Delicatese Literare
Recenzii

Ragdoll. Ultima ta zi de Daniel Cole, Editura Trei – recenzie

Ragdoll. Ultima ta zi

(Ragdoll – 2017)

Daniel Cole

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

Traducere: Martin Zick

Nr. de pagini: 456

An apariție: 2017

1. Ragdoll. Ultima ta – Ragdoll – 2017
2. Hangman – 2018
3. Endgame – 2019
Daniel Cole a fost paramedic și a lucrat pentru Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals și pentru Royal National Lifeboat Institution. Locuiește în Bournemouth, Anglia.
Tradus în peste 30 de limbi, Ragdoll. Ultima ta zi este romanul său de debut și este considerat cel mai nou și mai incitant brand din crime fiction. Autorul a primit deja oferta pentru adaptarea TV a seriei Detectiv William Fawkes, considerată „alertă” și „excepțională”.
BESTSELLER INTERNAȚIONAL
Primul roman din seria Detectiv William Fawkes
„Un thriller excepțional, care-ți taie răsuflarea.” – M. J. Arlidge
„Pentru fanii lui Robert Galbraith și Clare Mackintosh.” – Library Journal
William Fawkes, un detectiv controversat căruia i se spune Lupul, tocmai s-a întors la post să preia o anchetă incitantă, după ce fusese suspendat pentru agresarea unui suspect.
Când fosta sa parteneră, agenta Emily Baxter, îl cheamă la locul unei crime, Fawkes e sigur că acesta este cazul pe care îl aștepta: cadavrul este alcătuit din părți dezmembrate aparținând trupurilor a șase victime, cusute laolaltă ca o păpușă de cârpe – presa îl numește Ragdoll.
Fawkes primește misiunea de a afla cine sunt victimele, dar ancheta ia o turnură neașteptată și riscantă când fosta sa soție primește o listă cu șase nume și datele la care Ucigașul Ragdoll plănuiește să atace.
Iar ultimul nume de pe listă este Fawkes.
Vor reuși Fawkes și Baxter să prindă criminalul și să salveze următoarele victime, când fiecare mișcare le este urmărită?
„Cu un ritm susținut, romanul de debut al lui Cole, deși spune o poveste macabră, e impregnat de mult umor negru și aduce un suflu nou genului polițist britanic.” – Library Journal
„O lectură incitantă, de o complexitate psihologică aparte.” – Booklist
„Un roman de debut foarte puternic. Cole folosește tensiunea tot mai intensă și misterul din jurul identității criminalului pentru a crea o poveste care te prinde de la prima pagină.” – Publishers Weekly
Vă invit să citiți un thriller extraordinar, captivant încă de la prima pagină, cu o structură amețitoare, plină de suspans, care oferă cititorului adrenalină și mister din plin!
„Crima îl face pe cel slab să se simtă puternic”
Presa internațională privește cu mare interes și atenție un proces celebru prin violența și cruzimea de care a dat dovadă suspectul , numit de presă din Anglia , „Ucigașul incinerator”, cel mai renumit criminal în serie londonez, care a ucis douăzeci și șapte de victime în douăzeci și șapte de zile, toate fiind prostituate între paisprezece și șaisprezece ani, sedate și arse de vii pentru a nu există probe! Aceasta este realitatea dură din Londra!
Poliția a fost aspru criticată, au fost destituiti șefi, opinia publică și mass-media exercitând o presiune formidabilă pentru că forțele de ordine nu au reușit să-l prindă pe criminal mai repede. Totuși, la optsprezece zile după ultima crimă, derectivul William Oliver Layton-Fawkes, poreclit  „Lupul”, a arestat un suspect în persoana lui Naguib Khalid, un musulman britanic de origine pakistaneză, șofer de taxi în Londra, cu doar câteva delicte minore în trecutul lui.
În timpul procesului însă, toate dovezile adunate de detectivul Fawkes au fost spulberate și anulate de către apărare, fiind aduse ca argumente obsesia pentru acest caz a detectivului Fawkes și „fabricarea” unor dovezi folosind violența, scoțându-l pe Khalid „țap ispășitor”.
Drept urmare, jurațîi au stabilit verdictul de nevinovat pentru „Ucigașul incinerator”, moment în care detectivul Fawkes s-a repezit la suspect cu o violență de neimaginat, o scenă de groază desfășurându-se sub ochii tuturor celor din sala de judecată.
După acest act violent al detectivului asupra suspectului, polițistul este internat într-un spital de psihiatrie pentru un an, retrogradat, cu reputația făcută praf și cu actele de divorț pe masă. Avocațîi detectivului au motivat fapta disperată a acestuia prin existența stresului enorm provocat de caz și datorită personalității antisociale a detectivului.
Între timp însă, după declararea nevinovăției, „Ucigașul incinerator” mai face o victimă, fiind prins încă odată de poliție, declarat vinovat și închis.
După anul petrecut în spitalul de psihiatrie, detectivul revine la serviciu sub supravegherea vigilentă a unui ofițer care-i monitorizează activitatea profesională.
După patru ani de la aceste evenimente, într-un apartament dintr-un  cartier mizerabil, poliția găsește un cadavru așa cum nimeni din echipa de Omucideri nu a mai văzut: un corp dezbrăcat, contorsionat, fixat cu sute de fire ancorate de cârlige de metal fixate în tavan, părând că plutește, cu un picior negru și unul alb prinse de un trunchi alb, o mână de bărbat și una de femeie și un cap de bărbat, toate acestea capsate și atașate de trunchi. Toate cele șase părți ale corpului provin de la șase victime diferite! Dar, cel mai interesant lucru este capul corpului, care aparține unui bărbat cu care detectivul Fawkes avusese de-a face, celebrul  „Ucigașul incinerator”, acum încarcerat  într-o închisoare de maximă securitate, Naguib Khalid.
Și ca misterul să fie și mai mare, nu exista niciun strop de sânge în apartament și unul din degetele aratătoare ale corpului este întins în direcția apartamentului din blocul de peste drum, apartament ce aparține lui Fawkes.
Dar, ucigașului în serie îi place competiția și provocarea așa încât trimite fostei soțîi a detectivului, reporter de teren la un post de televiziune, un plic cu poze făcute acestui corp asigurându-se astfel că mass-media va pune presiune pe echipa de investigație și o listă cu șase nume, cu o dată scrisă în dreptul fiecărui nume, dată care  reprezintă ziua în care fiecare persoană din listă va fi ucisă!
Șase nume fără absolut nicio legătură între ele la prima vedere, șase zile destinate uciderii unor oameni, șase crime îngrozitoare care se vor produce! O poveste de senzație, strâns legată de altă poveste de senzație din trecut avându-l că punct comun pe detectivul Fawkes.
Echipa „de șoc” care investighează cazul „Păpușa de cârpe” cuprinde pe lângă detectivul Fawkes, poreclit și ”Lupul”, pe detectiva  Baxter, colega și prietena lui Fawkes, o femeie dură, agresivă verbal dar loială până la Dumnezeu, pe Simmons, șeful echipei, un tip inteligent care-și susține în permanență echipa pentru că oamenii lui muncesc mai mult decât întreg departamentul, Edmunds, noul ucenic al echipei, un tip care ascunde sub chipul copilăresc o inteligență și o logică ieșite din comun, și Finlay, ofițer vechi, un scoțian masiv și foarte experimentat.
Obsesia pentru prinderea criminalului crește exponențial  cu fiecare oră, presiunea exercitată mai ales de jurnalișți, reporteri și șefi este enormă, totul în acesta poveste fiind că într-o cursă nebună contra-cronometru!  Fiecare capitol are mister și suspans din plin și nu-ți doreșți decât să mai citeșți, curios și incitat de acțiune și personaje, încă o pagină și încă o pagină și încă o pagină.
Nimeni însă nu observă o schimbare subtilă petrecută în personalitatea detectivului Fawkes, nimeni nu vede mânia oarbă și ura crâncenă strânse în el.
Cine sunt cei șase de pe lista criminalului? Care este legătura dintre cei uciși, ale căror părți din trupuri formau „Păpușa din cârpe”? Va putea echipa de investigațîi să-l prindă pe ucigaș înainte de a înfăptui crimele? Acestea sunt câteva din întrebările ale căror răspunsuri le veți găsi citind acest thriller  foarte alert, care te ține cu sufletul la gură de la început până la sfârșit!

Cartea Ragdoll. Ultima ta zi de Daniel Cole poate fi comandată pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *