Delicatese Literare
Recenzii

P.S.: ÎMI PLACI de Kasie West, Editura Leda Edge – recenzie

P.S.: ÎMI PLACI

(P.S. I Like You)

Kasie West

Editura Leda Edge

Traducere: Iulia Dromereschi

Nr. pagini: 304

Oră plictisitoare de chimie. Concentrată asupra propriilor gânduri și nicidecum atentă la lecția care se predă, Lily își scrie pe bancă un vers dintr-o melodie preferată. A doua zi, surpriză! Cineva a adăugat versul următor!

În scurt timp, între Lily și corespondentul anonim începe un schimb intens de mesaje, în care ei își împărtășesc secrete, descoperă preferințe muzicale comune, își destăinuie dorințele și visează împreună. Lily se simte tot mai atrasă de cel (sau cea) care îi scrie. Despre cine să fie vorba? În timp ce eroina cărții încearcă să dezlege misterul și să jongleze cu școala, prietenii, dușmanii și ciudata ei familie, descoperă că problemele inimii sunt greu de descifrat.

O poveste de iubire emoționantă, dezvăluită de Kasie West cu mult talent, umor și sensibilitate.

Cărțile lui Kasie West ne fac întotdeauna să ne îndrăgostim de iubire! Și această dragoste dulce-sărată, cu atracție-respingere, te duce cu gândul la Mândrie și prejudecată. Pregătește-te pentru ceva încântător.” – Justine Magazine

Lily este una dintre cele mai amuzante eroine pe care le-am întâlnit de multă vreme. Dintre cărțile lui Kasie West, aceasta este preferata mea!” – Miranda Kenneally, autoarea romanului Catching Jordan

Încă o dată, West creează un adorabil romantism care îți va aduce un zâmbet pe buze și o plăcută emoție… o poveste de iubire gingașă și atrăgătoare.” – RT Book Reviews

Inteligentă și emoționantă. P.S. Îmi place această carte, și o să-ți placă și ție!” – Lisa Schroeder, autoarea romanului The Bridge from Me to You

Cartea P.S. Îmi placi are o dulceață aparte, reușind să transmită multă emoție, aducându-ți aminte de fiorii primei iubiri și de perioada tumultuoasă a adolescenței, o perioadă plină de incertitudini dar, în același timp, încărcată de speranță și entuziasm.

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Lily, o adolescentă în vârstă de șaptesprezece ani, timidă și nu foarte populară, mai degrabă bizară decât la modă.

”Astăzi, purtam o cămașă supradimensionată, pe care o găsisem la un târg de vechituri. Îi tăiasem mânecile, ca să o fac să semene cu un chimonou, și îmi legasem o curea maronie, vintage, în talie. În picioare aveam teniși cu carâmb înalt, roșii, uzați.”

Lily era pasionată de muzică și, în secret, spera să devină compozitoare de cântece, încercând să-și adune curajul pentru a participa la un concurs de creație.

Familia lui Lily era haotică și zgomotoasă. Sora lui Lily, în vârstă de nouăsprezece ani, era preocupată de propriile probleme sentimentale, iar cei doi frați mai mici, de zece și șapte ani, erau energici și neastâmpărați. Părinții lui Lily, mama artist meșteșugar iar tatăl designer de mobilă liber profesionist, concurau adesea cu propriile creații în fața copiilor.  Deși resursele financiare de care dispuneau erau limitate, căldura sufletească se simțea din plin în casa lor, fiind evidentă afecțiunea și susținerea reciprocă dintre ei.

Implicându-se activ în treburile casei, având grijă de frații ei mai mici și ajutând-o adesea pe mama ei la târgurile unde aceasta își vindea produsele, Lily nu prea mai avea timp de viață socială, având o singură bună prietenă, Isabel. Aceasta, îngrijorată că Lily stătea mai mult izolată și dorind să o atragă la mai multe distracții, a încercat să-i facă ”lipeala” cu David, un bun prieten al lui Gabriel, iubitul lui Isabel. Dar, deși Lily și David au comunicat imediat unul cu celălalt fără probleme, a reieșit evident că nu exista nicio scânteie între ei.

Lily se simțea atrasă de Lucas, un băiat mai mare cu un an, căruia ar fi vrut să-i atragă atenția asupra ei, doar că, de câte ori era în preajma lui, se pierdea cu totul, bâlbâindu-se și neputând să poarte o conversație inteligentă.

Cel care îi făcea însă viața amară era Cade Jennings, de aceeași vârstă cu ea, băiatul cel mai popular din școală.

”Cade arăta ca băiatul de treabă din vecini – era înalt, avea un zâmbet imens și ochi albaștri strălucitori – însă fără personalitatea asortată.”

Cade fusese prietenul lui Isabel, dar aceasta se despărțise de el, sătulă de veșnicile certuri dintre Lily și Cade, care se împunseseră reciproc încă din prima zi în care se cunoscuseră.

Din cauza lui Cade, Lily se alesese cu o poreclă nedorită – ”Magnetul”, nume pe care Cade i-l acordase în timpul unui meci la școală în care mingea părea să fie atrasă de ea ca de un magnet, lovind-o ba în umăr, ba în picior.

Viața lui Lily avea să capete o turnură neașteptată după o oră obișnuită la chimie, ce nu anunța nimic diferit. Plictisindu-se, întrucât chimia nu se număra printre materiile ei favorite, Lily a scris pe bancă un vers dintr-o melodie preferată. A doua zi, Lily a descoperit cu multă emoție că cineva scrisese sub versul ei următorul vers din melodie. Încântată la culme că exista cineva cu aceleași gusturi ca și ea, Lily i-a scris un mesaj persoanei anonime, primind prompt un răspuns a doua zi. Mai mult, persoana anonimă i-a indicat printr-o săgeată un loc sub bancă unde era împăturit un bilet. Noua metodă de comunicare era net avantajoasă, pe o foaie de hârtie putându-se împărtăși mult mai multe gânduri, fără riscul ca mesajul să fie șters de persoana de la curățenie. Lily a descoperit în curând cu surprindere că misterioasa persoană cu care coresponda era băiat și nu fată, cum crezuse ea inițial. Încetul cu încetul, cei doi își dezvăluie gânduri și dorințe intime, fiecare simțind instinctiv în celălalt un suflet pereche.

Mi-a plăcut mult ideea schimbului de bilete la ora de chimie. Într-o eră ultratehnologizată, în care schimbul de mesaje se face instantaneu pe telefon, cei doi tineri au descoperit farmecul schimbului de mesaje pe hârtie, cu atât mai atractiv cu cât exista riscul de a fi prinși de profesorul de chimie. Faptul că răspunsul venea abia a doua zi adăuga un plus de savoare comunicării, sporind nerăbdarea și bucuria descoperirii unui nou bilețel pus de corespondentul anonim.

Lily începe să fie tot mai intrigată de identitatea misteriosului băiat, deschizând o listă cu potențialii candidați. Când însă descoperă, dintr-o pură întâmplare, cine era cel care îi scria, surpriza ei este colosală, acesta fiind ultimul băiat la care s-ar fi gândit. Cu toate că era convinsă că el nu i-ar mai fi scris nimic dacă știa adevărata ei identitate, Lily nu poate întrerupe schimbul de bilete întrucât, de-a lungul perioadei cât corespondaseră până atunci, se îndrăgostise de persoana din spatele mesajelor, implicit și de persoana din viața reală, odată ce realizase care îi era adevărata personalitate a acestuia.

Oare va avea vreo șansă relația lor odată ce ambele identități vor fi dezvăluite?

Mi-au plăcut mult cei doi protagoniști, a căror interacțiune de tip atracție-respingere / iubire-ură mi-a adus aminte de Elizabeth și Darcy din Mândrie și prejudecată. La fel ca și celebrii lor predecesori, și cei doi eroi ai cărții au reușit să se potențeze reciproc, recunoscându-și propriile greșeli din trecut, devenind mai buni și mai încrezători în ei.

”- Nu, pe bune. Cine ți-a spus că nu trebuie să cânți? Ești minunată!

Obrajii mi s-au înroșit.

– Și cântecul acesta, Lily. Te rog, trimite-l. E perfect. Îl trimiți?”

Cartea mi-a oferit o lectură plăcută și relaxantă, condimentată din loc în loc cu momente de umor, lăsându-mă cu un zâmbet pe față la final.

Am menționat cartea în Top 10 cărți romantice young adult cu liceeni

Cărțile autoarei Kasie West pot fi comandate de pe elefant.ro, libris.rolibrarie.net, carturesti.ro

Recenzii Editura Leda Edge

 

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *