Polly și Buster. Vrăjitoarea rebelă & Monstrul sentimental de Sally Rippin, Editura Humanitas, Colectia Humanitas Junior – recenzie
Polly și Buster. Vrăjitoarea rebelă & Monstrul sentimental
(Polly and Buster: The Wayward Witch & the Feelings Monster – 2017)
Autor: Sally Rippin
Ilustraţii: Sally Rippin
Editura Humanitas
Colectia Humanitas Junior
An aparitie: 2019
Pagini: 292
Număr de pagini: 286
Traducere din engleză de: Nicoleta Drăghiceanu
Seria Polly and Buster
1. Polly și Buster. Vrăjitoarea rebelă & Monstrul sentimental – Polly and Buster: The Wayward Witch & the Feelings Monster – 2017
2. Polly și Buster. Misterul pietrelor magice – Polly and Buster: The Mystery of the Magic Stones – 2018
SALLY RIPPIN este un om mare care îşi aminteşte exact cum e să fii copil. Acesta este unul dintre motivele pentru care cărţile ei sunt atât de îndrăgite în toată lumea. A scris peste şaizeci de cărţi pentru copii, inclusiv bestsellerurile Billie B Brown şi Hey Jack! Cărţile lui Sally s‑au vândut în peste patru milioane de exemplare, ceea ce e suficient cât să facă un monstru să explodeze de bucurie.
Sally Rippin a scris peste 60 de cărţi pentru copii, vândute în 4 milioane de exemplare în întreaga lume.
Cine a mai auzit de o vrăjitoare şi un monstru care să fie prieteni? Toată lumea ştie că vrăjitoarele nu se amestecă cu monştrii!
Micuţa vrăjitoare Polly şi Buster, monstrul haios, care îşi schimbă culoarea în funcţie de starea sufletească, sunt prieteni dintotdeauna. Dar ăsta e secretul lor şi numai al lor. Până într-o zi, când, pe neaşteptate, totul se schimbă…
„Vrăjitoarea rebelă & monstrul sentimental“ este lectura perfectă pentru micii cititori care nu mai sunt chiar la început de drum. Dincolo de povestea amuzantă a vrăjitoarei Polly şi a celui mai bun prieten al ei, monstrul Buster, acest prim volum al seriei se opreşte şi asupra unor teme importante – familia, prietenia, dificultăţile de învăţare, loialitatea, toleranţa, emoţiile, bullying-ul, prejudecăţile – pe care le tratează cu tact şi fără emfază. O carte fermecătoare despre cele mai importante valori din viaţa unui copil, scrisă cu inteligenţă şi haz.
„Polly și Buster. Vrăjitoarea rebelă & Monstrul sentimental” este o carte minunată pentru copii și preadolescenți, care poate fi citită cu plăcere la orice vârstă, întrucât ne vorbește despre una dintre marile comori care există pe lume – prietenia.
Autoarea Sally Rippin conturează o lume magică, populată de vrăjitoare și monștri. Aceste două rase magice atât de diferite se privesc unii pe alții cu multă reținere, ba pe alocuri chiar cu ură. Deși împart același oraș, vrăjitoarele și monștrii rar se amestecă, învață la școli diferite și au destule prejudecăți unii față de alții.
Polly este o mică vrăjitoare care trăiește alături de mama ei și de sora mai mare, Winifred. Tatăl fetelor a pierit într-un accident minier, în care și-au pierdut viața mai mulți membri ai comunității. Polly își dorește mult să fie o vrăjitoare ca toate celelalte, însă ea are dificultăți de învățare: nu se poate concentra niciodată suficient la ora de poțiuni, atenția îi e distrasă ușor și uneori are impresia că literele dansează pe foaie. Acesta este motivul principal pentru care colegii săi nu o înțeleg și, cel mai adesea, nu o acceptă. Polly visează să fie populară și să se priceapă mai bine la vrăji. Ea are o fire artistică și talent la desen. Cel mai bun prieten al ei, încă din copilărie, este vecinul de alături, monstrul pe nume Buster. Nici el nu se încadrează în tiparul rezervat monștrilor: este foarte sentimental și asta se vede. La propriu. Când Buster experimentează sentimente diferite, înfățișarea sa se schimbă: e mare și strălucitor atunci când e fericit, dar devine mic și cenușiu când e trist, de exemplu. El încearcă să ascundă asta de ceilalți monștri, care l-ar lua în râs pentru sensibilitatea sa.
Cei doi copii magici stau de obicei de vorbă într-un copac dintre curțile lor după ore și se simt foarte fericiți unul în compania celuilalt, dar trebuie să facă din asta un secret. Societatea nu vede cu ochi buni prietenia dintre vrăjitoare și monștri.
Inevitabilul se produce, la un moment dat. Întâlnindu-se întâmplător la muzeu, în timpul unei vizite școlare, Buster nu își poate ascunde fericirea și se dă de gol. Polly, însoțită de superficiala sa colegă Malorie, asistă neputincioasă la tratamentul urât aplicat de către ceilalți monștri lui Buster, până când nu-și mai poate controla furia și face o vrajă foarte puternică, din pur instinct. Acesta este momentul care declanșează o serie întreagă de acțiuni, cu consecințe foarte importante pentru viața celor doi prieteni, dar și a întregii comunități.
Autoarea atinge cu multă sensibilitate și umor teme importante prezente în societatea noastră: prejudecățile, dificultățile de învățare, bullying-ul și, mai ales, superficialitatea multora, limitarea lor. Ea subliniază faptul că, de cele mai multe ori, copiii vor imita atitudinile mărginite și intolerante ale părinților sau ale anumitor membri ai anturajului, dacă nu au ei înșiși forța de caracter să gândească cu mintea proprie și să își asculte conștiința și glasul inimii.
Ea pătrunde cu dibăcie în zona celor neînțeleși și judecați greșit, din diverse motive, principalul fiind acela că nu se aliniază la șabloanele considerate uzuale. Din păcate, copiii se confruntă de la vârste mici cu astfel de probleme, iar nici în lumea adulților lucrurile nu stau cu mult mai bine, mulți fiind siliți să disimuleze, oameni cu multe calități încercând de multe ori să devină altceva decât sunt, numai de dragul unei așa-zise integrări sociale.
Copiii considerați adesea cu dificultăți de învățare sunt cel puțin la fel de inteligenți ca și ceilalți, însă calitățile lor sunt de multe ori neexplorate de un sistem de educație destul de robotizat, bazat pe memorare și mai puțin pe creativitate.
Din fericire, există și oameni cu mintea deschisă, dispuși să privească dincolo de aparențe. În această carte, profesoara Spinnaker, care reprezintă acel profesor înțelept, cu menire de dascăl, care vede valoarea dincolo de aparențe și știe să îndrume elevii ieșiți din tipare înspre a-și descoperi adevăratul potențial.
O lectură pe care o recomand cu tot dragul nu numai copiilor, cât și adulților, pentru a-și aminti lucruri uitate, despre valoarea prieteniei, mai ales.
Coperta este foarte atrăgătoare, cu o cromatică elegantă, în tonuri de alb, albastru și argintiu, iar grafica foarte bine executată, cu desene elocvente și un font foarte prietenos.
Vă invit cu drag să descoperiți povestea lui Polly și a lui Buster!
„Polly pleacă de la Academie abia târându-și picioarele la sfârșitul unei alte zile lungi de școală, cu rucsacul doldora de cărți și cu pantofii cei noi pătați de bucăți de broască.
Lui Polly îi e așa de ciuda că nu e bună la făcut vrăji. Nimeni nu vrea să fie în echipa cu ea. Pe ce pune mâna strică. Polly se preface că nu-i pasă că nici măcar o vrăjitoare de la Academia de Vrăji și Farmece a Doamnei Madden nu vrea să fie prietenă cu ea, dar în adâncul-adancului sufletului ei mic îi pasă. Foarte, foarte mult.
Ce bine că îl am pe Buster! își amintește ea. Lui Buster nu-i pasă că nu sunt bună la nimic. Lui Buster îi place de mine orice-ar fi.
Buster e cel mai bun și mai bun prieten al lui Polly din toată lumea, ceea ce ar fi un lucru minunat dacă ar fi vrăjitoare sau vrăjitor.
Dar Buster e monstru.
Polly și Buster se prefac că nu sunt prieteni.
La urmă urmei, cine a mai auzit că o vrăjitoare să fie prietenă cu un monstru? Dacă Polly și Buster trec unul pe lângă altul pe stradă, nu-și spun nici măcar „bună”.”
12 Comments
Mirela Barbalata
Eeeee, ce poveste minunată!!! Și o recenzie plină de căldură!
Mulțumesc pentru frumoasa recomandare! Vreau să citesc cartea . Cum ai zis și tu, chiar poate fi citită și de adulți. Oricând putem învăța ceva .
anasylvi
Sigur ca da, adultii sunt si ei tentati sa uite anumite lucruri importante! Multumesc mult!
Tyna
Ce recenzie emoționantă! Foarte frumos ai punctat ideile! Cred că mi-ar plăcea mult această carte, plină de tâlc! Mulțumesc pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Waw, incantatoare recenzie, Ana! Emotionanta!❤Imi place foarte mult. Felicitari si multumesc mult pentru deosebita recomandare!❤
anasylvi
Cu mult drag, Carmen! Si eu iti multumesc mult, e o poveste foarte frumoasa!
anasylvi
Sunt sigura ca ti-ar placea, multumesc mult!
Geo
Cât de frumoasa pare! Îmi place mult recenzia ta! Povestea este tare drăguța! ❤️
anasylvi
Sunt sigura ca ti-ar placea! Imbratisari calduroase!
Oli
O recenzie fermecatoare, cum sunt sigura ca e si cartea, felicitari Ana! Se vede ca ti-a placut, si mie imi place genul asta de carti, care pot fi citite la orice varsta, o lectura pentru toata familia, multumesc pentru recomandare!
anasylvi
Asa este, o lectura pentru toti, o recomand cu drag! Multumesc!
Daniela Balan
Frumoasă, tentantă și emoționantă recenzia ! Felicitări ❤️
anasylvi
Multumesc mult!