Delicatese Literare
Recenzii

Rămân datoare! de Sophie Kinsella, Editura Polirom – recenzie

Rămân datoare!

(I Owe You One – 2019)

Sophie Kinsella

Editura Polirom

Colectie: Chic

An apariție: 2021

Nr. pagini: 472

Traducere: Vali Florescu

Sophie Kinsella a studiat ştiinţele politice, filozofia şi economia la Oxford. A lucrat ca ziaristă specializată pe probleme financiare.

Romanele sale ale se caracterizează printr-un amestec savuros de farmec, umor şi optimism, care a făcut din Sophie Kinsella „maestra de necontestat a genului chick-lit” (The New York Post).

Fixie e genul de fată care intră în casa cuiva și nu se poate abține să îndrepte tabloul strîmb de pe perete - și, dacă tot e aici, de ce să nu aranjeze și cărțile în ordine alfabetică sau condimentele în funcție de țara de origine? Ce-i drept, uneori exagerează, iar alteori rezolvă probleme și pentru ceilalți - mai ales pentru sora ei Nicole sau fratele sau Jake. Ăsta-i cusurul ei, trebuie să îndrepte lucrurile. Așa încât, atunci când un străin drăguț o roagă să aibă grijă de laptopul lui cît timp iese să dea un telefon, ea sare imediat să-i salveze computerul de sub inundația care năvălește în cafenea. Așa începe un joc simpatic între Seb și Fixie: "Îți rămîn dator. Scadent pe vecie”, îi scrie el pe o banderolă pentru paharul de cafea.

Kinsella creează o poveste fermecătoare, plină de personaje bizare și dialoguri care o să va facă să rîdeți în hohote. Fixie e adorabilă, iar cititorii se vor atașa de ea în timp ce învață să preia controlul asupra propriei vieți. – Kirkus Reviews
 
Un studiu savuros asupra vieții de familie, căutării dragostei și dificultăților de-a avea succes pe plan profesional că femeie – iată că, astfel, Sophie Kinsella s-a întors la originile cărților ei. Faimosul ei umor britanic excelează prin Fixie, iar personajele care orbitează în jurul ei le vor aminti cu siguranță cititorilor de ce Kinsella rămîne una dintre reginele literaturii pentru femei. – The Washington
Post

Sophie Kinsella are darul să te facă să trăiești cărțile ei, sa-ți dea acel prețios sentiment de poftă de viață, iar Rămân datoare!, cea mai recentă carte a sa apărută la noi, pe care am descoperit-o pe stoc la Libris, nu face excepție. Este o carte care se citește cu zâmbetul pe buze, iar la final te lasă cu o stare de bună-dispoziție. Personajele ei sunt adorabile, ușor ciudate, puse de multe ori în situații imposibile și hilare, care frizează absurdul, iar dialogurile sunt amuzante și pline de vervă. Faimosul umor britanic din cărțile lui Sopfie Kinsella e un ingredient forte și de această dată. 

Protagonista cărții este Fixie Farr, o tânără extrem de simpatică și zăpăcită, ca toate protagonistele cărților autoarei. În plus, după cum o arată și numele, are un fix: simte un impuls de-a dreptul incontrolabil de a repara sau îndrepta lucrurile, ceea ce poate fi o mare calitate… sau nu, depinde de perspectiva din care privești și de ceea ce presupune ”îndreptarea” lucrurilor sau situațiilor respective. Este o idealistă care vrea ca totul să meargă bine în viața ei și a celor din jur și, în orice împrejurare, pune familia și nevoile acestora pe primul loc, încercând să urmeze întocmai dorințele tatălui ei. După moartea acestuia, Fixie, împreună cu fratele și sora ei și cu mama lor au rămas să se ocupe împreună de magazinul cu produse de uz casnic al familiei, Farrs. Însă doar mama ei și Fixie se implicau ”pe bune”, căci fratele ei, Jake, se ocupa de tot felul de proiecte care mai de care mai ineficiente și păguboase, purtându-se ca și cum era un mare om de afaceri – ceea ce nu era cazul – iar sora ei, Nicole, era prea egoistă și superficială să se poată pune bază pe ea. Sincer, nu mi-a plăcut de nici unul din cei doi, chiar dacă pâna la final asistăm la maturizarea acestora. În schimb, mi-a plăcut foarte mult de cumnata lui Fixie, soția fratelui său, Leila, o tânără timidă și modestă, cu o mare tărie de caracter. 

Într-o zi, într-o cafenea, un străin îi cere lui Fixie să-i supravegheze laptopul în timp ce pleacă câteva minute să vorbească la telefon. Ghinionul face ca în acest timp din tavan începe să curgă apă, laptopul fiind în mare pericol, dar noroc cu Fixie, care sare de la locul ei și îl protejează cu propriul corp. De aici începe de fapt povestea. Străinul, care se numește Sebastian/ Seb, extrem de recunoscător pentru datele prețioase din laptop astfel salvate, se simte dator și îi scrie pe o banderolă pentru paharul de cafea: ”Îți rămân dator. Scadent pe vecie.”

Între cei doi ar putea să ia naștere o frumoasă relație, dacă n-ar intra pe fir Ryan, prietenul fratelui ei, de care era îndrăgostită în secret de ani de zile, recent revenit în oraș. Un tip lunecos, arogant și plin de el, un personaj așa de antipatic cum rar mai vezi! Dar dragostea te orbește, iar lui Fixie i se părea de-a dreptul perfect și irezistibil, mai ales când poza în tipul rănit de soartă și exploata latura ei protectoare, iar când Ryan i-a arătat cea mai mică urmă de interes, ea s-a aruncat trup și suflet într-o relație amoroasă cu acesta. Sincer, mi-ar fi plăcut să iasă mai repede din peisaj, am simțit că s-a pierdut prea mult timp cu acest personaj!

Îmi place modul în care povestea este bazată pe personaje și putem vedea nu numai diferite tipologii umane, interacțiunea acestora, dar și evoluția lor pe parcurs. Îmi place modul în care toți au defectele lor, pe care autoarea le-a făcut credibile, așa că până la sfârșitul cărții cititorii vor avea senzația că i-au cunoscut ”personal” pe fiecare în parte. Cel puțin așa s-a întâmplat în cazul meu. 

Atât fratele, cât și sora ei profitau de felul de a fi a lui Fixie, care pur și simplu nu putea spune ”Nu”, luându-i amabilitatea și loialitatea ca pe ceva cuvenit, de la sine înțeles. Iar atunci când mama lor pleacă pentru o perioadă nedefinită de timp la sora ei în Italia, nu vreți să știți ce harababură se întâmplă la magazin. Jake si Nicole aveau ”idei de afaceri” pe care doreau să le pună în practică, iar Fixie era singura care încerca să țină magazinul pe linia de plutire, respectându-i specificul de magazin de cartier. Până la urmă, Fixie a pus piciorul în prag. Chiar avea nevoie de un duș rece ca să-și găsească coloana vertebrală și să preia controlul asupra propriei vieți. Căci, uneori, dacă tu nu te pui pe primul loc, nimeni altcineva nu o va face! Așa cum îi va spune la un moment dat Seb: ”Trebuie să începi să te gândești mai puțin la ce le datorezi altora și mai mult la ce îți datorezi ție.”

Mi-a plăcut tare mult de Seb și am urmărit cu plăcere povestea romantică dintre el și Fixie care se înfiripă încet-încet, deși jocul datoriilor reciproce le cam stă în cale. Pe parcurs, își rămân datori unul altuia, iar în final își ”plătesc” datoriile din plin și amândoi ies în câștig! Cum decurge povestea și ce se întâmplă cu fiecare personaj în parte, vă invit să aflați citind cartea!

Nu pot să nu fac referire la una din scenele mele favorite din carte, cea de la patinaj, și la schimbul de replici dintre Fixie și Briony (veți vedea cine e Briony), m-a uns pe suflet. Nu vă spun mai mult, sper că v-am făcut curioși!

Recomand această carte tuturor celor cărora le plac scenele haioase, momentele romantice și dinamica relațiilor de familie în cărțile citite.  E o încântătoare comedie romantică, o carte amuzantă, relaxantă și ușor de citit, o adevărată pastilă de bună dispoziție și o lectură ideală de vacanță!

”- Și în cinstea ta, Jake, zice mama întorcându-se către el. Te-ai descurcat foarte bine în postura de cap al familiei în locul meu. Ai ținut familia unită, ai pus umărul când magazinul a avut nevoie…
Tace când Jake îi pune o mână pe braț. 
– Mi-ar plăcea să-mi pot asuma toate aceste merite, zice cu vocea lui tărăgănată. Dar am acest nou obicei enervant de-a fi onest. Și adevărul e că… Fixie a făcut toate astea.”

11 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *