Delicatese Literare
Recenzii

Păsările dintr-o bună zi de Sally J. Pla, Editura Corint – recenzie

Păsările dintr-o bună zi

(The Someday Birds – 2017)

Sally J. Pla

Editura Corint

An aparitie: 2020
Nr. pagini: 336
Traducere: Alina Dobre
Premii: Dolly Gray Children’s Literature Award 2018, A New York Public Library Best Kids Book of 2017, A Bank Street Best Children’s Book of 2017, Wisconsin Library Association CBA Outstanding Books of the Year selection 2017, A Junior Library Guild Selection for 2017, Dorothy Canfield Fisher Book Award list selection 2018-2019
Nominalizări: Goodreads Choice Award for Middle Grade & Children’s 2017, Maryland Black-Eyed Susan Award 2018-2019, Young Hoosier Book Award nominee
Sally J. Pla a călătorit foarte mult și a trecut, împreună cu cei trei băieți ai săi, prin toate locurile pe care le explorează și eroii acestei cărți. Băiatul ei mijlociu este special și deosebit – ca Charlie – și când era mic nu-i plăceau schimbarea, mâncărurile ciudate și mișcarea continuă.
Ea însăși a fost un copil puțin ciudat, foarte nesigur, într-o lume care are o percepție îngustă despre ceea ce este numit „normal.” Știe ce înseamnă să te temi de aproape orice și să alegi să nu vorbești și să stai mereu singur. În copilăria era descrisă ca fiind prea sensibilă, prea timidă și prea tăcută.
Sally spune că această carte este cadoul ei din toată inima tuturor copiilor diferiți, puși în situații dificile, târâți în călătorii pe care nu le doresc. Este o carte despre acceptarea de sine și despre a învăța cum să te simți mai bine în mediul din jur. Are umor, suflet și păsări… multe păsări. (Charlie adoră păsările și crede cu tărie că învațarea comportamentului acestora este cheia înțelegerii naturii umane.)
A studiat literatura, a lucrat în presă și apoi în învățământul public. A locuit în foarte multe locuri, inclusiv în Franța (pentru că soțul ei este francez). Acum locuiește, împreună cu familia și câinele lor mare și blănos, în sudul Californiei, în mijlocul unor livezi de lămâi.
Păsările dintr-o bună zi – o poveste despre o călătorie, autentică și amuzantă, care ne arată că până și o persoană fără simțăminte poate fi uneori răvășită de un miracol.
CHARLIE NU VREA SĂ SE ÎNTÂMPLE NIMIC COMPLICAT ȘI NEPREVĂZUT ÎN VIAȚA SA. Camera lui Charlie e curată, caietele și creioanele stau aliniate frumos, iar el se simte bine și în siguranță urmându-i neabătut obiceiurile. Dar această viață perfect organizată este dată peste cap de când tatăl lui Charlie, reporter de război, s-a întors rănit din Afghanistan. Când doctorii decid că tatăl său trebuie mutat într-un spital din Virginia, Charlie, care este pasionat de păsări, acceptă să plece într-o lungă și solicitantă călătorie. Urăște călătoriile, dar știe că uneori e mai bine să zboare alături de stol, chiar când stolul e format din frații săi gemeni, obraznici și agitați, o soră mai mare, adolescentă, care e tot timpul cu ochii după băieți, și, apărută ca din senin, o ciudată care poartă o perucă liliachie.
Păsările dintr-o bună zi e un roman pentru copii, și nu numai. Scris extraordinar, în parte ca o relatare a unei călătorii în compania unor țicniți, în parte ca un bildungsroman (roman al formării personalității, mai clar spus, ca la ora de română), este povestea unui copil care înțelege că stolul său este familia.
„Oferindu-ne un amestec de suspans, mister, dramatism și umor, cartea lui Sally J. Pla surprinde și semnificația propriu-zisă, și pe cea simbolică a unei călătorii.“ – Publishers Weekly
„O încântare, de la început până la sfârșit.“ – Booklist
„Pla ne propune un erou memorabil în această carte deopotrivă lirică și amuzantă.“ – Shelf Awareness
„O poveste despre o călătorie, autentică și amuzantă, care ne arată că până și o persoană fără simțăminte poate fi uneori răvășită de un miracol.“ – BookPage.com

Păsările dintr-o bună zi  – un excepțional roman de debut, o poveste fermecătoare, duioasă și amuzantă, o minunată călătorie literară care ne propune să-i însoțim pe Charlie și ”stolul său” de-a latul Americii, având parte de experiențe de neuitat și, în același timp, o călătorie inițiatică, de descoperire și acceptare de sine și de construire și punere într-o lumină nouă a relațiilor cu cei din jur, în special cu propria familie. Stilul de scriere e direct, clar, prietenos, plin de generozitate, empatie și sensibilitate.
Un amestec savuros de aventură, mister, suspans, iubire, umor și magie, o carte pentru toată familia.
Charlie, eroul principal al cărții și totodată personajul narator, este un băiețel deosebit, în vârstă de 12 ani, obsedat de ordine și curățenie, având manifestări obsesiv-compulsive din spectrul autismului (deși nu este precizat în mod explicit acest lucru în carte), poreclit cu drag de către bunica sa ”Don Domestos”, și ținta glumelor inofensive ale fraților săi mai mici, spre exasperarea sa. Este un copil cuminte, inteligent și de o sensibilitate aparte. Pasiunea sa sunt păsările, pasiune pe care o împarte cu tatăl său. Pe mama sa nu și-o aduce aminte, a murit într-un accident pe când el era micuț, cei patru frați – Charlie, sora sa mai mare și cei doi frați mai mici, gemeni – fiind crescuți de tată și de bunica paternă.
Când tatăl – corespondent de război în Afganistan – este grav rănit la cap, echilibrul familiei este aruncat în aer, mai ales când acesta este mutat la un spital din Virginia, iar copiii rămân debusolați acasă. Bunica lor l-a însoțit în Virginia, dar a rugat-o pe Ludmila să îi supravegheze. Cine e Ludmila? Un personaj adorabil, o țicnită plină de tatuaje, cu o perucă roz, care apăruse la spital, vizibil afectată de starea bărbatului și decisă să fie de ajutor. Misterul care plutește în jurul ei se va lămuri pe parcurs, iar povestea ei de viață e copleșitoare.
Ea zâmbește.
– Asta mi-a spus fratele meu Amar, în prima noapte în pivniță, când am știut că suntem în siguranță. Amar m-a bătut pe umăr și mi-a zis: ”Vezi, Mila? Binele există peste tot. Nu contează cât de rele sunt lucrurile, întotdeauna poți să găsești și un pic de bine.”
O hotărâre luată în pripă va avea urmări complet neprevăzute și va fi punctul de plecare al întregii ”trupe” – cei patru frați, un câine cu trei picioare adoptat pe parcurs și ciudata Ludmila – într-o călătorie de la San Diego spre Virginia, pe urmele unei liste de păsări rare pe care o întocmiseră Charlie și tatăl său mai demult, păsări pe care sperau să le vadă o dată în viață.
Acestea sunt ”păsările noastre dintr-o bună zi”:
  • vulturul pleșuv
  • lebăda trompetă
  • bufnița de Virginia
  • cocorul siberian
  • vulturii cu cap roșu
  • emu
  • porumbelul mesager
  • perușul deCarolina
Charlie urăște călătoriile, dar ideea de a găsi păsările de pe listă, convins fiind că astfel îi va face o mare surpriză și bucurie tatălui său, acționează ca o ancoră, făcându-l să accepte să facă acest drum foarte solicitant pentru el, care îi va pune la încercare limitele psihice și emoționale.
Patru mii de kilometri, inițial cu o mașinuță minusculă, iar apoi cu Bătrâna Geta, o rulotă ”venerabilă”, în compania unor personaje zăpăcite, dar pe care nu ai cum să nu le îndrăgești. Pe parcursul acestora vom ”bifa” repere culturale și turistice: Observatorul cu radiații infraroșii din Wyoming; Parcul Național Yellowstone; Little Bighorn, unde s-a dat marea bătălie dintre indieni și trupele conduse de generalul Custer; Muntele Rushmore; Muzeul Field din Chicago; comunitatea Amish din Pennsylvania; Muzeul Colonial Williamsburg; sanctuarul Marsh din Virginia, dar și altele, pe care vă las să le descoperiți.
Însoțindu-i pe protagoniștii cărții, avem parte de distracție, de aventură, de mici miracole, ne amuzăm și ne emoționăm. Ne ies în cale oameni deosebiți, aflăm informații interesante pe măsură ce vizităm obiectivele turistice aflate în drumul nostru, dar, mai ales, aflăm foarte multe lucruri inedite despre păsări.
Iubitorii de păsări, de călătorii, de cărți în care sunt exploatate relațiile speciale de familie, de povești cu personaje atipice, vor adora această carte!
Mă gândesc la toți oamenii pe care i-am cunoscut în excursie. În mare, au fost mai mult oameni buni decât răi. Dr. Joan de la Observator, arătându-mi bufnițele și stelele și împrumutându-ne-o pe Bătrâna Geta, rulota mirositoare. Apoi cuplul acela drăguț de la Little Big Horn. Doamna cu papagali de la Wall Drug. Asistenta care mi-a bandajat piciorul la parcul acvatic. Prietenii Ludmilei (…), ornitologul de la Muzeul Field. Și mai ales noul meu prieten, Rodney.
Tata n-o să mă creadă când o să îi spun că am traversat întreaga țară și am vorbit cu toți acești oameni noi. Că am avut discuții întregi cu unii dintre ei. O să-i arăt mai târziu lista mea de oameni.
Și o să-i arăt lista de păsări dintr-o bună zi. Abia aștept să vorbesc cu el despre tot ce am văzut.

Cartea Păsările dintr-o bună zi de Sally J. Pla poate fi comandată de pe edituracorint.ro, libris.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii, prezentări și articole Editura Corint

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *