Delicatese Literare
Recenzii

Portretul unei spioane, de Daniel Silva, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie

Portretul unei spioane

(Portrait of a Spy – 2011)

Daniel Silva

Editura Litera

Colecția Buzz Books

An apariție: 2021

Nr. pagini: 480

Traducerea: Dana-Ligia Ilin

DANIEL SILVA este un autor premiat, ale cărui romane, devenite bestselleruri, s-au aflat în mod constant pe locul 1 în topul revistei New York Times.

A publicat: The Unlikely Spy, The Mark of the Assassin, The Marching Season, The Kill Artist, Asasinul englez (The English Assassin), The Confessor, A Death in Vienna, Prince of Fire, The Messenger, The Secret Servant, Moscow Rules, The Defector, The Rembrandt Affair, Portrait of a Spy, The Fallen Angel, The English Girl, The Heist, The English Spy, Văduva neagră (The Black Widow), House of Spies, Cealaltă femeie (The Other Woman) și Fata cea nouă (The New Girl).

Pentru Gabriel Allon și soția lui, Chiara, trebuia să fie începutul unui weekend romantic la Londra. Dar nimic nu este atât de simplu, nici măcar în timpul liber, când ești spion și asasin de meserie.

Atentatele cu bombă de la Paris și Copenhaga l-au adus pe Gabriel la limita nervilor. Așadar, când observă un bărbat cu unele dintre trăsăturile specifice teroriștilor sinucigași, îl urmărește prin Covent Garden. Hotărât să împiedice posibilul carnaj, Gabriel își scoate pistolul, dar este trântit la pământ de doi polițiști în civil. O clipă mai târziu se trezește într-o scenă desprinsă din cel mai cumplit coșmar al său.

De pe străzile New Yorkului și Londrei până în peisajul necruțător al deșertului saudit, Gabriel Allon înfruntă un ucigaș de o ferocitate fără seamăn. Este o întrecere pe care nu are dreptul s-o piardă...

Portretul unei spioane” de Daniel Silva este un thriller de spionaj provocator care captivează de la prima pagină până la final! Veți avea parte de o intrigă deosebită în care lumea controversată a spionajului, terorismul și arta se împletesc ingenios, rezultând o poveste incitantî, plină de suspans!

Nu este prima carte cu și despre spioni pe care am citit-o, dar pot spune ca Gabriel Allon – protagonistul acestei cărți, m-a impresionat aproape la fel de tare ca protagoniștii seriei „Vrabia roșie„, Nate și Dominika. Gabriel este o legendă a spionajului israelian, un tip disciplinat, eficace care gândește rapid și își stăpânește perfect emoțiile. În același suflet există și o altă latură, extrem de rară în lumea dură a spionilor, sensibilitatea, emoția pură, încântarea și dragostea cu care pictează sau restaurează tablouri celebre! Mi-a plăcut mult acest contrast al personalității lui – dur, dar și sensibil, analitic dar și visător, ceea ce îl face să pară real și credibil.

Permiteți-mi însă să vă spun câteva cuvinte despre intriga complexă a acestui roman. Amenințarea jihadismului s-a extins precum un cancer! Trei atentate desfășurate la câteva minute unul de celalalt, în trei capitale importante ale Europei, Londra, Paris, Copenhaga, toate trei executate de atentatori sinucigași aduc cu ele haosul, durerea și moartea unor oameni nevinovați! Guvernele și serviciile de informații ale marilor puteri mondiale se pun în mișcare, isterizate de  nebunia musulmană. Gabriel Allon este cel mai cunoscut asasin al spionajului israelian, retras oficial din activitate. Trăiește liniștit, împreună cu cele două mari iubiri ale lui, soția – frumoasa Chiara, și pictura, în Cornwall, Anglia. Au vrut să lase în urmă trecutul lor pătat cu sânge, de foști agenți operativi, schimbându-l cu simplitatea și frumusețea vieții de la țară. Și au reușit, până la atentatul din Londra, unde, Gabriel, aflându-se împreună cu Chiara, într-un weekend romantic, a încercat să dejoace planurile teroriștilor. Eșecul misiunii, dat de intervenția incompetentă a forțelor de ordine, îl pune în situația de a fi recunoscut și reactivat ca agent operativ, adică exact situația pe care nu și-o dorește!

Astfel că, în urma discuțiilor dintre foștii sefi ai serviciilor secrete americane și israeliene, punctate cu dansul și echilibristica de rigoare în arta negocierii geopolitice, Gabriel Allon devine  conducătorul unui grup  de spionaj ce își propune să-l lichideze pe cel care coordonează aceste atacuri jihadiste. Doar că acest cap al terorismului islamic este ca o nălucă, stăpânește perfect arta spionajului și are ca și ascunzătoare Sfertul Pustiu (Nisipurile) din Arabia Saudită, o zonă de deșert populată de al-Qaeda, beduini și teroriști, un loc în care îți pierzi nu doar trupul ci și sufletul! Astfel, celebrul spion trebuie să găsească soluția perfectă cu cele mai mici riscuri, făcând slalom printre dorințele americanilor, cerințele israelienilor și amenințarea jihadistă! Și luând în considerare faptul că pentru a detona bombe, teroriștilor le trebuie bani pe care și-i procurau din tranzacții cu obiecte de artă, bani care nu  pot proveni de la oricine, ci de la cineva cu trecut jihadist, credibil din toate punctele de vedere, misiunea lui Gabriel pare imposibilă! Imposibilul devine posibil când Ari Shamron, fostul șef al serviciilor israeliene de spionaj, propune pentru racolare, un nume, un nume ce reînvie o bucată din trecutul  pe care Gabriel se chinuie să-l lase în urmă!

Va reuși Gabriel să creeze un „fals măiestrit „și să oprească comploturile agresive jihadiste? Și dacă da, cu ce preț?

Fragment:

„Ministrul francez de interne a sosit în mai puțin de zece minute de la explozie. Văzând măcelul, a declarat: «Bagdadul a venit la Paris». Peste șaptesprezece minute, Bagdadul a ajuns în Grădinile Tivoli din Copenhaga, unde, la ora 12.03, al doilea atentator s-a aruncat în aer în mijlocul unui grup mare de copii care așteptau nerăbdători să urce în montagnes russes. Serviciul danez de securitate, PET, a stabilit rapid că shahid-ul s-a născut la Copenhaga, a mers la școli daneze și era însurat cu o daneză. Nu părea să-l fi deranjat faptul că propriii copii mergeau la aceeași școală cu victimele sale. Pentru profesioniștii securității din întreaga Europa, acesta era scenariul de coșmar transpus în fapt – atacuri coordonate și foarte sofisticate, care păreau să fie plănuite și executate de un creier iscusit. Se temeau ca teroriștii aveau să atace din nou în curând, cu toate că le scăpau două informații esențiale. Nu știau unde. Și nu știau când.”

Cărțile din colecția Buzz Books pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.rolibrarie.net

Recenzii și prezentări cărți din Colecția Buzz Books

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *