Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Povestea planetei albastre de Andri Snaer Magnason, Editura Paralela 45

Povestea planetei albastre

Andri Snaer Magnason

Editura Paralela 45

Literatură pentru copii & Adolescenți
Colecția: Cercul de lectură și scriere creativă
An apariție: 2017
Nr. pagini: 128
Titlu original: The Story of the Blue Planet
Traducerea: Ianina Marinescu
Ilustrații: Áslaug Jónsdóttir
Andri Snaer Magnason, născut pe 14 iulie 1973 în Reykjavík, este unul dintre cei mai celebri tineri scriitori islandezi. Scrie romane, poezii, piese de teatru, nuvele și eseuri. Opera sa a fost publicată sau jucată pe scenă în peste 30 de țări. În 2002, Love Star a fost numit „Romanul Anului” de către librarii islandezi și a fost nominalizat la Marele Premiu Literar Islandez. Povestea planetei albastre s-a tradus în peste 22 de țări și a fost prima carte pentru copii care a primit cea mai înaltă distincție literară din Islanda. A fost recompensată și cu premiul UKLA în 2014.
Povestea planetei albastre – roman publicat în 22 de țări și distins cu numeroase premii literare!

Brimir și Hulda sunt cei mai buni prieteni care trăiesc pe o mică insulă pe o frumoasă planetă albastră, unde sunt doar copii și nu adulți. Planeta lor este sălbatică și uneori periculoasă, dar totul este la îndemână, totul e gratis, toți sunt prieteni între ei și fiecare nouă zi este mai interesantă decât ultima.
După introducere, ”A fost odată ca niciodată o planetă albastră”, urmează 22 de povestiri captivante și interesante, cu peripeții și aventuri, descoperiri de lucruri noi, iar printre rânduri sunt cu dibăcie strecurate învățăminte și mesaje pentru copii.
”Și povestea începe pe o mică insulă din marele ocean, cu puțin înainte de trezirea anuală a fluturilor. Era o zi frumoasă de vară, iar Birimir se plimba de-a lungul plajei cu nisip negru, adunând cochilii și aruncând cu pietre pe suprafața apei. Înainta încet printre cuiburile pinguinilor, mergând în zigzag prin mulțime, cu mare atenție să nu calce pe ouăle lor.
Birimir se ducea să-i arate prietenei lui Hulda o piatră frumoasă pe care o găsise în apropiere de Munții Albaștri.”
”Pe planeta albastră copiii aveau parte de nenumărate aventuri. Puteau să urmărească licurici în întuneric sau să se cațere pe crestele stâncoase și să sară în apele calde. Puteau să culeagă scioci pe plajă sau să se uite la țestoase cum se târăsc pe mal și-și depun ouăle. Pe crestele înalte era plin de cuiburi de păsări și de ghețari albi și reci care se prăbușeau în mare, crăpându-se și făcându-se bucățele.”
Într-o zi, o rachetă spațială, pilotată de un adult ciudat, se prăbușește pe plajă. Bărbatul adult le pare haios copiilor, cu cămașa sa înflorată și cu o servietă gri în mână. Cartea sa de vizită susține că este „Bucurel Ziurel – agent călător și vânzător de aspiratoare și praf de stele, dar mai ales aducător de bucurie și împlinitor de vise”. Dar oare așa o fi?

”- Salutare, măi copii! Pe mine mă cheamă Bucurel Ziurel și sunt cel mai trăsnit din lume: Pot să fac orice, pentru că, dați-mi voie să vă spun, sunt cel mai cool tip care a pus vreodată piciorul pe această planetă albastră! (…)
– Sunteți atât de incredibili de norocoși că ați fost aleși pentru o ofertă specială! Am să fac să vi se împlinească visele cele mai dragi.”
Hmmm, sună ciudat de cunoscut, ca una din acele reclame false de care ne izbim tot timpul…
Bucurel Ziurel promite să le facă viața de o sută de ori mai multă distracție cu pulbere de fluturi activată de soare. Treptat, copiii sunt atât de îndrăgostiți de noile lor jocuri, încât uită toate activitățile simple pe care le-au iubit. Iar prețul plătit se dovedește a fi mult prea mare – chiar tinerețea lor.
Iar pentru că doar ziua aveau parte de distracție, Bucurel Ziurel rezolvă problema: ia un cui mare și bate soarele în cui deasupra insulei copiilor. Aceștia au fost cum nu se poate mai încântați, fără să realizeze ce se întâmplă de cealaltă parte a planetei, dacă la ei e tot timpul soare…
În timpul unei competiții de zbor, Hulda și Brimir zboară prea sus la soare și se înalță spre cealaltă parte a planetei, unde descoperă că este întuneric tot timpul, iar copiii sunt bolnavi și palizi.
”- La început ni s-a părut foarte frumos, că aveam mereu luna și stelele, dar apoi au început să se adune norii. De atunci, cerul a fpst ori negru ca smoala, ori gri închis, și am stat aici la foc gândindu-ne la fluturii care pot să zboare numai când e soare. Dar aici nu mai e niciodată soare. (…)
Totul e atât de urât și groaznic când nu strălucește soarele.”
Hulda și Brimir realizează că, fără ajutorul lor, copiii de acolo vor muri, dar mai întâi trebuie să se întoarcă pe insula lor și să-și convingă prietenii că Bucurel Ziurel nu este tot ce pare.
Dar stați fără grijă, copiii vor rezolva în cele din urmă problema, plătindu-i lui Bucurel Ziurel cu aceeași monedă, dar dând în același timp dovadă de multă ingeniozitate și aptitudini strategice, găsind o rezolvare optimă a situației.
Este o aventură fantastică, foarte frumos spusă și ilustrată, într-un stil simplu și direct care va merge la sufletul copiilor, dar nu numai. Avem de-a face cu o mulțime de animale sălbatice, păianjeni păroși giganți, insecte otrăvitoare, copaci urlători, călătorii periculoase și jocuri și înțelegeri care pot să nu fie inofensive. Din toate, copiii au de învățat – află lucruri noi și iau  adevărate lecții de viață – astfel încât fiecare să poată fi un învingător!
O extraordinară poveste despre copilărie, magie, generozitate, alegeri, egoism și sacrificiu, ”Povestea Plantei Albastre” va încânta și va provoca cititori de toate vârstele.

 Cartea Povestea planetei albastre de Andri Snaer Magnason poate fi comandată site-ul Editura Paralela 45, ca și de pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro.

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *