O fată pe nume Willow, de Sabine Bohlmann, Editura Pandora M – recenzie
O fată pe nume Willow
(Ein Mädchen namens Willow – 2020)
Sabine Bohlmann
Editura Pandora M
Colecția Literati
Traducere din limba germană de Iulian Bocai
Ilustrații de Simona Ceccarelli
Nr. de pagini: 256
An apariție: 2023
Sabine Bohlmann (născută la 5 martie 1969 în München, Bavaria, Germania de Vest) este actriță și o actriță vocală pentru dublaj în limba germană, cel mai faimos rol fiind vocea Lisei și Maggie Simpson din The Simpsons. Bohlmann este cea mai activă în dublarea vocii la emisiunile pentru copii. Între anii 1980 și 1990, nu există aproape nicio emisiune pentru copii dublată, în care să nu fie auzită măcar ca „actor vocal invitat”. Datorită vocii sale foarte înalte și blânde, este adesea obișnuită să dubleze vocile copiilor mici și adolescenții. Bohlmann este și scriitoare, fiindu-i publicate până acum șase cărți.
Ce-ar putea face Willow cu o pădure? Căci asta a primit ea de la mătușa Alwina, o ditamai pădurea. Și nu numai atât. Fetița a primit și o căsuță nițel cam dărăpănată și ceva neașteptat: puterile de vrăjitoare ale mătușii. Dar chiar are Willow nevoie de toată această moștenire? Unde mai pui că ea trebuie să găsească alte trei fetițe cu darul vrăjitoriei.
Unde s-a mai auzit așa ceva? Și, mai ales, cum să dea de ele? Din fericire, Willow nu e singură, căci vulpoiul Rufus o însoțește peste tot.
O carte pentru cei care vor să știe ce forțe tainice îi întâmpină în lumea înconjurătoare.
„O fată pe nume Willow”, de Sabine Bohlmann poate fi comandată de pe Libris
Uneori, nu numai copiii și adolescenții, dar și noi, adulții, simțim nevoia unei povești care să ne scoată puțin din cotidian și să ne reamintească de lucrurile într-adevăr importante. Iată de ce suntem atât de mulți care iubim genurile fantasy și SF, însă uneori e suficientă o poveste simplă, gândită special pentru, să zicem, vârsta elevilor de școală generală. Fiindcă lumea imaginației nu are limite, nici de vârstă, nici de alt fel.
„O fată pe nume Willow”, de Sabine Bohlmann este exact acest gen de poveste. Una care vine cu personaje mai mult sau mai puțin simpatice, dar și cu peripeții și mesaj.
Willow Flynn este o fată de unsprezece ani, care se mută cu tatăl ei din nou în Germania, acolo unde mătușa Alwina i-a lăsat moștenire casa, iar micuței Willow o pădure. Ați auzit bine, Willow, orfană de mamă de când era mică, a primit de la Alwina pădurea acesteia, un spațiu fermecător, la propriu și la figurat.
Willow este pe jumătate irlandeză, părul ei roșcovan e mereu sălbatic, iar ea nu s-a putut acomoda nicăieri, fiind nevoită să călătorească în multe locuri din cauza serviciului tatălui ei, Adam. Acum însă lucrurile par altfel, iar șansele cresc ca ei să prindă rădăcini în acest loc, unde au locuit când Willow era mică.
Auzind că e moștenitoarea pădurii, fata începe să o străbată dintr-o parte în cealaltă, iar, curând, observă că nu e singură. O vulpe și o bufniță o însoțesc în permanență, în timp ce face o mulțime de descoperiri. În pădure se află o căsuță, iar acolo fata găsește o carte magică, care îi dezvăluie că a moștenit nu numai bunurile Alwinei, ci și puterea ei vrăjitorească, trebuie numai să o accepte. Elementul ei e focul și ea are misiunea de a găsi încă trei vrăjitoare, moștenitoarele celorlalte elemente, pentru a se putea dezvolta cum se cuvine în arta vrăjilor bune și a putea beneficia de echilibrul tuturor elementelor. Fetei îi vine greu să accepte la început, însă, odată îndrăznind să își asume moștenirea pe deplin, se transformă și învață o mulțime de lucruri, inclusiv numele vulpoiului, Rufus, care se dovedește animalul ei de companie magic.
Eh, dar în paralel trebuie să se desfășoare și treburile mundane, cum ar fi școala, unde Willow are de-a face cu destui colegi antipatici. Totuși, ea speră să își găsească cel puțin una dintre tovarășe, însă nu caută în locul potrivit. Nu e după cum crede ea, însă lucrurile se așază și stăpâna elementului aer, Valentina, apare în drumul ei, urmând ca fetele să le caute și pe celelalte două vrăjitoare.
Lucrurile se complică atunci când doi dezvoltatori imobiliari veroși, Vultur și Hermelină, pun ochii pe pădurea fetei, pe care vor să o dărâme pentru a construi acolo un mall hidos.
Fetele au nevoie să fie în efectiv complet, să își însușească o sumedenie de cunoștințe și să aibă inspirația necesară pentru a găsi calea de a salva pădurea.
O poveste minunată despre prietenie și despre lucrurile importante versus lăcomia omenească, patru fete diferite între ele, dar unite într-un scop comun, un fel de Țestoasele Ninja varianta vrăjitorească, având ca maestru o carte veche și înțeleaptă. Fetele află multe despre ele însele, despre înaintașele lor și, mai ales, despre farmecul unei vieți deosebite, trăite în comuniune cu natura.
O lectură frumoasă la orice vârstă, dintr-o colecție recomandată însă cititorilor intre 8 și 14 ani, colecția Literati de la Pandora M.
Ilustrațiile din carte sunt și ele superbe, adăugând la farmecul lecturii.
„ – Puterea animalelor și-a naturii este parte din noi. Totul vrea să facă parte din întreg, noi doar folosim această putere. E vorba despre tradiție. Despre înțelepciunea veche, la care oamenii au rămas indiferenți de-a lungul vremii.”
4 Comments
Mirela Barbălată
O poveste pentru cei mici, dar nu numai! Îmi place cperta cărții, în tonuri vii.
Mulțumesc pentru recomandare!
Ana Sylvi
Da, e de fapt o poveste pentru toate vârstele, din care fiecare are ce să învețe.
Oli
Fermecatoare recenzie si recomandare, multumesc!
Ana Sylvi
Și eu mulțumesc mult pentru apreciere, Oli!