Delicatese Literare
Recenzii

Ninge cu povești. Antologia de Crăciun, Editura Velvet Story – recenzie

Ninge cu povești. Antologia de Crăciun

Editura Velvet Story

An apariție: 2020

Nr. pagini: 177

Inspirați de spiritul sărbătorilor de iarnă, autorii Velvet Story și alți scriitori surpriză și-au reunit poveștile într-o antologie de Crăciun. Nouă povestiri scurte, care vor cerne zâmbete și farmec, vor încânta prin unda de iubire și liniște care vrea să ne cuprindă în sezonul rece.

Crăciunul nu a fost nicicând mai bogat în povești. Autorii: Dan Claudiu Tănăsescu, Cristian Radu Constantin, Leila Sandra M., Simona Tănăsescu, Cynthia Orszag, Petruța Petre, Elena Petrea Kyrintzis, Cristian Palade și Tau Ceti îți bucură cititorii cu întâmplări ce îi readuc în atenție pe protagoniștii cărților: Cazul ”Vulpea”, Karma-i o zdreanță!, Scrum în vânt, Anthos, dar făcând loc și unor personaje speciale. Povestirile sunt un spin-off al cărților publicate, cât și din universuri particulare.

Anul acesta, Editura Velvet Story a pregătit cititorilor săi îndrăgostiți de Crăciun două încântătoare cărți tematice: Ultimul Crăciun de Leila Sandra M. și Ninge cu povești. Antologia de Crăciun a autorilor Velvet Story.

Iubesc Crăciunul, cu toată nebunia și magia lui. Îmi place să intru în ”starea de Crăciun”, să mă încarc de emoții pozitive, iar filmele și, mai ales, cărțile de Crăciun sunt un rezervor nesfârșit de bucurie. Îmi plac Crăciunurile albe, ador să ningă de Sărbători, dar, dacă fulgii de nea se lasă așteptați, poate să ningă cu povești! Cea mai frumoasă ”ninsoare”, căci acum e vremea poveștilor! Tot timpul și oricând e vremea poveștilor, dar poveștile de Crăciun au cu siguranță ceva special.

Așadar, lăsați-vă ”ninși” de poveștile de Crăciun din antologia Velvet Story, vă așteaptă nouă motive de încântare, emoție, nostalgie și bucurie! Veți recunoaște stilul fiecăruia din autorii cărții, și, mai mult decât atât, ”cunoscătorii” se vor întâlni cu personaje îndrăgite din alte cărți ale acestora – Dennis Kayderman din Cazul Vulpea, Renna și Stefano din Karma-i o zdreanță!, Darius și Carla din Scrum în vânt, Amalia și Robert din Anthos – iar cei care încă nu au citit cărțile respective, vor fi cu siguranță tentați să o facă!

Cele nouă povești, înșirate ca mărgelele pe ață, sunt semnate, cu măiestrie și inspirație, de: Dan Claudiu Tănăsescu, Cristian Radu Constantin, Leila Sandra M, Simona Tănăsescu, Cynthia Orszag, Petruța Petre, Elena Petrea Kyrintzis, Cristian Palade și Tau Ceti, ultimii doi fiind ”invitați surpriză”.

Titlul care deschide acest volum este „Un dar de Crăciun” de Dan Claudiu Tănăsescu, una din cele mai sensibile și frumos scrise povestiri pe care le-am citit aici, dar nu numai. O poveste emoționantă care mi-a mers la suflet, o poveste amăruie, dar dulce pe final, cu cel mai prețios dar primit de un copil necăjit în noaptea nașterii Domnului.

Cristian Radu Constantin ne povestește despre „Crăciunul domnului Mihail”, un Crăciun solitar și o călătorie în universul interior, o poveste amară despre speranțe și așteptări înșelate, despre jocul dragostei și al întâmplării și despre cât de vulnerabili suntem în mâinile destinului.

”Înainte de a merge la culcare, mai aruncă o privire pe fereastră. Cerul era tot senin. Stelele asfințesc în zori.”

Un Crăciun roșu” îl are în prim plan pe inspectorul Dennis Kayderman din Cazul Vulpea al Leilei Sandra M., într-o captivantă poveste polițistă plină de adrenalină, care ne propune să intrăm în culisele unui caz aparte, în care Moș Crăciun e în prim plan – din păcate, în rolul victimei -, iar ancheta se derulează în ajunul Crăciunului.

”Holbându-mă prin vitrină, mă lovește în ochi o frază compusă din trei propoziții, încrustată în coperta unei cărți. «Un bărbat și o femeie. Zece ani. O iubire de neuitat.» Titlul cărții era ”O zi de decembrie”. Parcă era un semn.”

603.421 plus infinit”  a Simonei Tănăsescu, ne provoacă o întâlnire surprinzătoare cu Renna și Stefano din Karma-i o zdreanță! într-o seducătoare și fascinantă poveste fără final, sub semnul dragostei și al iertării și sub stăpânirea sorții, împletind fire și povești din trecut. Karma veghează, e prin preajmă tot timpul, dar e o doamnă tare capricioasă. Însă poate fi și generoasă.

”Deși mulți spuneau despre ei că au sânge albastru, în acea noapte magică de Crăciun, în venele lor sângele era mai fierbinte și mai roșu poate ca niciodată.”

Cynthia Orszag ne invită să aflăm ce se întâmplă „Când lui Moș Crăciun i se face foame O poveste încântătoare, minunat scrisă, cu duioșie dar și umor, cu două personaje pe care le-am îndrăgit imediat ce le-am cunoscut, Carla și Darius, doi tineri nedreptățiți de soartă, dar care nu se complac în rol de victime, iar mica lor poveste despre cum au petrecut ajunul Crăciunului mi-a încălzit sufletul și mi-a adus zâmbetul pe buze. Acum sunt cu atât mai curioasă să citesc ”Scrum în vânt”, cartea ai căror protagoniști sunt!

”Pentru amândoi erau de departe cele mai frumoase sărbători din viața lor. Prin geamul aburit se zăreau fulgii care dansau haotic. Afară era frig, dar în casă era cald și cel mai important, era cald și în sufletele lor.”

Primul Crăciun cu tine” al Petruței Petre este o sensibilă și caldă poveste de iubire, scrisă într-un ritm alert, care, printre rânduri, presară mister, făcând referire la niște întâmplări din trecutul personajelor, făcându-ne curioși în privința cărții pe care autoarea o are în lucru și care-i va avea ca protagoniști pe Cristina și Tudor, cei doi îndrăgostiți din povestirea de față.

”Crăciunul ne aduce în suflet bucurie

Și ninge cu iubire și ninge îngeresc,

În aer azi se simte a dragostei magie,

Mână în mână-ți spun spun că te iubesc!”

Bujori cu miros de zăpadă” de Elena Petrea Kyrintzis ne invită în această poveste cu un titlu superb la o întâlnire cu Amalia și Robert din Anthos. Ajungem undeva în Jijoca de Jericacoara, Brazilia, în perioada Crăciunului, unde îl întâlnim pe ursuzul Albert  Walsh, bunicul lui Robert, față de care bătrânul simțea o ură nenaturală. Aflăm despre uneltirile sale, prin care încerca să controleze viața nepotului său, și despre planul lui Robert, îndrăgostit de Amalia. Și despre ce mult pot însemna uneori opt minute.

”Opt minute în Ajunul Crăciunului, în brațele persoanei iubite poate însemna iertare, iubire, visare, o falsă eternitate sau speranță într-un viitor promis. (…) Amalia zâmbea purtând în suflet, pentru moment, doar bujorii cu miros de iarnă și alte sute de întrebări la care urma să afle răspunsul…”

Întotdeauna există un al doilea Crăciun”, ne asigură Cristian Palade, într-o poveste plină de magie și iubire și de miracolul celei de-a doua șanse. Mi-a plăcut tare mult, mi-aș dori să citesc un roman cu acest subiect ofertant și să-i cunosc mai bine pe Radu și Eva și povestea lor.

”Hai să trăim clipa. Trecutul nu poate fi schimbat și viitorul nu poate fi controlat. Să trăiești clipa e tot ce contează! (…)

În fond, întotdeauna există un al doilea Crăciun, nu?”

Tau Ceti încheie antologia cu ”o poveste mică, mică…”, „Cine e Moș Crăciun?, un basm fermecător de Crăciun, cu iz de legendă, pentru cei mici, și nu  numai. O altfel de poveste a lui Moș Crăciun, care începe, așa cum încep toate poveștile: ”A fost odată, demult, demult…”

Cartea Ninge cu povești. Antologia de Crăciun este disponibilă pentru comandă pe velvetstory.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți Editura Velvet Story

Recenzii și prezentări cărți de Crăciun

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *