Delicatese Literare
Prezentari carti

Noi apariții literare, Editura Herald – 8 cărți de dezvoltare personală care vorbesc despre vechile tradiții spirituale

8 cărți de dezvoltare personală care vorbesc despre vechile tradiții spirituale

 

În fascinanta călătorie a dezvoltării personale ajungem negreșit la textele fundamentale care au stat la baza tuturor cărților despre căutarea de sine. Călătoriile, fie ele fizice sau ghidate de cărți ți-au fost mereu surse de inspirație și te-au purtat în locuri cu încărcătură spirituală, locuri despre care ai dori să știi mai multe.

Pentru a te lăsa purtat cu adevărat de magia trecutului, de lumea inițierilor, a tainelor mistice, a tradițiilor din diferite colțuri ale lumii, îți recomandăm o serie de titluri din gândirea antică universală care ne vor ajuta să înțelegem mai bine lumea în care trăim, să ne înțelegem mai bine valorile, rădăcinile și rolul nostru în acest univers. Te invităm în perioada 3–11 august la un periplu prin vechile tradiții ale lumii cu o selecție de titluri care vor beneficia de 20 % pe www.edituraherald.ro

 

 

  1. Manuscrisele de la Marea Moartă, un text care a incitat și generat multe controverse, acoperă o gama largă de tematici, de la texte de rugăciune la reproduceri ale unor cărți din Vechiul Testament punând într-o lumina nouă interpretarea textelor creștine. Manuscrisele au fost descoperite între 1947 și 1956 în 11 grote de lângă Khirbet Qumran, Israel, și datează din perioada 250 i.Hr. – 70 d.Hr. Fragmentele descoperite alcătuiesc circa 900 de scrieri și au aparținut sectei Esenienilor. Manuscrisele acestor Esenieni ne ajută să înțelegem mai bine spiritualitatea premergătoare creștinismului.
  1. Cartea egipteană a morților, unul dintre cele mai importante texte vechi din Egipt este considerată Biblia egiptenilor antici. Textele datează din perioada 1570-1070 i.Hr. Cartea Morților este o descriere a concepției egiptene despre viața de apoi, precum și o colecție de imnuri, incantații și instrucțiuni pentru a permite celui decedat să treacă prin diferitele obstacole spre viața de apoi.
  1. Corpus Hermeticum de Hermes Trismegistos conține tratatele de baza ale tradiției trismegiste care se presupune că au fost redactate în Egipt, cu aproximație între sec. al II-lea și al III-lea d. Hr. Textele provin din același cadru religios și filozofic care a produs neoplatonismul, creștinismul și gnosticismul, avându-și rădăcinile în impactul dintre gândirea platonică greacă și vechile tradiții ale Orientului elenizat. Hermes Trismegistos, „cel de trei ori mare”, posedă cunoașterea a trei părți din înțelepciunea întregii lumi.
  1. Coranul, un alt text fundamental, nu este numai cartea sacră emanată direct de la divinitate, ci o realitate cu o semnificație profundă și misterioasă. Coranul, apărut în Peninsula arabă, pe teritoriul actual al Arabiei Saudite, în sec. VII, este considerat a fi însuși Cuvântul lui Dumnezeu, un text sacru nu doar pentru musulmani, ci și pentru cei pasionați de istoria religiilor sau de alte confesiuni religioase care vor să pătrundă esența divină ce a stat la baza acestei religii abrahamice. Coranul nu este numai o carte sacră ci și o suma de principii în care se crede, o sinteză de precepte etice, o normă de viață spirituală, un codice civil care răspunde problemelor vieții cotidiene. Coranul ne învață că oamenii pot găsi bunăstarea și fericirea în viață doar atunci când cu inima și sufletul vor înțelege și vor primi poruncile Islamului, să trăiască în conformitate cu legile prescrise de către creatorul lor, Dumnezeul Cel Atotputernic.
  1. Simbolismul Crucii. Cuvântul cruce vine din limba latină de la crux, crucis și corespunde grecescului (stauros), care înseamnă stâlp. La apariția lui, creștinismul a integrat și el simbolul străvechi al crucii, regăsit în multe culturi anterioare creștinismului. Cuvântul cruce are două sensuri: un sens material și un sens moral. De-a lungul a 30 de capitole, René Guénon ne vorbește dintr-o perspectiva metafizică despre direcțiile spațiului, treptele existenței, sau locul stării individuale umane în ansamblul ființei.
  1. Cabala – Tradiția secretă a Occidentului de Papus a fost publicată prima oară în 1892 în Franța, apoi în 1903. Ea conține printre altele o traducere completă a „Cărții Formării” (Sepher Yetzirah) și faimoasele zece lecții despre Cabala ale lui Eliphas Levi, împreună cu o bogată bibliografie de specialitate. Găsim aici o dezbatere despre diferitele părți și aspecte metafizice legate de Cabala, precum și detalii legate de tradițiile ezoterice iudaică și creștină. Cabala este un sistem metafizic sau mistic prin care inițiatul cunoaște universul și pe Dumnezeu. Lucrarea lui Papus oferă explicații detaliate asupra științei străvechi a cabalei – adică a tradiției orale transmise de mistica ebraică din generație în generație, în paralel cu textele biblice.
  1. Autoritate spirituală și putere temporală. Maestru al unei spiritualități pierdute și critic al modernității laicizante, René Guénon realizează în această carte publicată în 1929, o comparație bine structurată între cele două registre permanent aflate în conflict în istoria omenirii: raportul spiritualului cu temporalul.
  1. Tăblițele de argilă – Orientul antic în 40 de scrieri fundamentale din cultura și civilizația sumeriană, feniciană, asiro-babiloniană, hitită, aramaică, ebraică și persană reprezintă un alt text fundamental în ceea ce privește istoria și vechimea scrierilor antice, o carte compilată de profesorului Constantin Daniel. În jurul anului 1920, la Ugarit (azi Ras Shamra), Siria, s-au găsit numeroase tăblițe de argilă, unele cu o formă de scriere cuneiformă cunoscută, altele cu o scriere diferită de orice formă de scriere cuneiformă, având o structura alfabetică de treizeci de litere. Tăblițele au fost datate că fiind din jurul anului 1300 i.Hr. Alfabetul ugaritic a fost folosit de limbi foarte diferite, dar distrugerea civilizației ugaritice în secolul următor și lipsa argilei în Palestina au dus la dispariția rapidă a acestei forme de scriere.

 

Te invităm în perioada 3–11 august la un periplu prin vechile tradiții ale lumii cu o selecție de titluri care vor beneficia de 20 % pe www.edituraherald.ro

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *