Delicatese Literare
Recenzii

Mr. Mercedes de Stephen King, seria Bill Hodges, Editura Nemira – recenzie

Mr. Mercedes

(Mr. Mercedes – 2014)

Stephen King

Editura Nemira

An apariție: 2015
Nr. pagini: 488
Traducător: Ruxandra Toma
Câștigător al premiului Edgar Award 2015
Prima parte din seria Bill Hodges
  1. Mr. Mercedes – 2014 – recenzie 
  2. Ce-am găsit al meu să fie – Finders Keepers – 2015
  3. Mort la datorie – End of Watch – 2016
În orele friguroase ale dimineții, sute de șomeri disperați se așează la coada unui târg de joburi într-un oraș din Midwest. Din senin, șoferul unui Mercedes furat sparge mulțimea și îi calcă cu mașina pe oamenii nevinovați care așteptau la porțile târgului, apoi dă cu spatele și îi atacă din nou pe cei rămași în picioare. Opt oameni sunt uciși și alți cinsprezece sunt răniți. Ucigașul fuge de la locul faptei.
După câteva luni de la incident, într-o altă parte a orașului, Bill Hodges, un polițist pensionat, este încă bântuit de această crimă neelucidată. Într-o zi, o scrisoare anonimă primită de la cel care revendică atacul îl scoate pe Hodges din depresie și apatie în momentul în care amenință cu o nouă agresiune și mai violentă. Bill Hodges nu mai are timp de pierdut și trebuie să pornească pe urmele ucigașului pentru a preveni moartea a mii de oameni nevinovați.
În noul său roman, maestrul thrillerului, Stephen King, ne arată mecanismele înfricoșătoare din mintea rece a unui criminal lipsit de emoție, o lectură pe care nu o veți uita prea curând.
Vă recomand cu plăcere „Mr. Mercedes” de Stephen King, o lectură  captivantă, plină de mister, obsesii și secrete întunecate, o poveste electrizantă și provocatoare care ține cititorul în suspans până la ultimul rând. Stilul de scriere limpede și precis, construcția personajelor, subiectul  deosebit, prezentarea grafică impecabilă, toate acestea sunt remarcabile și scot în evidență cartea, conferindu-i strălucire.
Intriga se desfășoară în felul următor:
În anul 2009, America este o țară în plină criză economică. În dimineață unei zile cețoase de aprilie, un Mercedes-Benz se înfige direct în mulțimea de oameni așezați la rând pentru un loc de muncă, la un târg de joburi, două tone de fier secerând grămadă de șomeri amărâți, două tone conduse de un psihopat care urăște oamenii.
Încă de la începutul cărțîi, King ne face cunoștiință cu Ucigașul, cu Mercedes, Mister Mercedes, un tânăr sociopat, fără prieteni, cu o mamă alcoolică, la fel de bolnavă la cap ca și el, cu care împarte multe secrete oribile și nu numai. Abuzat sexual și fizic încă din copilărie, acum are grijă de mama lui și de centrul de comandă stabilit în subsolul casei, acolo unde își plănuiește cu plăcere perversă toate ororile care îi trec prin mintea bolnavă. Are două joburi, unul la o firmă de reparații  de calculatoare la domiciliul clienților, alta ca vânzător stradal de înghețată pentru că în acest mod se poate ascunde „la vedere”, țînând sub observație un anume detectiv pensionar cu  a cărui minte  vrea să „se joace” puțin.
Bill Hodges este polițist pensionar de câteva luni, divorțat, cu căsnicia distrusă de aburii alcoolului și gânduri tot mai insistente de suicid. Stă lipit de fotoliul din fața televizorului, mângâie pistolul din dotare și rememorează vremurile în care a fost cel mai bun detectiv din oraș.
Într-o zi ca oricare alta primește o scrisoare ironică care-i bulversează existența, îi dezmorțește creierul adormit și-i trezește cheful de viață, chiar de la Domnul Mercedes, sadicul care a sfărâmat trupuri în urmă cu câteva luni și pe care, până a ieșit la pensie, nu a reușit să-l prindă! În scrisoare, psihopatul îi spune că vrea să repete fapta, că își dorește din nou atenția oamenilor, în special a detectivului, lăsându-i acestuia numele unui site, Umbrela albastră a lui Debbie, unde pot lua legătura și pot  conversa.
Ne întoarcem în timp și aflăm povestea oribilului carnagiu din acea  zi fatidică  de aprilie 2009, care spune că Ucigașul cu Mercedes a furat mașina de la o bătrână bogată, dar ciudată, permanent nemulțumită, care-și plângea de milă mereu și care, după acesta întâmplare, s-a sinucis cu „puțin” ajutor din partea sadicului criminal. Dementul și-a luat toate măsurile necesare să nu fie recunoscut și polițiștii să nu găsească niciun fir de ADN în mașină, a călcat  cu roțile Mercedesului mulțimea așezată la coadă pentru locuri de muncă, apoi a abandonat bolidul, încuiat, dar fără semne de intrare prin efracție. Excitarea și satisfacția trăite în acele minute îl fac să-și dorească să repete experiența, lucru pe care îl aduce la cunoștința detectivului pensionar în scopul de a zgândări orgoliul șifonat al lui Bill Hodges, care nu l-a putut prinde atunci.
Jerome Robinson este tânărul vecin de culoare al lui Hodges care-l ajută pe detectiv la diferite treburi casnice, de fapt singurul lui prieten în acesta perioada depresivă de când s-a pensionat, un adolescent  care se pricepe la computere, este glumeț și râvnit de universitățile de top din America. Un tânăr cu minte de adult și înțelepciunea unui bătrân.
Holly Gibney este o femeie cu chip de copil, privire tâmpă și o grămadă de anxietăți, o psihotică cu stări de panică totală, dar de o inteligență stranie, nepoata bătrânei bogate al cărei Mercedes a fost furat de criminal. O adultă cu creier de adolescentă care îi place pe Hodges și Jerome.
Astfel, Bill  Hodges își dă seama că scrisoarea primită de la Mister Mercedes îi oferă exact motivul de a mai dori să trăiască cel puțin încă o perioadă de timp până îl prinde pe ucigaș.
Și, cu migală, își cercetează vechile notițe și reușește să o cunoască pe sora bătrânei bogătașe de la care ucigașul a furat Mercedesul, care are și ea același scop de a-l găsi pe cel care i-a zgândărit mintea sorei ei și a împins-o spre sinucidere. Isteț, agil, cu fler, experiență și înțelegerea conexiunii datelor pe care le deține, dar și cu ajutorul inteligentului Jerome și al sclipitoarei Holly, nepoata bătrânei bogătașe, Bill Hodgest pornește pe urmele ucigașului cu Mercedes pentru a împiedica producerea unui nou carnagiu.
Vor reuși cei trei să pună capăt ororilor născocite de mintea criminalului psihopat?
Am fost fermecată de personajele acestei cărți, atât de Bill Hodges – un polițist de modă veche, având  istețimea și logica detectivistică comparabile cu cele ale  lui Sherlock Holmes, cât și de Jerome și Holly, cei doi Watsoni ai lui Hodgest, excelent creionati de maestrul King. Mi-a plăcut ideea în jurul căreia autorul a imaginat o palpitantă intrigă, dar și atmosfera inegalabilă pe care King o redă în toate romanele sale, plină de suspans, dozând progresiv misterul astfel încât să te țină lipit de paginile cărții până la sfârșit, iar sfârșitul să vină cu o adevărată lovitură de maestru, uimind cititorul.
Vă invit cu multă plăcere să vă delectați cu acest thriller extraordinar, marca Stephan King, nu veți regreta!
Fragmente:
„Mașina s-a repezit drept spre țarcul împrejmuit de bandă galbenă cu TEECEREA INTERZISĂ, unde mulțimea de oameni era cea mai compactă. Unii au încercat să fugă, dar nu au reușit să scape decât cei aflați în spate. Cei din apropierea ușilor – adică aceia care se scoală cu adevărat devreme, nu au avut nicio șansă. S-au lovit unii de alții, au intrat în stâlpi și i-au dărâmat. Mulțimea s-a balansat încolo și încoace, formând valuri agitate. Cei mai bătrâni și mai mici de statură au căzut și au fost călcați în picioare. (…) Era un sedan mare și cenușiu, cel mai probabil un SL 500, din cele cu doisprezece cilindri. Și în momentul acela toți doisprezece zbierau din toate puterile.”
„Hodges înghite rahatul ăsta color în fiecare după-amiază lucrătoare a săptămânii, așezat confortabil în fotoliul de la La-Z-Boy, cu pistolul tatălui său (…) pe măsuța de alături. Are obiceiul să-l ia din când în când în mână și să se uite în țeavă. Inspectează bezna aceea rotundă. De două ori s-a întâmplat să își strecoare țeava printre buze, doar ca să simtă cum e să ai un pistol încărcat îndreptat spre cerul gurii. Probabil ca să se obișnuiască cu senzația. (…) Hodges întinde iar mâna după armă, dar de-abia ce o atinge când aude pocnetul fantei pentru corespondență din ușa de la intrare și bufnitura plicurilor pe podea. Deși poșta nu mai aduce nimic interesant în epoca acesta a e-mailului și a Facebookului, tot se ridică din fotoliu. Se va uita prin corespondență și va amâna pe o altă zi întâlnirea cu pistolul M&P.38 al tatălui său.”

Cărțile autorului Stephen King pot fi comandate de pe nemira.roelefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.rodol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți Stephen King

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *