Delicatese Literare
Recenzii

Oameni în toată firea de Marie Aubert, Editura Paralela 45 – recenzie

Oameni în toată firea

(Voksne mennesker – 2019)

Marie Aubert

Editura Paralela 45

Traducerea: Simina Răchițeanu

Număr de pagini: 128

Anul apariției: 2020

“Ida fixează, cu o claritate dureroasă și o sinceritate scânteietoare, rolurile familiale pe care ea și cei de lângă ea trebuie să și le asume sau să le părăsească, rând pe rând. Scriitura precisă și intensă a Mariei Aubert, din al doilea ei volum, “Oameni în toată firea”, adună la un loc micile fisuri și goluri din viața fiecăruia dintre noi, din care recompune o arhitectură a vulnerabilității, dezolantă și înduioșătoare, pe alocuri.

Personajul principal al romanului “Oameni în toată firea”, o femeie singură, fără copii, găsește speranță în noile practici medicale, începând procesul de a-și congela ovulele pentru viitor, când va găsi bărbatul potrivit. Obsesia ei spune ceva foarte important despre ce înseamnă să te maturizezi ca femeie: la un moment dat, opțiunile se restrâng și, în afară de rolul de mamă sau soție, rămân puține categorii sociale percepute pozitiv în care să te integrezi. Aubert a scris un mic roman de pionierat despre ce înseamnă să fii o femeie singură în societatea modernă.” — Klassekampen

“Conduc până când îmi imaginez că mai e puțină benzină în rezervor, trec pe lângă pontoane, cabane albe, roșii și galbene, bărci ancorate, geamanduri, pescăruși, pe lângă câte-un om aflat în altă barcă, ne facem cu mâna de la mare distanță, apoi opresc motorul și inspir în mijlocul fiordului, stau liniștită și las barca să fie lovită de valuri. Aș fi putut să merg mai departe, să străbat strâmtoarea și să ajung până în mare. Să o fi făcut acum. Aș fi putut conduce până când n-aș mai fi văzut o bucățică de pământ, până când m-aș fi dezvoltat, până când m-aș fi transformat în apă, în scoici, alge și pietre. Ei nici nu ar fi observat.”

Marie Aubert (n. 1979) a debutat în 2016 cu “Pot să vin la tine acasă?”, o carte de proză scurtă ce a avut un succes uriaș în Norvegia, vânzând mai bine de 10000 de exemplare. Romanul “Oameni în toată firea” (2019), foarte bine primit de criticii din zona scandinavă, a fost laureat al premiului Young People’s Critics’ Prize (echivalentul Premiului Goncourt des lyceens în Norvegia) și nominalizat în Booksellers’ Prize. Autoarea locuiește în Oslo.
O lectură intensă și plină de emoții, crudă și dură pe alocuri, sinceră. Autoarea se joacă cu trăirile cititorului într-un mod aparte.
Ida, personajul principal al cărții este o femeie singură ce se decide să-și congeleze ovulele pentru viitor, când va întâlni bărbatul potrivit cu care să-și dorească să aibă un copil.
“Îmi cuprind corpul cu brațele, pielea îmi e fleșcăită și uscată, corpul meu nu mai valorează nimic și nimeni nu mă mai vrea, de parcă aș fi încetat să exist.”
O carte cu un puternic substrat psihologic, “Oameni în toată firea” ne vorbește despre depășirea pragului de 40 de ani din punct de vedere emoțional, despre viața care trece pe lângă noi și despre depresie, regrete și acțiuni necugetate.
Asistăm la relații de familie disfuncționale, la plafonarea comunicării între soți. Observăm neputincioși cum interacțiunea umană este destul de rece și limitată, distantă chiar.
O introspecție a vieții de zi cu zi, o agitație continuă și grăbită.
“Oricum, Olea încetase să mai fie atentă după doar câteva pagini, corpul i se moleșește și se sprijină de mine tot mai tare și mai apăsat și, pentru că se sprijină de mine, mă pătrunde o senzație de plăcere, căldură și liniște. Nu sunt obișnuită să am pe cineva atât de aproape, corpul ei mititel e lipit de al meu, căldura capului ei și burtica atât de moale mă fac să-mi întind brațele în jurul ei și să o îmbrățișez strâns.”
Am impresia că Ida este destul de superficială în ce privește relațiile, ori mai bine spus, lipsa lor. Are doar relații ce se bazează pe sex. Dar, o dată cu trecerea timpului, observă că relațiile celor din jur sunt diferite, în ciuda neînțelegerilor.
Marie Aubert realizează o radiografie onestă a persoanelor de peste 40 de ani, cu înțelegerile și neînțelegerile lor, cu tot ce au realizat în viață. O lectură care ne pune pe gânduri, ne provoacă să reflectăm asupra propriei noastre vieți și să observăm cum ne asemănăm sau ne deosebim de Ida.
“La noi sunt mulți alergători rapizi, faptul că îmbătrânim nu e o scuză să devenim mai leneși, obișnuiește șeful meu să spună, nivelul tău de antrenament se reflectă direct în prioritatea pe care i-o acorzi.”
Ca orice femeie fără o relație stabilă și copii, Ida se simte dată deoparte în fața Marthei și a sarcinii acesteia. Iar sentimentele pe care le trăiește nu sunt chiar frumoase.
Ne dăm seama că și oamenii în toată firea se pot purta uneori precum niște copii răsfățați. Speriați de trecerea anilor, regretând tot ceea ce nu am făcut din lipsă de timp sau din cauza faptului că nu am conștientizat că timpul zboară, adulții singuri încearcă să se încurajeze spunându-și că nu au nevoie de nimeni altcineva.
O carte pe care o recomand cu drag!

Cartea Oameni în toată firea de Marie Aubert poate fi comandată pe edituraparalela45.ro, elefant.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *