Nimic mai mult de Anna Todd, Editura Trei, Colectia Fiction Connection – recenzie
Nimic mai mult
(Nothing More – 2016)
Anna Todd
Editura Trei
Colecția Fiction Connection
Traducere: Oana Dușmănescu
Nr. de pagini: 264
Seria Landon Gibson
1. Nimic mai mult – Nothing More – 2016
2. Nimic mai puțin – Nothing less – 2016 – recenzie
A trăi, a iubi și a te maturiza la New York
Zgârie-norii marelui oraș și ritmul său frenetic sunt foarte diferite de locul în care a copilărit Landon Gibson, iar mutarea la Universitatea din New York este dificilă. Pe lângă asta, uneori se mai intersectează cu fosta iubită, Dakota, care l-a părăsit la scurt timp de la sosirea în oraș.
Din fericire, împarte cu Tessa, cea mai bună prietenă a lui, micul apartament din Brooklyn și ea îl sprijină când Landon intră într-o încurcătură sentimentală. Dar Tessa are și propriile probleme...
Totul e o harababură. Una captivantă.
Concluzia? Nu poți supraviețui într-un oraș atât de mare și de agitat fără ajutorul câtorva prieteni de nădejde și al unei perechi de căști.
Seria AFTER a adunat peste 1 miliard de fani online și a fascinat cititorii din întreaga lume. Citește și tu cea mai virală poveste de pe internet!
„Todd e cel mai important fenomen literar al generaţiei sale.” – Cosmopolitan
„Abia aștept să-l cunoașteți pe Landon Gibson. Fie că tocmai ați auzit de el sau îl știți deja din seria After, știu că veți fi încântați să citiți povestea lui. E blând și extrem de loial, iar când se îndrăgostește, iubește cu pasiune.” – Anna Todd
„Sexy, palpitant și emoționant – cu Nimic mai mult Anna Todd se întrece pe sine.” – Colleen Hoover, autoarea romanului Ugly Love
Nimic mai mult de Anna Todd este o carte young adult interesantă și captivantă, fără a avea însă intensitatea romanelor din seria After.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Landon Gibson, un tânăr student în vârstă de douăzeci și unu de ani, care mi-a plăcut mult încă de când am citit seria After și abia așteptam să aflu povestea lui.
Generos, calm, cerebral, tandru, bun, blând și loial, Landon merita din plin să aibă parte de propria lui poveste de iubire împărtășită.
Din păcate însă, adesea bunătatea nu este răsplătită așa cum ar merita, băieții de treabă fiind tratați cu indiferență de fete, care sunt atrase ca muștele la miere de băieții răi, așa cum cu amărăciune constată chiar Landon la un moment dat.
”Am tot fost băiatul de treabă vreme de douăzeci de ani, chiar și când a fost foarte dificil, și tot nu înțeleg de ce femeile preferă drama în locul normalității.
Doar pentru că un bărbat nu-i sparge fața altuia pentru că i-a lovit iubita nu înseamnă că nu-i pasă de ea. Doar pentru că el îi ignoră geloziile sau pentru că nu tresare când ea vorbește cu un alt reprezentant masculin al speciei nu înseamnă că nu-l interesează sau că e un om slab. Înseamnă numai că-și controlează foarte bine temperamentul, că e destul de matur și de plin de respect pentru a fi un membru funcțional al societății. Că înțelege că toată lumea are nevoie de intimitate și orice femeie are nevoie de șansa de a profita de independență.
N-o să pricep niciodată de ce băieții de treabă se ard atât de nasol.”
Landon venise să-și continue studiile la Universitatea din New York pentru a fi aproape de iubita lui Dakota, o tânără de culoare de aceeași vârstă ca și el, care studia acolo la o școală de balet și de care Landon era îndrăgostit încă din copilărie. Cei doi crescuseră practic împreună, iar Landon o sprijinise pe Dakota de foarte multe ori în momentele dificile, aceasta având un tată bețiv care o abuza adesea. Convins că legătura dintre ei e una specială, iar sentimente lui îi sunt împărtășite, Landon plecase din Washington, lăsând-o acolo pe mama lui, proaspăt recăsătorită și însărcinată cu al doilea copil. Spre deosebire de alți băieți de vârsta lui, Landon nu se sfia să-și arate afecțiunea și respectul față de mama lui, singurul părinte ce-i fusese alături toată copilăria și adolescența, întrucât tatăl lui murise pe când el era mic copil.
Provenit dintr-un oraș mic, Saginaw, Landon nu s-a adaptat prea ușor la New York, unde discrepanțele sociale și sărăcia extremă erau mult mai prezente, lucru pe care Landon îl punctează cu multă sensibilitate.
”Pentru mine, sărăcia din unele părți ale orașului e cel mai dificil lucru cu care am de-a face. Mi-e dor de mama, dar când văd expresia tristă și rușinată de pe chipul bătut de vreme al vreunui individ de vârstă mijlocie care stă lângă geamul unei bănci, cerșind bani pentru mâncare cu ajutorul unei bucăți de carton, chestia asta e foarte greu de suportat pentru mine.”
Mai mult, după ce a ajuns în New York a constatat că Dakota nu era pregătită să-și asume o relație serioasă, refuzând să se mute cu el și insistând să păstreze distanța.
Singurul sprijin pentru Landon a fost Tessa care, trecând la rândul ei printr-o criză în relația cu Hardin venise la New York pentru a-și continua studiile, cei doi împărțind un apartament împreună. Mi-a plăcut legătura specială dintre Landon și Tessa, amândoi nutrind sentimente de afecțiune pentru celălalt și sprijinindu-se necondiționat în momentele grele la care au fost supuși, întocmai ca un frate și o soră, deși nu era o legătură de sânge între ei.
Fragilul echilibru sufletesc al lui Landon este pus la grea încercare în momentul în care, fără voia lui, este târât într-o adevărată harabură sentimentală.
Nora, o tânără de douăzeci și cinci de ani, prietenă cu Tessa, îl ia prin surprindere pe Landon, făcându-i avansuri și provocându-l să meargă împreună la o întâlnire într-un bar. Ajunși însă acolo, Landon va avea o surpriză colosală în momentul în care va apărea colega de cameră a Norei, care era chiar Dakota!
Deși din carte nu aflăm decât gândurile lui Landon, caracterul celorlalte personaje ghicindu-l printre rânduri, nu mi-a plăcut deloc de Dakota, care mi s-a părut răutăcioasă, superficială și intrigantă. Deși ea fusese cea care ceruse o pauză în relația lor, în momentul în care a descoperit că Landon era pe cale să se cupleze cu colega ei de cameră a făcut o adevărată scenă, luându-l aproape pe sus pe Landon de acolo, ca și cum ar fi avut acest drept.
Landon nu a reușit prea bine să gestioneze absurda situație de criză ivită, încercând din răsputeri să se lămurească de modul în care să acționeze în continuare, pe de o parte fiind copleșit de intensitatea sentimentelor pe care le avea încă pentru Dakota, iar pe de altă parte fiind atras fizic de Nora, față de care se simțea vinovat de felul în care o tratase.
”Scopul vieții, fie că ești religios sau nu, este să-ți găsești compania potrivită, prieteni sau iubiți.
Oamenii sunt niște creaturi care tânjesc după afecțiune, iar eu sunt foarte, foarte uman.”
Nora pare o persoană cumsecade, care ascunde însă propriile secrete. Afectuoasă cu copiii mici, matură și stăpână pe sentimentele ei, nu i-a reproșat nicio clipă lui Landon modul în care acesta o părăsise în momentul în care apăruse Dakota ca o furtună în bar și-l târâse afară. Totuși, la un moment dat i-a cerut lui Landon să-i facă o promisiune bizară, aceea că nu va încerca să o ajute niciodată, în caz contrar va dispărea din viața lui.
Cartea se citește ușor, reușind să-ți captiveze interesul, pentru ca în final să te lase într-o notă de mister. Cum se va rezolva complicatul triunghi amoros, vom afla doar în următorul volum, Nimic mai puțin.
Cartea Nimic mai mult de Anna Todd, Editura Trei poate fi comandată pe librex.ro
23 Comments
Mirela Nenciu
Se mareste lista!
Geo
Așa se pare. O vreau si pe aceasta!
Oli
Eu inca nu am citit nici seria After…
Bubu
Frumoase carti in aceasta toamna.
Catalina Dumbrava
Eu daaaa, pe toata si deabea astept sa citesc si pe asta! Yeyyyy
Geo
Si eu am citit toată seria. In ce-l privește pe Landon, chiar sunt curioasa sa ii aflu povestea!
Geo
Am început sa citesc cartea, sunt cam pe la jumătate si îmi place. Bine, nu este la nivelul celorlalte, dar are ceva care te atrage.
Geo
O carte pe care am așteptat-o cu nerăbdare încă de când am citit seria After. Când a apărut, am cumpărat-o. Și am citit-o… dar…
Nu a fost atât de interesantă pe cât mă asteptam sa fie. A lipsit scânteia. Este ca si cum autoarea s—a chinuit să o scrie. Puerila, cred ca acesta este cuvântul…. M-am așteptat ca povestea lui Landon sa fie mai calma, frumoasa… dar nu a fost așa. Am avut impresia ca nu știa ce vrea. Adică, nu mai era tipul sigur pe el din seria After.
Cu toate acestea, sunt curioasa sa văd cum se va termina aceasta poveste, dacă si el va avea parte de o poveste frumoasa. Sper sa fie așa, pentru ca o merita!
Tyna
Mulțumim mult pentru impresii! Vă urma și la mine în curând la citit. Imi pare rău că autoarea nu a păstrat caracterul personajului.. Dar și eu sunt curioasă sa-i aflu povestea până la capăt.
Geo
Lectura plăcuta îți doresc! Sunt curioasa sa facem schimb de impresii după ce o citești…
Tyna
Abia aștept să o comentăm după ce o citesc!
Cosmi
Bună. Încă nu am reușit sa îmi iau aceasta carte dar din ce am citit aici, mi se pare ca sunt personajele din seria After. Dar Tessa nu mai e cu Hardin?
. Sunt chiar curioasă. Trebuie sa mi-o cumpăr :-D:-D
Tyna
Este perioada cand Tessa s-a despartit temporar de Hardin și s-a mutat la New York inchiriind un apartament împreună cu Landon, bunul ei prieten si fratele vitreg al lui Hardin. Însa Tessa și Landon nu au avut niciodată o relație amoroasă.
Tyna
Am actualizat postarea cu recenzia.
Geo
Felicitări pentru recenzie. ❤️
Tyna
Mulțumesc!
Alina Geambasu
Felicitari pentru recenzie! Cu toate ca am toate cartile din serie, nu m-am incumetat sa le citesc. Trebuie sa ma pregatesc psihologic
Tyna
Să le citești cu plăcere!
Oli
Foarte frumoasa si tentanta recenzie Tyna, felicitari! Nu am citit inca seria, dar cred ca imi va placea! Vorbind de cartea de fata, recunosc ca triunghiul conjugal nu e printre temele mele preferate…
Tyna
Nici pentru mine.
Dana Petraru
Cartea mi s_a parut foarte slabă comparativ cu celelalte…
Tyna
Aceeași percepție am avut-o și eu.
Tyna
Sper totuși că volumul 2 va fi mai bun… Autoarea a lăsat câteva fire de urmărit.