Delicatese Literare
Recenzii

Ops Files: Intelligenex de Monica Ramirez, Editura Tritonic – recenzie

Ops Files: Intelligenex

Monica Ramirez

Editura Tritonic

Colectia: Thriller & Mystery
Anul apariţiei: 2018
Nr. pagini: 360
  1. GEMINI – recenzia
  2. ROGUE – recenzia
  3. OPS FILES
Prin înșelăciune vei face război. Nu există coincidențe și accidente, totul e dinainte planificat și executat de o armată nevăzută creată într-o fabrică secretă a fantomelor.
O triplă omucidere zguduie din temelii Sillicon Valley. O armă biologică bazată pe ADN uman și deghizată sub forma unui tratament cu efecte miraculoase pătrunde pe piața neagră destinată exclusiv elitelor. Un Kidon Mossad e aruncat fără voia lui în vâltoarea unei investigații ce amenință să dezvăluie secrete întunecate cu implicații internaționale. Acuzat pe nedrept de o crimă pe care n-a comis-o, e nevoit să urmărească firul banilor în timp ce e vânat de asasini profesioniști trimiși de entitatea necunoscută din spatele a ceea ce pare a fi invenția secolului. Intelligenex ar putea schimba omenirea pentru totdeauna, însă într-o lume scufundată în umbre binele poate fi deturnat cu ușurință spre o destinație necunoscută.
O cursă nebună printre gloanțe și interese ascunse, de la San Francisco la Teheran, cu trimitere într-un Tel Aviv amenințat de un iminent atac iranian, pentru a descâlci o conspirație mondială destinată să decimeze marile puteri ale lumii. Pe parcurs, un suflet pierdut își găsește un nou scop nobil și o inimă frântă se confruntă cu o iubire interzisă cu un potențial dezastruos.
Nu te lăsa condus niciodată de furie. Nu te implica emoțional. Nu te deconspira niciodată.
Ops Files: Intelligenex, un ultim volum excepțional al seriei Gemini. Și preferatul meu. Mi-a plăcut trilogia cu totul, fiecare volum în parte e foarte bine individualizat, putând fi citit și de sine-stătător, însă se potențează perfect unele pe altele în contextul seriei. Povestea din fiecare volum e extrem de interesantă, acțiunea explozivă și personajele tulburătoare, având calități aproape de supra-oameni, prin prisma pregătirii lor de agenți secreți în slujba celor mai puternice și influente țări ale lumii.
Lumea în care se petrece acțiunea este cea a spionajului internațional, iar subiectul fiecărui volum în parte e foarte bine ancorat în contextul geo-politic actual, chiar dacă sunt, evident, opere de ficțiune.
Cărțile beneficiază de o documentare minuțioasă iar informațiile oferite sunt extrem de interesante și foarte bine dozate.
Am spus ceva mai înainte că acest volum e preferatul meu, și asta pentru că e construit în așa fel încât e „insuportabil” de captivant, cititorul fiind determinat să se simtă participant activ la o anchetă în curs de desfășurare contra-cronometru, sub o presiune teribilă, iar mizele sunt enorme. Încercăm să rezolvăm un puzzle la care nu avem toate piesele, trebuie să „cotrobăim” după ele, iar partea proastă e că nici nu știm cum trebuie să arate rezultatul final. Sună imposibil, nu-i așa?
Acțiunea începe exploziv şi fiecare 
rând e adrenalină pură. Nu e genul de carte la care suspansul crește gradat, cititorul fiind în zona de „oră de vârf” pe toată durata cărţii, iar atenția, emoțiile și curiozitatea sunt antrenate la cote maxime. Pur și simplu nu poți lăsa cartea din mână până la final.
Tot ce se întâmplă e redat cu lux de amănunte, autoarea fiind foarte generoasă cu detaliile.
Descrierea decorurilor, conturarea personajelor, informațiile geografice, istorice, politice, sau tehnologice, sunt tot atâtea atuuri ale poveștii în sine. Plus trăirile protagoniștilor pe care aproape le simți: furia, neputința, sentimentul de pericol și sfidarea acestuia, determinarea, curajul nebun şi inventivitatea, dar și pasiunea care clocotește sub suprafață stând să erupă.
Dacă în prima carte din serie autoarea ne-a purtat în Orientul Mijlociu, în misterioasa și plina de contraste lume arabă, prezentându-ne ceea ce reprezintă Primăvara Arabă, în cea de-a doua în Rusia, la Moscova, cu detalii despre Kremlin, într-un conflict incendiar dintre cele două mari puteri ale lumii, acțiunea ne poartă de această dată din San Francisco la Teheran, cu câteva „popasuri” în locuri foarte pitorești. Protagoniștii acțiunii nu au răgazul să se bucure de pitorescul locurilor, însă cititorii sunt răsfățați cu detalii care îi poartă în locul respectiv.
Arma secretă în jurul căreia se derulează tot ceea ce se întâmplă în carte este un ser miraculos, Intelligenex, despre care aflăm chiar din primele pagini ale cărții. A fost creat la Institutul de biochimie moleculară din Teheran, iar în momentul în care studiile clinice au fost terminate, toți cercetătorii implicați au fost uciși pentru a se păstra secretul absolut. Efectele sale asupra subiecților erau spectaculoase: o creștere incredibilă a coeficientului de inteligență. Însă scopul nedeclarat al creării lui era de o obține o armă personalizată pe ADN-ul unei anumite persoane.
De la Teheran, schimbăm planul și ajungem la San Francisco, unde îl cunoaștem pe Quinn Altman și familia acestuia – tatăl, mama vitregă, fratele său Noah și logodnica lui Noah, Stephanie, cu ocazia participării la un eveniment important.
Tatăl și fratele lui Quinn lucrau în industria farmaceutică, de fapt era petrecerea de pensionare a lui John Altman. Se retrăgea din activitate – asigurat cu o avere de câteva zerouri – după ce firma la care era acționar, Bionovo, dăduse faliment în mod neașteptat.
Stephenie era o tânără superbă și inteligentă, doctorand în matematică. Cât despre Quinn, acesta era agent secret, un Kidon (baionetă), unul din cei mai bine antrenați agenți de teren ai Mossad. De ce Mossad? După cum el însuși i-a răspuns lui Stephanie când l-a întrebat – de ce nu? Alegerea sa însă avea rădăcini adânci în copilărie, atunci când mama lui căzuse victimă într-un atac terorist.
Nimic nu l-a pregătit însă pentru evenimentele de a doua zi, pentru anunțul care i-a împărțit viața în două: înainte și după.
„Timpul minte. Se maschează într-o formă simetrică de-o uniformitate perfectă, folosind ceasuri și calendare pe post de complici. Ne alunecă printre degete prin prezent către un viitor previzibil și câteodată spre o altă dimensiune fără nicio legătură cu trecutul de acum un minut. Timpul este cea mai mare înșelăciune și Quinn urma să treacă prin cea mai lungă și agonizantă zi din viața lui. Ziua care avea să-i schimbe radical toată viața, momentul definitoriu pentru înainte și după. Sigur, în acel moment habar n-avea. Pentru că nu știm niciodată, timpul nu ne permite să privim decât într-o singură direcție.”
Fratele, tatăl și mama sa vitregă muriseră în acea noapte la bordul iahtului lor, otrăviți cu monoxid de carbon. Și, ca dezastrul să fie complet, Quinn e arestat ca principal suspect! La prima vedere, e singurul care beneficia de moartea lor, moștenirea ridicându-se la zece milioane de dolari. Collin Acker, partenerul tatălui său în Bionovo și cel care îl adusese acolo, îi recomandă lui Quinn unul din cei mai buni avocaţi, Albert Difabio, Totuși, după câteva luni de detenție, Quinn e din ce în ce mai descurajat, ancheta nu reușea să facă lumină în acest caz, iar cea mai bună ofertă obţinută de avocatul său era condamnare pentru ucidere din culpă, cu promisiunea că îl putea scoate după şase ani. Inacceptabil, din punctul de vedere al lui Quinn. Iar după ce, într-o dimineață, e atacat la duș de trei namile cu scopul de a-l ucide, acoperite de unul dintre gardieni și, în aceeași zi Stephanie îl vizitează și îi spune că are impresia că cineva o urmărește și vrea s-o omoare, e clar că jocul a trecut la alt nivel, așa că hotărârea lui Quinn e luată: va evada și va lua ancheta în propriile mâini. Zis și făcut, cu ajutorul contactelor sale ca agent secret.
„Kyle Aaron, oficial atașat diplomatic la Consulatul Israelului din San Francisco și neoficial agent Mossad, zâmbi vădit amuzat.
– Păcat de un accesoriu care pune punctul pe i la vestimentația asta, spuse în timp ce-i scoase cătușele.
– Mersi, ești un dulce. Și pe tine te prinde rolul de agent FBI, replică Quinn, întorcând capul pentru a scana cu privirea bulevardul întunecat din spatele lor. Poate n-ar fi rău să te gândești la o schimbare de carieră… ceva mai lejer, să fii sigur că apuci pensia.
– Și să pierd toată distracția de care am parte acum? râse Kyle. Fata ta a sunat imediat după ce-a plecat de la tine, adăugă pe un ton serios. Nu știu dacă asta înseamnă că poți avea încredere în ea, dar măcar e un semn bun.
– Ai acte pentru amândoi?
– Da. Kyle îi înmână un plic masiv. Două identități false complete, Conner și Emma Yates. Plus pașapoarte pentru eventualitatea în care călătoriți împreună. Cuplurile atrag mai puțin atenția. Permise de conducere din Indiana și carduri de credit.
– Plicul e cam greu pentru acte.
– M-am gândit că n-ar fi rău să aveți și două telefoane curate.
– Îmi place cum gândești. Ce i-ați spus lui Stephanie?
– Din punct de vedere operativ, habar n-are de nimic. Nu știe decât că ajungi în curând.
– Perfect.”
Va face echipă cu Stephanie, care se va dovedi incredibil de curajoasă și intuitivă, dar care nu ar fi scăpat cu viață fără protecția lui, fiind clar vânată de băieții cei răi. Întrebarea era: de ce și cine erau aceștia. Un singur lucru era evident, și anume că totul avea legătură cu uciderea familiei lui Quinn. Frânturile de informații și deducțiile logice se leagă pas cu pas, dar timpul nu e în favoarea lor, iar viața le e în permanență amenințată.
„Se aflau la începutul a ceea ce începea să semene tot mai mult cu o investigație internațională complexă, un labirint încâlcit cu multe necunoscute pe care trebuia să îl înțeleagă în mai puțin de trei săptămâni. Dacă eșuau, era posibil să devină un fugar ori să-și petreacă restul vieții în închisoare.”
Investigațiile i-au purtat la Teheran, iar detaliile despre acest oraș, despre lran și situația de acolo sunt extrem de inedite. Chiar nu știam mare lucru despre viața și mentalitatea oamenilor obișnuiți de acolo și am rămas uimită de cele citite.
Nu vă dau detalii despre mersul anchetei. Misterul se adâncește cu fiecare pagină, iar cei doi vor păși ca pe nisipuri mișcătoare, iar în drumul lor vor lăsa în urmă cadavre. Suntem prinși într-o lume dură, întunecată și brutală, în care nu te poți baza sau încrede în nimeni. E evident că secretul care se vrea cu strășnicie păstrat are legătură cu Bionovo, și anume cu ultima lor descoperire: serul Intelligenex! 
Și, luând urma unei charismatice distribuitoare de Intelligenex, Rita, dau de câteva nume surprinzătoare, persoane care foloseau deja serul. Printre care… Collin Acker, dar și Albert Difabio, avocatul lui Quinn! Și, în curând e evident că aceștia nu sunt străini de secretele pentru a căror protejare a fost ucisă familia lui Quinn! Explicațiile date de Collin, deși plauzibile, se vor dovedi de fapt un paravan de fum. Ceea ce se dorea protejat, despre care utilizatorii acestuia nu știau – și vorbim de puternici oameni politici, oameni de afaceri sau genii din diferite domenii de activitate – era faptul că existau efecte adverse!
Mai mult, scopul final al Intelligenex era de armă biologică, construită pe ADN-ul unei anumite persoane, care era ținta finală! 
Și, bineînțeles, se întrevede un complot internațional cu un potențial exploziv, o conspirație mult mai întunecată și mai complexă decât și-ar fi putut imagina cineva! Gata, despre asta nu vă spun mai mult, sper că v-am trezit la maxim curiozitatea!
Dar, nu pot să nu fac referire la unul din planurile mele preferate din carte, cel romantic, abordat cu multă eleganță și sofisticare, căci avem de-a face cu un thriller romantic de clasă.
Nu lipseşte nici planul erotic, mai mult sugerat: avem întâlnirea utilizatorilor Intelligenex de la castelul lui Collin Acker din Napa Valley (Napa Valley e o locație turistică frumos exploatată în carte), care stă sub semnul sexului dezinhibat, și avem licitația de la clubul exclusivist de streaptease din Teheran, pentru elite, unde fete „neprofesioniste”, cele mai multe studente, se ofereau la licitație pentru o noapte, iar sumele strânse le acopereau taxele de studiu.
Revenind la planul romantic, m-a încântat felul în care a fost abordat o carte. Mi-a plăcut faptul că Quinn și Stephanie au fost împreună pe toată durata investigației lor, și mi-a plăcut felul subtil în care s-a format, transformat și consolidat relația lor, chiar dacă amândoi se simțeau pe undeva apăsați de vină față de Noah. Am savurat momentul în care s-au lăsat copleșiți de pasiune, iar deznodământul poveștii a fost exact cum speram.
”- La ce te gândești? îl întrebă ea.
– Nu vrei să știi. 
– Dacă n-aș vrea să știu, nu te-aș mai fi întrebat.
– Că ești cea mai frumoasă femeie pe care am văzut-o vreodată și mi-aș dori să fac dragoste cu tine până-mi strigi numele în agonia unei plăceri care ne șterge trecutul și dizolvă prezentul într-un viitor în care am putea fi.”
În final, nu-mi rămâne decât să vă recomand cu drag acesta carte superbă, o încheiere de notă maximă a unei serii care a intrat în rândul preferatelor mele.
Într-o lume în care sentimentele nu au dreptul să apară, tocmai ele sunt cele care fac diferența între viață și moarte. Iar într-un abis al umbrelor, lumina e singura constantă.

https://youtu.be/BflXA4fgq7Q

 

Am menționat cartea în Top 10 cărți thriller și de mister care ne-am dori să fie ecranizate

Cărțile autoarei Monica Ramirez pot fi comandate de pe tritonic.ro, elefant.rolibris.rolibrarie.net

Recenzii cărți Monica Ramirez

Recenzii și prezentări cărți autori români

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *