Delicatese Literare
Prezentari carti

Noutăți și recomandări – vara – toamna 2021 – Editura RAO

Noutăți și recomandări  – vara – toamna 2021 – Editura RAO

Editura RAO ne răsfață cu titluri diverse, pentru toate gusturile. Genuri diferite – thriller, aventură, spionaj, ficțiune istorică, nonficțiune, fantasy, SF, romance sau povești de viață, o ofertă bogată din care poate alege orice cititor, în funcție de preferințele sale literare. Dintre ultimele apariții editoriale 2021, vă prezentăm: 

Focul viu (The Ardent Swarm – 2017) – recenzie

Yamen Manai

Nr. pagini: 240

• Premiul celor Cinci Continente Francofone.

Pornind de la realitățile tunisiene de după Revoluția Iasomiei (2010-2011), care a dat startul Primăverii Arabe, Yamen Manai țese o poveste fermecătoare și tulburătoare.

La marginea satului Nawa, apicultorul Don duce o viață retrasă alături de albinele sale, departe de agitația vieții contemporane. Însă când descoperă trupurile mutilate ale „fiicelor” sale, trebuie să recunoască adevărul: trecerea neobosită a timpului l-a prins din urmă, punându-l față în față cu un adversar redutabil.
Pentru a salva tot ce are mai de preț, Don va trebui să înfrunte realitatea și să caute soluții tocmai în Țara Soarelui Răsare. În confruntarea cu schimbările sosite pe nesimțite în sătucul sau adormit, Don va afla că singura cale de a rămâne liberi este să trezim focul viu din fiecare dintre noi.

O istorie a asasinatelor (Assassinés – 2013)

Jean-Christophe Buisson

Nr. pagini: 376

De la Cezar la Ceaușescu: Jean-Christophe Buisson relatează în O istorie a asasinatelor marile asasinate politice. Cincisprezece povestiri, că tot atâtea thrillere. – L’Express

Volumul ne permite să descoperim sau să redescoperim asasinate care au marcat istoria lumii… Unele sunt cunoscute, precum cele cărora le-au căzut victime Lincoln, Sissi, Cezar, Nicolae al ÎI-lea, Franz Ferdinand al Austriei, Sadat…, dar  ni se furnizează un plus de informațîi mai puțîn sau deloc cunoscute.

Alte asasinate sunt mai puțin faimoase: Maximilian de Habsburg, Alexandru al II-lea,  Dollfuss, Lumumba, Ngo Dinh Diem… fiind trecute cu vederea în cărțile de istorie.

Cititorii nu vor putea să nu fie impresionați în cazul unora dintre victime, chiar dacă acestea, la rândul lor, s-au ridicat călcând peste cadavre. Este și cazul lui Dollfuss, cancelarul Austriei care a luptat împotriva anexarii acesteia de către Hitler, dar care nu a ezitat să impună o dictatură și ale cărui ordine au cauzat între 1 500 și 2 000 de morți în timpul războiului civil început de muncitori în 1934… Destinul lui Alexandru al II-lea este cel care impresionează cel mai mult. Într-adevăr, o ghicitoare i-a prezis că va supraviețui unui număr de șase atacuri, dar că al șaptelea îi va fi fatal… Să fi avut, oare, dreptate?

O iubire indivizibilă (Atomic Love – 2020)

Jennie Fields

Nr. pagini: 384

Rosalind Porter este o femeie care și-a depășit limitele, atât în viață profesională, în cadrul muncii ei de fizician pentru Proiectul Manhattan, cât și în viață personală, prin idila ei pasională cu Thomas Weaver, colegul ei. La cinci ani după sfârșitul carierei și relației, durerea provocată de căderea bombei atomice și despărțirea de Weaver se împletesc, deși aproape că a renunțat să mai spere.
Totul este dat peste cap de întoarcerea lui Weaver, dar și de apariția agentului FBI Charlie Szydlo, care vrea că Roz să-l spioneze pe Weaver, suspectat de FBI că vinde secrete rușilor. Având în vedere că Rosalind însăși cunoaște importantă acestor secrete, despre existența pericolelor, oare va putea să-l spioneze pe bărbatul pe care încă îl mai iubește? În același timp, Rosalind e simte atrasă de Charlie, care este un bărbat bântuit de umbră războiului, un bărbat cu un trecut apăsător, la fel că și ea.
Pe măsură ce sentimentele pentru fiecare dintre cei doi se adâncesc, la fel se adâncește și pericolul care o paște. Va trebui să aleagă între bărbatul care a învățat-o să iubească… și bărbatul pe are dragostea ei îl va salva?

