Delicatese Literare
Recenzii

Promisiuni de catifea de Jude Deveraux, Seria de Catifea, Editura Miron – recenzie

Promisiuni de catifea

(The Velvet Promise – 1981)

Jude Deveraux

Editura: Miron

Traducere: Marinela Cojocaru

Nr. pagini: 444

An apariție: 1996

Jude Deveraux este una dintre cele mai iubite scriitoare americane de romane istorice. A început să scrie în 1976, iar până astăzi s-au publicat peste 20 de milioane de exemplare.

Printre minunatele ei romane se numără Un sărut de foc (Sweetbriar)Geamăna de foc (Twin of Fire)Geamăna de gheață (Twin of Ice) și trilogia James River: Femeia falsă (Counterfeit Lady), Femeia pierdută (Lost Lady), Doamna râului (River Lady).

În Seria de Catifea (Velvet Montgomery Annuals Quadrilogy), Jude Deveraux creează memorabila familie Montgomery care luptă pentru iubire și onoare de pe colinele sălbatice ale Scoției până la curțile regale ale Angliei medievale.

1. Promisiuni de catifea – Editura Miron (The Velvet Promise – 1981)

2. Iubire de catifea – Editura Miron (Highland Velvet – 1982) – recenzie 

3. Cântecul de catifea – Editura Miron (Velvet Song – 1983) – recenzie 

4. Îngerul de catifea – Editura Miron (Velvet Angel – 1983) – recenzie

Întreaga Anglie i-a sărbătorit ziua nunții. Dar Judith și-a jurat că soțul ei nu va primi de la ea decât ceea ce-i va lua cu forța.

Prima atingere a mâinilor lor în fața altarului împodobit cu flori, aprinse în ei o pasiune mistuitoare. Gavin Montgomery privi adânc în ochii ei aurii și fu cuprins de o dorință de nestăpânit... dar inima îi era făgăduită unei alte femei.

De multă vreme îmi doream să citesc Seria de Catifea a celebrei autoare Jude Deveraux, o serie care s-a bucurat de un imens succes, nu doar peste hotare, ci și la noi în țară. Prin intermediul librăriei targulcartii.ro, de la care am primit pentru recenzie primul volum al seriei –  Promisiuni de catifea -, am reușit, astfel, să fac cunoștință cu seducătorii frați Montgomery: Gavin, Stephen, Raine și Miles, mândrii descendenți ai unei familii puternice din Anglia, cunoscuți pentru curaj, onoare, loialitate și pricepere în arta războiului.

“Promisiuni de catifea” este un roman încântător, ce denotă, de la prima filă până la ultima, multă senzualitate, seducție, pasiune și romantism. Povestea conturată și personajele creionate te cuceresc vizual, dar mai ales sufletește, replicile pline de umor îți aduc zâmbetul pe buze, în ciuda faptului că fundalul întregii povești nu este chiar unul fericit și, nu în ultimul rând, avem parte de o mică lecție de istorie.

Stilul autoarei, simplu dar plin de căldură, reușește să încânte cititorul chiar de la început. Narațiunea este relatată la persoana a treia din perspectiva celor doi eroi principali – Gavin Montgomery și Judith Revendoune – iar firul epic curge lin captând atenția pe neașteptate.

Gavin, cel mai mare dintre frați, un bărbat fermecător și seducător, un războinic aprig și de temut, cunoscut pentru vitejia sa în lupte, este nevoit să preia responsabilitatea conducerii propriului clan și să mențină buna orânduire a familiei de când avea șaisprezece ani, atunci când își pierde ambii părinți. În vremurile de azi este foarte greu de imaginat că un adolescent poate orândui sute de familii, fiind responsabil pentru bunăstarea lor. Dar la sfârșitul secolului al XV Lea, a deține în propriile mâini destinele a sute de familii era ceva normal, chiar de dorit. Aceasta era o modalitate de a face parte din „elita” regelui Henric, de a fi apreciat și susținut. Doar că, ceea ce azi poate fi un avantaj, mâine se poate întoarce împotriva ta. Familia Montgomery, cunoscută și apreciată în Scoția, cunoaște de-a lungul anilor astfel de urcușuri și suișuri.

„Gavin era stăpân al domeniului Montgomery încă de la șaisprezece ani și își lua foarte în serios această răspundere. Ce era a lui, era a lui, și ar fi luptat până la moarte să păstreze ce-i aparținea. Însă Gavin ar fi tratat cinstit și corect până și cel mai umil servitor sau hoț înrăit, dacă aceștia ar fi aparținut domeniului Montgomery. „

Pe lângă bunăstarea oamenilor săi, Gavin își dorește și căsătoria cu focoasa Alice, fiica unei familii sărace, crescută de un tată alcoolic și o mamă nepăsătoare. Dar cum lucrurile nu se întâmplă întotdeauna așa cum ne dorim, Gavin este pus în situația de a se căsători cu o altă femeie, descendenta unei familii bogate, asigurându-și astfel atât întreținerea castelului și al întregului domeniu și un trai mai bun, cât și urmași.

Judith Revendoune este fiica unui conte putred de bogat dar fără scrupule, odios și obscur care toată viața lui a răspândit teroare și violență. S-a folosit întotdeauna de bogățiile sale și de putere pentru a obține tot ce își dorește. Pentru el femeile sunt doar un bun de care te poți folosi oricând după care îl poți arunca sau strivi în picioare.

Moartea fiilor săi, însă, îl determină să își dea fiica, prin căsătorie, lui Gavin Montgomery. Unicul său scop este acela de a avea nepoți, familia Montgomery fiind cunoscută pentru descendenții săi masculini curajoși și foarte buni războinici.

Crescută de mama sa departe de sălbaticul tată, Judith este educată în spiritul unei vieți mai libertine, fără a fi pregătită pentru viața de familie, ca soție și mamă. Pentru Helen, fiica sa reprezintă triumful ei asupra vieții, visând pentru Judith la un trai mai bun și mai liniștit.

Apariția neașteptată a lui Robert Revendoune și vestea dată de acesta privind căsătoria dintre Judith și Gavin Montgomery cade ca un trăznet asupra celor două, mamă și fiică. Deși la început se opune cu vehemență acestei uniuni, cruzimea tatălui său o determină să cedeze. Cum este forțată Judith să accepte căsătoria cu Gavin, rămâne să descoperiți singuri când veți citi cartea.

Odată forțată să se căsătorească cu Gavin, visul cel mai mare a lui Judith, acela de a ajunge stareță la o mănăstire, se năruie brusc iar sufletul său nu mai cunoaște liniște. În acele timpuri, stareță la o mănăstire presupunea foarte multă muncă, responsabilitate, curaj, tenacitate dar și aptitudini în diferite domenii. Nu era un lucru facil și nici scutit de primejdii. Dar pentru Judith nu conta. Crescuse cu acest vis.

„Se pregătise dintotdeauna să-și ducă existența într-o mănăstire. Educația dată de mama ei nu fusese una deosebit de religioasă, plină de rugăciuni și imnuri, dimpotrivă una dominată de simț practic, ducând spre singura carieră accesibilă unei femei de viță aleasă. Ar fi putut ajunge stareța unei mănăstiri înainte de împlinirea vârstei de treizeci de ani. Iar o stareță era la fel de diferită de o femeie obișnuită, ca un rege de servitor. O stareță avea sub stăpânirea ei moșii, averi, sate, cavaleri, putea vinde și cumpăra după bunul ei plac, era căutată pentru înțelepciunea ei, atât de femei, cât și de bărbați. O stareță conducea totul de una singură și nu dădea socoteală nimănui. „

Întâlnirea dintre Gavin și Judith este una cu scântei, ziua nunții fiind una plină de zâmbete, dar și lacrimi. Impresionată de Gavin, Judith este hotărâtă să dea o șansă acestei căsătorii, numai că imediat după slujba de la biserică își surprinde proaspătul soț în compania fostei sale iubite, Alice. Din acest moment Judith este hotărâtă să păstreze distanța, să nu își dăruiască inima celui care a trădat-o chiar din ziua nunții. Dar poate rezista la nesfârșit farmecului irezistibil al lui Gavin?

Destinul însă are alte planuri pentru cei doi tineri căsătoriți. Din acest moment asistăm la o luptă aprigă a orgoliilor, la un dans al seducției, la o confruntare a emoțiilor și sentimentelor. Gavin își dorește supunerea soției dar și iubirea lui Alice, Judith își dorește libertatea sufletească dar și aprecierea, iubirea soțului.

Între cei doi este o bătălie continuă. Se resping reciproc, dar se caută unul pe celălalt. Sunt uniți de pasiune dar despărțiți de mândrie. Replicile dintre ei sunt încărcate de patimă dar și durere, de entuziasm dar și dezamăgire.

Gavin, încăpățânat și mândru din fire, nu recunoaște ceea ce are lângă el. Nici măcar frații lui nu reușesc să îi deschidă ochii. Pentru el, Alice este femeia perfectă, marea lui iubire, iar Judith este doar soția de care îl leagă o atracție deosebită și nevoia de urmași. Comportamentul lui, acum pătimaș, acum dur, o răneste pe Judith și, totodată, își provoacă lui însuși durere.

„Judith se simți plutind. Plăcerea apei calde, mâna lui pe obrazul ei, sărutul, toate o amețiră. Se trase de lângă ea și se uită în ochii ei, în aurul lor cald și strălucitor. Dispăruse orice urmă de ură. Exista doar apropierea trupurilor. Pasiunea unuia pentru celălalt depăși orice ostilitate, până și gândul la cine iubea pe cine. „

Este suficientă pasiunea pentru reușita unei căsnicii? Le va aduce liniștea? Rămâne de văzut!

Cert e că tinerii noștri au de înfruntat multe pericole. Cel mai mare pericol pentru fericirea lor îl reprezintă, însă, chiar trecutul. Ironic, nu doar Judith luptă cu trecutul lui Gavin – în persoana fostei iubite, Alice -, ci și Gavin va fi nevoit să se confrunte cu trecutul soției sale – în persoana lui Walter Demari. Cine este acesta și care este legatura sa cu Judith, veți afla citind cartea. Deși este un personaj negativ, Walter va reuși să declanșeze în sufletul lui Gavin începutul schimbării. Din păcate, orgoliul său – din nou ☹️ – îl va face să acționeze nesăbuit dar mai ales să o rănească, verbal, pe Judith. Se spune că, uneori, cuvintele pot răni un om fără șanse de vindecare. Gavin este un om al faptelor, dar și al cuvintelor. Iar de multe ori acestea produc suferință și lacrimi soției sale. Dar cum nimic nu rămâne neplătit, Gavin va fi nevoit să capituleze în fața destinului și să lupte pentru a cuceri ceea ce a avut tot timpul lângă el: inima lui Judith. Dar până atunci, Judith trebuie să trăiască! De ce? Un suflet meschin, un plan mârșav o vor aduce pe Judith în pragul morții. Gavin este alături de ea, pentru prima dată, complet. De abia acum cunoaște pe propria piele ce înseamnă să suferi din dragoste, să îți dorești fericire dar să nu depindă de tine.

Există oare iertare? Dar speranță?

La ce îi supune destinul pe cei doi eroi, cine îi pune viața în pericol lui Judith și cum va lupta Gavin pentru a-și recuceri soția, rămâne să descoperiți singuri dacă veți citi cartea.

Promisiuni de catifea este un historical-romance ce mi-a încântat sufletul, mi-a adus zâmbetul pe buze și m-a sustras de la grijile de zi cu zi pentru câteva ore. Dacă iubiți poveștile romantice, dacă vă doriți câteva ore de relaxare și voie bună, atunci nu ezitați să citiți cartea, cu atât mai mult cu cât februarie este o lună minunată, încărcată de emoție, ardoare și înflăcărare.

De abia aștept să citesc continuarea acestei serii, volumul doi avându-l ca protagonist pe Stephen, al doilea frate Montgomery, un bărbat dur, care va avea, însă, aceeași soartă ca și fratele său mai mare, Gavin. În ce sens? Vom vedea data viitoare!

„(..) Tocmai am aflat că mireasa lui scoțiancă l-a întâmpinat în noaptea nuntii cu un cuțit.

– A pățit ceva? întrebă regele, îngrijorat.

– Nu, spuse Gavin. Deși bănuiesc că temperamentul i-a cam scăpat de sub control. Însă femeia a avut motive să fie furioasă. Stephen a întârziat cu trei zile de la propria-i nuntă. „

Hmm! 🤔🤔 Nu știu voi, dar eu chiar sunt curioasă!!!

Cartea Promisiuni de catifea de Jude Deveraux poate fi achiziţionată pe targulcartii.ro

Cărțile autoarei Jude Deveraux pot fi comandate pe libris.ro, elefant.rolibrarie.net, carturesti.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Jude Deveraux

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *