Negură de Ragnar Jonasson, Editura Crime Scene Press – recenzie
Negură
(Blackout – 2016)
Ragnar Jonasson
Editura Crime Scene Press
An apariție: 2020
Nr. pagini: 268
Traducător: George Arion Jr.
Un nou volum din seria Dark Iceland/ Dark Iceland Series
Ragnar Jónasson este cel mai vândut autor islandez de ficțiune criminală. El este autorul căutatei serii Dark Iceland, cu acțiunea situată în Siglufjörður și în jurul său, și care îl prezintă pe detectivul Ari Thór.
Pe malurile liniștite ale unui fiord din nordul Islandei, un bărbat e ucis în bătaie.
În timp ce lumina nopților albe e preschimbată în întuneric la umbra unui nor uriaș de cenușă vulcanică, o jurnalistă dornică să dea lovitura pleacă de la Reykjavík să investigheze crima, fără să știe că de întrebările pe care le pune depinde viața încă unei persoane.
În același timp, Ari Thór, tânărul polițist din Siglufjörður, e hotărât să-i arate șefului său că e gata să preia mai multă răspundere la serviciu. Dar cazul nu pare să înainteze, iar atmosfera de la secție e tot mai sumbră, pentru că unul dintre colegi parcă a văzut o stafie…
Ce-ți rămâne de făcut când te prind din urmă grozăviile de odinioară? Ce secrete se ascund în amintirile pe care le credeai de mult îngropate? Până unde ești dispus să mergi ca să salvezi ce ți-a mai rămas din umanitate?
Un thriller de atmosferă excepțional care te aruncă într-o cursă contracronometru.
Cărțile lui Ragnar Jónasson s-au vândut în peste 1,6 milioane de exemplare în toată lumea.
„Un mister clasic, urmărit dintr-o perspectivă islandeză unică… Un roman excelent pe care îl recomand cu căldură.” – Lee Child
„Cărțile lui Jónasson au revitalizat genul Nordic Noir.” – Jake Kerridge, Sunday Express
„Un amestec deosebit între Nordic Noir și Epoca de Aur a prozei polițiste… o scriitură economă și evocatoare, îmbinată cu abile trucuri de prestidigitație.” – Laura Wilson, Guardian
„O abordare modernă asupra unui mister în stilul Agathei Christie, înșelător și cu turnuri ca de slalom…” – Ian Rankin
„Negură” de Ragnar Jonasson este un mistery incitant, în care autorul abordează fără menajamente teme importante precum traficul de persoane, prostituția, abuzul asupra copiilor, violul, dar și impactul pe care acestea îl au în viata societății moderne islandeze, măcinată de instabilitate financiară și de criza locurilor de muncă.
Atmosfera generală a romanului este una întunecată și apăsătoare, dată de cenușă și reziduuri, dovezi ale activității vulcanice, ce îmbâcsesc aerul, înviorată pe alocuri de vara islandeză care aduce soare strălucitor, lumină și căldură. Încă din primele pagini ne este adusă sub priviri o crimă oribilă, un turist american descoperind, într-una din destinațiile lui în Islanda, cadavrul unui bărbat, Elias Freysson, bătut până la moarte cu o scândură ce avea în ea un cui.
Până pe la jumătatea cărții, acțiunea este mai lentă, iar autorul pune reflectorul pe relațiile interumane, trăirile personajelor, slăbiciunile și vinovățiile de nemărturisit ale acestora, aducând în prim plan pe Isrun, jurnalistă în echipa de știri a televiziunii, un personaj pe care l-am îndrăgit. Bătăioasă, competitivă, tânara încearcă prin toate mijloacele să răzbească într-un colectiv format preponderent din bărbați orgolioși, care o exclud practic din grupul lor. Umilită mereu de colegi, ei i se dau numai subiecte banale și știe că trebuie să facă ceva, orice, chiar dacă asta ar declanșa furia dementului ei șef, ca să pună mâna pe un subiect bun. Jurnalismul îi oferă adrenalina și presiunea care o fac să funcționeze la capacitate maximă, deși în ultimul an ceva se întâmpla cu ea, fiind mai mereu nervoasă și anxioasă.
Apoi îl cunoaștem pe Ari Thór Arason, polițist în cel mai nordic orășel din Islanda, Siglufjörður, un personaj interesant, cu o copilărie marcată de decesul părinților și cu o „boală” grea, gelozia. El este însărcinat să se ocupe de ancheta preliminară din cazul uciderii lui Elias Freysson. Extrem de riguros, măcinat de regrete mai tot timpul, legate de despărțirea de prietena lui, Ari Thór încearcă să nu înșele încrederea care i-a fost acordată, să demonstreze că este omul pe care se poate baza, la nevoie, șeful lui și se ocupă minuțios de acest caz.
Acțiunea devine alertă în momentul în care autorul îl aduce în prim plan pe Elias Freysson, victima crimei, aducându-ne la cunoștință povestea lui de viață. A fost contractor liber profesionist, avea o echipă formată din câțiva băieți cu care muncea, organiza și evenimente caritabile, se implica în viata comunității dar, sub toată aceasta poleială, se ascundea un monstru, cu o copilărie marcată de abuzuri, ce a strâns în el atâta furie încât la un moment dat a erupt, transformându-l într-un tip nemilos și brutal, cu multe laturi întunecate, instabil emoțional, căruia parcă îi făcea plăcere să producă durere și suferință doar pentru că voia și putea!
Din dorința de a se remarca, de a demonstra că este un bun jurnalist, dar și pentru că adevărul trebuie să iasă la lumină și mai ales pentru că destinul „a aranjat” ca ea să se ocupe de cazul lui Elias, trezind în ea amintiri înfricoșătoare, tânăra Isrun investighează pe cont propriu, scormonește în trecutul acestuia, valorifică orice informație, potrivește piesele acestui puzzle, fiind decisă să-i dezvăluie secretele murdare și să afle ce gust are răzbunarea.
Așadar, un polițist riguros, o tânără jurnalistă ambițioasă și un caz de crimă ce se cere rezolvat, povești de viață cu secrete adânc îngropate și o anchetă cu întorsături de situație, iată ce vă oferă acest mistery-crime palpitant, pe care îl recomand cu plăcere tuturor iubitorilor de literatură polițistă și nu numai.
Fragment:
„Bâzâitul unei muște care se aventurase prin fereastra deschisă a dormitorului o trezi pe Isrun, făcând-o să verifice cât e ceasul și apoi să înjure când își dădu seama că e încă mult prea devreme. Căscă și-și întinse bratele. Nu s-ar fi întâmplat nimic dacă ar mai fi dormit puțin, iar tura ei la redacție începea abia la nouă și jumătate. Se ridică pe coate și se uită afară la copacii înalți din gradina comunală și la blocul de vizavi. Părea că urmează o zi lipsită de evenimente importante. Vulcanul se calmase deocamdată și, acum că venise vara, orașul era liniștit. La fel și redacția. (…) Isrun se ridică în capul oaselor și se uită mulțumită în jur prin camera aerisită, minimalistă. I se potrivea de minune să locuiască singură. (…) Spre surprinderea ei, jobul de la televiziune îi oferea mai multe satisfacții decât psihologia, dar lucrurile pe care le învățase la facultate o ajutau, fără îndoială, în profesia de jurnalist. Avea ocazia să vadă ceva diferit în fiecare zi, să stea de vorbă cu personaje interesante și să spere că o să-i pice și ei la un moment dat un subiect fierbinte. Acelea erau cele mai bune zile.”
12 Comments
Corina
Un titlu foarte interesant, multumesc pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Cu mult drag!
Oli
Foarte frumoasă, captivantă și tentantă recenzie, felicitări Carmen! ❤ Pare o carte și o serie extrem de interesante, cu personaje complexe! ❤
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc, Oli, cu mare drag! ❤️
Daniela Balan
Felicitări pentru recenzia frumoasă, tentantă și captivantă ! ❤️
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc frumos, Daniela! ❤️
Tyna
O recenzie foarte frumoasă și captivantă! Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤
familiasimionescuyahooro
Cu mare drag, Tyna, mulțumesc! ❤️
anasylvi
Multumesc pentru recenzia frumoasa, care reflecta atmosfera cartii!
familiasimionescuyahooro
Cu mult drag, Ana, mulțumesc! ❤️
Geo
Îmi place recenzia. Captivantă. Felicitări, Carmen!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc, Geo, cu mare drag! ❤️