Refugiul dintre valuri de Yasmine I. Bonciu, Editura Creator – recenzie
Refugiul dintre valuri
Yasmine I. Bonciu
Editura Creator
Nr. de pagini: 638
An apariție: 2021
O absolventă de inginerie chimică față de care cifrele și ecuațiile și-au pierdut orice fel de secrete. În același timp, o creatoare desăvârșită, capabilă să ofere noi dimensiuni până și celor mai vechi viziuni din istoria umanității. Acestea sunt cele două laturi ale scriitoarei Yasmine Bonciu. Atât de diferite, și totuși, îmbinate atât de bine în creația ei: o continuare a poveștii zeilor olimpieni, pe cât de inedită, pe atât de riguros pusă la punct până la cel mai mic detaliu.
Totul pare o căutare în zadar. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu Avril, asta până când apare o tânără sirenă. Marina… un nume, o identitate și un trecut pe care nu și-l amintește. Aceasta a fost prinsă la mijloc într-un conflict care a lăsat-o cu traume și fără amintiri. Zeii Olimpului cred că ea este cea care le poate oferi răspunsurile. Încercând să-și reconstruiască pașii din trecut, ar putea reuși să-și recapete amintirile și să afle ce s-a întâmplat cu Avril.Chiar dacă Marina și Hayes nu se înțeleg, aceștia trebuie să lucreze împreună dacă vor să reușească.Am strâns ochii și câteva imagini începeau să pătrundă prin bariera minții mele. Sunetul unor valuri ce se spărgeau de o stâncă, eu pe acea stâncă. Mâinile mele pline de sânge.Eu cum încercam să le spăl. O seară răcoroasă în care fugeam pe o plajă pustie. Sunetul unei împușcături. Întuneric.Ura, durerea și teroarea care au reprezentat fundamentul construirii unei noi vieți se fărâmiță. Voiam să-l urăsc, dar nu puteam asta, nu atunci când știam ce se petrece în sufletul lui. Întrebările care mă bântuiau în acest moment erau: „Care dintre noi suferă mai mult? Care dintre noi este măcinat mai tare de trecut? Cine ești cu adevărat, Hayes…?”
La începutul anului trecut citeam romanul de debut al autoarei Yasmine I. Bonciu – „Castelul din infern”. Povestea țesută de aceasta mi-a produs o impresie plăcută – atmosfera și personajele, inspirate din miturile grecești, pasiunea care reieșea din construcția firului epic, chiar dacă stilul și tehnica lăsau destul loc îmbunătățirilor. Drept urmare, nu pot să spun că nu am așteptat cu interes volumul doi, atât ca să văd evoluția poveștii, cât și a stilului de scriere.
Dacă nu ați citit primul volum, vă avertizez că în continuare ar putea apărea spoilere, prin urmare vă recomand călduros să îl citiți înainte.
Autoarea lăsase o doză bună de suspans la final, cu privire la soarta lui Avril, a lui Hayes și a tuturor celor care constituiau noua galerie de personaje fascinante, odată elucidate o parte dintre misterele care înconjurau viața protagoniștilor. În volumul al doilea, misterul este accentuat încă de la început: deși Avril e de negăsit, nici în lumea viilor, nici în a morților, pe firmament apare Marina, o sirenă roșcată, care însă seamănă extrem de bine la trăsături cu ea. Practic, ar putea fi o sosie cu un alt colorit al ochilor, părului, pielii și, bineînțeles, o coadă verde-smarald, în momentul transformării. Ce legătură poate fi între Avril și Marina? Mai ales când aceasta din urmă a fost torturată de o persoană purtând chipul lui Hayes, zeul Infernului, iar memoria ei a fost ștearsă.
De data aceasta, zeitățile marine joacă un rol important încă de la început, așa cum sugerează și titlul romanului. Poseidon și Amfitrita o iau sub aripa lor protectoare pe Marina, simțind că misterul dispariției lui Avril și povestea sirenei sunt strâns legate. Ea are prilejul să descopere Atlantida, străvechiul lăcaș fiind refăcut de către Poseidon, cel care așteaptă venirea pe lume a unui copil. În acel refugiu de sub ape, Marina are ocazia, alături de cititori, să îi cunoască pe aproape toți zeii noii generații și să afle multe informații despre fiecare. Cea mai importantă este însă interacțiunea cu Hayes, întrucât cei doi trebuie să lucreze împreună pentru a afla cine se găsește în spatele atentatului la viața lui Avril, dar și a înscenării care i s-a făcut Marinei. Lucrurile escaladează atunci când la mijloc apar niște giuvaiere cu proprietăți teribile, precum diamantul cenușiu prins în sabia lui Hayes, Oglinda Tartarului – capabile de a trimite în neant chiar și un zeu. Cineva vrea să pună mâna pe diamantul roșu, o altă piatră similară, în scopuri neștiute de nimeni, dar în mod sigur deloc bune.
Marina călătorește cu Hayes până în munții Himalaya, din Marea Britanie până în Columbia, sau în sudul Italiei. Cunoaște zei și zeițe cu origini cât se poate de diferite, ba chiar va ajunge, spre final, și pe meleaguri românești, având în vedere că Asclepios, zeul medicinei, este la origine român.
Autoarea știe să dozeze bine suspansul, iar ca bonus vom descoperi, alături de Marina, viața de muritor a lui Hayes, dinainte să fie transformat în zeu, care este aproape la fel de palpitantă ca și existența sa actuală.
Călătorim deci nu doar în spațiu, dar și în timp, la începutul secolului XX, ajungând până în zilele tulburi ale celui de-al Doilea Război Mondial și asistăm la circumstanțele apariției noii generații de zei. Să nu uităm că acțiunea seriei se desfășoară undeva în viitor, prin urmare acestea fac parte din istoria nu foarte recentă a omenirii.
Povestea imaginată de autoare este pur și simplu fascinantă. Narațiunea la persoana I face ca ritmul alert să mențină viu interesul cititorului pe tot parcursul romanului. Dacă găseam această idee promițătoare la finalul volumului 1, pot spune că, din acest punct de vedere, mi-a depășit chiar așteptările. Nu același lucru se poate spune despre partea tehnică a scrierii, dar cred că este prima dată când pot spune că am trecut cu destul de mare ușurință peste aceste aspecte, într-atât de interesantă am găsit povestea. Șlefuită și editată mai atent, cartea ar putea fi considerată un diamant de prima mână, în cadrul genului de care aparține. Sunt sigură că mulți cititori de young-adult vor fi încântați de acest roman. Povestea m-a prins chiar și pe mine, care nu sunt neapărat mare fan al acestui subgen fantasy, într-atât încât să ignor acele aspecte legate de tehnică și editare la care ar mai fi fost de lucrat. Se vede evoluția în conturarea unui stil propriu, ceea ce apreciez.
Personajele sunt mult mai bine lucrate decât în primul volum, povestea din ce în ce mai complexă, descrierile vii. Se vede și munca din spatele poveștii, documentarea, pasiunea de care vă vorbeam.
Autoarea Yasmine I. Bonciu a țesut o poveste captivantă și cu o doză bună de originalitate, care îi va încânta nu doar pe fanii laturii young adult a genului fantasy, dar și pe iubitorii mitologiei grecești și nu numai.
Coperta este reușită, iar cartea a venit însoțită de un semn de carte asortat.
În concluzie, acest al doilea volum m-a convins mult mai mult decât primul și îl recomand cu drag. Aștept cu interes continuarea aventurilor!
„Pașii ce se îndreptau în direcția camerei în care mă aflam, mi-au dat forța de care aveam nevoie pentru a mă ridica de pe ciment și de a strânge mai tare țeava, care acum mi se părea o binecuvântare cerească. Am alergat spre ușă și m-am așezat în dreapta ei, astfel cine va intra nu mă va vedea. Pașii s-au oprit în fața ușii. S-a auzit un clinchet de chei, după care ușa s-a deschis.Lumina a pătruns în cameră și pentru prima dată am putut să văd ceea ce m-a înconjurat în tot acest timp. Încăperea asta ar fi fost cândva o baie, dar acum era în utimul stadiu de paragină. Persoana care a deschis ușa s-a oprit. Puteam să-mi și imaginez acei ochi, care îmi bântuiau amintirile, studiind fiecare colț al încăperii căutându-mă pe mine. Umbra pe care o vedeam din locul meu era una înaltă și masivă. Indiferent cât de fragilă aș fi, nu o să mă las până când nu primește cel puțin o lovitură, pe care să o țină minte mult timp de acum încolo.– Marina… ? a spus vocea cu o urmă evidentă de mirare.Acesta este numele meu? Marina? Trebuie să fie…”
14 Comments
familiasimionescuyahooro
Minunata recenzia acestei povesti captivante❤️Îmi place și am trecut-o în wishlist. Felicitări, mulțumesc mult pentru recomandarea palpitanta❤️
anasylvi
Cu drag, Carmen! Este o poveste foarte frumoasa.
Oli
Foarte frumoasa si bine punctata recenzie, felicitari Ana si multumesc pentru recomandarea incantatoare! ❤
anasylvi
Cu multa placere, multumesc!
Tyna
Foarte frumoasă și tentantă recenzia! Mulțumesc mult pentru recomandare!
anasylvi
Multumesc mult, cu mare drag!
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia ! Mulțumesc pentru recomandare ♥️
anasylvi
Multumesc frumos, Daniela! Cu multa placere!
Ecoarta
Mi -a plăcut! Cu siguranță, merită citită!
anasylvi
Multumesc, Aura!
Geo
Foarte frumoasă recenzia, Aba! Și sunt de acord cu tine că acest volum reprezintă o evoluție semnificativă a seriei.
anasylvi
Multumesc, Geo! Ma bucur ca esti de aceeasi parere in acest sens.
Mirela Barbălată
Mulțumesc pentru frumoasa recomandare! Pare o poveste plină de adrenalină .
P. S: Coperta cărții este faină.
anasylvi
Cu drag! Asa este, o poveste cu un ritm foarte bun, intensa. Si mie mi-a placut coperta.