Sfârșit de octombrie (The End of October – 2020)

Lawrence Wright

Nr. pagini: 496

La sfârșitul lunii octombrie Henry Parsons, un oficial de rang înalt, încearcă să gestioneze un nou agent patogen misterios și mortal.

Parsons se potrivește arhetipului familiar al eroilor thrillerului: este incredibil de încrezător, competent și experimentat. Până când se încurcă și nu reușește să blocheze agentul patogen.

Călătorește din Indonezia în Arabia Saudită, în întreaga lume, și dintr-odată milioane de oameni sunt morți. Infecția duce la recesiune și la un război convențional, la atacuri cibernetice și la războiul biologic. Lucrurile escaladează rapid.

Terra Alta (Terra Alta – 2019)

Javier Cercas

Nr. pagini: 336

• Premiul Planeta 2019

O narațiune de o tensiune psihologică și morală absolută, un roman total.

Este o carte-omagiu în care mi-am propus să rememorez acele repere profesionale care l-au definit, dar și farmecul unei personalități cu totul speciale: un om cu o cultură enciclopedică rar întâlnită, cu o cunoaștere profundă a istoriei lumii; un om de o mare generozitate, cu un formidabil simt al umorului și cu un mare apetit pentru conversație. Cartea nu dorește a fi o „biografie oficială”, ci, mai degrabă, viziunea cuiva care a avut șansă să cunoască în mod direct o mare personalitate și se simte dator să „depună mărturie”. Așa încât generațiile prezente și viitoare de medici să știe pe umerii cui s-a clădit medicina din zilele noastre, în România! – Prof. Dr. Irinel Popescu

Pentru cititorul mai atent, nu va fi greu să regăsească, în acest roman, întrebarea esențială care se ivește și în cărțile precedente ale lui Cercas și care, supusă rigorilor genului polițist, apare cu o și mai mare claritate: ce se întâmplă când justiția devine cea mai mare dintre nedreptăți? Această întrebare reflectă angajamentul politic al autorului, dar în roman nu va exista un răspuns, cititorul fiind astfel îndemnat ca, odată închisă cartea, la sfârșitul lecturii, să continue să caute acest răspuns de unul singur.
O poveste convingătoare, care îl captează pe cititor încă de la prirnele pagini și, în același timp, îi zguduie profund conștiința. – El Cultural

Focul invizibil (El fuego invisible – 2017)

Javier Sierra

Nr. pagini: 464

• Premiul Planeta 2017

David Salas, un lingvist promițător de la Trinity College din Dublin, se întâlnește, după ce a aterizat la Madrid pentru o vacanță, cu Victoria Goodman, o veche prietenă a bunicilor săi, și cu tânăra sa asistentă, istoric de artă.

Evenimentul respectiv îi va da peste cap planurile și îl va trimite într-o cursa surprinzătoare pentru a află ce s-a întâmplat cu unul dintre elevii de la școală de literatură condusă de Lady Goodman.

Spre surprinderea să, cheia pare ascunsă în mitul Graalului și în legătură acestuia cu Spania. Bisericile romanice îndepărtate din Pirinei, colecțiile de artă din Barcelona, cărțile vechi și codurile ciudate gravate în piatră sunt antrenate într-un complot plin de intrigi, care duce cu gândul la originea adevăratei inspirații, în literatură și în artă.

Imperiul Celtic (Celtic Empire – 2019)

Clive Cussler, Dirk Cussler

Nr. pagini: 416

Imperiul Celtic. Cea mai nouă peripeție din cea mai îndrăgită serie a marelui maestru al aventurii: Seria Dirk Pitt

Atunci când membrii unei echipe de oameni de știință a Națiunilor Unite sunt uciși în El Salvador, Dirk Pitt, directorul Numa, se trezește implicat într-un mister care îl poartă prin întreagă lume și amenință totul și pe toți. În Scoția, Pitt caută răspunsuri privind răspândirea unei maladii necunoscute, în spatele căreia s-ar putea află o companie de bioremediere. O coliziune mortală are loc în canalele din Detroit, iar jefuitorii de morminte atacă un sit arheologic de pe malul Nilului, unde fiul și fiica lui Pitt au făcut o descoperire importantă. Legătură dintre toate aceste evenimente pare a se găși în povestea unei prințese egiptene obligată să fugă din față armatei tatălui ei, în urmă cu trei mii de ani.

Ultima și cea mai periculoasă aventură a lui Dirk Pitt de până acum, din cele 26 de romane care îl au ca erou.

