Povestea Maiei – seria Cele șapte surori de Lucinda Riley, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie
Povestea Maiei
(The Seven Sisters – 2014)
Lucinda Riley
Editura Litera
Colecția Blue Moon
Traducere din limba engleză: Gabriela Tănase
Nr.pagini: 510
An apariție: 2019
Lucinda Riley s-a născut în Irlanda și, după o carieră timpurie ca actriță de film, teatru și televiziune, a scris prima carte la 24 de ani. Cărțile ei au fost traduse în peste 30 de limbi și s-au vândut în peste 15 milioane de exemplare. Printre bestsellerurile Lucindei Riley se numără Secretul orhideei (Hothouse Flower), The Girl on the Cliff, Grădina cu lavandă (The Light Behind the Window / The Lavender Garden), Trandafirul nopții (The Midnight Rose), Secretul Helenei (The Olive Tree), etc. Lucinda lucrează în prezent la seria The Seven Sisters, care urmărește povestea unor surori adoptate și se bazează alegoric pe mitologia vestitei constelații.
Primele cinci volume, Povestea Maiei (The Seven Sisters), Sora furtună (The Storm Sister), The Shadow Sister, The Pearl Sister și The Moon Sister au fost bestselleuri, ocupând locul 1 în topurile din Europa. Volumul al șaselea, The Sun Sister, a apărut în 2019. O companie de producție de la Hollywood s-a arătat interesată de achiziționarea drepturilor pentru un serial TV de mai multe sezoane.
Seria Cele șapte surori (The Seven Sisters)
1. Povestea Maiei – The Seven Sisters – 2014
2. Sora Furtună – The Storm Sister – 2015 – prezentare
3. Sora Umbră. Povestea lui Star – The Shadow Sister – 2016 – prezentare
4. Sora Perlă. Povestea lui Cece – The Pearl Sister – 2017 – prezentare
5. Sora Lună. Povestea lui Tiggy The Moon Sister – 2018 – prezentare
6. Sora soare – The Sun Sister – 2019 – prezentare
7. Sora pierdută – The Missing Sister – 2021 – prezentare
Maia D’Aplièse și surorile sale se adună în casa copilăriei – un castel fabulos, izolat, situat pe malul lacului Geneva –, după ce află că tatăl lor iubit, care le-a adoptat pe când erau foarte mici, a murit. Fiecare soră primește un indiciu cu privire la adevărata ei moștenire – un indiciu care o va purta pe Maia tocmai la Rio de Janeiro, în Brazilia. Odată ajunsă acolo, ea începe să pună cap la cap piesele propriei povești.
Cu optzeci de ani în urmă, în orașul Rio, în anii 1920, tatăl Izabelei Bonifacio aspiră ca fiica lui să se căsătorească cu un aristocrat. Între timp, arhitectul Heitor da Silva Costa plănuiește crearea unei statui uriașe, numite Hristos Mântuitorul, și va călători la Paris pentru a găsi sculptorul potrivit pentru a-și finaliza viziunea. Izabela – pasionată și dornică să vadă lumea – îl convinge pe tatăl ei să-i permită să-l însoțească în Europa înainte de a se căsători. Acolo, la studioul lui Paul Landowski și în cafenelele din Montparnasse, îl întâlnește pe tânărul sculptor Laurent Brouilly și își dă seama imediat că viața ei nu va mai fi niciodată la fel...
„Riley a scris o nouă saga de familie captivantă și cu o intrigă complicată, care prezintă atitudinile istorice și culturale ale timpului și locului în care trăiesc personajele sale… O carte care îi va încânta atât pe amatorii de povești romantice, cât și pe iubitorii de ficțiuni istorice.“ – Library Journal
„Riley este o povestitoare talentată care întrețese în carțile sale elemente istorice cu întâmplări imaginate. O poveste fascinantă, uimitoare, prima dintr-o nouă serie care explorează mitologia din spatele constelației Pleiadelor, Cele șapte surori le va stârni cititorilor curiozitatea de a afla mai multe.“ – Booklist
Povestea Maiei este prima carte din seria „Cele șapte surori”, o saga de familie captivantă și plină de încântare. Cel puțin, acest volum este un preambul incitant la tot ce va urma. Romanul este scris în stilul caracteristic al Lucindei Riley, lejer, plin de căldură și sensibilitate iar povestea este seducătoare, dar și surprinzătoare, atât datorită subiectului interesant și emoționant, dar și datorită cadrului de fundal al întregii intrigi. Pe tot parcursul lecturii, am simțit o profunzime aparte, puternică. Este o poveste despre familie, despre puterea iubirii dincolo de timp, despre pierdere, descoperirea de sine, speranță și vindecare. Deși ficțiune, povestea se bazează pe informații istorice reale, autoarea dând dovadă de mult zel atunci când s-a documentat pentru a da viață unor personaje puternice, cu povești de viață intense, fascinante. Mi-a plăcut modul cum scriitoarea a reușit să creeze o poveste caldă, plină de romantism și savoare, pe fundal istoric și mitologic. Totul a plecat de la ideea de a scrie o serie de cărți bazate pe constelația ” Cele șapte surori” din Pleiade. Iar de la o simplă idee până la o adevărată călătorie nu a mai fost decât un pas! De asemenea, mi-a plăcut coperta în varianta română, dându-mi senzația de imensitate, frumusețe, nemărginire 🙂.
„Deși legați de pământ, unii aspiră să se înalțe la stele” spunea Oscar Wilde . Iar povestea Maiei, dar și a Izabelei, întărește și mai mult acest fundament. Cele două eroine, Maia, cea din prezent, și Izabela, cea din trecut, își spun povestea, pe rând, la ani distanță una de cealaltă, unite, iremediabil, de o forță puternică, ce avea să le contureze pe deplin destinul. Diferite ca și personalitate, dar asemănătoare atât fizic cât și sufletește, Maia și Izabela ni se înfățișează atât de real încât le simți emoțiile, suferi, te bucuri alături de ele.
Maia – personajul principal feminin din prezent – este o tânără de 30 de ani, frumoasă, realizată pe plan profesional, înconjurată de oameni minunați dar cu o viață tristă. Un secret teribil îi bântuie sufletul, vina o macină, devenind treptat o persoană retrasă, fără o viață socială, fără speranță. Singura ei alinare este familia: cele cinci surori – Ally, Star, CeCe, Tiggy și Electra – , tatăl lor, Pa Salt, Marina, dădaca și Claudia, menajera. Deși surorile și-au croit un drum departe de casă, Maia este singura care rămâne acasă, la Atlantida, casa părintească din Elveția, un loc de basm și feeric, ” un regat magic” creat de Pa Salt pentru prințesele sale.
„Castelul, construit spre sfârșitul secolului al XVIII- lea în stil Ludovic XV, crea o imagine a eleganței și a grandorii. Înalt, cu patru etaje, în pereții lui groși de un roz pal se deschideau ferestre mari acoperite cu obloane, iar deasupra se întindea acoperișul roșu, din țiglă, cu turnulețe la capete. În interior era luxos și modern mobilat, covoare groase pe jos și canapele comode pline de perne. Noi, fetele, aveam dormitoarele la ultimul etaj, unde beneficiam de o priveliște superbă spre lac și grădini.”
Aici, a crescut, alături de surorile ei, într-o armonie aproape perfectă, înconjurată fiind de dragostea Marinei și a Claudiei, dar mai ales a celui pe care îl iubea, admira și venera, Pa Salt, tatăl adoptiv. Deși mai tot timpul plecat, acesta a știut să fructifice puținele momente petrecute în preajma fiicelor sale. Un bărbat misterios, plin de secrete, cu o viață intensă, bogat financiar dar și sufletește, Pa Salt a adoptat cele șase fetițe, fiindu-le tată și prieten, oferindu-le un trai frumos, dar mai ales o șansă la viață.
„Pa Salt ne adoptase pe toate, încă din fașă, din toate cele patru colțuri ale lumii, luându-ne sub aripa lui protectoare. Fiecare dintre noi eram, așa cum îi plăcea tatei să spună , specială, diferită…..toate fetele lui. Ne botezase cu numele celor șapte stele din constelația lui favorită, Șapte surori (Pleiadele), Maia fiind prima și cea mai mare dintre ele.”
Vestea morții tatălui lor cade ca un trăsnet, mai ales pentru Maia. Deși șocată, ea este conștientă că în sarcina ei cade greul, acum. Ca soră mai mare, dintotdeauna s-a simțit responsabilă pentru surorile mai mici, păstrându-și sângele rece în diferite ocazii, fiind puternică oricât de greu i-ar fi fost, iar acum nimic nu se schimbă. Ea trebuie să le dea vestea tristă surorilor sale. Partea și mai dureroasă este faptul că nici una nu va asista la înmormântare, aceasta fiind de altfel ultima dorință a tatălui lor.
Reunite, pentru comemorare, pe moșia grandioasă și impunătoare, cele șase surori vor avea parte de încă o surpriză din partea lui Pa Salt. Așa cum le-a călăuzit pașii în timpul vieții, chiar și de la distanță, și de această dată, tatăl are grijă de „fetele” lui. Doar că de data aceasta, grija părintească, moștenirea lăsată, avea să le schimbe definitiv viața.
Deși financiar, surorile au fost asigurate, Pa Salt a intuit că ele au nevoie de mai mult, iar cunoașterea originilor lor ar fi un nou început pentru fiecare în parte. Așa cum le-a educat, să fie responsabile, să muncească, să lupte pentru visele lor, și acum, Pa Salt le îndrumă pașii fără a le da foarte multe informații.
Maia și surorile sale primesc moștenire o „splendidă sculptură” , de fapt, o sferă armilară sau Astrolab sub forma unui glob „având gravate pe el continentele și fiind prins într-o țepușă subțire, tot din metal, cu o săgeată în vârf. Circumferința acestuia era înconjurată de încă un cerc cu cele douăsprezece semne zodiacale.”
Ce semnifică această sculptură? De ce Pa Salt le-a lăsat moștenire celor șase surori această ciudată și fascinantă sferă? Cu ajutorul avocatului familiei, Maia și surorile sale află că sfera armilară era folosită de vechii greci pentru a determina pozitia stelelor și a afla timpul în cursul unei zile. Iar acest lucru este un prim indiciu pe care tatăl lor le lasă spre descoperire, cu atât mai mult cu cât pe sferă erau gravate numele fetelor dar și unul străin – Merope – alături de niște numere, mai exact coordonate. Alături de această fantastică sculptură, Maia și surorile sale primesc câte o scrisoare, ca un mesaj de despărțire, din partea tatălui lor.
Maia, este prima care decide să citească scrisoarea, sperând că așa va înțelege acțiunile tatălui și, de ce nu, misterul numelui Merope. Numai că mesajul lăsat de Pa Salt o aruncă pe Maia într-o tristețe imensă și o derută și mai mare. Mesajul este plin de căldură, dar în același timp ambiguu și ciudat. Este oare posibil ca tatăl ei să-i fi cunoscut secretul?
„Presupun că, din cauza experienței tale de viață de până acum, ți-ai pierdut încrederea în natura umană. Mult iubita mea Maia, crede-mă că și eu am trecut prin asta, ruinându-mi viața în tinerețe. Totuși, am învățat în toți acești ani petrecuți pe pământ că există mii de oameni cu inima plină de bunătate. Trebuie să ai încredere în bunătatea care există în fiecare dintre noi. Numai atunci vei putea trăi și iubi cu tot sufletul.”
Deși nu are încredere în ea, Maia simte în adâncul sufletului că trebuie să se avânte în vâltoarea vieții. Astfel, ajutată de indiciile oferite de sfera armilară, Maia își descoperă originile, ironic, tocmai în Brazilia, la Rio de Janeiro, un loc pe care visa să -l viziteze. Un amalgam de emoții o încearcă: teamă, nedumerire, uimire, curiozitate. Pe de o parte își dorește să afle mai multe despre trecutul ei, pe de altă parte este nesigură. Dar cum nimic nu e întâmplător, o cunoștință din trecutul pe care nu dorea să și-l amintească, o determină să ia decizia care îi va schimba definitiv viața. Plecarea ei grăbită în Brazilia va surprinde pe toată lumea, dar mai ales pe ea însăși. Pentru prima dată, după mulți ani, ia inițiativa, acționează fără a analiza situația. Fără să bănuiască, Maia fuge de un trecut dureros pentru a se îndrepta către un alt trecut.
Indiferent de ceea ce va descoperi, Maia este hotărâtă să se bucure de fiecare clipă, cu atât mai mult cu cât vorbește foarte bine limba acestei țări. Având un talent deosebit la limbile străine, de aici și succesul ei ca traducător, Maia a avut însă, dintotdeauna, o afinitate deosebită pentru limba portugheză. Acesta este un alt motiv pentru care, de la început, s-a simțit ca acasă, deși era pe meleaguri străine. Aici, ajutată de un celebru scriitor brazilian a cărui ultim succes literar i l-a tradus în limba franceză, Maia pornește, iată, în călătoria vieții ei.
Indiciile oferite de Pa Salt o duc la un conac vechi, dărăpănat, în care locuiește Beatriz, o bătrână ursuză și Yara, menajera sa.
Din acest moment povestea ia amploare. Prin intermediul unor scrisori, ajutată de Yara și Floriano, scriitorul brazilian, Maia reușește să pătrundă în lumea plină de culoare și strălucire a anilor 1920-1930, face cunoștință cu personalități celebre din Europa și Brazilia, dar mai ales, o cunoaște pe Izabela, o tânără frumoasă, plină de viață, cu personalitate, rebelă și totuși atât de candidă.
Fiica unică a unui brazilian de origine italiană, Izabela este nevoită să asiste la aspirațiile nebunești ale tatălui său, un om bun la suflet, de altfel, om de afaceri ager, isteț, dar cu un mare defect: originile sale. Oricât de mult succes are pe plan financiar, Antonio Bonifacio își dorește intrarea în lumea de vază a Braziliei, de aici și visul de a-și vedea fiica căsătorită cu un aristocrat.
În ciuda opoziției sale, Izabela, la presiunea tatălui, va accepta cererea în căsătorie a tânărului Gustavo, membru al unei familii aristocratice cunoscute și cu vechime din Brazilia. Acesta va fi cucerit iremediabil de frumusețea tinerei, dorind-o cu ardoare, conștient fiind că uniunea dintre ei ar fi benefică de ambele părți. Îndrăgostit nebunește, Gustavo acceptă ca Izabela să călătorească în Europa, să cunoască lumea, să simtă strălucirea și farmecul unei lumi total diferite de cea a lor. Din păcate, nu avea de unde ști, că tocmai el, o va arunca pe Izabela în brațele destinului. Gustavo își ia rămas bun de la Izabela, copilul, plin de viață, inocent, dar avea să se căsătorească, după câteva luni, cu Izabela, femeia puternică, dar cu sufletul rupt în două.
Nu am să vă dau mai multe detalii despre povestea Izabelei. Sper doar că v-am făcut suficient de curioși încât să citiți cartea. Vă spun însă că povestea Izabelei se concentrează în jurul construcției lui Cristos Mântuitorul, celebra statuie de pe malul muntelui Corcovado de deasupra orașului Rio de Janeiro. Este absolut minunat modul cum autoarea a reușit să construiască intriga, îmbinând cele două povești, din prezent și trecut, având ca element comun impunătoarea statuie. Detaliile istorice despre proiectarea și construcția acesteia aduc un plus de farmec cărții. Simți că ești parte din poveste, că totul este real. Galeria de personaje este impresionantă. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Dar cum totul are un început, există și un sfârșit.
Deși personajul Maia nu este atât de bine conturat, cred că autoarea a lăsat, intenționat, povestea din trecut în prim plan pentru a o cunoaște pe Maia în profunzime, doar la final, prin intermediul celei care îi va trasa destinul: Izabela Bonifacio. Doar cunoscând povestea tristă a Izabelei, sacrificiile acesteia, din și pentru iubire, Maia a putut să se redescopere pe sine, să se trezească la viață, să facă pace cu trecutul, să se ierte și să se vindece pentru a-și da o nouă șansă la fericire. A fugit de trecut, ca, până la urmă, trecutul să fie cel care o va salva.
Povestea Maiei este povestea de iubire care triumfă sub orice formă, este despre toleranță, iertare, curaj și speranță.
„Să nu lași teama să-ți hotărască soarta” îi transmite Pa Salt Maiei, în mesajul de despărțire. După o călătorie lungă plină de durere, tristețe, farmec și încântare, Maia poate spune că a lăsat teama în urmă și a învățat să creadă din nou în iubire.
Care este povestea Izabelei, ce legătură este între ea și Maia și care este acel secret tulburător pe care îl ascunde aceasta din urmă, vă las pe voi să descoperiți.
Vă recomand cu căldură această carte iar eu aștept cu nerăbdare și următoarele volume. Sunt tare curioasa să aflu prin ce locuri minunate ne va purta autoarea dar mai ales cine este Merope? Vă amintiți? Al șaptelea nume gravat pe sfera armilară deși au fost adoptate doar șase fetițe.
10 Comments
anasylvi
Se vede ca ti-a placut mult lectura, pe mine m-a cucerit recenzia, mai ales ca actiunea merge pana in Brazlia, o tara care imi place in mod deosebit. Multumesc pentru frumoasa recomandare!
Mirela Barbălată
Mulțumesc!
Da, mi-a plăcut mult!
Oli
Waww, superba recenzie, Mirela! Ce poveste frumoasa, cu multe ramificatii! Ai punctat minunat ideile si felul in care ai perceput-o pe Maia, felicitari!! Abia astept sa citesc si eu cartea!
Mirela Barbălată
Mulțumesc!
Este superbă povestea!
Balan Daniela
Am citit câteva cărți ale autoarei și mi-au plăcut foarte mult! Foarte frumoasă ,tentantă și captivantă recenzia!felicitări ❤️
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Daniela!
Tyna
Superbă recenzie! Felicitări! M-ai convins pe deplin că este o serie minunată! Noroc că am deja cartea, o să o citesc cât mai curând. Sper să apară cât mai repede și restul volumelor din serie. Mulțumesc pentru recomandare!
Mirela Barbălată
Mulțumesc!
Este frumoasă povestea .
Şi eu sper să apară cât mai repede celelalte volume .
Lacrima
Mi-a placut povestea, frumoasa recenzia! Sunt curioasa ce secrete ascund celelalte fete si tind sa cred ca tatal lor nu este mort.
Mirela Barbălată
Mulțumesc!
Nu m-am gândit la varianta aceasta dar sigur vom avea surprize in ceea ce-l priveşte pe Pa Salt .