Rețeaua șoaptelor de Chandler Baker, Editura Nemira – recenzie
Rețeaua șoaptelor
(Whisper Network – 2019)
Chandler Baker
Editura Nemira
Colecția Armada
Nr. de pagini: 400
Traducere: Maria Adam
Data apariției: 30 octombrie 2019
Chandler Baker locuiește, împreună cu soțul și copilul ei, în Austin, Texas, unde lucrează ca avocat. A urmat Universitatea Pennsylvania din Philadelphia, apoi a lucrat în Dallas pentru o companie sportivă. În prezent ascultă audiobookuri pe repede înainte, aleargă prin librării și urmărește documentare despre crime. Înainte de Rețeaua șoaptelor a scris cinci romane young adult: Alive, Teen Frankenstein, Teen Hyde, Teen Phantom și This is not the End.
Sloane, Ardie, Grace și Rosalita lucrează de ani buni la Truviv Inc. Când directorul companiei moare subit, Ames, șeful lor direct, îi preia locul. Dar el este un personaj complicat, dintotdeauna înconjurat de șoapte, șoapte mereu ignorate de cei cu putere de decizie.
Dar lumea s-a schimbat și cele patru femei au decis că e de ajuns. Sloane și colegele ei pun în mișcare un mecanism catastrofic ce va afecta fiecare etaj și departament de la sediul Truviv. Iar viețile lor – de femei, colege, mame, soții, prietene – se vor schimba dramatic pentru totdeauna.
„Un thriller puternic, demn de epoca #MeToo.“ – OprahMag.com
„Ca un cuțit de bucătărie. De două ori mai ascuțit. O citesc cu groază. O citesc cu plăcere. O citesc iar și iar.“ – A.J. Finn
„Sincer, actual și foarte captivant.“ – Reese Witherspoon
„Un thriller care te face să dai pagină după pagină, o analiză isteață a mișcării #MeToo, pe de-o parte, un strigăt de unitate feministă, pe de altă parte. E lectura pe care o merităm.“ – The Daily Beast
Știm cu toții faptul că lumea aceasta este plină de fenomenul discriminării, de atâtea feluri încât este și greu să le enumeri pe toate. Există discriminare de gen? Nu cred că se mai îndoiește cineva și într-un fel nici nu e greu de înțeles motivul, având în vedere sutele, miile de ani de îndoctrinare și spălare a creierelor, pentru ambele sexe. Odată cu intrarea femeilor pe piața muncii, la toate nivelurile, a luat amploare încă un fenomen, hărțuirea sexuală. Nu e de mirare că în secolul nostru s-a stârnit de curând mișcarea #metoo, o mișcare menită să încurajeze femeile hărțuite de-a lungul timpului să spargă tăcerea, să se susțină reciproc. Pornind de la aceste aspecte a gândit și autoarea Chandler Baker romanul „Rețeaua șoaptelor„, publicat de către Nemira în colecția Armada, un imprint drag mie, dedicat în special aparițiilor editoriale din sfera SF, fantasy și thriller.
Se ridică problema care sunt limitele hărțuirii sexuale. Limitele sunt clare atunci când una dintre părți nu consimte la gestul celuilalt, indiferent că vorbim de o simplă glumă cu conotații sexuale și până la șantaj sexual, gesturi nepotrivite și așa mai departe. Flirtul la locul de muncă și seducția reciprocă, aventurile sau relațiile de la serviciu nu se încadrează, după părerea mea cel puțin, la hărțuire. Eventual se încadrează la un comportament oarecum lipsit de etică sau profesionalism, în cazul în care afectează desfășurarea procesului muncii. Iată însă că, în multe situații, unii bărbați cu funcții de conducere sau autoritate au înțeles că pot să abuzeze de funcția lor pentru a face avansuri nedorite femeilor din subordine, studentelor etcetera. Tot la fel de adevărat este și faptul că au existat femei care s-au folosit de arma seducției pentru a urca în ierarhie, mizând pe atuurile lor fizice și creând, astfel, precendente nedorite.
Acțiunea din romanul „Rețeaua șoaptelor” se desfășoară în mediul corporatist din Dallas. Romanul este, din punctul meu de vedere, în primul rând un roman corporatist, apoi în plan secundar un thriller juridic, care ridică problema diferitelor aspecte pe care le presupune construirea unei cariere de către femei, în comparație cu omologii lor bărbați, dar și dificultățile care pot surveni în relațiile de serviciu între cele două sexe. Protagonistele sunt patru avocate de la firma Truviv: Sloane, Grace, Ardie și Katherine, precum și o angajată la curățenie din acea clădire de birouri pe nume Rosalita.
Totul începe atunci când marele șef de la Truviv moare pe neașteptate. Avocatul principal, Ames Garrett, pare să fie candidatul favorit pentru a-i prelua postul. Sloane Glover ocupă poziția ierarhică imediat sub cea a lui Ames. Cei doi au la activ o aventură, care a avut loc în urmă cu mulți ani și cu care se țineau în șah unul pe celălalt, cât timp Desmond era în viață. Ames profită de situație ca să o submineze pe Sloane și să îi țină aprinsă flacăra vinovăției, iar ea încearcă să îi controleze lui Ames tendințele de cuceritor, pe care obișnuiește să le exercite în detrimentul angajatelor. Moartea lui Desmond dezechilibrează acest raport de forțe iar Ames aduce în directa subordine a lui Sloane o tânără avocată, absolventă a prestigioasei universități Harvard, pe nume Katherine Bell. Tânăra Katherine pare o victimă sigură pentru Ames, moment în care Sloane, sătulă de toate aceste jocuri de putere, decide să treacă la acțiune. Primul pas este acela de a trece numele lui Ames pe Lista Bărbaților Răi, un document neoficial care circulă în mediul femeilor corporatiste din Dallas. Pe listă figurau numele celor care aveau un comportament inadecvat la serviciu, cu detalierea respectivelor fapte care li se imputau. Al doilea pas este să îl dea în judecată pe Ames și firma, sprijinită fiind de colegele și prietenele ei cele mai apropiate, Grace și Ardie, precum și de Katherine, sau cel puțin trăind cu această impresie.
Lucrurile scapă de sub control atunci când Ames face, aparent, un gest necugetat iar lucrurile se întorc împotriva celor trei.
Acesta este pilonul principal al acțiunii. În plan secundar se află viețile private ale celor trei prietene precum și cea a Rosalitei, o femeie de la curățenie care vede, fără să vrea, anumite lucruri și se trezește implicată în această poveste. Cât de multe știe de fapt Rosalita, se va vedea pe parcurs. Se pune accentul pe greutatea de a fi o femeie de carieră și mamă în același timp, zecile de frământări pe care le presupune acest dublu rol și dorința femeilor de a excela pe toate planurile, ceea ce le supune unui stress major. Pe faptul că o femeie ajunsă într-o poziție mai înaltă în ierarhie trebuie să sacrifice mult mai multe în viața privată decât un bărbat. Adăugați la asta circumstanțele unei hărțuiri și la un moment dat piesele încep să cadă, ca la domino.
Având în vedere că mă așteptam la un thriller, am perceput intensitatea ca fiind prea scăzută, atât din punct de vedere al acțiunii cât și al personajelor. Elementele de thriller juridic au început să apară în a doua jumătate a cărții. Subiectul romanului este unul la ordinea zilei, nu numai din cauza mișcării #metoo, dar izvorât dintr-o realitate care nu poate fi ascunsă. Felul cum se vor opera de azi înainte aceste concepte de către societate va decide într-o mare măsură gradul în care omenirea poate evolua, spre dezechilibru și mai mare sau, dimpotrivă, spre armonie.
„Rețeaua șoaptelor” este un roman care nu trebuie privit atât ca un thriller, cât mai degrabă ca o carte care ridică o serie de întrebări de mare importanță. De răspunsurile care vor apărea la aceste chestiuni va depinde în bună măsură dezvoltarea societății, care a fost inhibată prea multă vreme.
„Fuseserăm programate să lucrăm cu secrete. Marca principala de deodorant promitea să nu divulge. Copertele revistelor noastre dețineau secretul pielii mai curate, al părului mai frumos, al picioarelor zvelte și al orgasmelor mai lungi. Mamele noastre ne transmiteau rețete cu ingrediente secrete. Chiar și feminismul nostru – de al doilea val, ascuns cum era în misticul nostru feminin – părea intenționat (și inteligent) învăluit în mister.
Mottoul nostru fusese multă vreme: Să rămână între noi!”
Cartea Rețeaua șoaptelor de Chandler Baker se poate comanda pe site-ul nemira.ro
Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira
Recenzii și prezentări cărți thriller
14 Comments
Geo
Cu siguranta pare interesant. Subiectul este de actualitate, aici mă refer la Hărțuire… Felicitări, Ana, pentru frumoasa recenzie!
anasylvi
Multumesc, Geo, chiar e un subiect actual si o problema care trebuie sa isi gaseasca rezolvarea, altminteri civilizatia nu se va dezvolta cu adevarat.
Daniela Balan
Foarte frumoasă recenzia, felicitări ❤️ Mulțumesc pentru recomandare !
anasylvi
Multumesc, cu drag!
Adriana Ivan
O prezentare foarte vu bună. Ai surprins toate aspectele importante. Mi-a plăcut cartea.
anasylvi
Multumesc, Adriana! Stiu ca ti-a placut, am citit recenzia ta.
Tyna
O recenzie foarte bine punctată! Felicitări! Mulțumesc pentru recomandare!
anasylvi
Multumesc, cu multa placere!
Oli
Felicitari Ana, foarte frumoasa si bine punctata recenzie, imi place cum ai scos ideile in evidenta! O carte de actualitate si foarte interesanta, multumesc pentru recomandare!
anasylvi
Multumesc! Da, e intr-adevar un subiect la ordinea zilei.
Mirela Barbălată
O carte interesantă, cu un subiect de actualitate. Recenzia ta mi-a stârnit curiozitatea .
Felicitări!
anasylvi
Multumesc, iti astept impresiile, in caz ca o vei citi!
Carolina Bianca
O recenzie foarte bine punctata! Felicitari!
anasylvi
Multumesc, Caro!