Dirk Pitt este reacția oceanografiei la Indiana Jones. Locații exotice, ticăloși fără milă și evadări la mustață – fanii lui Cussler vin pentru aventură, iar Cussler le oferă exact asta. – Associated Press
Decorul scenelor este plin de culoare, personajele sunt atrăgătoare sau respingătoare, de la caz la caz… un pocinog după altul face că familia Pitt să fie permanent în pericol, iar cititorii să întoarcă pagină după pagină. – Kirkus Reviews

Avertizarea (Fair Warning – 2020)

Michael Connelly

Nr. pagini: 392

Avertizarea. Cum gasesti un criminal care stie totul despre tine?

Jack McEvoy, reporter veteran care a ajutat la identificarea a doi criminali, are o aventură de o noapte cu o femeie care apoi este ucisă brutal. Implicat fără să vrea, McEvoy își dă seama că are de-a face cu un ucigaș cu o minte sclipitoare. Investigând cazul ajunge să facă descoperiri șocante: crima din Los Angeles e asemănătoare cu altele, săvârșite pe tot cuprinsul țării. Eludand poliția, un criminal vânează femei folosindu-se de informația lor genetică. Scotocind prin colțurile internetului ascuns, Jack e într-o cursa contracronometru pentru a proteja viitoarele victime și a descoperi cine este criminalul.
Connelly face o treabă extraordinară, țesând o poveste palpitantă care abordează pericole reale ce există la ora actuală pe piață cercetărilor legate de ADN. – New York Times Book Review
Un roman cu o tentă întunecată, dar care trebuie citit, mai ales de fanii genului care s-au gândit la un moment dat să își trimită ADN-ul unei companii care se ocupă, pentru câteva zeci de dolari, cu testarea și întocmirea arborelui genealogic. – Kirkus Review

Pe muchie de cuțit (The Cutting Edge – 2018)

Jeffery Deaver

Nr. pagini: 568

Seria Lincoln Rhyme

În cel de-al paisprezecelea roman al său cu Lincoln Rhyme și Amelia Sachs, un thriller exploziv ajuns bestseller New York Times, Deaver excelează nu doar prin dozarea măiestrită a suspansului, ci și prin descrierea impresionantă a unei lumi de interese întunecate ce duc deseori la crimă și la moarte – cea a negustorilor de pietre prețioase.

Cei doi detectivi investighează de această dată o crimă triplă din Districtul Diamantelor din New York, confruntându-se cu un criminal care terorizează cuplurile în cel mai fericit și mai vulnerabil moment al vieții lor: în timpul achiziționării unui inel de logodnă sau după o întâlnire cu un organizator de nunți, planificând o zi ce nu va mai veni niciodată. În mod curios, criminalul lasă în urmă, în magazinul de bijuterii de pe strada 47, pietre prețioase în valoare de jumătate de milion de dolari, dar și un martor nevinovat care reușește să fugă. Îi poate ajută Vimal Lahori, tânărul tăietor de diamante, pe Rhyme și pe Sachs să îl descopere pe criminal? Însă dezastrul ce urmează, amenințând însăși siguranță orașului, ii oferă ucigașului o acoperire perfectă de a se strecura printre cei suspecți.

Incredibil. Deaver ne surprinde cu o altă carte explozivă din seria Lincoln Rhyme… Nu va fi deci nicio surpriză să regăsim Pe muchie de cuțit pe toate listele importante de bestselleruri, pentru că este cea mai bună carte a anului. – Suspense Magazine

Lamentabilul amurg al zeilor

Gheorghe Piperea

Nr. pagini: 720

Evenimentele petrecute în ultimul an și jumătate, pandemia care a pus stăpânire pe întreagă lume, dând peste cap viețile tuturor și împărțind societatea în două tabere, adesea, aflate în opoziție: – cea a nou normalilor sau „covidulilor” și cea a negationistilor, – încercările celor din domeniul sănătățîi, – tratamente, protocoale, vaccinuri, – dar și ale guvernanților, – planuri de redresare, ajutoare de stat etc., – de a le pune capăt, în speranța revenirii la normalitatea post-pandemică, sunt toate trecute prin filtrul conștiinței și analizate din perspectiva subiectivă a negationistului declarat și asumat.

Mintea umană are oroare de vid. Spațiul liber, necunoscutul, inexplicabilul, necuprinsul în cuvinte, limbaj, simboluri și reprezentări mentale asupra realității palpabile, se „umple” cu aproximări, analogii, zeități sau emoții ori, pur și simplu, cu ceea ce ne este familiar. Realul înseamnă nu numai o infinită diversitate, ci și o infinită combinație de posibilități. Cuvintele nu pot redă toată această diversitate și toate aceste posibilități, ci numai semnificățiile atribuite cuvintelor de oameni că noi, iar lumea pe care cuvintele o semnifica este, pentru oameni că noi, toată lumea, întreagă realitate. Golul rămas trebuie „umplut” cumva. Motivația, sensul pot umple acest gol – dacă avem convingerea că trăim cu un sens, golul cognitiv este irelevant. Divinități ale lacunelor sau entități imaginative ale întunericului pot umple acest gol. Când ceva este inexplicabil, lăsăm explicația pe seama divinității sau a designului originar inteligent. Când ceva dramatic sau nedrept ne covârșește existența și nu ii înțelegem logică, sunt de vină demonii sau zeii.

Călători pe o mare de stele (To Sleep in a Sea of Stars – 2020)

Christopher Paolini

Nr. pagini: 1056

Creatorul succesului internațional Eragon revine cu un român sciencefiction fascinant, amplu și poetic, plin de răsturnări de situație. Ați plutit pe aripi de dragon, acum va veți înalta până la stele…

Călători pe o mare de stele este o aventură de proporții intergalactice despre conflicte neașteptate și descoperiri epocale, dar și despre puterea speciei umane de a depăși orice obstacol, cu multă compasiune și empatie.

În timpul unei misiuni de rutină, xenobiologul Kira Navarez descoperă orelicva extraterestră care o va purta într-o serie de aventuri dincolo de spațiul cunoscut. Kira a visat să găsească viață extraterestră, însă a trezit… un Coșmar. Când întreagă specie umană este amenințată cu distrugerea, Kira este poate ultima speranță de mântuire.

Fanii de toate vârstele vor fi curioși și vor explora cu uimire acest roman. – The Wall Street Journal

O carte care uimește, oferind plăceri din alte lumi, și Coșmaruri nebănuite. – Newsweek

Este cea mai bună carte scrisă de Paolini până în prezent, creată cu multă măiestrie, imaginație și inteligență. Este accesibilă și palpitantă, iar la final, cititorii își vor dori mai multe! – Starburst Magazine

Paolini este un scriitor fascinant de literatură fantasy. – The Boston Globe

Christopher Paolini creează magie literară. – People

Un loc numit libertate (A Place Called Freedom – 1995)

Ken Follett

Nr. pagini: 480

Într-o lume violentă, Mack McAsh, un mîner charismatic și răzvrătit, născut sclav, este printre puținii bărbați care au curajul să facă ceea ce e corect și să-și susțină principiile. Lizzie Hallim, independența și rebelă, urmează să se căsătorească cu Jay Jamisson, fiul unui latifundiar fără scrupule care conduce un imperiu de afaceri. Provenind din două lumi diferite, Mack și Lizzie sunt aruncați împreună într-un vârtej de evenimente atunci când Mack este căutat de poliție, fiind obligat să-și abandoneze căminul. Lizzie îl ajută să evadeze, și nu trece mult până când pasiunile izbucnesc pe vechiul continent, precum și în Lumea Nouă. Cu o acțiune ce are loc într-o perioada plină de tulburări sociale, Un loc numit libertate este un roman magnific, scris de un maestru incontestabil al dramei și al suspansului.
Istorie, iubire și aventuri transatlantice… Un periplu care te mulțumește pe deplin. – Kirkus Reviews

Dispăruți (Gone – 2019)

Leona Deakin

Nr. pagini: 344

Roman ce și-a câștigat locul imediat în compania selecta a celor mai de succes thrillere psihologice.
Patru oameni au dispărut. În locurile în care au fost văzuți ultima dată, sunt găsite felicitări cu ocazia zilei de naștere cu o invitație la joc. Polițiștii nu sunt îngrijorați. Ce poate fi înspăimântător la un joc? Dar familiile sunt disperate. Psihologul și detectivul particular Augusta Bloom, cu ajutorul colaboratorului ei, Marcus Jameson, fost angajat al Serviciilor Secrete, cercetează cu atenție viețile celor dispăruți și descoperă un lucru pe care aceștia îl au în comun. Acea trăsătură îi face cu adevărat speciali. Pe măsură ce sunt reclamate tot mai multe dispariții care au loc exact de ziua victimelor și sunt descoperite și invitațiile la joc, Augusta Bloom și Marcus Jameson întră într-o cursă contracronometru pentru a descoperi misterul disparițiilor și a-i aduce înapoi teferi și nevătămați pe cei pe care familia îi așteaptă acasă.

De asemenea, dintre cărțile verii, respectiv toamnei 2021, ne-au atras atenția și vi le-am prezentat/recomandat anterior: 29 de secunde de T.M. Logan, Idilă pe Riviera de Sue Roberts, Un călător printre secole de John Boyne, Prietenii noștri din Berlin de Anthony Guinn, Familia Cartier de Francesca Cartier Brickell, Greenlights. Undă verde de Matthew McConaughey

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, librariadelfin.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, dol.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *