Delicatese Literare
Recenzii

Noaptea sufletelor de Sorin Oprea, Editura Univers – recenzie

Noaptea sufletelor

Sorin Oprea

Editura Univers

An apariție: 2018

Nr. pagini: 335

Sorin Oprea este director al Agenției Nationale Antidrog. A obținut un doctorat în siguranța națională și ordine publică, iar în 2001 a absolvit cursurile de specializare ale Academiei FBI din Quantico, Virginia, SUA. A scris lucrări de specialitate, iar Noaptea sufletelor este prima sa carte. În prezent scrie un al doilea roman, Dominic.

Care este legătura între Constelația Lebedei, un avion prăbușit în jungla amazoniană din Peru, doi tineri IT-iști care se trezesc peste noapte într-o situație imposibilă, un hacker urmărit în toată lumea și o femeie tulburător de frumoasă? Toate acestea se regăsesc, ca într-o pânză de păianjen, în conspirația unui Grup internațional care urmărește puterea absolută la nivel global, prin controlul și împuținarea dramatică a populației. Mai multe personaje feminine voluntare, interesante și curajoase, se alătură tinerilor IT-iști în lupta împotriva Grupului, într-un periplu care pleacă din România și ajunge în Peru, Lituania, Franța și Statele Unite, încercând să aducă lumină în noaptea sufletelor.

Până acum numele Sorin Oprea îmi era complet necunoscut. Nu am știut că este director al Agenției Naționale Antidrog sau că a scris o carte. Nu știu dacă activitatea dânsului în cadrul acestei agenții l-a ajutat sau nu să scrie această carte, dar ideea romanului este interesantă, cu atât mai mult cu cât este dureros de realistă.

Pe spatele cărții suntem atenționați că „orice asemănare cu fapte și personaje reale este pur întâmplătoare” . Întâmplătoare sau nu, cert este că mie mi-a dat fiori. Nu, nu este o carte horror, dar este terifiant să te gândești că într-o zi, apropiată sau îndepărtată, povestea prezentată poate deveni realitate. Sau, poate este și sunt eu naivă.

Probabil vă întrebați despre ce vorbesc?! Nu vreau să vă dau prea multe detalii pentru că merită să dați o șansă acestei cărți.

Noaptea sufletelor” – un titlu atât de frumos și sugestiv! – este un thriller, aș spune eu, mai „soft”  care m-a captivat încă de la început, atât datorită poveștii în sine, a personajelor, simple dar frumos conturate, cât și datorită stilului de scriere. Deși nu este unul pretențios, stilul ușor, cursiv, pe înțelesul tuturor, ajută ca lectura să fie captivantă.

La început, acțiunea are loc în România, la București, pentru ca, treptat, autorul să ne plimbe prin alte țări din Europa – Lituania, Franța, Germania –  dar și în jungla amazoniană din Peru sau în America. Personajele principale ale cărții sunt doi tineri IT-isti – Vlad și Alex, colegi de muncă și prieteni foarte buni – și Angel, un celebru hacker român, căutat în întreaga lume pentru activitățile sale ilegale, care se vor aventura într-o luptă puternică, inegală de multe ori, împotriva celor care vor să destabilizeze lumea și să dețină puterea absolută.

Foarte interesantă și ingenioasă, aș zice eu, ideea autorului de a aduce în prim planul acțiunii, pe parcurs, femei remarcabile, inteligente, diferite ca și personalitate și origini dar asemănătoare prin frumusețea sufletului, viziunii asupra vieții, dar mai ales prin forța iubirii. Da! Iubirea este, din punctul meu de vedere, cea care le dă eroilor noștri putere și curaj de a lupta pentru niște idealuri, pentru un viitor mai bun, pentru o lume mai frumoasă. Din păcate nu aveau de unde ști ce implicații și sacrificii imense presupunea această luptă. Treptat, tinerii noștri ajung să piardă ceva frumos și pe cineva drag, se trezesc prinși, ca într-o pânză de păianjen, într-o conspirație internațională neștiind cine e bun, cine e rău, și ce le rezervă ziua de mâine.

Vlad și Alex, diferiți ca și caractere, fac o echipă excelentă. Sunt inteligenți, foarte buni în meseria lor și știu să se completeze reciproc. În timp ce Vlad este o fire tăcută și idealistă, Alex este vorbăreț și o fire pragmatică. Au fost alături unul de celălalt, necondiționat, de alungul timpului, fapt ce se reflectă și mai târziu, atunci când evenimente nefericite îi despart.

Vlad crede în femeia ideală, „enigma dincolo de timp”, Alex trăiește pentru mai multe femei.

Dar tocmai o femeie este cea care avea să le dea viața peste cap. Ironic sau nu, Vlad se îndrăgostește de Dariana, o tânără impresionantă, fiica lui Bastien Nichitescu, un senator foarte cunoscut, bogat și cu aspirații politice mari. Cât de mari? Din păcate, Vlad avea să afle foarte repede. Senatorul era genul de persoană care nu accepta pe oricine în jurul său, avea un slogan clar stabilit „doar eu și cei pe care îi accept” și era dispus la orice pentru a-și atinge țelurile. Pentru el, Vlad reprezintă o piedică în calea succesului. Banii sunt foarte importanți dar puterea este cea care înseamnă totul. Iar pentru a deține puterea, fiica sa juca un rol important. De aceea, Vlad trebuia „eliminat” pe cale amiabilă sau nu.

” Vezi, domnule Arineanu, Dariana face parte dintr-un sistem pe care eu l-am creat. ……Ea nu poate lipsi din sistem, iar tu nu poți intra, pentru că mi-ai încurca planurile. Fiica mea trebuie să-și dezvolte relațiile în așa fel încât să mă poată ajuta pe mine. Eu sunt centrul unui univers pe care puțini îl înțeleg și care are regulile pe care eu le impun. Mă rog, eu și ceilalți din Grup.”

Ce era Grupul? O organizație internațională, formată dintr-un număr restrâns de  membri, care urmărea puterea absolută la nivel global, prin controlul și împuținarea dramatică a populației. Pentru a-și atinge scopul, membrii organizației erau dispuși la orice, nu doar la, aparent, simple asasinate, ci și la izbucnirea unor războaie. Vi se pare ceva cunoscut? Mie da! Dar, cartea este doar o ficțiune .

” – Este un moment unic pentru Grup. Din unitatea noastră s-a născut dorința de a clădi un viitor prosper pentru lume și țară. Ne definim ca o forță creatoare, ca un garant al noului destin comun al omenirii. Pentru prima dată am decis, cu toții, să dăm simbolul puterii noastre unuia dintre noi pentru a fi folosit ca o garanție a adevărului absolut.”

Dacă Nichitescu reușește să îi despartă pe Vlad și Dariana – din punctul meu de vedere singurul lucru bun făcut de acesta – , din păcate pentru el, nu va reuși să îl îndepărteze pe Vlad și din drumul său. Ceea ce senatorul nu știe este că la întrunirea membrilor Grupului au asistat, ascunși, Vlad și Alex. Cum au știut cei doi prieteni de ședința Grupului? Aici intră în scenă Angel, un personaj enigmatic, ce deține multe informații, aparent nebunești și ireale, care aveau să zguduie viețile tuturor.

Angel, hackerul român vânat peste tot în lume, ia legătura la început cu Alex, apoi cu Vlad pentru a le aduce la cunoștință de această întâlnire secretă care are loc chiar în România și pentru a le cere ajutorul. Inițial, Vlad refuză, oarecum conștient de amploarea și gravitatea situației, dar o simplă informație dată de Angel avea să îl determine să accepte, într-un final, implicarea sa în lupta împotriva răului.

„- Te rog să te așezi puțin. O să îți spun un lucru dureros pe care am evitat să îl aduc în discuție, sperând că o să mă înțelegi.

Angel făcu o pauză și continuă:

– Înainte să moară, pe patul de spital, tatăl tău ți-a spus, fără să fie nimeni de față, că într-o zi va trebui să te alături celor care tine. Acum e momentul.”

La ce se referă Angel și care este legătura sa cu Alex, vă las să descoperiți singuri atunci când veți citi cartea.

Din acest moment asistăm la o cursă nebună a celor doi, ajutați din umbră de hackerul român și de alți „prieteni” necunoscuți, suntem martori la aspirațiile nebunești, obscure ale unor minți bolnave, suntem prinși, ca și eroii noștri, într-un joc meschin, diabolic, din care doar o singură parte va câștiga.

Dacă Nichitescu și ceilalți membrii ai Grupului au sprijinul celor cu bani și cu interese, mai mici sau mai mari, tinerii noștri eroi au alături de ei câteva femei remarcabile, fiecare dintre ele contribuind, într-un fel sau altul, la eliminarea răului absolut. Cine sunt ele?

Karina, o femeie de o frumusețe răpitoare, este angajată la una din firmele lui Nichitescu dar scopul ei este acela de a strânge informații importante și a le transmite mai departe. Va face echipă minunată cu Alex și Vlad – de care se și îndrăgostește, – fără a-și periclita poziția în firma senatorului. Pe parcurs, aceasta va contribui enorm la unitatea echipei în ciuda sentimentelor puternice pe care le avea pentru Vlad, va ști să stea în umbră dar și să acționeze atunci când era absolut necesar. Avea un instinct deosebit care de multe ori avea să îi scoată din impas, motiv pentru care tinerii noștri aveau încredere în deciziile ei.

O călătorie de afaceri în Peru și un teribil accident de avion avea să îi aducă, față în față, pe Vlad și Genesis. Aceasta îi salvează viața, fără să știe că Vlad își va lăsa amprenta asupra destinului său.

Frumoasă, ingenuă, o copilă din multe puncte de vedere, Genesis era în căutare propriei identități, ducea o luptă puternică cu ea însăși, cu trecutul ei, trist și dureros. Nu demult, drogurile erau parte din traiul ei de zi cu zi, fusese la un pas de sinucidere, dar călătoria în Peru și întâlnirea cu Jamie – un pustnic, un bărbat misterios, tăcut, dar înțelept – avea să îi schimbe percepția asupra vieții. Totuși, întâlnirea cu Vlad avea să o schimbe defintiv. Prin el, prietenii lui și misiunea din care face parte acum aveau să îi aducă liniștea dar mai ales speranța unui viitor mai bun.

Eroii noștri, sprijiniți din umbră de membrii „Constelației Lebăda”, o gașcă de virtuali înnebuniți după computere, călătoresc dintr-o parte într-alta a Europei, pentru a găsi ceea ce ei numeau: „Marele Plan al Construcției Societății Perfecte” dar și crearea unei alternative.

” – De-a lungul vremurilor, pe pământ, oamenii au creat alternative la dezvoltarea firească. Cu toate că știau ce trebuie să facă, au schimbat cursul evoluției inventând sisteme de dependență, creând ierarhiile nu pe baze reale, de valori individuale, așa cum era normal, ci pe acumulări importante. Dar, pentru că au avut posibilitatea să aleagă, unii au crezut și cred, mai ales acum, că pot să schimbe destinele celorlalți așa cum vor ei, văzându-se undeva sus și respirând aerul puterii negre.”  

” …totul se subordonează banului, care este dirijat de sistemul creat de ei, un mecanism al unei puteri care ne va îngenunchea pe toți… Ne vor transforma în niște numere, care nu gândesc și nu iau decizii. Cine sunt ei? Oameni ca și noi. Cei care puternici fiind, de-a lungul anilor au adunat averi colosale, nivelând totul în calea lor, pentru că nu le-a păsat de nimic în drumul lor către putere. De ce trebuie să devenim sclavii lor? „

Cumplită întrebare!! Oare de ce situația îmi dă un puternic sentiment de deja-vu?? Voi ce spuneți?

Cum era de așteptat, acțiunile lor împotriva Grupului, piedicile puse în calea realizării obiectivelor lor, vor atrage atenția celor de la Putere, vor fi urmăriți, hăituiți, cei din jurul lor, cunoscuți sau necunoscuți vor suporta consecințele, dar nici un sacrificiu nu este prea mare pentru nici unul dintre ei.

În timpul călătoriilor sale pentru descoperirea „Planului”, Vlad întâlnește o femeie misterioasă, o prezență tulburătoare, care îl va subjuga complet. Vor trăi o noapte plină de pasiune, se vor hrăni unul din energia celuilalt, vor avea lumea la picioarele lor. Doar o singură noapte! Apoi tăcere, mister. Dispare din viața lui brusc, fără explicații. Are doar promisiunea că se vor mai întâlni.

„O privea fără să scoată un cuvânt. I se părea că visează, iar reperele din jurul lui dispăruseră, lăsând-o doar pe ea, unica întruchipare a eternului feminin, să existe acolo, între limitele fragile desenate de mintea lui. „

” O examina atent și, cu toate că era aproape identică cu cea pe care o crease în minte, acum își dădea seama că altceva, mult mai profund, îl atrăgea la femeia aceasta care te tulbură din primul moment când o vedeai. Era ceva nevăzut și nerostit, ascuns în miezul ființei, care răzbătea la suprafață creând legături nebănuite. „

Să fie aceasta femeia pe care o știa doar in vis? „Enigma de dincolo de timp” ?

Ce se întâmplă cu eroii noștri, ce pericole au de înfruntat în continuare, care este prețul plătit de fiecare în parte, rămâne să descoperiți singuri. 

Din păcate, omenirea are două fețe: alb și întunecat. Fiecare vede lumea în felul său, percepția este complet diferită, de la o situație la alta, valorile sunt diferite, de la om la om. 

„- Oamenii trebuie să învețe că idealul este ca acumulările lor sufletești să tindă spre alb, spuse Pelerinul. Este greu, pentru că blocajele impuse de semenii voștri sau de voi înșivă împiedică acest lucru. Dar, atunci când își vor da seama că sunt pe un drum greșit și vor dori să se întoarcă, totul va deveni posibil și va căpăta un alt sens. 

– Să înțeleg că acum noi trăim ceva întunecat, ca o noapte a sufletelor noastre? întrebă Vlad, gândindu-se că ținta oamenilor este alta decât scopul stabilit de creație. 

(…)

Se observă deja că lumea și-a modificat valorile. În scurt timp relațiile între oameni vor fi de o duritate extremă, iar comportamentele multora vor fi de neînțeles.” 

Un fapt trist, zguduitor, care devine, pe zi ce trece, tot mai realist. Din păcate! 

„Noaptea sufletelor” de Sorin Oprea este o carte tulburătoare, cu o poveste pe cât de realistă pe atât de sinistră, este un duș cu apă rece, o palmă dată naivității noastre, ignoranței.

Odată cu ultima filă dată, tot ce mi-am spus a fost: „mai orb decât cel care nu vede este cel ce nu vrea să vadă”! 

Cartea Noaptea sufletelorde Sorin Oprea se poate achiziționa de pe edituraunivers.ro, libris.ro, elefant.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii Editura Univers

Recenzii și prezentări cărți autori români

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *