Misterul cărților de joc de Jostein Gaarder, Editura Univers – recenzie
Misterul cărților de joc
(The Solitaire Mystery: A Novel About Family and Destiny – 1990)
Jostein Gaarder
Editura Univers
Ediția a II -a
An apariție: 2018
Nr. pagini: 224
Jostein Gaarder s-a născut în Oslo în anul 1952 într-o familie de profesori. A urmat cursurile de teologie, filosofie şi limbi scandinave la Universitatea din Oslo. Din 1981 a predat timp de zece ani filozofie şi istoria religiilor. În acelaşi timp a început să scrie şi a publicat cărţi de specialitate, apoi a debutat cu volumul Diagnosticul şi alte nuvele (1986). În 1991, când Jostein Gaarder a scris Lumea Sofiei, „romanul istoriei filosofiei“, era convins că publicul lui avea să fie format doar din specialiști. Dar cartea a devenit peste noapte un bestseller internaţional. Cu imaginația sa exuberantă și plăcerea de a istorisi, Jostein Gaarder a fascinat întreaga lume. Romanele sale, care pun întrebări despre locul omului în Univers, sunt citite cu același interes pe tot globul.
În seria de autor Jostein Gaarder, publicată de Editura Univers, au mai apărut romanele Fata cu portocale, Misterul de Crăciun, Ca într-o oglindă, în chip întunecat, Misterul cărților de joc și Castelul din Pirinei.
Lumea este plină de întrebări pentru Hans Thomas, un băiat de doisprezece ani care pleacă împreună cu tatăl lui la Atena, în căutarea mamei sale „rătăcite în lumea modei“. Un personaj enigmatic îi dăruiește pe drum o lupă, apoi băiatul primește o carte minusculă în care citește o poveste având similitudini bizare cu detalii din propria‑i viaţă. Misterul cărţilor de joc este o poveste în interiorul altei povești, un joc la graniţa între realitate și fantezie demn de Lewis Carroll.
„Misterul cărţilor de joc” este o epopee ascunsă în puțin peste 200 de pagini. Altfel nu pot să o numesc. O lectură care se desface în fața cititorului ca o cutiuță cu surprize, o lectură pe care o savurezi pagină după pagină și îți aduce efectiv o îmbogățire odată cu fiecare filă parcursă.
Credeți cumva că dacă sunteți adulți, sunteți imuni la farmecul unui roman al cărui personaj principal este un băiat de 12 ani? Dacă ați răspuns afirmativ, veți fi nevoiți cel mai probabil să reconsiderați acest răspuns.
Personajele sunt prezentate înainte de începerea romanului, similar unei piese de teatru, iar cartea este împărțită original în patru părți, câte una pentru fiecare culoare dintr-un pachet de cărți de joc: inimă neagră, treflă, caro și inima roșie, la mijloc strecurându-se insidios jokerul. Veți vedea că jokerul este un simbol ades întâlnit pe parcursul cărții.
Fiecare parte este la rândul ei împărțită în câte 13 mici capitole, corespunzătoare numărului cărților de joc din fiecare culoare, fiecare stând sub semnul respectivelor cărți, începând cu Asul și terminând cu Regele. Rezultă astfel 52 capitole, plus cel al jokerului. Întreaga simbolistică se învârte în jurul acestor numere, dând naștere unor interpretări inedite.
Hans Thomas, un băiat norvegian în vârstă de 12 ani și tatăl său întreprind o călătorie plină de neprevăzut, pornind din Norvegia în Fiat-ul lor roșu pentru a străbate Europa în căutarea Anitei, mama lui Hans Thomas care îi părăsise cu opt ani înainte pentru o carieră în lumea modei. Abia atunci îi dăduseră de urmă într-o revistă grecească, printr-o întorsătură a sorții, așadar Atena este destinația lor finală.
„Și așa s-a hotărât tata să mergem în Grecia și s-o căutăm.
– Să încercăm s-o remorcăm acasă din nou, Hans Thomas, a spus el. Altfel tare mă tem că se va îneca în această aventură a modei.
N-am înțeles prea bine ce-a vrut să spună cu aceste ultime cuvinte. Am auzit de mai multe ori că de pildă poți să înoți într-o rochie prea largă, dar nu știam că poți să te îneci într-o aventură. Astăzi știu că este ceva de care toți oamenii ar trebui să se ferească.”
Cu toate acestea, tatăl face din această călătorie o serie de momente speciale pentru băiat. În Elveția acesta primește o lupă de la un pitic misterios și o cărțulie într-o brioșă de la un brutar enigmatic.
” – Pentru că tu însuți ești o creație plină de mister din univers, a spus tata cu multă convingere și a pus ceașca de cafea pe masă cu o mișcare atât de bruscă, încât amândoi ne-am mirat că nu se spărsese.
– Tu ești, băiete, o creatură mistică și vezi toate astea din interior.
Acum, deși eram făcut praf, înțelegeam că tata avea perfectă dreptate.
– Ar trebui ca statul să-ți dea o bursă de filosof, am zis eu din toată inima.”
Urmează o povestire în ramă, întreruptă de momentele în care Hans Thomas își relatează călătoria. Unul în altul se îmbină magistral cadrele în cărticica minusculă, magică. Povestea lui Ludwig conține povestea lui Albert, care la rândul ei conține povestea lui Hans și a lui Frode, mergând pe axa timpului în trecut din 52 în 52 de ani, aceasta din urmă închizând cercul cabalei, care duce direct în planul realității, în povestea lui Hans Thomas.
„Eram destul de sigur că voi afla răspunsul citind mai departe cărticica. Și ce era cu micuțele dame cu semne de carouri din atelierul de suflat sticlă? Era foarte bizar, pentru că eu tocmai vizitasem recent un astfel de atelier.
Aveam sentimentul că se află o legătură între propria mea călătorie prin Europa și istoria din cărticică. Să fie povestea pe care brutarul Hans i-o spusese lui Albert cu mulți, mulți ani în urmă un mister în care erau implicate viața mea pe pământ și secretul ce-i unea pe brutarul Hans, pe Albert și pe Ludwig?”
Romanul abordează diverse teme, punându-se accentul pe legătura între bunici și nepoți, între trecut, prezent și viitor, între o pasiență (cabală) mică și un mare joc universal, care implică atât creația cât și evoluția. Așa cum în „Moromeții” îl întâlnim pe Ilie Moromete, considerat țăranul-filosof, aici îl vom întâlni pe marinarul-filosof. O filosofie vitalizantă, abundentă a omului obișnuit și neobișnuit în același timp, accesibilă gândurilor și trăirilor acestuia.
„Viețile noastre se desfășoară ca într-o minunată aventură, m-am gândit eu. Cu toate astea, toți consideră lumea drept ceva „normal”. Și suntem într-o permanentă căutare a ceva ce este „anormal”. De pildă, vrem să vedem îngeri sau marțieni. Asta din cauza că nu vedem lumea ca pe o enigmă. Eu mă simt altfel. Lumea este pentru mine un vis ciudat. Caut o explicație rezonabilă la tot ceea ce văd în jurul meu.”
„Cine suntem?” „De unde venim?” „Încotro ne îndreptăm?” – acestea au fost printre primele întrebări filosofice care au început să îl preocupe pe om, dincolo de interesul imediat pentru concret și satisfacerea nevoilor primare. Cartea introduce cititorul în atmosfera acestor întrebări, cu mare artă. Fie că ești copil, tânăr sau matur ai ocazia să auzi nume ca Platon, Socrate, Oedip sau referiri la oracolul din Delfi într-un mod atât de agreabil, încât le vei îndrăgi și te vor atrage irezistibil.
Povestea este foarte concentrată – atâtea lucruri în atât de puține pagini – nu doar călătoria prin Europa, dar și descrierile superbe și bine exemplificate ale locurilor pe care cei doi le străbat, precum și o insulă fantastică, descrisă în micuța cărticică. O simfonie a simțurilor, în care poți să percepi gusturi diferite în fiecare parte a corpului, o senzație îmbătătoare care se experimentează doar o singură dată, pentru a putea ulterior trăi plenar experiența vieții de zi cu zi, aparent normală dar atât de misterios de minunată. O călătorie plină de descoperiri, atât exterioare cât și interioare. Destin sau întâmplare, misterul cărților de joc se vrea revelat și vă invit să nu stați pe gânduri în privința acestui roman, pe care îl recomand călduros.
” – Dar Jokerul lipsește, am zis eu. Sunt numai 52 de cărți aici. Le-am numărat.
Brutarul Hans a spus:
– El a venit cu mine în cabala cea mare. Înțelegi tu asta, fiul meu? Suntem cu toții niște omuleți plini de viață ce alergăm sub soare și cerul albastru. Și nu știm o iotă despre cel care ne-a întins în această cabală.”
Mulțumim Editura Univers pentru cartea Misterul cărţilor de joc
de Jostein Gaarder, primită pentru recenzie
19 Comments
Mirela Nenciu
Felicitări, Ana! Foarte frumos!
anasylvi
Multumesc, Mrela! Un roman minunat!
Dorina Danila
Foarte interesant. O să caut și eu cartea, trebuie s-o citesc neapărat! Mulțumesc pentru recomandare, Ana!
anasylvi
Cu tot dragul!
Oli
Felicitări și mulțumesc de recomandare, Ana! Minunat ai scris despre ea! Intr-adevăr o carte deosebită, mi-ar plăcea să o citesc.
anasylvi
Este o carte deosebita, pe mine m-a incantat! Multumesc!
Barbalata Mirela
Frumos spus!
Multumesc pentru recomandare, Ana! Pare interesanta cartea.
anasylvi
Cu mult drag, Mirela! Multumesc!
Tyna
Super recenzia! ❤ Ce frumos ai scris despre carte! Mulțumesc pentru recomandare! Cred că o să îmi placă mult!
anasylvi
Multumesc! Sunt convinsa ca o sa-ti placa!
Sandra
Am și eu cartea asta în wishlist pentru că Jostein Gaarder este printre autorii mei preferați. De citit neapărat și Fata cu portocale. E superbă!
Tyna
Mulțumim pentru recomandare!
anasylvi
Voi cauta mai multe carti ale autorului! Multumesc!
Balan Daniela
O carte interesantă !felicitari pentru recenzia frumoasă și tentanta ❤️
anasylvi
Multumesc mult!
Geo
Cât de bine suna recenzia asta! Îmi place, felicitări! De fapt, se vede ca ai savurat cartea! Poveste mi se pare interesantă!
anasylvi
Chiar am savurat cartea, multumesc, Geo!
Fratiloiu Dorina Petronela
Chiar ca este o carte interesanta, avem ce invata din ea! Multumim Ana, minunata recenzie, felicitari!
anasylvi
Da, ramanem cu ceva dupa lectura cartii! Multumesc mult!