Delicatese Literare
Recenzii

Răniți de Jasinda Wilder, Editura Epica – recenzie

Răniți (Wounded16185789

Jasinda Wilder

Editura Epica

Traducere: Adina Pintea

455 pagini

Prezentare carte:
Războiul mi-a răpit totul. Familia. Casa. Inocenţa. Într-o ţară devastată de conflicte armate şi ruinată, o tânăra orfană ca mine are foarte puţine variante pentru a supravieţui. De aceea, fac ceea ce fac ca să trăiesc, ca să mănânc, şi mă străduiesc din răsputeri să nu iau în seamă preţul plătit de sufletul meu. Inima îmi este pustie, iar existenţa, plină de durere. Iubirea pare un lucru imposibil pentru mine.
Dar, totuşi, într-o zi, l-am întâlnit pe EL.
Războiul este iadul. Ca să poţi să fii capabil de fapte care ţi se cer să le faci atunci când eşti la război, e nevoie să-ţi sacrifici o parte considerabilă din însuşi sufletul tău. Trăieşti cu frică, trăieşti cu vinovăţie, trăieşti cu coşmaruri. Dacă n-ai trecut prin aşa ceva, n-ai cum să înţelegi. Războiul nu lasă loc pentru iubire, nu lasă loc pentru tandreţe sau duioşie. Trebuie să fii dur, impenetrabil, şi pregătit pentru lupta în fiecare clipă a fiecărei zile. Doar pentru o fracţiune de secundă dacă-ţi pierzi concentrarea, eşti mort.
Acum, singura capabilă să-mi salveze viaţa este EA.
Răniți este o carte care te răscolește și te face să crezi într-o iubire imposibilă, dincolo de graniţe şi prejudecăţi.
Acţiunea cărţii începe cu un prolog. În anul 1991, în Irak, în primul război din Golf, doi copii orfani se ascund din calea gloanţelor: Rania, de 12 ani şi fratele ei Hassan, de 10 ani. Băiatul se sperie când apare un fotograf american, care se ferea la rândul lui de gloanţe şi apucă o mitralieră pe care o îndreaptă către acesta. Speriat și încercând să-şi apere viaţa, americanul îl împuşcă pe băiat în mâna. Ezitarea lui după ce își dă seama că are de-a face cu niște copii îi va fi fatală. Fata, văzându-şi fratele împuşcat, ia mitraliera şi trage, omorându-l pe american. Este îngrozită apoi de ce a făcut şi încearcă să-i uşureze ultimele clipe de viaţă, luându-l de mână şi rugându-se pentru el. Ochii lui albaştri larg deschiși şi conștientizarea faptului teribil că a omorât un om o să o bântuie ani de-a rândul pe Rania.
În continuare, cartea continuă la persoana întâi, alternând capitolele povestite din perspectiva Raniei cu cele din perspectiva lui Hunter – un pușcaș american.
În anul 1993, Rania rămăsese complet singură. Mătuşa ei, ultima rudă în viață murise, iar fratele ei fugise şi se alăturase soldaţilor. În zadar caută să găsească ceva de lucru. Împinsă de foame şi de instinctul de supravieţuire alege o soluție disperată, care o dezgustă – prostituția.
În anul 2003, Hunter, un puşcaş marin aflat în permisie, se întoarce acasă în Des Moines, Iowa. Hunter rămăsese orfan de la 17 ani. Avea aceeași iubită de la 15 ani, căreia îi fusese mereu credincios. Acum era hotărât să se căsătorească cu iubita lui și venise cu un inel de logodnă. Are însă un adevărat șoc când o surprinde pe aceasta în pat cu Doug, tocilarul clasei. Rănit groaznic sufletește, rupe logodna şi se întoarce în Irak.
Acolo, în timpul unei altercaţii pe stradă, chiar în timpul ultimei misiuni de patrulare înainte să fie trimis acasă, Hunter este împuşcat. Rania trecea întâmplător pe acolo şi vede cum în altercaţia respectivă fratele ei este omorât. Sătulă de atâtea morți și suferință, în momentul în care îl vede pe americanul acela cu ochi albaştri rănit, are un impuls irezistibil și îl ia la ea acasă pentru a-l salva, în speranța ca vechile coşmaruri să nu o mai bântuie.
În continuare, cei doi vor învăța să comunice prin semne, nici unul dintre ei necunoscând limba celuilalt. O neașteptată comuniune sufletească se naște între cele două suflete rănite, iar Hunter este copleșit de dorința de a o salva din iadul în care trăia.
Rania, în ciuda experienţelor prin care a trecut, are un suflet pur şi o capacitate de a iubi nemărginită, iar Hunter este devotat, bun, blând şi generos.
Finalul este optimist și luminos, lăsând în urmă toată mizeria, suferința și trădarea și aducând speranța și vindecarea.
Citate:
Unele lucruri chiar sunt fără plată, Rania. Iubirea mea pentru tine ți-o ofer fără plată. Tot ce trebuie să faci tu e s-o primești. S-o accepți.
Doar că mi-a trebuit atât de mult timp până să înțeleg senzația străină care-mi curge prin vene în locul sângelui: Fericirea.
E ca și cum s-ar fi deschis în interiorul meu o fântână adâncă, și toată iubirea din lume s-ar revărsa, prin mine, în ea.
Războiul, blestematele amintiri cumplite, moartea, trădarea lui Lani… totul s-a risipit, s-a dus, înghițit de fluviul iubirii Raniei.

rania

Cartea Răniți de Jasinda Wilder, Editura Epica poate fi comandată pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net

Am inclus cartea în Top 10 cărți romantic-erotice contemporane

Recenzii Editura Epica

53 Comments

    • Tyna

      O carte răvășitoare, super emoționantă, dar care reușește să te lase cu multă speranță la sfârșit! Autoarea are un talent excepțional!

  • Oprea Denisa

    Am judecat aceasta carte dupa descriere si cand am vazut război, am abandonat-o. Imi pare rau ca am facut asta, dar o citesc în curand.

  • Oli

    O carte superba, ravasitoare, care te marcheaza!
    O recenzie foarte frumoasa si foarte bine punctata! Mi-e dor sa recitesc cartea, m-a impresionat foarte mult, iar finalul este, asa cum ai spus si tu, luminos, ca o eliberare! Ce minunata forta vindecatoare este iubirea!

  • Clipa Narcisa

    Eu am citit de curand aceasta carte si mi-a placut extrem de mult. Era printre putinele de la editura Epica pe care nu le citisem deoarece descrierea ei nu mi se parea prea interesanta. I-am acordat o noua sansa si am reusit sa o citesc intr-o dupa-amiaza. Inceputul ma facuse putin sa vreau sa o abandonez, dar ceea ce a urmat in continuare lecturand-o m-a impresionat. Nu este o carte despre razboi, ci despre iubirea care se poate naste intre doua persoane diferite in conditii precare. Rania a fost un personaj puternic care a vazut si a trecut prin multe. Nu am apreciat faptul ca a devenit prostituata, dar nu avea de ales. A fost o decizie disperata alimentata de foame si teama. Hunter este un personaj bland, iubitor, lucru contradictoriu cu duritatea pe care i-o impune meseria. Cartea este asadar minunata. Nu trebuie sa ne lasam pacaliti de descrierea ei si sa renuntam sa o citim. Eu o recomand tuturor.

    • Oli

      Foarte frumos ai scris, Narcisa! Ai „simtit” cartea, care ne ofera intr-adevar o minunata poveste de iubire si de viata!

    • Barbalata Mirela

      Ca si tine Narcisa, am avut o parere gresita despre carte. Dar acum mi-o doresc si sper sa o citesc cat mai repede
      Ma bucur ca ti-a placut

  • Barbalata Mirela

    Prima dat cand am citit despre aceasta carte am ocolit-o Mi-am spus ca este despre razboi si mai bine spun pas. Dar pe parcurs, am tot citit despre ea si am realizat ca am gresit. Clar am trecut-o pe lista
    Deci o vreau

  • Tudusciuc Cornelia Elena

    Interesantă recenzia, sper sa reusesc si eu sa o citesc. Am citit celelalte două si mi-au plăcut, cu siguranță nici aceasta nu e mai prejos.

  • Luiza

    O poveste ce oricand poate fi reala.Autoarea ne plimba printr-un carusel de emotii si trairi,ne arata si fata urata a existentei umane in timpul unui razboi dar in acelasi timp ne insufla speranta in mai bine,speranta ca acceptand sa fim iubiti si iubind la randul nostru putem deveni mai buni si sa depasim orice.

  • Barbalata Mirela

    Am citit cartea si am ramas puternic impresionata
    Sincer din primele pagini mi-am spus ca nu e ceea ce pare lar gusturile nu se discuta (cartea este foarte laudata ) . Insa am continuat pentru ca nu obisnuiesc sa cedez din primele pagini. Bine am facut
    O poveste cutremuratoare, un amalgam de emotii, de la tristete la bucurie, de la furie la linioste. Sunt o persoana toleranta de fel, si nu am judecat-o pe Rania nici o clipa. Din contra, am vazut in ea o femeie foarte puternica, un suflet chinuit, o femeie maltratata fizic (la urma urmei asta este prostitutia ), un copil in adancul sufletului ei. Hunter este un barbat asemeni Raniei, desi la suprafata puternic (esti soldat trebuie sa fii ), in realitate un mic copil. Mi-a placut mosul lor de a comunica. Am vazut-o ca pe o lectie: deci se poate, comunicarea exista doar ca noi trebuie sa gasim calea.
    Scriitoarea a reusit foarte bine sa ma captiveze cu aceasta carte tocmai datorita modului ei de a descrie totul: la prima vedere pare ceva foarte simplu dar in realitate lucrurile nu stau asa, razboiul este ceva mult mai grav/urat decat ne-am putea inchipui.
    La final trebuia sa vina si bucuria, zambetul si speranta. Mai departe fericirea ei si-o vor construi.
    Mai pe scurt : FRUMOS

    • Tyna

      Ce frumos ai punctat ideile din carte!

      Ma bucur ca te-a impresionat si pe tine aceasta carte foarte emotionanta.

  • FALLON

    Pana la „Raniti”, citisem cele doua carti traduse la noi, ale autoarei – imi promisesem inca de pe atunci ca nu o sa omit nici o alta aparuta.
    Cand am deschis romanul, recunosc, primul gand a fost :” Ok, chiar vreau sa citesc despre razboi? Sigur cartea asta e a Jasindei W?”
    Ei bine, m-am inselat! Nu este o carte despre razboi, mai degraba -o vad- ca o adevarata lectie despre supravietuire, o poveste care are la baza speranta, si faptul concret ca dragostea vindeca orice rana.
    In timpul lecturii, nu o vad pe Sabah, prostituata, ci pe Rania, care lupta pentru cel mai mare viciu, viata insesi, lupta pentru supravietuire. Rania imi pare cel mai puternic caracter feminin din absolut tot ce am citit pana acum.
    Hunter imi place in mod deosebit; acel barbat care trece peste prejudecati si care nu tine cont de parerea nimanui, cand vine vorba de propria fericire.
    Toata povestea in sine este emotionanta, in acelasi timp, pare atat de reala. Asa am simtit.
    Absolut superba!

    • Tyna

      Ma bucur ca ai venit cu propriile impresii!

      Si mie mi-a placut enorm cartea si sper sa se mai traduca si alte romane ale.autoarei, pe care cu siguranta nu le voi rata!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *