Portocala sângerie – Harriet Tyce – Editura Litera – Colecția Buzz Books – recenzie
Portocala sângerie
(Blood Orange – 2019)
Harriet Tyce
Editura Litera
Colecția Buzz Books
An apariție: 2021
Nr. pagini: 336
Traducerea: Andreea Năstase
Harriet Tyce s-a născut și a crescut la Edinburgh. A studiat literatura engleză la Oxford University, apoi dreptul la City University, după care a fost avocat de drept penal timp de aproape zece ani. Mai târziu, a început să scrie și a absolvit un masterat de scriere creativă (ficțiune polițistă) la University of East Anglia. A debutat în 2019 cu romanul Portocala sângerie (Blood Orange), urmat, în 2020, de Minciuni mortale (The Lies You Told). Locuiește în nordul Londrei, împreună cu soțul și copiii.
La finalul fiecărei zile de muncă, avocata Alison Bailey se oprește cu colegii într-un bar, la un pahar de vin urmat de încă unul, și încă unul, până când devin mult prea multe și își pierde controlul. Partidele de sex scurte și brutale cu Patrick îi pigmentează viața. Fiecare dintre ele este ultima, numai că data viitoare tentația este prea puternică. În timpul acesta, soțul ei, Carl, are grijă de fetița lor, pentru că ea este o mamă pe care nu se poate baza.
Tocmai când lucrurile o iau razna în viața personală, Alison primește primul ei dosar de omor. Distinsa, impecabila Madeleine și-a ucis cu cruzime soțul. La început, fapta apare ca inexplicabilă. Iar atunci când, în sfârșit, soția criminală acceptă să vorbească, realitatea se dovedește a fi un coșmar.
Va reuși Alison să obțină pentru Madeleine încadrarea cea mai favorabilă și pedeapsa minimă? Va reuși să-și pună ordine în viața de familie? Iar Carl, este el soțul inocent și devotat care vrea să pară?
O carte despre lipsa devotamentului în căsnicie, despre impulsuri nestăpânite, despre violența domestică și pierderea respectului de sine. Dincolo de toate acestea, este un thriller psihologic cu o intrigă plină de răsturnări de situație șocante și cu un final absolut neașteptat.
„Harriet Tyce aduce thrillerului domestic un nou nivel de întunecime viscerală, care dă dependență. Obsesia, dorința de răzbunare, pofta trupească și crima domină paginile acestei cărți în care o avocată încearcă să-și controleze viața în timp ce propriile porniri o sabotează. Șocant și fascinant… pur și simplu nu m-am putut opri din citit. Bravo!“ – Sarah Pinborough, autoarea bestsellerului Prin ochii ei
„Portocala sângerie m-a făcut să întorc frenetic pagină după pagină, disperată să aflu ce se întâmplă mai departe. O lectură superbă, compulsivă.“ – Tess Gerritsen
„Portocala sângerie” de Harriet Tyce este un thriller captivant care aduce în prim plan familia, relațiile defectuoase dintre soți, minciunile și secretele care apar între partenerii unei casnicii nefericite, dar și consecințele tulburătoare ale dorințelor trupești bizare duse la extrem. O poveste plină de tensiune, cu laturi psihologice bine conturate ce se desfășoară în agitata și bulversanta lume a avocaților!
După cinsprezece ani de practică, făcând numeroase sacrificii în ceea ce privește viața de familie, Alison Wood primește, în sfârșit, primul ei caz de omor, ca avocat pledant. Este căsătorită cu Carl, un bărbat pe care l-a iubit și încă îl mai iubește, deși acesta, rămas fără job, având jumătate de normă ca terapeut în psihologie, s-a depărtat de ea, refuzând orice intimitate, îndreptându-si compulsiv atenția către fiica lor în vârstă de șase ani, Matilda, pe care o crește mai mult singur, încercând parcă să-i arate copilului că el este un părinte mult mai bun decât Alison.
Carl are resentimente față de Alison, care și-a urmat visul, dar și față de situația în care l-a pus viața, odată cu jobul pierzându-și locul de mascul în familie. O tăcere politicoasă aparentă, reproșuri ascunse sub priviri fixe, insinuări mai mult sau mai puțin voalate, toate acestea arată că sub masca de tată perfect și soț adorabil sălășluiește ceva întunecat, diabolic.
Drept urmare, Alison se aruncă într-o relație și mai bizară, departe de ochii lui Carl și ai colegilor, bazată strict pe sex, cu îndrumătorul ei, un avocat renumit, șarmant, dar mare fustangiu, cu care are o legătură la fel de nocivă ca și relația cu soțul ei. Chiar dacă bea prea mult, se face de râs, este neîmplinită, privată de iubire, cu stima de sine la pământ, Alison mai posedă unele momente de luciditate în care își dă seama de greșelile ei, încearcă să repare situația de acasă și implicit relația cu soțul ei, deși acesta refuză orice cale și încercare de comunicare.
Cazul de omor care i se atribuie lui Alison este cel al unei femei, Madeleine Smith, care este găsită, mânjită de sânge, lângă trupul soțului său, ucis prin înjunghieri repetate, în somn. Pe măsură ce se desfășoară interogatoriile necesare construirii apărării Madeleinei, suspecta principală în acest caz de omor, Alison descoperă că între viața sa și cea a inculpatei există numeroase similitudini, situații care s-au desfășurat după același tipic, mai ales în ceea ce privește comportamentul soților lor: toate hotărârile în familie erau luate doar de partea masculină, ele nu aveau niciun drept în ceea ce privește deciziile legate de cuplu, nu mai corespundeau standardelor partenerilor, se lăsau dominate și manipulate de către aceștia, erau oarbe față de furia care mocnea sub înfățișarea celor care, cândva, reprezentaseră jumătățile lor.
Toate acestea o fac pe Alison să-și pună întrebări, să conștientizeze greșelile pe care le face în viața ei și să înțeleagă că monștrii din oameni sunt greu de ucis și că pentru a-i învinge trebuie să găsească în adâncul ei puterea de a spune NU, dar și puterea de a o lua de la capăt.
Ce secrete tulburătoare ascunde umila Madeleine, care este misterul ce învăluie gesturile și pornirile nefirești ale soțului lui Alison și care este lanțul de evenimente ce elucidează enigmele din viața celor două femei, vă las pe voi să aflați citind aceasta poveste tulburătoare pe care o recomand cu multă plăcere. Mie mi-a plăcut mult!
„Începi prin a-ți aprinde o țigară. Fumul se ridică în rotocoale până spre tavan. Ți se oprește în gât când inhalezi prima dată, înainte să-ți între în plămâni și apoi în fluxul sangvin, cu o furnicătură plăcută. Lași țigara în scrumieră ca să pregătești scena. În genunchi, pe canapea, te apleci peste spătar și legi sfoara de rafturi. Fumul îți intră în ochi, te ustură. Înfășori sfoara într-o eșarfă de mătase, ca să nu fie aspră și tragi de ea o dată, de două ori, ca să te asiguri că este bine fixată. Ai mai făcut chestia asta. Ai exersat, ai încercat. Ai măsurat totul pentru calibrarea perfectă. Doar atât, nu mai mult. Fără cădere. Nu avem nevoie decât de puțină moarte. (…) În spatele ușii încuiate, doar tu și apogeul glorios la care ești pe punctul să ajungi. La numai câteva bătăi de inimă distanță. „
12 Comments
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia ! Felicitări ❤️
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc frumos, Daniela! ❤️
Oli
Foarte interesant subiect! Super recenzie, foarte frumoasa si tentanta, felicitari Carmen si multumesc pentru recomandare, sunt foarte curioasa in privinta deznodamantului!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc mult, Oli, cu mare drag! ❤️Deznodământul este unul luminos pentru protagonista! ❤️
anasylvi
Intensa, deosebita recenzia! Multumesc!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc și eu, Ana, cu drag! ❤️
Tyna
Waw, foarte ispititoare recenzia! Mulțumesc mult pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc mult, Tyna, cu mare drag! ❤️❤️
Mirela Barbălată
Multumesc pentru recomandare! (´ิ ❥ ´ิ♡)
Iar mă ispitești !
Felicitări pentru recenzie!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc, Mirela, cu mare drag! ❤️
Geo
Incitant subiect. O recenzie foarte frumoasă. Mulțumesc Carmen, felicitări!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc, Geo, cu drag!