Procesul margaretelor de Issabela Cotelin, Editura Siono – recenzie
Procesul margaretelor
Issabela Cotelin
Editura: Siono
An aparitie: 2022
Nr. Pagini: 218
Issabela Cotelin creează o complexitate de situații ce decurg firesc, în care omul apare raportat la macrocosmos, dar nu reușește să evadeze. De fapt, în centrul romanului său este femeia.
Construit pe două planuri paralele (…), iubirea dublă a Iuliei Apostol se desfășoară în „spațiul laborator” creat de autoare, în colțuri dintr-un univers prefigurat, retoric, metaforic. Perspectiva narativă, în care din iubirea firească apare o alta, o „complementaritate”, cum ea însăși o definește în roman, aduce cu sine „sentimente ce nu-mi păreau omenești, ce ieșeau năvalnic din mine, necunoscute”. Și totuși întoarcerea la realismul obiectiv, lipsit de magia descoperită, vine tot firesc când descoperă acea stea nebănuită și o margaretă printre florile primite.
E un ciudat amestec de ficțiune și realitate, dar scris în cheie proprie, încât să nu mai vrei să deslușești unde începe una și unde se sfârşeşte cealaltă. E atât de frumos și de curat scris, încât pare un psalm închinat iubirii. Issabela Cotelin e un prozator cu discurs epic, captivant, atentă la problematica existențială și ordinea morală a lumii post-moderne, dar având propria axiologie, propria viziune cosmic-literară. Romanul de față nu aspiră la totalitate, nu conturează lumi ficționale, dar cuprinde bogăția și frumusețea unei vieți, chiar și imaginare.
Procesul margaretelor, publicată sub egida editurii Editurii Siono, este un tablou literar expresiv, pictat de condeiul plin de tandrețe al autoarei Issabela Cotelin, pe a cărui pânză se văd, și se simt, imaginile unei vieți fictive și, totuși, reale, ale unui om frumos sufletește, pe care însă destinul îl aruncă în plasa amăgirilor emoționale.
Narațiunea, îmbrăcată în profunzime și candoare, este redată sub forma unei depoziții în fața unui Judecător și a unor Jurați, iar cea care își pledează cauza este o tânără de 27 de ani, care se află într-un proces de vindecare și regăsire de sine.
Iulia, eroina poveștii, devine prizoniera propriilor emoții atunci când află că suferă de infertilitate secundară. Nu își dorise în mod deosebit copii, dar vestea primită o schimbă complet, lumea sa capătând, brusc, alte forme, inexplicabile chiar și pentru ea. Acest diagnostic medical îi rupe sufletul în două, dar, mai ales, o aruncă într-o lume singulară, separată de cea trăită până atunci alături de soțul său, Alex. Se detașează de trăirile celor din jur și își face o analiză a propriei vieți. Astfel, dincolo de pânza încâlcită a durerii, descoperă o realitate dură și tristă: nu este fericită. Are o căsnicie liniștită alături de un bărbat calm, inteligent, lipsit însă de romantism. Își iubește soțul, dar își dorește și are nevoie de mai mult.
Foc și pasiune, iureș și vâltoare, o descătușare și evadare din propria temniță emoțională, pe toate le va trăi alături de Vlad, un bărbat distant și pasional deopotrivă, venit de nicăieri și, totuși, în carne și oase, ironic, coleg de servici cu Alex. Vlad și momentele petrecute alături de acesta îi oferă alinarea de care sufletul ei are nevoie, chiar dacă una efemeră. Trăiește o viață dublă, dar se simte vie. Prin fiecare mușchi al corpului ei clocotesc iubirea și pasiunea, iar prin fiecare por al pielii simte nevoia pentru stabilitate și siguranță. Paradoxal, Vlad și Alex se completează reciproc oferindu-i ceea ce forul său interior caută până la epuizare. Va reuși însă Iulia să găsească lumina la capătul acestui drum aparent interminabil? Este mai puternică pasiunea decât iubirea?
,,De ce, domnule Judecător, tânjim atât de mult după tot ce nu putem avea? Și, mai ales, de ce când căpătăm ce ne-am dorit, nu regăsim gustul patimii cu care am visat? De ce visele prea târziu împlinite au gustul sec al unei tristeți oarecare?”
Iulia este o eroină îmbrăcată în gânduri amare, dorințe și iluzii deșarte, dar și clipe senine și speranțe. Pornește într-o călătorie emoțională apăsătoare pentru a se regăsi pe sine, pentru a redescoperi frumusețea și magia unei iubiri calde și profunde. În fața unui tribunal fictiv, unul al florilor, situat dincolo de timp și spațiu, Iulia se destăinuie cu sinceritate dând frâu liber propriului zbucium interior, asumându-și acțiunile și deciziile luate. Procesul margaretelor dezvăluie o Viață ca un caleidoscop format din bucăți sparte de vise și dorințe, adunate laolată, rotite și încrucișate violent pentru a oferi, în cele din urmă, persoanei care o deține, Iuliei în acest caz, calea spre împlinire sufletească.
Procesul margaretelor este un amestec duios și cald deopotrivă de trăire și eliberare sufletească, zâmbet și tristețe, este o călătorie a sufletului prin trecut și prezent, este povestea durerilor tăcute, a lacrimilor neplânse, o poveste ce descrie atât fragilitatea emoțională, cât și lupta interioară a Femeii atunci când viața o aruncă pe culmile disperării.
,,Se zice, domnule Judecător, că vieții trebuie să-i ceri mult, ca să aibă de unde să-ți dea măcar jumătate din cât i-ai cerut. Eu i-am cerut iubire și ea mi-a dat un condamnat la viață fără vină. Cel mai frumos din lume. Cu executare. Un fapt ce anulează orice judecată sine die. Dar, pentru eventuale acuzații prezente sau viitoare, am acceptat să-mi pledez propria cauză prin această mărturie.”
10 Comments
Tyna
Un subiect interesant și o recenzie foarte frumoasă și sensibilă! Mulțumesc pentru recomandare!
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Tyna!
Este o poveste frumoasă și sensibilă, scrisă minunat.
anasylvi
Issabela Cotelin aduce, in fiecare roman de-al sau, un omagiu omului obisnuit si, mai ales, femeii si feminitatii in multiplele ei ipostaze. Felicitari pentru recenzia deosebita! E o lectura care le va merge la suflet multora.
Mirela Barbălată
Multumesc, Ana!
Mi-a plăcut cartea, povestea din spatele cuvintelor, am îndrăgit-o pe Iulia .
Issabela
Mulțumesc mult, Mirela, ai prins esența și ai scris așa frumos și limpede, încât cred că m-ai fi făcut curioasă, dacă nu știam cartea ❤
Mirela Barbălată
Multumesc pentru vizită!
Mă bucur că am cunoscut-o pe Iulia, pe care am îndrăgit-o și înțeles-o; ai reușit să transmiți foarte bine mesajul poveștii, gândurile și zbuciumul sufletesc al , lupta sa pentru eliberare și împlinire sufletească.
Felicitări pentru carte!
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și emoționantă recenzia! Mulțumesc pentru recomandare ❤️
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Daniela!
Oli
O recenzie plină de emoție si căldură, multumesc pentru recomandarea deosebita!
Mirela Barbălată
Multumesc, Oli!