Delicatese Literare
Recenzii

Nume de cod: TURA. Dosarele Checquy, volumul I de Daniel O’Malley, Editura Leda Edge – recenzie

Nume de cod: TURA

(The Rook – 2017)

Daniel O’Malley

Editura Leda Edge

Traducerea: Alexandra Fusoi

Număr de pagini: 622

Anul apariției: 2019

1. Nume de cod: TURA – The Rook – 2017
2. Stiletto – 2016
“Trupul pe care-l porți a fost cândva al meu.
Așa începe scrisoarea pe care Myfanwy Thomas o ține în mână atunci când se trezește într-un parc londonez înconjurată de cadavre care poartă mănuși de latex. Fără să aibă habar cine e, Mifanwy trebuie să urmeze instrucțiunile pe care i le-a lăsat fostul eu pentru a-și descoperi identitatea și a-i găsi pe agenții care vor s-o distrugă.
Curând află că e o Tură, un membru de rang înalt al unei organizații secrete numite Checquy, care se luptă cu numeroasele forțe supranaturale din Marea Britanie. De asemenea, descoperă că și ea posedă o abilitate rară, posibil letală.
În misiunea ei de a afla care membru din Checquy a trădat-o și de ce, Mifanwy întâlnește o persoană cu patru trupuri, o aristocrată care îi poate pătrunde în vise, o instituție secretă unde copiii sunt transformați în luptători letali și o conspirație mai mare decât și-ar fi putut închipui vreodată.
Înțesat de personaje deopotrivă fascinante și fantastice, “Nume de cod: TURA” e un thriller ingenios, plin de suspans și umor, care marchează debutul ambițios al unui tânăr scriitor extrem de talentat.”
“Nume de cod: TURA” are de toate — puteri secrete, organizații misterioase, cotloane întunecate, savanți excentrici și o rață care poate vedea viitorul. [……] Vă spun cu mâna pe inimă că a trecut ceva timp de când nu m-am mai bucurat așa de un roman paranormal. […….] Atât de bun e!” — James Floyd Kelly, wired.com
“O combinație inedită de “Harry Potter”, “Vânătorii de fantome” și “Războiul lumilor”, acest roman e îndrăzneț și ingenios, plin de spori, mâzgă și suspans — și are trei eroine cutezătoare ( dintre care două împart același trup).” — Katherine Neville, autoarea romanului “The Fire”
Daniel O’Malley a absolvit Michigan State University și a obținut diploma de master în istorie medievală la Ohio State University. A revenit în Australia, țara sa natală, unde acum lucrează pentru guvern, fiind purtătorul de cuvânt al agenției care investighează accidentele de transport.
Nume de cod: TURA” este un thriller suspans, cu puternice accente fantasy și paranormal, absolut captivant și plin de mister. O lectură deosebită, ce stârnește imaginația cititorului. Cartea este un debut absolut deosebit, în care întâlnim ființe fantastice deosebite, investigații periculoase și comploturi care trebuie dejucate.
Este primul volum al seriei “Dosarele Checquy”, iar dacă și volumele următoare se vor dovedi la fel de consistente și alerte precum cel de față, vom avea parte de foarte multă acțiune extrem de complexă.
“Doar pentru că tu nu ești eu nu înseamnă că ești în siguranță. Împreună cu trupul ăsta, ai moștenit și anumite probleme și responsabilități.”
Enigma care învăluie începutul cărții se cere elucidată cu prioritate. Și durează ceva până când cititorul înțelege exact despre ce este vorba…
“— Cine ești? Nu înțeleg. Nu ești Tura Thomas, și totuși ești!
— Myfanwy Thomas și-a pierdut memoria, îi explică femeia mai tânără cu glas egal, cu detașarea aceea bizară a viselor. Eu sunt cea care s-a trezit.”
Ce reprezintă o Tură? Asta îmi doresc să descopăr cât mai repede. Iar această enigmă pare să fie cu mult mai complicată decât mă așteptam.
“Poți să ai și tu toate lucrurile astea, dar alegerea asta o să fie periculoasă. Dintr-un motiv oarecare, a fost comisă o nedreptate împotriva amândurora. O nedreptate împotriva ta, pentru că tu n-ai făcut nimic, și o nedreptate împotriva mea, pentru că nu pot să cred că o să fac ceva ca s-o merit.”
În concluzie…
“Nu te-aș învinovăți, indiferent ce decizie ai lua.
Nu-ți doresc decât tot binele. Orice faci, ai grijă până deschizi caseta. Ține minte, te vor moartă.”
Cine este ocupantul trupului lui Myfanwy Thomas? Cum a ajuns să-i ocupe acesteia trupul?
Acțiunea aventuroasă se desfășoară la Londra, iar cea care posedă trupul lui Myfanwy mă intrigă datorită unor scurte informații oferite prin intermediul unor scrisori, chiar de domnișoara Thomas. Informații insuficiente, oferite cu picătura, care intrigă.
“Și ce era acest Grup Checquy? Căutau oameni cu puteri. Erau conduși de o femeie care putea să-ți intre în vise. Avea dreptul legal să ia un copil din familia lui.”
Ei bine, ca orice grup, are o ierarhie conducătoare — o curte. Iar unul dintre membrii acesteia s-a întors împotriva ei… De ce și cum, rămâne să aflăm. Acest grup se află în directă legătură cu regalitatea engleză și membrii mai importanți ai parlamentului, aflat în rolul secret de protector al poporului englez.
În cadrul Checquy sunt grupați în Însoțitori — care sunt ființe umane lipsite de putere, Pioni— au ceva putere dar nu foarte mare,  Ture, Cai, Nebuni. Curtea Checquy are 8 membrii.
Acest Grup este complex, plin de secrete pe care noul locatar din trupul Turei Thomas trebuie să le descopere și să le învețe rapid pentru a se putea descurca în funcția pe care o ocupă. Și pentru a păstra secretul amneziei…
“Oricine încearcă să mă omoare, oricine reușește să-mi distrugă memoria, ei bne, se pune într-un pericol al naibii de mare.”
Ture, Nebuni, Pioni… ca la șah. Sunt curioasă cine sunt Regele și Regina care complotează și de ce o fac. De asemenea, am fost încântată de modul ingenios în care autorul a creat acest univers de ființe cu puteri speciale. Un univers unic, atât de bine ancorat în realitate — unde întâlnim comploturi, lupte pentru putere, plin de originalitate în același timp. Ne oferă o nouă perspectivă asupra potențialului romanelor genului.
Comploturi, secrete, discuții în umbră și mașinațiuni între cei aflați la putere — foarte asemănătoare cu ceea ce se întâmplă în zilele noastre.
Iar Tura Thomas are un singur om de încredere: pe Myfanwy, fosta locatară a propriului trup. Tura Thomas și Myfanwy sunt două persoane ce au locuit în același trup sau două persoane distincte care suferă de amnezie?
Cu siguranță, această lectură mi-a stârnit interesul și mi-a tăiat respirația datorită suspansului evident din fiecare nouă scrisoare care ne relevă o nouă piesă de puzzle pentru a putea înțelege tabloul final.
Myfanwy nu știe în cine poate avea încredere și cine îi dorește moartea. Nu are decât să parcurgă cât mai repede scrisorile și, până atunci, să înnoate odată cu ceilalți, lăsându-se purtată de curent.
Un personaj mai mult decât interesant este Tura Gestalt — un tip care are trei corpuri de bărbați și unul de femeie, conectați la aceeași memorie și aceleași gânduri, au un singur creier, sunt frumoși și absolut letali.
Nume de cad: TURA” este, în mod sigur, un roman atipic, amuzant și incitant, care-ți oferă o adevărată aventură ieșită din sfera comunului. Suspans și mistere, pericole și comploturi, o eroină amnezică care merge orbește printre atâția dușmani, neștiind clar de cine trebuie să se ferească.
Daniel O’Malley este un autor ce știe cum să atragă atenția, să ofere cititorului o aventură ieșită din comun, care îmbină comicul de situație cu pericolele mortale într-un stil captivant.
O lectură de neratat!
“În final, nu contează ce alegeri faci, sper să fii fericită. Nu știu ce fel de om ești sau ce o să faci, dar ți-am scris zeci de scrisori și m-am trezit că îmi fac cu disperare griji.”
“… indiferent ce viață alegi, să știi că mă gândesc la tine și mă rog să-ți meargă toate bine și să te bucuri de cea mai bună viață cu putință.”

Cartea “Nume de cad: TURA” de Daniel O’Malley poate fi comandată pe edituracorint.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți fantasy

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *