Poveste muzicală de Crăciun de Cristina Andone, Editura Nemira, colecția Nemi – recenzie
Poveste muzicală de Crăciun
Cristina Andone
Ilustrații: Thea Olteanu, Adriana Gheorghe, Sebastian Oprita
Editura Nemira
Colecție: Nemi
An apariție: 2018
Nr. pagini: 56
Ediție cartonată
Cristina Andone este scriitor, activist educațional și trainer de creativitate. Cărțile sale, Poveșți din Pădurea Muzicală, vândute în 120.000 de exemplare, își propun să îi familiarizeze pe copii cu muzica clasică printr-o metodă pedagogică originală: ‘audit de brand muzical’. Cele nouă cărți despre muzica marilor compozitori împletesc planificarea strategică de marketing cu teoria muzicală în niște povești armonioase, cu miez. Țelul autorului este de a coborî muzica clasică de pe piedestalul culturii înalte și de a o aduce pe raftul de jucării. Altfel, Cristina tocmai a terminat un roman despre cum să-ti dai demisia din publicitate și are în lucru o carte despre ii. Colecția ei etnografică poate fi admirată atât în ilustrațiile din noua carte, Enescu și hora razelor de soare, cât și în cadrul atelierelor de carte organizate în București și în țară.
Cristina Andone, autoarea seriei „Povești din Pădurea Muzicală”, reînvie în această carte magia poveștilor de Crăciun cu trei povești minunate: „Uvertura fulgilor curioși”, „Când vine Moșul?” și „Dimineața de Crăciun”.
Ca întotdeauna, poveștile își propun să-i familiarizeze pe cei mici cu universul muzicii clasice, îmbinând frumusețea textului cu armonia sunetelor.
Colecția „Povești din Pădurea Muzicală” reprezintă o serie de povești pentru copii scrise de Cristina Andone, ale căror personaje principale sunt cei mai mari compozitori ai lumii. Cărțile, original ilustrate de Adriana Gheorghe, Sebastian Oprită și Thea Olteanu, îi vor „împrieteni” pe copii cu muzica clasică, oferindu-le, într-un mod accesibil, informații esențiale pentru cultură lor generală.
Un concept foarte interesant, seria poveștilor muzicale își propune să familiarizeze copiii cu muzica clasică, cu operele marilor compozitori.
Educația muzicală se face, citind cartea, într-un mod prietenos și accesibil, nu dintr-o dată, dar poveste după poveste, noțiune cu noțiune, se formează o temelie pe care se poate construi.
Cartea Poveste muzicală de Crăciun de Cristina Andone, minunat ilustrată de , , e o bijuterie literară în sine, începând de la copertă și superbele ilustrații, până la, bineînțeles, conținutul plin de miez și savoare.
Prima poveste din carte, ”Uvertura fulgilor curioși”, ne poartă în Pădurea muzicală în Ajunul Crăciunului, când simpatici fulgi de nea se grăbeau să-i netezeasca drumul lui Moș Crăciun. Însotindu-i pe aceștia în zborul lor, îi întâlnim și cunoaștem pe spiridușii pădurii: Vivaldi, Bach, Mozart (cu al lui iepuraș Alegretto), Chopin, Beethoven – ce îl căuta pe Ludwig cel mic, un pui de leu năzdrăvan – Ceaikovski și Strauss, spiridușul cel elegant.
Astfel, cunoscându-i pe spiriduși în timp ce se pregăteau de Crăciun împodobindu-și brăduții, copiii se vor familiariza cu numele titanilor muzicii clasice.
Cea de-a doua poveste, „Când vine Moșul?”, îl are în prim plan pe puiul de leu Ludwig – leul lui Beethoven – care aflase că un anume moș urma să vină în acea noapte în Pădurea muzicală, când toți vor dormi și nu vor prinde de veste, intrând pe coș pe furiș și fugind apoi ajutat de renii lui zburători, dar nu venea decât după ce adormea toată lumea, iar spionii lui, elfii, mergeau înainte să vadă dacă puii dorm liniștiți.
Fiind la primul lui Crăciun, nu înțelesese prea bine micul Ludwig care e treaba cu moșul ăsta, dar nu i se părea lucru curat, așa că va lua el măsuri să-l împiedice să umble așa, prin case, noaptea, când lumea doarme. Ce va urma, rămâne să aflați citind cartea! Și ce se întâmplă oare dacă moșul se supără, iar darurile rămâne să le împartă elful Solfegiu, dar care nu știa ce dar anume e pregătit pentru fiecare, căci nu știa nici să scrie, nici să citească, nici etichetele de cadou, și nici partituri muzicale, în ciuda numelui său.
O poveste amuzantă și foarte simpatică!
În cea de-a treia poveste, ”Dimineața de Crăciun”, vedem ce cadouri a primit fiecare: Bach, spiridușul cel înțelept și harnic, a primit… o eșarfă cu parfum de violete, Vivaldi, un frac roz de bal, și tot așa, fiecare descoperea cadou după cadou, unul mai nepotrivit ca altul. Oare ce-o fi asta? se miră toți.
Ce deznodământ are povestea, veți afla! Până la urmă, totul se termină cu bine, că doar e Crăciunul, iar despre târgurile de Crăciun se pare că din Pădurea muzicală a pornit ideea.
Care era cadoul „corect” pentru fiecare și ce semnificație avea pentru destinatarul său, rămâne de descoperit.
Nu încheiem cartea muzicală fără a asculta puțină… muzică! Și avem de unde alege! În lista muzicală de Crăciun (de la finalul cărții ), ne sunt recomandate:
„Muzica nu va salva lumea. Dar o va face mult, mult mai frumoasă.” – Cristina Andone
O carte minunată, pe care o recomand cu drag!
Cartea Poveste muzicală de Crăciun de Cristina Andone poate fi comandată de pe nemira.ro, nemi.ro, libris.ro, elefant, librarie.net, emag.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro
Recenzii și prezentări cărți pentru copii
Recenzii și prezentări cărți de Crăciun
12 Comments
Simionescu Carmen
Minunata recenzie și recomandare!❤ Felicitari si multumesc, Oli!❤
Oli
Mulțumesc mult! Cu drag!
Mirela Barbălată
Eeee, ce faină este!!!
Oli
Mulțumesc! E frumoasă și originală!
ialinascrie
Interesanta recenzia! Felicitari! Te invit sa citesti ultimul meu articol despre cadourile de Craciun- ialinascrie.wordpress.com
Oli
Mulțumesc !
Tyna
Minunată recenzie! Mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Mulțumesc ! Cu mult drag !
anasylvi
Foarte frumoasa cartea, pentru a-i familiariza pe copii cu marii compozitori dar si a-i bucura cu o poveste de Craciun. Sugestiile muzicale sunt binevenite!
Geo
Ce drăguță!
Geo
Frumușică. ❤️ Mulțumim, Oli, îmi place mult prezentarea.
Mirela Barbălată
Ooo,deosebită carte! Povești minunate, încântătoare pentru sufletele celor mici și nu numai. În această perioadă și noi, adulții, avem nevoie de povesti ce ne întorc în timp, ne aduc aminte de copilărie.
Felicitări, Oli, pentru frumoasa recenzie! <3<3