
O apariție-eveniment: Gena. O istorie fascinantă, de Siddhartha Mukherjee, Editura ALL
O apariție-eveniment:
Gena. O istorie fascinantă
Siddhartha Mukherjee
Editura ALL
Nr. pagini: 556
Traducător: Carmen Nedelcu
Editura ALL a publicat versiunea în limba română a volumului de excepție Gena. O istorie fascinantă, semnat de Siddhartha Mukherjee, autor distins cu Premiul Pulitzer.
Gena, codul tainic care alcătuiește și definește ființa umană, a devenit una dintre cele mai puternice și mai primejdioase idei din lumea științei. Povestea ei se adresează publicului larg și tuturor specialiștilor dornici să descopere modul în care genetica a transformat definitiv domeniile biologiei și medicinei. Autorul îmbină stilul fermecător, ușor accesibil, cu standardele academice inerente unei lucrări cu o asemenea tematică. Parcurgând această călătorie fascinantă, cititorul va descoperi experimentele, cazurile și chiar întâmplările șocante care au marcat istoria geneticii.
De-a lungul secolelor, oameni de știință vizionari și adesea neînțeleși sau chiar ironizați, la vremea lor, au depus nenumărate eforturi pentru a descifra secretele genei umane, pe care au considerat-o un fel de Sfânt Graal. Parcurgând această călătorie fascinantă, cititorul va descoperi experimentele, cazurile și chiar întâmplările șocante care au marcat istoria geneticii. De asemenea, va afla detalii extraordinare despre activitatea personalităților-cheie ale acestui domeniu, de la călugărul augustin Gregor Mendel și Charles Darwin la Francis Crick, James Watson și Rosalind Franklin.
Cazul „Hongerwinter” (iarna foametei) este unul dintre exemplele reprezentative pentru modul în care funcționează memoria genetică. Torturată și însângerată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Olanda s-a transformat treptat într-o patrie a foamei. Disperați, înfrigurați și înfometați, oamenii scoteau bulbii lalelelor din grădini, mâncau tulpini și rădăcini de plante. Au ajuns apoi să mănânce coji de mesteacăn, frunze și iarbă, iar aportul alimentar a scăzut la doar patru sute de calorii pe zi – echivalentul a trei cartofi. Foametea a făcut ravagii până în 1945. Zeci de mii de bărbați, femei și copii au murit de malnutriție; milioane au supraviețuit. Copiii care au trecut prin Hongerwinter aveau să sufere ulterior de boli cronice: depresie, anxietate, boli de inimă, boli ale gingiilor, osteoporoză sau diabet. Chiar faimoasa actriță Audrey Hepburn, întruchiparea fragilității feminine, s-a numărat printre supraviețuitori și a fost afectată de o serie de boli cronice pentru tot restul vieții ei.
În anii ’80 însă, a apărut un model mult mai ciudat: când copiii născuți de femeile gravide în timpul foametei au crescut, ei prezentau o rată de obezitate și de boli ale inimii mult mai mari decât rata generațiilor precedente. Dar cel mai ciudat rezultat al studiului Hongerwinter urma să fie relevat peste încă o generație. În anii ’90, când nepoții femeilor și bărbaților expuși la foamete au fost studiați, și ei prezentau rate mai mari de obezitate și boli de inimă, iar unele dintre aceste probleme de sănătate sunt încă în curs de evaluare. Schimbările genetice rezultate în urma perioadei de foamete acută le-au fost transmise și nepoților. Unul sau mai mulți factori ereditari trebuie să se fi imprimat în genomurile oamenilor malnutriți, traversând cel puțin două generații și determinându-i să facă alegerile alimentare care să îi ferească de suferința bunicilor.
Autorul menține standardele academice inerente unei lucrări cu o asemenea tematică, dar apelează și acum la același stil fermecător, ușor accesibil, care a transformat lucrarea sa anterioară, Împăratul tuturor bolilor. O biografie a cancerului (Editura ALL, 2011), într-un bestseller internațional distins cu Premiul Pulitzer pentru non-ficțiune în 2011.
Siddhartha Mukherjee este cercetător, biolog specializat în celule stem și genetician în domeniul oncologic, profesor asistent la Universitatea Columbia, cu numeroase articole științifice apărute în publicații precum Nature, Cell, Neuron, New England Journal of Medicine și New York Times.
Editura ALL, parte a Grupului Editorial ALL, are un portofoliu central de carte academică şi specializată, în care se regăsesc lucrări importante din domeniul ştiinţelor sociale, ştiinţelor naturale şi medicinei.


2 Comments
Oli
Ce interesanta pare!
Tyna
Si mie mi se pare la fel!