiri” (1888) a fost scrisă de Wilde pentru cei doi fii ai săi, devenind celebră. În perioada 1892-1895, scriitorul și-a creat reputația de dramaturg de excepție.
Romanul „Portretul lui Dorian Gray” (The Picture of Dorian Gray, 1891), cea mai importantă operă a sa, este o ilustrare pregnantă a principiilor sale estetice. El definește rolul artistului în căutarea rafinamentului și frumosului și situează arta mai presus de viață, pentru că exprimă esența caracterelor și a fenomenelor mai fidel decât însăși realitatea.
Pe lângă ”Milionarul model”, în colecția Cărți Bilingve pentru copii a apărut și ”Fantoma din Canterville” de Oscar Wilde.
Milionarul model
Milionarul model este o povestire veselă, care ne demonstrează cu prisosință că hazardul poate juca un rol benefic în viață chiar când te aștepți cel mai puțin.
Dacă nu ai o avere considerabilă, nici n-ai de ce să te porți frumos cu cei din jurul tău. Frumoasele povești de iubire sunt numai pentru cei bogați, nu pentru cei care trăiesc de pe o zi pe alta. Cei săraci trebuie să fie practici și prozaici.
Este mai bine să ai un venit stabil, decât un comportament fascinant. Acestea sunt marile adevăruri ale lumii în care trăim, pe care Hughie Erskine nu le-a înțeles niciodată. Bietul de el, ca intelectual, nu era așa de strălucit. N-a spus nimic genial sau răutăcios în toată viața sa. În schimb, era foarte plăcut privirii, cu părul lui șaten creț, profilul foarte bine conturat și ochii cenușii. Tatăl său îi lăsase prin testament o sabie, pe care Hughie o agatase deasupra oglinzii, trăind din cele două sute pe care o mătușă bătrână i le dădea anual. A incercat de toate. A intrat la Bursa timp de șase luni; dar ce să facă un fluture delicat ca el între taurii și urșii de-acolo? Un timp a fost negustor de ceai, dar s-a săturat repede, intrând în afacerile cu vin de Xerex.
Hughie Erskine este un tânăr drăguț și cumsecade, însă din păcate lipsit de avere.
Și, după cum ne spune autorul, dacă nu ai dare de mână, atunci nu are nici un sens să fii încântător. Farmecul este privilegiul bogaţilor, şi nu ocupaţia celor fără un loc de muncă. Săracul trebuie să fie pragmatic şi prozaic. E mai înţelept să ai un venit constant, decât să fii fascinant.
Și, deși Hughie își întânise marea iubire a vieții, pe încântătoarea Laura, care-l iubea la rândul ei, nu avea nicio șansă de a se căsători cu ea, tatăl ei refuzând să le dea acordul până când tânărul nu făcea dovada că dispune de 10.000 de lire sterline, o sumă imensă, pe care acesta nu avea de unde să o procure.
Destinul avea să-i dea însă o nesperată mână de ajutor.
Mergând în vizită la un bun prieten, Alan, ce era pictor, Hughie îl întâlnește pe un biet cerșetor, ce-i poza ca model lui Alan.
Impresionat de soarta bărbatului, Hughie i-a dat acestuia toți banii ce-i avea prin buzunar, deși în acest fel el urma să meagă pe jos toată săptămâna.
Acea întâmplare, care nu prevestea nimic deosebit, avea să-i schimbe radical viața. Cum și de ce? Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte.
Strania poveste a lui Benjamin Button de Francis Scott Fitzgerald
Francis Scott Key Fitzgerald (24 septembrie 1896 – 21 decembrie 1940) s-a născut in St. Paul, Minnesota. Este considerat a fi unul din cei mai mari scriitori ai secolului douăzeci.
El a scris patru romane, a lăsat al cincilea neterminat și a scris numeroase nuvele.
Fitzgerald a publicat primul său roman, Dincoace de Paradis (This Side of Paradise) în 1920.
S-a bucurat de la bun inceput de o imensă popularitate, dar și de recunoaștere critică, fiind considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai „generației pierdute”.
Capodopera sa, Marele Gatsby (The Great Gatsby), a apărut în anul 1925. Următorul mare roman, Blândețea nopții (Tender Is the Night) a fost publicat în 1934. În 1999, suplimentul literar al ziarului The Washington Post a declarat Marele Gatsby drept al doilea mare roman în limba engleză al secolului XX, dupa Ulise al lui James Joyce.
Este autorul mai multor volume de povestiri, printre care și Strania poveste a lui Benjamin Button și alte întâmplări din epoca jazzului.
Strania poveste a lui Benjamin Button
Pe vreme când copiii veneau pe lume în casa părintească, în prezența unei moașe, tinerii însurăței Button hotărăsc ca primul lor copil să se nască într-un spital.
Familia Button ocupa o poziție de invidiat, atât social cât și material, făcând parte din nobilimea orașului. Cei doi soți se aflau la prima lor experiență în privința fermecătorului obicei de a avea copii, amândoi fiind extrem de emoționați. Sperau să fie băiat, ca să-l poată da la colegiul și astfel să urmeze calea tatălui său. Dar universul lor este dat peste cap când nou-născutul arată ca un moșulică la 80 de ani care, în loc să îmbătrânească în continuare, întinerește.
Strania poveste a lui Benjamin Button este o povestire dulce-amăruie, care te amuză, dar te și întristează deopotrivă.
Viața lui Benjamin Button a fost complet atipică. El s-a născut bătrân și a murit bebeluș, existând doar o scurtă perioadă în care vârsta sa fizică și cea reală au fost în concordanță.
Tatăl lui Benjamin a avut un adevărat șoc în momentul în care, ajuns la spital după ce aflase că soția sa născuse, a descoperit că, în locul bebelușului dolofan și adorabil la care se aștepta, în pătuț se afla un bătrânel caraghios, asistentele asigurându-l că acela era fiul lui.
Pe când Benjamin avea 5 ani, se înțelegea perfect cu bunicul lui, părând de aceeași vârstă și având cam aceleași preocupări.
La 20 de ani părea că este fratele tatălui lui, semănând perfect și purtându-se asemănător.
La 25 de ani s-a căsătorit cu o tânără de aceeași vărstă cu el, însă el părea cu 25 de ani mai în vârstă, viitorul socru opunându-se categoric însă logodnica lui fiind impresionată tocmai de maturitatea lui…
Însă, pe măsura trecerii timpului , el întinerea din ce în ce, iar soția lui îmbătrânea. Plictisindu-se de rutina conjugală și simțindu-se tot mai viguros și plin de energie, Benjamin s-a înrolat în armată, remarcându-se prin fapte de vitejie pe frontul de luptă, căpătând gradul de locotenent-colonel.
Procesul de întinerire nu se oprea însă nicicum, astfel că, arătând mult mai tânăr decât propriul fiu, a fost nevoit să se adreseze acestuia cu apelativul ”unchiule”!
Este deosebit de amuzant momentul în care Benjamin a fost rechemat sub arme, acordându-i-se gradul de general, iar el arăta acum ca un copil…
După ce și propriul nepot l-a depășit în vârstă în cele din urmă, Benjamin a ajuns în final acolo unde ar fi trebuit să fie la început – la starea de bebeluș…
Filmul inspirat după această povestire, cu Brad Pitt și Cate Blanchett în rolurile principale, a fost distins cu trei premii Oscar, trei premii BAFTA și a obținut cinci nominalizări la Globul de Aur.
6 Comments
Mirela Barbalata
Ce frumos!
Povestile acestea nu le stiu dar sunt fermecatoare. Sunt convinsa .
Tyna
Chiar sunt!
Geo
Ce frumoase sunt cărțile astea! Mulțumim Tyna!
Tyna
Cu drag!
Oli
Minunate povesti! Pe cea de-a doua o stiam, dar pe prima nu… Multumesc pentru recomandare, Tyna, foarte frumoasa si tentanta recenzie! Iar aceste editii bilingve ale povestilor clasice sunt cu adevarat deosebite!
Tyna
Cu plăcere!