Opere – Mateiu Caragiale – Editura Național
Opere – Mateiu Caragiale
Mateiu Caragiale (n. 25 martie 1885, București – d. 17 ianuarie 1936, București) a fost un autor, istoric al heraldicii, poet și scriitor român, întâiul născut al lui Ion Luca Caragiale.
Mateiu Caragiale s-a născut la București, fiul lui Ion Luca Caragiale și al Mariei Constantinescu. În anul 1889 tatăl său se căsătorește cu Alexandrina Burelly și își aduce fiul în noua familie. În adolescență, Mateiu își descoperă pasiunea pentru heraldică și pentru genealogie. Își căuta strămoșii pe care îi credea aristocrați.
În 1904 începe la Berlin studii de drept pe care le abandonează. În anul 1921 îi apare povestirea Remember la revista Viața Românească. Din 1916 începe să lucreze la Craii de Curtea-Veche pe care o finalizează în 1928. Cartea apare la editura Cartea Românească în 1929. În același an, la 1 mai primește premiul Societății Scriitorilor Români (SSR).
În Agendă notează faptul că în februarie 1929 începe să lucreze la romanul Sub pecetea tainei, iar în octombrie la Soborul (Școala) țațelor.
Placheta de versuri Pajere a apărut postum, chiar în anul morții poetului. Aproape toate poeziile apăruseră în timpul vieții scriitorului ca mare parte a romanului Sub pecetea tainei. Textele sale heraldice, documentate și dezvoltate și însemnările istorice erau destinate uzului personal și n-au fost puse în valoare de scriitor.
„Reacționar, conservator, antiegalitarist, spirit nu prea religios, veșnic cârtitor, în fine, o conștiință de boier de țară, se comporta ca un lord britanic cu ascendente nobiliare atestate de nouă secole, care, firește, nu înregistrează niciun prieten, are numai inamici si supuși”. A locuit împreună cu soția sa mai în vârstă cu 25 de ani, Marica Sion, pe strada Robert de Flers, actualmente Logofăt Luca Stroici, în casa de la nr. 9a. Odată cu căsnicia, a intrat și în posesia unei moșii la Sion (Fundulea), cu un conac la care avea satisfacția de a-și înălța în 1928 propriul steag cu blazon având culorile de bază („coup vert sur jaune”) din blazonul nobiliar al Karabetzilor, strămoșii săi aleși. (Sursa: Wikipedia).
În prezența ediție apărută la Editura Național, textul a fost reprodus după Opere, ediție ingrrijită, studiu introductiv și note de Barbu Cioculescu, București, Editura Fundației Culturale Române, 1994; lucrarea a fost distinsă cu premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru ediții critice în anul 1995.
Sumar volum:
STUDIU INTRODUCTIV, NOTĂ ASUPRA EDIȚIEI, PAJERE, Note, REMEMBER, CRAII DE CURTEA-VECHE, SUB PECETEA TAINEI.
ANEXE:
Soborul țațelor, Negru și aur, Isnoave vechi, Texte răzlețe, Fragmentarium, Cirona, Note.
ARTiCOLE, STUDII HERALDICE, INSEMNARI, NOTE DE LECTURA
O înscriere bizară
Bulletin pour l’exterieur
Vechi impresii de spectator
În chestia unei aberații
O contribuție heraldica la istoria Brâncovenilor
În 1918
Vasco da Gama
Însemnari, note de lectură
JURNAL
AGENDA – ACTA – MEMORANDA (1923-1936)
CORESPONDENȚĂ