Delicatese Literare
Recenzii

Nimic mai puțin de Anna Todd, Editura Trei – recenzie

Nimic mai puțin

(Nothing less – 2016)

Anna Todd

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

Traducere: Oana Dușmănescu

Nr.pagini: 288

  1. Nimic mai mult – Editura Trei – Nothing More – 2016 – recenzie
  2. Nimic mai puțin – Editura Trei – Nothing less – 2016

De la autoarea seriei AFTER, #1 bestseller internațional și bestseller New York Times

Al doilea volum din seria Landon Gibson

1,5 miliarde de lecturi pe Wattpad

Aventurile lui Landon Gibson, care pleacă din Washington ca să-și trăiască dragostea la New York, continuă!
La șase luni după despărțirea de Dakota, fosta lui iubită și prietenă din copilărie, Landon Gibson încearcă să se adapteze la noua sa viață în Brooklyn.
Landon speră că slujba de la cafenea, cursurile de la universitate și relația agitată a celei mai bune prietene, Tessa, cu fratele lui vitreg, Hardin, îi vor ocupa timpul.
Dar în ultima vreme, gândul la o femeie frumoasă și exotică, specialistă în prăjituri și torturi, îl distrage pe Landon de la existența lui cuminte.

Seria AFTER a adunat peste 1 miliard de fani online și a fascinat cititorii din întreaga lume. Citește și tu cea mai virală poveste de pe internet!

Todd e cel mai important fenomen literar al generaţiei sale.” – Cosmopolitan

Sunt atât de entuziasmată de faptul că oamenii ajung să-l cunoască pe Landon Gibson. Indiferent dacă ți se povestește despre el sau dacă-l cunoști deja din seria AFTER, știu că o să-ți placă la nebunie povestea lui. Este un tip extrem de loial și, atunci când se îndrăgostește, e pasional și foarte implicat.” Anna Todd

Mulțumim Libris pentru cartea oferită pentru recenzie!

La sfârșitul primului volum, Nimic mai mult, Landon ajunsese, fără voia lui, într-un triunghi amoros încurcat. Dakota, iubita lui încă din copilărie, revenise în viața lui după o despărțire de șase luni, pe care ea însăși o provocase, revendicându-l, de parcă avea acest drept, după ce descoperise că Nora, colega ei de cameră, era interesată de Landon. Landon era pus în fața unei mari dileme, sfâșiat între loialitatea față de Dakota, cu care împărtășea multe amintiri, și atracția irezistibilă față de Nora, femeia fascinantă recent intrată în viața lui.

În Nimic mai puțin, Landon își găsește în sfârșit liniștea și fericirea binemeritată. Alături de cine? Rămâne să descoperim.

Cartea începe cu un prolog, scris la persoana întâi din perspectiva lui Landon, a cărui acțiune se petrece la câțiva ani după cea din prezent. Descoperim un Landon adorabil în postura de soț devotat și tătic iubitor al unei fetițe foarte simpatice, Adeline. Landon și Adeline împărtășesc un moment secret, împărțind împreună o felie de tort pe ascuns față de mămica lui Adeline, deși Landon, ca învățător al ei, n-ar fi trebuit să o încurajeze să consume dulciuri seara. Meseria de învățător aleasă de Landon mi s-a părut foarte potrivită pentru el, având în vedere bunătatea, blândețea și altruismul lui. Deși știam din seria After că Landon se căsătorise încă din facultate cu iubirea vieții lui, nu se precizase care era aceasta și nici în prolog nu ni se spune clar. Totuși, autoarea Anna Todd ne-a oferit un indiciu prețios, aflând că mămica lui Adeline făcea adesea dulciuri pe care tandemul tată-fiică le devorau imediat, ambii având aceleași gusturi și firi asemănătoare. Ținând cont că Nora era chef patiser, am fost convinsă că ea va fi în final alegerea lui Landon, lucru care m-a bucurat, întrucât pe mine Dakota nu mă convinsese deloc că sentimentele ei de iubire pentru Landon erau adevărate.

Comportamentul ei din primul volum era întocmai ca al unui copil care se săturase de jucăria preferată și o aruncase însă, în momentul în care a văzut că altcineva o aprecia, a dorit imediat să o ia înapoi.

Mai mult, semnalele amestecate pe care Dakota i le tot transmitea lui Landon l-au făcut pe acesta să devină timorat și nesigur pe el, dovadă în acest sens fiind și momentul din Nimic mai mult în care el s-a inhibat complet în timpul unei partide de amor pe care Dakota o inițiase. În loc să-l încurajeze să depășească momentul, Dakota s-a răstit la el, plecând apoi fără niciun cuvânt, lăsându-l pe Landon umilit și nefericit.

Pe de altă parte, la sfârșitul primului volum, Landon descoperise că Nora ascundea multe secrete, pe care aceasta refuzase să i le dezvăluie, avertizându-l, în plus, că dacă va încerca să le afle, va dispărea complet din viața lui.

Deși prologul m-a liniștit oarecum în privința alegerii lui Landon, eram curioasă să descopăr cum se vor descâlci ițele și care erau secretele Norei, atât de dureroase încât ea refuza să discute despre ele.

Acțiunea revine în prezent, alternând capitolele scrise la persoana întâi din perspectiva lui Landon cu cele din perspectiva Norei, un bonus al volumului al doilea, întrucât ne-a permis să aflăm și gândurile acesteia și să ne convingem de sentimentele ei.

Tessa și Hardin vor avea și ei câteva apariții episodice în carte, la fel de năbădăioși precum îi știm. Hardin nu s-a dezmințit nici acum, confirmându-și pe deplin reputația care l-a consacrat, gura spurcată, replicile acide, precum și temperamentul vulcanic. Este relevantă în acest sens faza în care Hardin, găsind un bărbat care asculta la ușa Tessei, întâi l-a luat la bătaie, iar mai apoi l-a întrebat ce căuta acolo.

Totuși, în ciuda suișurilor și coborâșurilor relației dintre Tessa și Hardin, Landon nu se putea abține să nu-i invidieze, fiind convins că, până la urmă, vor găsi o cale să rămână împreună, fiecare fiind atras ca un magnet de celălalt, dorind ca, măcar o dată, să fie și el magnetul cuiva.

”Ăștia doi mă îmbolnăvesc. Eu sunt un cretin singuratic și ei doi sunt ca doi magneți care se atrag. Vor fi întotdeauna împreună. Știu că ăsta e adevărul. Eu nu pot fi un magnet; ca să fii magnet trebuie să ai pe cineva de care să te lipești.

E trist când îți dorești să fii magnet.”

Surprinzător, Landon constată că Nora, în ciuda faptului că era cu cinci ani mai mare ca el, era extrem de atrasă de el, părând să-l considere chiar sexy, în ciuda temerilor lui că ar fi banal și neinteresant.

În momentul în care aflăm și gândurile Norei, avem și confirmarea faptului că ea nu juca teatru, ci chiar simțea că se topește pe dinăuntru în preajma lui.

”De ce trebuie să fie atât de sexy? De ce trebuie să mă facă să uit de rațiune și să-i sfâșii hainele de pe el? Am citit destule romane de dragoste și n-am crezut niciodată în talentul miraculos al unui bărbat de a transforma creierul unei femei în terci. Dar uitați-vă la mine, cu propriul bărbat fără tricou – într-o bucătărie, dintre toate locurile imaginabile – și nu pot formula nici măcar un gând coerent.

Am o grămadă de gânduri, dar niciunul nevinovat.”

Mai mult, blândețea și tandrețea lui acționează ca un balsam asupra sufletului ei rănit de traumele din trecut…

”Mâinile lui Landon sunt puternice, dar delicate când mă atinge și nu mai țin minte când m-a strâns cineva atât de tandru în brațe.”

Pentru Landon, momentele de pasiune fierbinte petrecute alături de Nora, precum și dăruirea necondiționată a acesteia, îi alungă nesiguranța, pentru prima dată în viață simțind că putea fi așa cum își dorea, fără să se cenzureze sau să se teamă că ar fi ridicol sau că ar dezamăgi pe cineva.

”Cu ea pot să fiu cine vreau eu să fiu. Fără presiune, fără să-mi fac griji dacă par șmecher sau jalnic, puternic sau slab. Nu trebuie să mă lupt cu dubiile din mintea mea, nu trebuie să pun la îndoială orice lucru pe care-l spun sau fac. Pot să las deoparte toate astea. Alături de ea, resimt o liniște de care n-am avut parte niciodată.”

Lucrurile erau însă departe de a fi limpezi. Relația lor era în continuare amenințată, pe de o parte de Dakota, care nu era dispusă să renunțe la Landon, recurgând la șantaj emoțional, iar pe de altă parte de secretele Norei, pe care aceasta nu era încă dispusă să i le dezvăluie.

Vă las să descoperiți singuri în carte cum se vor descurca lucrurile în cele din urmă.

Finalul este deosebit de romantic, epilogul petrecându-se din nou peste câtiva ani, întocmai ca prologul, închizând cercul și lăsându-ne cu o stare de bine la final.

”Uneori tragedia ne unește. Legătura pare indestructibilă, dar uneori, între lacrimi și suferința provocată de niște amintiri dureroase, poți găsi o scânteie de lumină. Cea mai mică scânteie poate aprinde un foc cu numai o atingere de fericire. Lumina aceasta poate înlătura întunericul și, când nu mai rămâne nimic în afară de foc și cenușă, poți spune că ai găsit un nou fel de legătură. Una care strălucește mai puternic ca soarele.”

Cartea Nimic mai puțin de Anna Todd poate fi comandată pe libris.ro

 

24 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *