Delicatese Literare
Recenzii

Relații toxice. 10 pași esențiali ca să îți revii după gaslighting, narcisism și abuz emoțional de Stephanie Moulton Sarkis, Editura Litera – recenzie

Relații toxice. 10 pași esențiali ca să îți revii după gaslighting, narcisism și abuz emoțional

(Healing from Toxic Relationships. 10 Essential Steps to Recover from Gaslighting, Narcissism and Emotional Abuse – 2022)

Stephanie Moulton Sarkis

Editura: Litera

Colecția: Introspectiv

An apariție: 2023

Traducere: Vlad Vedeanu

Nr. pagini: 304

Supraviețuirea și evadarea dintr-o relație toxică sau abuzivă pot fi deseori doar o parte din chin. Chiar și după încheierea ciclului vicios, supraviețuitorilor le poate fi greu să se vindece complet, pot suferi de o stimă de sine scăzută, se pot simți furioși sau trădați sau chiar pot da vina pe ei înșiși pentru cele petrecute. În Relații toxice, Stephanie Moulton Sarkis, specialistă în comportament toxic, abuz narcisic și tulburări de personalitate, te ajută să înțelegi cu adevărat ce încurajează un comportament toxic și să ajungi la pacea mult dorită.

Oricine se află într-o relație toxică, fie că e vorba de un partener romantic, de un coleg, de un membru al familiei sau de un prieten, merită să se elibereze și să privească cu speranță spre viitor.

„Cititorii se vor bucura de acest ghid practic care distilează informațiile sub forma unor liste ușor de înțeles și a unor întrebări menite să te ajute să te cunoști mai bine […] Rezultatul este un program amănunțit de vindecare după un abuz.“  – Publishers Weekly

„Trebuie să ştii că oricine poate fi vulnerabil în faţa unei persoane sau a unui mediu toxic. Nu contează cât eşti de deştept sau de educat. Nu contează că relaţiile tale din trecut au fost sănătoase. […] Chiar poate fi imposibil să vezi semnele unui loc de muncă toxic în timpul interviului de angajare, dat fiind că te concentrezi asupra încercării de a impresiona. În general, relaţiile sau situaţiile toxice nu sunt aşa de la început – toxicitatea se acumulează în timp.“ – Stephanie Moulton Sarkis

Relații toxice. 10 pași esențiali ca să îți revii după gaslighting, narcisism și abuz emoțional scrisă de Stephanie Moulton Sarkis, psihoterapeut specializat în tulburări de anxietate, gaslighting, narcisism și ADHD – publicată anul trecut  de Editura Litera – este un  ghid practic care ajută cititorul să recunoască tiparele comportamentului toxic din/în orice relație – romantică, profesională, familială, etc – și cum poate depăși efectele unei relații toxice, atunci când este cazul.

Ce vei afla în această carte dacă te decizi să o citești?

  • ce înseamnă o relație toxică;

  • cum să-ți recâștigi propria viață, dar și cum să gestionezi contactul – inevitabil, în anumite situații – cu persoana toxică;

  • vindecarea nu presupune, întotdeauna, încheierea unei relații toxice;

  • este important să știi că  ”nu ai făcut nimic greșit când erai cu persoana toxică”;

  • cum să impui niște limite sănătoase;

  • terapia este benefică, dar la fel de important este cum să-ți dai seama dacă un specialist este potrivit pentru tine;

  • grija de sine este esențială, întotdeauna, dar mai ales după ce ai ieșit dintr-o relație toxică;

  • cum să te reconectezi cu oamenii dragi ție;

  • ce înseamnă să ții doliu după relația toxică;

  • voluntariatul este un pas important spre vindecare după o relație toxică;

  • cum să faci diferența dintre frică și intuiție.

Cele menționate mai sus sunt dezvoltate în câte un capitol, autoarea oferind atât informații, cât și o serie de instrumente, tehnici practice și/sau exerciții și întrebări care (te) pot ajuta la crearea unui plan de vindecare adaptat nevoilor individuale (țin să menționez că unele exemple sunt adaptate culturii și publicului american, însă – din punctul meu de vedere – principiile din spate sunt aceleași).

Pe tot parcursul cărții, autoarea recomandă și îi încurajează pe cei care se confruntă cu o situație de acest gen să se consulte cu un terapeut sau consilier.

De ce?

”Durerea ta e reală și meriți să te vindeci. S-ar putea să descoperi că terapia nu doar că te ajută să te confrunți cu sentimentele de furie față de persoana sau persoanele care ți-au făcut rău, dar te ajută și în privința furiei pe care o simți față de propria persoană.”

Este prima dată când citesc o carte cu și despre relații toxice – dincolo de aria de ficțiune – , motiv pentru care am fost nevoită, de multe ori, să recitesc anumite pasaje. Cartea se citește ușor, iar limbajul este simplu și clar, însă informațiile oferite nu sunt atât de ușor de asimilat pe cât s-ar crede. Cel puțin, pentru mine nu au fost! Am recunoscut, astfel, anumite tipare de comportament – ce intră în sfera abuzului – atât din mediul profesional, cât și din cel privat.

Cred că mulți dintre noi ne-am confruntat, sub o formă sau alta, cu o persoană toxică sau am fost martorii unui astfel de comportament, fără să conștientizăm în totalitate acest lucru.

Cu siguranță, sunt cititori care fug de genul acesta de cărți, așa cum sunt și cititori care se vor regăsi și/sau recunoaște anumite particularități ale unui comportament abuziv.

 Personal, recomand cartea!

Tu te-ai confruntat vreodată cu o situație toxică sau ai fost martor la un comportament abuziv?

”Există speranță. Calea care ți se așterne în față nu e lină, dar lucrurile chiar vor fi mai bune. Vei fi bine. Te vei vindeca. Te vei dezvolta.”

5 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *