Delicatese Literare
Recenzii

O fată ca ea de Marc Levy, Editura Trei, Colecția Fiction Connection – recenzie

O fată ca ea

(Une fille comme elle – 2018)

Marc Levy

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

Traducere: Ela Negreanu

Nr. pagini: 288

An apariție: 2018

Un roman pur și simplu minunat.” – New York Post
La New York, pe Fifth Avenue, se află un imobil foarte diferit de toate celelalte. Locatarii sunt foarte atașați de liftier, Deepak, însărcinat cu administrarea ascensorului mecanic, o veritabilă antichitate. Însă viața fericitei comunități este tulburată după ce colegul lui din tura de noapte cade pe scări și se accidentează. Când Sanji, misteriosul nepot al lui Deepak, vine să-i ia locul, îmbrăcând uniforma de liftier, nimeni nu-și imaginează că deține o imensă avere la Mumbai… Și cu atât mai puțin Chloé, locatara de la ultimul etaj.
Citiți această excelentă comedie romantică a lui Marc Levy, un adevărat virtuoz al imaginației. Intrați pe Fifth Avenue, la nr. 12, și vă veți delecta la fiecare etaj.” – Le Parisien
O comedie formidabilă, în care se poate întâmpla orice.” – Le Figaro
Marii scriitori reușesc să creeze povești excelente pornind de la viața de zi cu zi, experiențele și sentimentele cotidianului fiind dificil de exprimat. Marc Levy este cu adevărat un mare scriitor.” – Beijing Youth Daily
Marc Levy este cel mai citit autor francez contemporan. Cărțile lui sunt traduse în 47 de limbi, regăsindu-se pe majoritatea listelor de bestselleruri din țările în care este publicat.
Născut în 1961 la Paris, Marc Levy a avut parte de un parcurs profesional fascinant: a fost mai întâi voluntar la Crucea Roșie, apoi antreprenor în SUA, după care a fondat una dintre cele mai importante companii de arhitectură din Franța.
Cariera sa de scriitor a demarat fulminant în anul 2000, la apariția roma¬nului Și dacă e adevărat…, vândut în milioane de exemplare în întreaga lume și ecranizat la Hollywood în 2005, cu Reese Witherspoon și Mark Ruffalo în rolurile principale.
În prezent, Marc Levy trăiește la New York.

O fată ca ea de Marc Levy este o comedie romantică savuroasă dar și emoționantă, cu o intrigă interesantă, care reușește să te captivează încă de la primele pagini.
Stilul în care e scrisă mi-a adus aminte de o altă carte a autorului care mi-a plăcut mult – Ea & El.
M-au încântat dialogurile pline de umor, micile ironii lipsite de răutate, încurcăturile de situații care declanșează un întreg șir de consecințe imprevizibile. Mi-au plăcut mult și desenele grafice, extrem de sugestive, care preced fiecare capitol.
Galeria personajelor este și ea impresionantă, surprinzand mai multe tipologii umane și interacțiunile dintre acestea.
Chloe, personajul feminin principal al cărții, este o fata cu totul deosebită, care te impresionează prin optimismul, tenacitatea și bunătatea ei, în ciuda handicapului sever de care suferea, ambele picioare fiindu-i amputate de la genunchi în jos. Înainte de accidentul care-i răsturnase întreaga viață cu susul în jos, Chloe fusese o actriță de succes și o atletă redutabilă, alergând cu mult succes în curse de maraton. Împrejurările teribilului accident care o mutilase le vom afla abia la sfârșitul cărții.
Intre capitolele care descriu acțiunea cărții la persoana a treia sunt intercalate pasaje emoționante scrise la persoana întâi din perspectiva lui Chloe, flashbackuri din trecut după accident.
Refuzând să se victimizeze,  Chloe își crease o carieră de psiholog, aplicând și cu mult succes pentru roluri de voce ca actriță.
Relația lui Chloe cu logodnicul ei Julius Schopenhauer care, ironic, era chiar profesor de psihologie la facultate, devenise falsă și încordată după accident. In ciuda eforturilor lui de a-i demonstra contrariul, Chloe era convinsă că Julius continuase relatia cu ea doar din mila și un sentiment de vinovăție.
Înainte de accident, Chloe locuise singura într-un mic apartament cochet. După accident se mutase cu tatăl ei, profesorul Bronstein, într-un imobil vechi, dar elegant, ocupând un apartament spațios la etajul opt.
Imobilul era printre ultimele din New York dotate cu ascensor manevrat manual. Cei doi liftieri erau Deepak și d-nul Rivera, care își împărțeau turele de peste 30 de ani.
Povestea lui Deepak este una impresionantă. Împreună cu soția sa Lali venise în America in urma cu 40 de ani, fugind dintr-o India împărțită în caste, în care povestea lor de iubire era practic imposibilă. Lali provenea dintr-o familie foarte bogată, care nu ar fi fost în veci de acord cu alesul ei sărac, în ciuda multor calități ale lui.
Cei doi răzbisera prin greutăți și lipsuri materiale, dragostea lor ajutandu-i să treacă peste toate obstacolele, inclusiv peste pierderea singurului lor fiu la nastere.
Totusi, Lali nu-si uitase niciodată originile, astfel încât când Sanji, fiul fratelui ei preferat, ii ceruse ajutorul pentru a gira pentru el pentru a obține o viză de ședere în America, Lali acceptase cu mult entuziasm, convingandu-l pe Deepak sa-l găzduiască la ei.
Sanji este un personaj fermecător. Bun, ambițios și plin de creativitate, reușise sa-si clădeasca o avere imensă creând o rețea virtuală de socializare, fără a apela la afacerea din domeniul hotelier a familiei lăsată moștenire de tatăl lui, întrucât relațiile cu unchii lui erau încordate.
Pentru a-si dezvolta afacerea, avea nevoie de noi surse de finanțare, drept pentru care se hotărâse să se extindă în America, apelând la Sam, vechiul lui coleg de la Oxford, pentru a-l ajuta să găsească investitori.
Totusi, politețea îl îndemna sa-i mulțumească mătușii lui pentru ajutorul ei formal. Cu stupoare, Sanji a descoperit că aceasta, crezandu-l un tânăr la inceput de drum, nici nu concepea ca el să cheltuiasca bani aiurea pentru a locui în altă parte.
Mult prea educat în tradiția indiană în care respectul față de cei vârstnici ocupă un loc important, lui Sanji i-a fost imposibil să o refuze, pentru a nu-i răni sensibilitatea, ajungând astfel să doarmă pe o canapea extensibilă intr-o cămăruță mica, în loc de patul confortabil și spațios din apartamentul de lux pe care si-l rezervase la Plaza.
Destinul le-a intersectat spectaculos drumurile lui Chloe si Sanji de mai multe ori.
Cand a vazut-o prima data pe o banca intr-un parc, Sanji i-a remarcat imediat frumusetea, privirile și zâmbetul plin de bunătate a lui Chloe, tratand-o pe aceasta că pe o persoană absolut normală.
Încetul cu încetul, aflăm amănunte și despre ceilalți ocupanți ai imobilului unde locuia Chloe.
O întâmplare aparent banală avea să le schimbe radical viețile multora dintre ei.
D-nul Rivera a căzut pe scări și si-a rupt piciorul, fiind imobilizat la pat pe timp îndelungat.
În lipsa celui de-al doilea liftier, s-a readus in discutie soluția înlocuirii vechiului ascensor manual cu unul automat.
Pentru a preîntîmpina concedierea lui Deepak, Lila a aruncat în lupta toate armele de care dispunea, apelând la coarda sensibilă a lui Sanji, cerându-i să preia postul de liftier, reamintindu-i datoria pe care o avea față de familie, deși între timp se lămurise că nepotul ei era multimilionar în dolari, după o simplă căutare pe Google. Sanji n-avea nicio șansă să-i reziste șantajului emoțional al formidabilei lui mătuși!
”- Și ești un om prea important ca să fii liftier o vreme, nu? (…)
Luă o monedă de douăzeci și cinci de cenți din portofel, o puse în palma lui Sanji și îi strânse degetele deasupra ei.
– Întoarce mâna și desfă-o, îi porunci ea.
Sanji făcu întocmai și moneda căzu la picioarele lui.
– Asta se va întâmpla cu averea ta în ziua când vei muri.
Și cu aceste cuvinte, se îndepărtă.
Sanji culese moneda, descumpănit. Ridică ochii spre frunzișul ulmului chinezesc, apoi alergă după mătușa lui.”
Va urma o întreagă comedie de situații.
Echipamentului liftier automat va ajunge o grămadă de fier vechi în urma unui sabotaj ingenios, în care vor colabora mai multe persoane.
O dispariție a unui colier valoros al uneia dintre locatare va declanșa un întreg carusel de evenimente, în care locatarii vor afla lucruri inedite despre vecinii lor, dar și despre ei înșiși.
Finalul, optimist si plin de speranta, va aduce mai multe rezolvari spectaculoase pentru multe dintre personaje.
O carte caldă și romantica, cu o poveste de dragoste încântătoare, pe care am citit-o cu un zâmbet în colțul gurii, dar care m-a și înduioșat la anumite pasaje. O recomand cu drag!
Câteva citate care m-au impresionat:
”- Știți ce i-a spus Lazăr lui Iisus?
– Nu, habar n-am.
– Ridică-te și umblă! Să nu-mi fac griji pentru ce vi se întâmplă ține de același gen de miracol!”
”Singurul lucru de neiertat e să nu ierți…”
”- Să-ți dau un sfat: dacă te afli într-un loc unde toată lumea e ca tine, șterge-o cât poți de iute.”
”Există un paradox ciudat la începutul unei povești de dragoste. Ne revedem cu teamă, ezităm să-i spunem celuilalt că e mereu în gândurile noastre. Am vrea să dăm tot, dar ne menajăm, drămuim fericirea, ca pentru a o păstra. Dragostea ce se înfiripă este pe cât de nebună, pe atât de fragilă.”
”În dragoste, cerșetorii și regii sunt egali.”
”Chiar și când ajungem într-o situație pe care o credeam cea mai rea, viața ascunde o minune surprinzătoare: ea însăși…”

Listă cărți Marc Levy

Recenzii și prezentări cărți Marc Levy

Cărțile autorului Marc Levy pot fi comandate de pe edituratrei.rolibris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro, librarie.net, librariadelfin.ro

 

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *