Mutzunaki de Samanta Schweblin, Editura Litera – recenzie
Mutzunaki
(Kentukis – 2018)
Samanta Schweblin
Editura Litera
Colecția Clasici contemporani Litera
Traducere din limba spaniolă de Mioara Adelina Angheluță
Nr. de pagini: 300
An apariție: 2023
Nu sunt animale de companie. Nici fantome sau roboți. Sunt mutzunaki și sunt în casa ta. Poți avea încredere în ei. Le pasă de tine...
S-au infiltrat în apartamente din Hong Kong, în magazine din Vancouver, pe străzile din Sierra Leone, în piețele din Oaxaca, în școli din Tel Aviv, în dormitoare din Indiana. Acționate de persoane anonime și imposibil de detectat, aceste jucării aparent drăguțe dezvăluie frumusețea legăturii dintre sufletele îndepărtate, dar scot la iveală și adevărul urât al societății noastre interconectate.
Romanul Samantei Schweblin ne atrage într-o lume întunecată și complexă a iubirii neașteptate, a întâlnirilor jucăușe și a aventurilor minunate. Dar sub exteriorul drăgălaș, mutzunaki ascund un adevăr neliniștitor de familiar și cât se poate de real. Acesta este prezentul nostru și îl trăim – doar că nu știm încă.
„Samanta Schweblin are un dar aparte pentru ficțiunea originală și revelatoare, în cel mai pur sens.“ El País
„Genial nu este ce spune Schweblin, ci cum spune. Are un stil atât de enigmatic și disciplinat, încât cartea pare să aparțină unui nou gen literar.“ The New Yorker
„Mutzunaki este o lectură care induce cu abilitate neliniștea; este un roman care pătrunde în subconștient.“ Daily Telegraph
„Cea mai tulburătoare carte de până acum a Samantei Schweblin, dar și cea mai realistă.“ The New York Times
„Mutzunaki” este un roman cu totul și cu totul aparte. Samanta Schweblin a conceput o ficțiune speculativă care, în urmă cu câteva decenii, ar fi fost, cu siguranță, încadrată la categoria SF. Astăzi, evenimentele din carte și premisele care stau la baza lor sunt posibilități care ar putea apărea în orice moment, întrucât dispunem de tehnologia necesară pentru ca ele să devină realitate. Poate asta se va și întâmplă, cine știe?
Romanul urmărește, în paralel, mai multe piste, mai multe personaje din colțuri diferite ale planetei, din America de Sud și Centrală până în Europa sau chiar în Asia. Totul se învârte în jurul acestor mutzunaki. Dar ce sunt ei, de fapt?
Mutzunaki sunt un fel de animăluțe din plus, mai mult sau mai puțin drăguțe, care au un obiectiv de filmat în ochi și un program care le permite să fie manevrați de către un alt utilizator, aflat la mare distanță, practic în orice colț al lumii. Așadar, când vorbim de mutzunaki, avem două componente – partea fizică, animăluțul în sine (sunt urși panda, pisici, iepuri, soboli, bufnițe, corbi, chiar și dragoni, la urma urmei), un fel de roboțel, să îi zicem, și partea software. Unii oameni cumpără acești companioni, știind faptul că prin ochii lor privesc anonimi aflați nu se știe unde. Aceștia „sunt”, de fapt, mutzunaki, iar ceilalți„au” mutzunaki. Exact cum accentuează Emilia, unul dintre personaje – depinde ce preferă fiecare care vrea să aibă un astfel de device: să fie stăpânul unui mutzunaki sau să fie cel aflat în spatele device-ului respectiv.
Acesta nu a fost conceput pentru interacțiune, însă oamenii, dornici de socializare cum îi știm, au reușit să treacă peste acest aparent neajuns. Imaginația omului e, la urma urmei, foarte bogată, și în curând modul de utilizare a mutzunakilor a devenit foarte divers, oamenii speculând orice portiță pentru a-și atinge scopul pentru care au achiziționat o astfel de jucărie, să îi zicem, sau să o controleze de pe tabletă, inclusiv scopuri strict oneroase.
Deși poartă titlul „Mutzunaki”, cartea e de fapt despre oameni. Despre omul contemporan, despre dorința lui de companie, pe de o parte, dar și despre dorința de evadare, pe de alta. Personajele sunt foarte diferite între ele nu numai ca locație, dar și ca vârstă, preocupări, mediu, motivații. Romanul este, de fapt, un mic studiu psihologic realizat prin intermediul acestor plușuri interactive. Bineînțeles, oamenii sunt de tot felul, unii perverși, alții profitori, alții doar dornici de ceva nou și de interacțiune.
Fiecare alege ce fel de relație să aibă cu al lor mutzunaki – să îl trateze ca pe un animal de casă, ca pe un om, ca pe un necunoscut cu care să își permită una sau alta.
Mutzunaki sunt și foarte fragili – se pot accidenta ușor, iar dacă nu sunt încărcați la timp, conexiunea se pierde definitiv. Se poate dezactiva și din partea cealaltă, a utilizatorului care controlează mecanismul.
Voyeurism, dar și afecțiune sinceră, o paletă foarte vastă de interacțiuni între „stăpâni” și mutzunaki, de fapt necunoscuții aflați în spatele acestora.
Provocator, tulburător, ingenios, dar nu forțat, nu șocant în acel mod neplăcut, exagerat, cum aleg unii dintre contemporani să-și expună tezele în diversele romane ale zilelor noastre, „Mutzunaki” este romanul care te plimbă prin tot felul de stări și îți ridică tot felul de întrebări. Literatură bună, fără îndoială.
Dacă vă plac cărțile care nu oferă toate răspunsurile, care arată perspective diverse și care descriu mentalitatea zilelor noastre, „Mutzunaki”sigur vă va oferi ceva teme de gândire.
Mai vreau să menționez și excelenta traducere realizată de doamna Mioara Angheluță, care deja m-a cucerit cu traducerea inspirată a titlului romanului „Noroc chior”, de Rosa Montero. Și de această dată, atât titlul – Mutzunaki – e genial tradus, cât și adaptările sale din carte. E, cu adevărat, reconfortant să vezi traduceri îndrăznețe, dar bine gândite, lucrate, inspirate, unde simți că traducătorul potențează efectul romanului și nu îl umbrește, cum se întâmplă de multe ori, prin traduceri robotizate, automate, fără pic de fler și de haz. O felicit pe doamna traducătoare, ar merita numele trecut pe copertă și, fără doar și poate, voi mai căuta traduceri apărute sub semnătura sa, ceea ce vă recomand și dumneavoastră.
Între timp, vă invit să intrați în lumea imaginată de Samanta Schweblin, lumea noastră de fapt, și să faceți cunoștință cu mutzunaki!
6 Comments
Mirela Barbălată
M-ai făcut tare curioasă, Ana! Coperta m-a dus cu gândul la o carte pentru copii .
Mulțumesc pentru recomandarea incitantă! Cu siguranță, voi tine cont de ea !
anasylvi
Nu e deloc o carte pentru copii. Poate fi citită de adolescenți însă, și de orice altă categorie de vârstă, dacă sunt, cât de cât, la curent cu tehnologia. Unul dintre personaje, Emilia, este o doamnă în vârstă.
Tyna
Foarte frumoasă recenzia! O carte cu un subiect interesant, pe care mi-ar plăcea să o citesc. Mulțumesc mult pentru recomandare!
anasylvi
Chiar are un subiect interesant, o recomand!
Oli
Foarte frumoasa si tentanta recomandare, imi place ce ai scris despre carte! Multumesc, am retinut-o!
anasylvi
Ma bucur ca ti-a trezit interesul. Multumesc!