Până la capăt de Michael Connelly, Editura RAO – recenzie
Până la capăt
(The Reversal – 2010)
Michael Connelly
Editura RAO
Traducere: Lingua Connexion
Nr. de pagini: 393
An apariție: 2015
Michael Connelly este unul dintre cei mai citiţi, dar şi mai premiaţi autori de thrillere din lume. Cărţile lui de succes au în centru două personaje bine conturate, respectiv pe poliţistul Hieronymus Harry Bosch şi pe avocatul Mickey Haller, fraţi vitregi.
Romanele lui Connelly au fost traduse în peste 39 de limbi şi multe dintre ele au fost ecranizate. În perioada 2003-2004, a fost preşedintele Mystery Writers of America, o asociaţie care îi reuneşte pe autorii americani de thrillere.
Seria Mickey Haller
1. Avocatul din limuzină – Editura RAO – The Lincoln Lawyer – 2005 – recenzie
2. Verdictul – Editura RAO – The Brass Verdict – 2008 – recenzie
3. Până la capăt – Editura RAO – The Reversal – 2010
4. Al cincilea martor – Editura RAO – The Fifth Witness – 2011 – recenzie
5. Zeii vinovăției – AEditura RAO – The Gods of Guilt – 2013 – recenzie
6. Jocul de domino – Editura RAO – The Crossing – 2015 – recenzie
7. Legea inocenței – Editura RAO – The Law of Innocence – 2020 – recenzie
8. Resurrection Walk – 2023
Un nou thriller care îl are în prim-plan pe cinicul Mickey Haller. După ani în şir în care a jucat rolul de avocat, Haller este rugat să treacă în „barca" procurorilor şi să dea de capăt unei crime oribile. Ucigaşul, Jason Jessup, a ispăşit deja 24 de ani de închisoare şi este eliberat şi reabilitat în baza unei noi dovezi ADN. Haller însă nu înghite povestea, fiind convins că Jessup este cu adevărat vinovat. Intrigat de acest caz, îl acceptă. Cu o condiţie, însă: posibilitatea de a lucra cu un anumit investigator LAPD, nimeni altul decât fratele lui vitreg, Harry Bosch. Cei doi trebuie să se mişte repede, înainte ca Jessup să lovească din nou.
„Să citeşti cartea aceasta este ca şi cum ai admira un maistru zidar la lucru, care, încet şi cu grijă, aşază cărămidă peste cărămidă, creând ceva care funcţionează perfect, desăvârşit.” – Booklist
”Până la capăt” este un thriller juridic spectaculos, care atestă încă o dată talentul incontestabil al lui Michael Connelly pentru acest gen literar.
Dacă în ”Jocul de domino” celebrul detectiv Harry Bosch a trecut în tabăra apărării, în ”Până la capăt” avem ocazia să-l vedem în acțiune pe faimosul avocat ”din limuzină” de partea… procuraturii!
Intriga cărții reușește să te captiveze încă de la primele pagini. Jason Jessup, un bărbat ce fusese condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unei fetițe în vârstă de doisprezece ani, este eliberat după 24 de ani de închisoare, în urma unei probe ADN ce nu fusese disponibilă în momentul procesului inițial.
Oribila crimă șocase cumplit comunitatea în momentul producerii ei. Melissa se juca în curtea casei împreună cu sora ei Sarah, cu doar un an mai mare ca ea, când fusese răpită de un bărbat și vârâtă într-o mașină. Mama fetițelor și tatăl lor vitreg erau în casă, pregătindu-se să plece cu toții la biserică. Alertați de țipetele lui Sarah, părinții au chemat imediat poliția, care a venit imediat la fața locului. În ciuda desfășurărilor de forțe și a implicării întregii comunități, Melissa nu a putut fi salvată, trupul ei neînsuflețit fiind descoperit într-un tomberon de gunoi, cauza morții fiind asfixierea prin strangulare. Pe rochița Melissei s-au găsit mai multe picături de spermă, astfel că s-a întocmit rapid un profil al agresorului ca fiind un deviant sexual. Pe baza indiciilor furnizate de Sarah, coroborate cu mai multe conexiuni logice ale detectivilor ce au cercetat cazul la acea vreme, s-a ajuns la concluzia că ucigașul era unul dintre șoferii de camioane ce tractau mașinile parcate ilegal în zonă. Adunând cei trei suspecți și aliniindu-i în fața lui Sarah, aceasta l-a indicat, fără să ezite, pe Jason Jessup ca fiind bărbatul care a răpit-o pe sora ei.
În toți cei 24 de ani care trecuseră de atunci, Jason și-a susținut cu înverșunare nevinovăția, făcând apeluri peste apeluri. O adevărată bombă s-a produs în momentul în care Jason a reușit să obțină examinarea probei ADN din sperma găsită pe rochița fetiței, reieșind categoric că aceasta nu-i aparținea!
În lumina noii probe, Jason Jessup a cerut eliberarea imediată din închisoare, cerând totodată și despăguri morale de 5 milioane de dolari pentru anii în care fusese privat de libertate. Curtea Supremă se sesizase din oficiu și ceruse procuraturii fie ca în termen de 60 de zile să repună cazul pe rol pentru un nou verdict, fie să renunțe la acuzații.
Miza era una uriașă, iar presiunea mediatică enormă, astfel că procurorul districtual Williams a decis să apeleze la un procuror independent – celebrul Mickey Haller.
Mickey era avocat al apărării până în măduva oaselor și primul impuls a fost să refuze cazul. Ceea ce l-a motivat să accepte a fost dorința lui ascunsă ca fetița lui să-l privească și pe el o dată cu mândrie, ca făcând parte din ”băieții buni”, nu doar pe mama ei, Maggie McPherson, o procuroare redutabilă, cu principii ferme și standarde morale ridicate.
Departe de a fi o marionetă, Mickey și-a impus propriile condiții: va lucra doar după propriile lui reguli, cu echipa aleasă de el și anume cu Maggie McPherson ca al doilea procuror și cu Harry Bosch, fratele lui vitreg, ca detectiv.
Jason Jessup și-a angajat și el un avocat redutabil și ambițios – Clive Royce.
Taberele fiind bine delimitate, a început ”dansul” judiciar.
“M-am întors la masa acuzării, nervos pe mine însumi că-mi pierdusem calmul. M-am așezat și m-am uitat la camera de filmat din boxa juraților. Judecătoarea Breitman aprobase filmarea procesului și a diverselor audieri preliminare, dar numai cu o cameră care să ofere imagini generale pe care să le folosească toate canalele și rețelele.
După câteva minute, judecătoarea a intrat în sala și a început ședința. Una câte una, am trecut prin toate moțiunile apărării, iar hotărârile au fost în mare parte în favoarea noastră fără prea multe discuții în plus. Cea mai importantă a fost moțiunea obișnuită de a respinge cazul pe baza lipsei de probe, pe care judecătoarea a refuzat-o fără alte comentarii. Când Royce a cerut să vorbească, ea a spus că era inutil să mai discute. Era o respingere brutală și mi-a plăcut la nebunie, deși m-am comportat că și cum era doar o chestiune plictisitoare de rutină.”
Modul de lucru al lui Mickey, Harry și Maggie era complet diferit, în concordanță cu personalitatea și principiile fiecăruia. Harry era însetat de dreptate și dorea cu ardoare ca vinovatul să fie pedepsit, Maggie era, ca de obicei, 100% de partea legii, pe când Mickey se simțea de parcă era împărțit în două entități distincte ce se războiau între ele. M-am distrat la un moment dat când, în timpul desfășurării procesului, Mickey s-a referit la echipa lor spunând ”apărarea”, fiind corectat imediat de Maggie care i-a șoptit prompt ”acuzarea”.
Micile împunsături dintre Mickey și Maggie erau încă prezente în discuțiile dintre ei, fiecare apărând valori diferite, Harry realizând abia acum de ce cei doi au divorțat, în ciuda faptului că era evident că încă se iubeau.
Deși intuiția le spunea celor trei că Jessup era vinovat, fiecare dintre ei era încercat de îndoieli și doreau să se asigure că nu va fi condamnat un nevinovat. Procesul nu avea să fie unul simplu, probele fiind dificil de obținut, ținând cont că mama fetițelor, tatăl vitreg, detectivii ce lucraseră la caz și mai mulți martori muriseră între timp. Din fericire, martorul cheie, Sarah, încă trăia, iar Harry a reușit să o localizeze. După moartea Melissei, viața lui Sarah intrase în derivă, fiind o adolescentă-problemă, ulterior fiind arestată de mai multe ori pentru posesie de droguri și prostituție. De curând însă, Sarah reușise să-și pună ordine în viață, renunțase la droguri și își alesese o meserie pe care o practica cu pasiune.
Mickey, Harry și Maggie aveau propria lor teorie despre prezența petei de spermă pe rochița Melissei, însă doar Sarah putea să le-o confirme. Dar va avea oare aceasta curajul să-l înfrunte din nou pe ucigaș, ținând cont că un șoc psihic putea să o destabilizeze din nou?
Evenimentele se precipită dramatic în ultima parte a cărții, se produc noi crime și o nouă ipoteză tulburătoare se conturează. Să nu fi fost vorba de un ucigaș solitar, ci de unul în serie, complet malefic?
Vă invit să descoperiți singuri în carte desfășurarea evenimentelor, pistele urmate și probele descoperite, dacă și cum a fost pedepsit ucigașul.
Recomand cartea tuturor iubitorilor de thrillere!
12 Comments
Oli
Ooo, ce interesanta carte! Felicitari Tyna, superba recenzie si o recomandare irezistibila, am trecut-o pe lista de dorinte! ❤ M-ai facut foarte curioasa cu privire la deznodamantul povestii!
Tyna
Mulțumesc! Mă bucur!
familiasimionescuyahooro
Superba recenzie, Tyna! ❤O ispita extraordinara! Am trecut cartea in wishlist! Multumesc mult pentru recomandarea plina de adrenalina! ❤
Tyna
Mulțumesc! ❤ Cu mult drag! ❤
Geo
O recenzie frumoasa, incitanta si plină de suspans. O poveste foarte încurcată. Sper că au rezolvat cazul. Mulțumesc pentru recomandare!
Tyna
Mulțumesc! Cu plăcere!
anasylvi
Desi in mod normal citesc destul de rar thrillere, nefiind o pasionata a genului, acestea de Michael Connelly par foarte alerte si bine scrise. In orice caz, recenzia ta este foarte convingatoare. Multumesc pentru recomandare si felicitari pentru recenzie!
Tyna
Mulțumesc! Cu drag!
Daniela Balan
Foarte frumoasă,tentantă și captivantă recenzia ! Felicitări ❤️
Tyna
Mulțumesc!
Mirela Barbalata
Ooooo, o recenzie incitanta si ispititoare!!! Felicitari!
Clar imi doresc cartea!
Imi place la nebunie stilul autorului!
Tyna
Mulțumesc! Să o citești cu plăcere!