Delicatese Literare
Recenzii

Proiectul Zero de Lavinia Calina, Editura Librex Publishing – recenzie

Lavinia Calina

Editura Librex Publishing

Număr de pagini: 232
Data apariție: Mai 2017
Proiectul Zero, de Lavinia Calina, este primul volum al Seriei Proiectul Zero.
Pharma Zet, cel mai mare producător de medicamente din România, se pregătește de lansarea unui nou produs revoluționar capabil să repună în funcțiune celulele moarte.
Pentru ca totul să decurgă conform planului, urmele experimentelor realizate pentru crearea noului produs trebuie înlăturate înainte ca imaginea firmei să fie afectată. Un grup de oameni este trimis pentru a înlătura orice dovadă şi pentru a se asigura că nimeni nu va vorbi vreodată despre Proiectul Zero.
O poveste despre corupție, putere, răzbunare şi o armă biologică capabilă să distrugă întreaga omenire.
Țin minte că prima carte citită, de această autoare, a fost „Zona zero”. O carte impresionantă, foarte alertă și plină de suspans și pericole, de monștrii, care îți pune răbdarea la grea încercare. O carte care m-a ținut pe marginea abruptă a prăpastiei de la început și până la sfârșit.
Acum, sunt bucuroasă că autoarea a scris această carte, o avanpremieră a Zonei zero…
Un început care îți deschide multe posibilități, care te face să te întrebi ce a declanșat toate acele monstruozități? Prologul cărții are loc în Noiembrie, 2002.
„Fiecare poveste are un început. Poveștile de dragoste încep cu un tip ce zărește printre picăturile de ploaie o fată ce se adăpostește în stația de autobuz. Dramele încep cu ploaia care bate în fereastra unui spital în timp ce o mamă își strânge pentru ultima dată copilul în brațe. Poveștile amuzante încep cu doi prieteni mahmuri împărțind o umbrelă ruptă. Toate poveștile se nasc pe timp de ploaie… mai ales cele de groază.
Toate poveștile de groază încep într-o noapte cu furtună, de ce ar fi asta diferită?”
Dar acesta este singurul moment al cărții care mi-a adus un zâmbet pe față. În rest, am stat cu inima-n gât și cu pulsul mărit cam toată cartea.
„Iar el avea acum probleme din plin. Se lăsase condus de partenerul său într-un contract ce păruse avantajos la început, dar când descoperise laturile ascunse dorise să se retragă. Problema era că odată semnat contractul nu mai era cale de întoarcere.”
Exact ca în viața reală, nu? Probleme peste tot, urmărind avantajele nu conștientizezi exact care sunt dezavantajele și ajungi să regreți … Tardiv, poate că nu mai ai cale de întoarcere… dar încerci.
„Toate poveștile de groază încep pe un astfel de timp. Pe timp de ploaie se ivesc cele mai negre coșmaruri, cele mai grave catastrofe au loc pe timp de ploaie, cei mai cumpliți monștrii se nasc pe timp de ploaie.”
O viață de om se pierde pe timp de ploaie…
Acțiunea romanului se continuă 13 ani mai târziu, în Octombrie 2015, la Timișoara… unde îl cunoaștem pe Adrian – un bărbat de 31 de ani, care simte că viața lui s-a dus de râpă odată cu divorțul. O viață plină de lipsuri, de restricții și sărăcie, pentru Adrian, sora lui Mia și cele două fete gemene ale acesteia. 
În paralel, facem cunoștință cu Nadia care este iubita patronului de la Pharma Zet. O tipă superficială la prima vedere…
De la un telefon… drumurile celor doi se intersectează, atunci când aceasta îl sună plictisită pentru un interviu…
„CV-ul lui nici nu avea poză, deci probabil avea să se trezească cu cine știe ce ciudat. Singurul motiv pentru care-l păstrase printre cei selectați era vârsta și faptul că avea stagiul militar realizat.”
Ceva nu prea este în regulă cu acest interviu, dar pentru moment, Adrian nu stă să cântărească cu atenție avantajele și dezavantajele.
O acțiune complexă, cu dedesubturi care ies la iveală ușor ușor, cu oameni cărora nu le pasă peste ce cadavre calcă atâta timp cât planurile lor au câștig de cauză. O lectură interesantă despre corupție, despre șantaj și profituri personale.
Toate acestea descrise cu atâta ușurință încât ai tendința de a-ți scutura capul pentru a îți putea pune ideile în ordine. Acțiunea romanului este lină dar nu lentă; curge de la o imagine la alta, alcătuind per total, un tablou care te înfioară.
Mia, care-și iubește fratele, nu vrea decât ce este mai bine pentru el:
„Fratele ei merita să aibă parte de o a doua șansă, de un nou început în viață. Ciudat cum viața lui începea exact când a ei era pe cale să se sfârșească.”
Îmi place modul în care autoarea își conturează personajele, par atât de reale, că ar putea fi oricare dintre oamenii pe care îi vedem pe stradă. Sunt credibili, reali!
Nadia, are și ea secretele ei. Deși este iubita unui om bogat și puternic…
„Nu ținea la el, de fapt nu ținea la nimeni. Câteodată se ura pentru faptul că inima ei nu putea să accepte pe nimeni, dar era mai bine așa. Cel puțin așa nu suferea, cel puțin așa se putea concentra la planul ei și asupra prezentului.”
Care îi este planul? Asta rămâne de descoperit pe parcursul cărții…
„- Mi-ai distrus viața, murmură, ridicând ceașca în aer ca pentru un toast. Acum eu am s-o distrug pe a ta!”
Este mai mult decât evident că discutăm aici despre o răzbunare! Dar, întrebarea este… pe cine vrea Nadia să se răzbune? Ce motive ar avea? Cum i-a fost distrusă viața?
Testul final pentru angajare, proba practică, efectiv îi îngrozește pe mulți dintre ei. Este înfiorătoare: monștrii sub forma unor copii, atrași de sânge și hotărâți să-i mazilească pe cei 15 bărbați… Cine supraviețuiește acestei lupte pe viață și pe moarte? Pradă contra vânător… După toată această atrocitate, Adrian și încă o persoană renunță. Dar… cum soarta de multe ori este crudă…
„- Cred că discursul Rahelei i-a convins. 
– Eh, a spus și ea săraca ce știe. Inocența din glasul ei probabil și-a făcut efectul… faptul că ea chiar crede ce spune ajută mult.”
O temă foarte interesantă și controversată a ales autoarea. Cea a testării medicamentelor pe animale și apoi pe oameni… Un subiect extrem de sensibil, care de multe ori nu este menționat sau este trecut sub tăcere… Cel puțin, eșecurile.
Fiecare dintre membrii echipei de pază are câte un motiv pentru care a acceptat această slujbă, câte o persoană care merită sacrificiul lor… inclusiv Adrian, a cărei hotărâre se schimbă când află că sora lui are cancer și că tratamentul pentru această boală costă cu mult peste posibilitățile lui.
Adrian și Nadia, sunt două personalități antagonice, fiecare având planurile sale în numele cărora se sacrifică. Fiecare având țeluri care merită îndeplinite. Sunt personajele principale ale cărții, sunt în centrul acțiunii pagină după pagină. Care sunt poveștile lor vă las pe voi să descoperiți.
O lectură mai mult decât incitantă și captivantă, care mi-a dat posibilitatea să am o viziune mai completă despre ceea ce s-a întâmplat în perioada premergătoare celei din „Zona zero”.
O carte uimitoare! Foarte bine scrisă, alertă și cu multe răsturnări de situație. O carte în care un personaj bun poate deveni rău, iar un personaj rău putem realiza că nu este cu adevărat atât de rău pe cât credeam la început. Motivațiile sunt totul! O carte care-ți pune nervii la încercare, care nu-ți permite să o lași din mână până la final!
Un final neașteptat din anumite puncte de vedere, previzibil din altele. Un sfârșit cu care ești și nu ești de acord.
Momentul în care Adrian realizează că Nadia lucrează pe două planuri este exact clipa în care m-am întrebat cine este de fapt, Nadia? 
Citiți cartea! Multe întrebări își vor afla răspunsul…
„Atunci, acolo, în acel moment, în acea zi frumoasă de primăvară, băiatul realiză că lumea avea să se schimbe și că nimic nu mai avea să fie la fel vreodată. Acela era doar începutul.”
O carte care se citește cu sufletul la gură, pe care o urăști și o iubești în același timp. O carte de 10!
Cartea Proiectul Zero de Lavinia Calina poate fi comandată de pe site-ul Librex

Recenzii cărți Lavinia Călina

Recenzii și prezentări cărți autori români

17 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *