Delicatese Literare
Recenzii

Origami: Omul de hârtie, romanul babilon de Leila Sandra Coroian, Editura Berg – recenzie

Origami: Omul de hârtie, romanul babilon

Leila Sandra Coroian

Editura Berg

An apariție: 2018
Nr. pagini: 330
Un roman fenomen.
O singură destinație.
Patru povești cutremurătoare.
EȘTI PREGĂTIT?
O carte interactivă care oferă posibilitatea cititorului de a-i alege începutul.
O poveste care te duce cu gândul la titluri precum Heavy Rain, Wayward Pines, Strangers și multe altele, amenințând să dea peste cap lumea celui care îndrăznește să o parcurgă.
Dinamica acestui roman se dedică în special celor curioși, dornici de a descoperi ceva diferit, ceva nou, ceva care îi va duce în o cu totul altă dimensiune, atât conceptual cât și imaginativ.
Un roman complex, conceput să se muleze pe preferințele oricărui cititor, fără a pica, însă, într-un clișeu tipic.
Suspans, mister, emoție, groază, știință, dramă, toate acestea adunate într-o poveste tip puzzle, ale cărui piese trebuie să le culegi pe parcursul paginilor răsfoite, pentru a putea forma imaginea finală.
Un vamaiot, un asistent în inginerie genetică, un freelancer și un muzician, patru destine diferite legate printr-un deznodământ sfâșietor. Protagoniștii sunt smulși cu brutalitate din lumea pe care o cunosc și aruncați într-un univers greu de înțeles, unde se văd nevoiți să înfrunte adevărul necruțător.
Cui nu-i place marea și viața de vamaiot?
Cui nu i-ar plăcea ideea unui loc de muncă misterios?
Cui nu i-ar plăcea să facă pe detectivul?
Cui nu i-ar plăcea să devină o vedetă și să-și revadă prima iubire?
Ai curajul necesar pentru a ajunge până la ultima pagină?
“O poveste captivantă, motivantă și codată de patru întâmplări trăite sub semnul hazardului. De ce Origami? Răspunsul e provocarea la care autoarea îmbie cititorul.” – Anca Bica Bălălău, Radio România Reșița
M-am bucurat foarte tare când am primit cartea aceasta. M-a atras numele – Origami: Omul de hârtie, romanul babilon – m-a atras coperta, iar faptul că face parte din colecția SciFi Collections, m-a cucerit 100%. Citind cartea, te bucuri de patru povești, e ca și cum ai citi 4 cărți, dar totuși e una, ciudat nu?! Sunt patru povești centrale, patru personaje principale, care, aparent, nu au legătură unul cu celălalt și toată cartea o citești cu sufletul la gură, întrebându-te cum se termină.
În prima parte îl cunoaștem pe Caleb, un vamaiot adolescent, care are parte de o întâlnire total neașteptată, într-o noapte, găsind o fată singură, dezbrăcată, pe câmp. Dielinyss, o fată la fel de bizară, precum îi este și numele. Majoritatea dintre noi poate am trăit o iubire de o vară în vamă, așa că am înțeles foarte multe dintre acțiunile lui Caleb. Dispariția Dielinyssei îl face pe Caleb să ia o decizie radicală, să părăsească marea mult iubită de el și să plece la facultate, tocmai în Brașov.
“Sunetul pescărușilor m-a făcut să tresar. Eram plin de nisip și singur. O teamă cumplită m-a cuprins instantaneu, când mi-am dat seama că ceva lipsește… M-am ridicat speriat, căutând-o pe Lin cu privirea. Era de negăsit.”
“Greierii și-au încetat cântecul chiar în următoarea zi, când ea a dispărut. Acum, îmi place să cred că mi-a furat-o marea. Nu extratereștii ca pe mama, nu. Marea a furat-o și , în fiecare noapte, când luna e cel mai sus pe cer, am impresia că îi aud din nou vocea în fiecare val care se apropie de mine.”
Poveste lui Caleb se încheie într-un mod tragic, atunci când el credea că viața lui s-a așezat pe un făgaș normal.
În a doua poveste facem cunoștință cu Brooklyn Hedge, care are curajul să dea curs unui anunț în ziar, extrem de ciudat, care prezintă un job prea bun pentru a fi adevărat. 15 ani mai târziu, îl găsim în același loc, nu la fel de entuziasmat, plin de întrebări și hotărât să demaște atrocitățile de care a luat cunoștință.
“În partea dreapta a încăperii se afla ceva mare, acoperit cu o pânză argintie, ca o folie de aluminiu groasă, de sub care ieșeau diverse cabluri. Mi-am întors privirea către doctorul Kander, iar aceasta mi-a zâmbit.
–  Da, ai intuit bine, a spus, îndreptându-se spre apariția ciudată.
–  Ce anume?
–  Acela este proiectul la care lucrăm de mai bine de 30 de ani.”
Ca și în povestea lui Caleb, și aici avem parte de un final tragic.
A treia poveste, este povestea lui Nate, un scriitor de cancan, singuratic, care a ajuns la vârsta de 40 de ani fără un scop precis. Cel mai palpitant moment pentru el a fost apariția în miez de noapte la ușa lui a unei prostituate. Așa cum bănuiesc că vă așteptați, și povestea lui Nate se termină într-un mod neplăcut.
A patra și ultima poveste din carte, este povestea unui artist care încă mai visează la perioada de glorie, întâlnirea întâmplătoare cu o femeie, în parc, schimbându-i viața radical. Cred că nu mai este nevoie să vă spun că, după o succesiune de întâmplări care mai de care mai ciudate, și aici avem parte de tragedie.
Patru personaje principale, patru povești, patru crime. Vă veți întreba, probabil, ca și mine, pe tot parcursul lecturării cărții, dacă cele patru personaje au vreo legătură între ele sau dacă viața îi va aduce împreună. Nu vă răspund la această întrebare, tot ce pot spune este că există un punct comun la toate cele patru povești, titlul fiind sugestiv în ceea ce privește sfârșitul cărții.
Personal, nu m-am simțit satisfăcută de modul în care s-a terminat cartea, dar bănuiesc, și sper, că autoarea are în vedere continuarea acestui volum.
„M-am auzit strigând de undeva din colțul minții mele. Poate că avusese dreptate, poate chiar eram bolnav. Nu cumva eu făcusem asta, fără să-mi dau seama?
M-am aruncat în genunchi în balta de sânge și i-am smuls ciobul din gât. Simțeam nevoia să mă privesc în acea bucată de oglindă. Am șters-o de sânge și m-am privit.
Parcă nu eram eu. Ochii mi se adânciseră în orbite și un soi de pungi negre se formaseră sub ei. Dar oare vedeam bine, sau mintea îmi juca feste?
Nu cumva îmi imaginam totul?”

Mulțumim Editurii BERG pentru cartea Origami: Omul de hârtie, romanul babilon de Leila Sandra Coroian, oferită pentru recenzie!

Cartea Origami: Omul de hârtie, romanul babilon/ Cărțile Editurii Berg pot fi comandate de pe edituraberg.ro, libris.ro

Recenzii Editura Berg

Recenzii și prezentări cărți autori români

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *